Aky ma byt teplotny spad pri radiatorovom kureni ?

Zdravim . Vykurujem pomozou radiatorov a trochu mi vrta v hlave ze teplotny spad je len jeden stupen. Nemal by byt vacsi ? Pripajam obrazok ako to vyzera. Takmer vsetky radiatory maju termostaticke ventily a vratna voda na nich je studena. V systeme mam radiatory ktore su zvacsa otvorene - tam je vratna voda horuca ale dajme tomu ze to viem priskrtit alebo dat tiez termo ventil. Ale je tu este jedna vec - na konci systemu je - nazval som to Bypas, kde zhruba 1" trubka ide jednoducho naspat. Toto asi najviac prispieva k tej "horucej" vratnej vode. Zatial to nema nejake negativne ucinky - v dome je teplo ale myslim ze vratna voda by mala byt chladnejsia - uz aj preto ze kotol je kondenzacny a jeho kondenzacny ucinok je tym vacsi cim je vratna voda chladnejsia. Ten bypas je vlastne 4 metrova trubka ktora sluzi aj ako radiator na WC a hore je ovzdusnovak. Uvazujem ze namiestoho tohu bypasu tam dam termoventil a ovzdusnovak, takze vykurovacia funkcia bude splnena ale pri istej teplote proste zavrie.
Odpovedať
Najslabším článkom vo vykurovaní je práve radiátor.Výmena tepla medzi radiátorom a vzduchom je minimálna.Dá sa to zvýšiť tým,že pod radiátor sa nainštalujú ventilátory(termík).Ventilátory ochladia vodu v radiátore.
Odpovedať
@marko337 Neviem co presne ste mali na mysli, ale vacsina radiatorov co mam funguje v takom rezime ze je horuca len ta horna cast, takze voda ktora odteka je vyrazne studensia. Nevyznam sa v tom velmi ale zda sa mi ze tak to ma byt. Cize tepeleny spad takychto radiatorov je velky a teda maju velky vykon. Ked sa ale pozriem na tepelny spad celej sustavy - teda pri kotli tak spad je len 1 stupen a z toho mi vyplyva ze odovzdany vykon je maly. Do systemu som dal teplu vodu a tepla sa aj vratila. No a tomu prave prispieva aj ten bypas. Lebo voda namiesto toho aby presla radiatormi, kde sa ochlady tak velm rychly prede tou "skratkou". Mna teda zaujima aky ma byt teda spad celej sustavy ? Je to v poriadku ked je len 1 supen ?
Odpovedať
@pcerveny 1. na radiátroch s termostatickými ventilmi je teplá len horná časť, lebo keď sa ventil uzavrie, tak voda vňom vychladne, v miestosti je dostatočne teplo , Keby ste začali túto miestnosť ohrievať od teploty 10°C pričom chcete dosiahnut 22°C tak by boli ventily otvorené a skoro celá časť radiátora treplá až do času , pokiaľ by sa priestor neohrial a termostatický vemtil privrel . 2. Výkon radiátora je závisli : 1- od plochy -veľkosti radiátora a 2-od teploty vody doňho vstupujúcej a samozrejme od teploty okolia, ktoré teplo odoberá, ale stou uvažujeme ako konštantnou cca 20°C. Čiže výkon nezávisí od toho či má alebo nemá termostatický ventil. Termostatickým ventilom len zabránime ab sa priestor neprekuroval. 3. Kondenzačný kotol má lepšiu účinnost ked pripravuje teplú -vykurovaciu vodu na nižšiu teplotu, Čiže účinnost nie je lepšia ked do kotla vstupuje 30°C voda a vystupuje 60°C v provnaný s 50 na 60, rozdiel je len vo výkone, ale nie v účinnosti lebo vysledok je vždy 60°c voda. 4. riešenie ? A- znížiť rýchlosť prúdenia vody , aby sa vratná voda mohla ochladiť aj v "otvorených" radiátoroch B - nastavit na kondenzačnom kolotli nižšiu teplotu vykurovacej vody, Ak radiátory s termohlavicami su z polovice studené, tak to znamená že je využívaná len polovice ich plochy (výkonu) a aj napriek tomu stačia vykúriť miestnosť, tak sa môže znížit teplota vody v nich. to je ako keď máte Ferari aaj tak jazdíte len 50kou a na jednotke
Odpovedať
Teplotný spad závisí od počasia.Mám vonkajšie čidlo,ktoré sníma teplotu vonku a podľa toho nastavuje kotol teplotu.U mňa teplotný spad je 60/40, 50/35, 40/30 atď.,čo som odpozoroval. Ten skrat v systéme spôsobuje to,že sa voda neochladzuje a aká ide z kotla,tak taká približne ide do kotla.Treba tam zapojiť nejaký radiátor miesto toho skratu. Aké mate radiátory(panelové,liatinové,rebrované...)?
Odpovedať
Profilova fotka
@pcerveny Teplotný spád ba mal byť cca 10°C,podľ toha ako máš vykúrený dom.Ak je väčší napr. 15°C a nerobí problém s teplotou v niektorých izbách je to ešte lepšie. Ak je moc malý treba znížiť výkon obehového čerpadla ,alebo priškrtiť na spiatočke radiátora ventil.Na tom wc čo ti tvorí bypas namontovať na "výstupe "termoventil na podlahovku,ktorý sa otvorí až sa voda ochladí na teplotu ,ktorú si nastavíš. Napríklad chceš dosiahnuť teplotný spád 55/45 tak ten ventil vtedy nastavíš na 45 °C. Pri kondenzačnom kotly pre radiatory je pravé výhodné použiť 55/45,ak máš dostatočne veľké radiátory , čo ti pokryjú straty domu . Pri vyšších teplotách stráca sa účinnosť kondenzačných kotloch a ideš viac na "spotrebu",ako na kondenzáciu.
Odpovedať
zmrzlina pise ok ,ja by som na bajpase dal ventil ,aby som prinutil teplu vodu cez 6 radiatorova 2 obmedzila samozrejne odvzdusnovak celkom hore lebo to vyzera ,zekuris rurami-ved pockaj kym bude -10 a viac
Odpovedať
@pcerveny Uvazujes uplne spravne,ten maly teplotny rozdiel sposobuje ten bypas.Treba ho zrusit,pripadne dat obycajny ventil a nechat len malicko otvoreny.
Odpovedať
@vrajmantak Presne ako pises. Kurim rurami a staci to. Napokon je to WC s rozlohu 2m stvorcove. Nikdy tam nebolo zima. Momentalne tam je tak 25 stupnov. Obcas sa stava ze sa mi zavzdusni ten vrch, vtedy tade vobec nepreteka voda. Trubky sus studene a je to citit, ale nic tragicke. Len to bude babracka - treba ufiknut tie rury a navarit tam natrubky so zavitom. Kym s tym oslovim nejakeho majstra, sondujem ci to ma vobec zmysel. Este mi vadi aj to ze ked to chcem odvzdusnit musim najprv vypustit vodu v tej tensej trubke - vzdy tam je trochu vody a potom az ide vzduch.
Odpovedať
@marko337 Radiatory su panelove (plechove) a v kupelniach su rebriky. Tie rebriky maju prave otvorene ventily - lebo v kupelni nikdy nieje dost teplo. Stale sa ale daju priskrtit alebo tam dat termostaticke ventily.
Odpovedať
BAJPAS JE OK ,LEN HO PRISKRTIT OSTATOK CO PISES OK aj trocha vody
Odpovedať
pcerveny ja mam starsi rd tam je cc a0 aje ok osprchujem sa a dobre --idem prec
Odpovedať
a otužujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
to kurenie robil asi kuchar rekvalifikovany
Odpovedať
@vrajmantak Tak, tak. Stacilo by priskrtit. Lebo momentalne tan je jednocolova trubka. Ale to musim ufiknut tu trubku a dat tam ten ventil, ci uz obycajny alebo termo.
Odpovedať
@pcerveny Zapoj tam termostat.ventil s hlavicou,ten ti bude brzdiť pretekajúcu vodu. A v najvyššom mieste zapoj odvzdušňovák.
Odpovedať
Máš tiež vysoký výkon kotlového čerpadla. Prehoď na I. stupeň.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?