Odpoveď na príspevok od mgx:
nastavenie ekvitermy som tu uz 10x rozpisoval (ne… @mgx ďakujem za tvoju vyčerpavajúcu odpoveď : 2) skúšal som kotol obmedziť na aktuálnu stratu môjho domu. 2kW špirála hriala nonstop 22 hodín denne. Voda na výstupe 26°C. Za deň 44kWh. Pocitovo chladno, teplota bola 22°C. potom som kotol obmedzil na 6kW a nastavil časové okná. Voda na výstupe 35°C. Chcel som cítiť komfort ráno pred prácou a po práci. Teraz za deň v priemere okolo 35kWh. Každopádne stále šachujem ako optimálne zladiť prietoky, výkon kotla, vodu na výstupe a útlm teploty. Ale mám pocit, že v závere je to pri el.kotli úplne jedno, nakoľko do domu musím dostať potrebné kW energie. Čakal som nižšie spotreby. Za november budem mať spotrebu za kúrenie a ohrev vody okolo 1100kWh. Budúca sezóna rozhodne tepelné čerpadlo.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@mgx ďakujem za tvoju vyčerpavajúcu odpoveď : 2)… @purplesticks pri podlahovke sa hrať s hentak hustými časovými oknami a tak malými rozdielmi v teplotách nemá ale že vôbec žiadny význam...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@mgx ďakujem za tvoju vyčerpavajúcu odpoveď : 2)… @purplesticks my máme práve kvôli posunu a tiež pocitu chladu celý deň rovnakú teplotu. Kým podlahovka spraví ten nábeh teploty, trvá to dlhšie ako pri radiátoroch a tak radšej rovnaká teplota a dokúri ako treba. Keď je to prvá zima, tak spotreba bude vyššia. Nám druhú zimu klesla spotreba. Ale teda november aj tak býva chladný, lebo u nás je cítiť ak prestane svietiť slnko a je sychravo, ako keby klesla teplota o 2 stupne pocitovo. A ešte k tomu pre mňa je horší prechod z tepla do zimy. V novembri je pocitovo 10°C zima a na jar je 10°C teplo že len sveter stačí.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@purplesticks pri podlahovke sa hrať s hentak hus… @megdesign mal som najprv nastavenú konštantú teplotu 22,5°C. Kotol spínal pred spaním a počas práce. V čase keď sme boli doma, bola podlahovka "studená". Vyššie uvedeným programom som len usmernil kotol, aby som mal podlahovku teplu ráno keď vstávame a po práci keď sa vraciame. Taktiež mám tam nastavené, aby mi kotol nezapínal v čase vysokej tarify. @marsdm je to prvá zima, ale nemyslím si, žeby budúcu sezónu klesla spotreba. Hrubá stavba bola dokončená a uzatvorená pred dvoma rokmi. Odvtedy pustená rekuperácia a vlhkosť dlhodobo okolo 40%. Myslím si, že dom je suchý. S tým slnkom máš pravdu. Mám JZ orietáciu a keď svieti od rána slnko, tak vyhreje dom na 24°C a podlahovka sa ani nezapne. V novembri sme mali v KE len 3 takéto dni 🫣Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@megdesign mal som najprv nastavenú konštantú tep… @purplesticks čiže ty chceš dosiahnuť to, aby si cítil podlahu teplú, či ako to mám chápať? Lebo ak áno, tak práve takto to nefunguje, resp. nemalo by. Podlahové kúrenie je nízko teplotné vykurovanie. Tam by si nemal cítiť teplú podlahu, ak tam nepúšťaš samozrejme 40°C vodu...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@purplesticks čiže ty chceš dosiahnuť to, aby si … @megdesign podlahovka sa zapína v priemere 2x za 24 hodín. Mal som nastavenú teplotu 22,5°C. Ak teplota klesla pod 22,3°C, zapol sa kotol. Pri 22,7°C sa kotol vypol,ale podlahovka ešte zotrvačňosťou nahriala priestor na 23,3°C a potom pozvoľné chladnutie. Tieto špičky boli práve v noci keď sme spali a počas práce. Časovým plánom som len presnul tieto špičky na obdobie kedy sme doma. Vyslovene necítim teplu podlahu, ale je určite na nohy komfortejšia keď je zapnutá, ako keď niekoľko hodín bola vypnutá.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@megdesign podlahovka sa zapína v priemere 2x za … @purplesticks Ja to mam zase tak,ze utlm mam nastavený od polnoci do 14.00.Prideme z prace,skoly,podlaha je uz teplá,tahe do cca 18tej v tomto pocasí,potom ju izbovýtermostst vypne a este ráno je teplá.Teplota vody 30°Odpoveď na príspevok od dusan72:
@purplesticks Ja to mam zase tak,ze utlm mam nast… @dusan72 koľko kWh spotrebuješ aktuálne na deň ? Lebo ja by som s tvojím nastavením dom zrejme nezohrial...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@mgx ďakujem za tvoju vyčerpavajúcu odpoveď : 2)… @purplesticks neviem aku vykurujes plochu, ale je to standardna spotreba, ktoru som maval i ja ked som nemal TC a snazil sa udrzat 22C. Teraz mam doma 24C a spotrebu 15-20kWh vratane TUV na 200m2Odpoveď na príspevok od rkorba:
@purplesticks neviem aku vykurujes plochu, ale je… @rkorba vykurujem plochu 120m2. TS domu 3kW. Čakal som nižšie hodnoty. Ako vyššie uvádzam spotreba el.kotol vykurovanie na 22°C + TÚV za november 1100kWh.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@dusan72 koľko kWh spotrebuješ aktuálne na deň ? … @purplesticks 100m2 a teraz 5m3 denne,co pri,zapocítani ucinnosti nekondenzacneho kotla moze byt tak 45kWhOdpoveď na príspevok od dusan72:
@purplesticks 100m2 a teraz 5m3 denne,co pri,zapo… @dusan72 tak to sme na tom obdobne. Len s tým rozdielom, že to máš 3x lacnejšie ako ja 🫠Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@dusan72 tak to sme na tom obdobne. Len s tým roz… @purplesticks vidíš ako si ľudia myslia že majú malé nízkoenergetické moderné domy :-) A to si predstav, ze by bola v zime "zima" :-) By si mal na vymurovani 2000kWh/mesiac.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@dusan72 tak to sme na tom obdobne. Len s tým roz… @purplesticks ja som vcera napumpoval do poteru za 11h 31kWh energie, s tym rozdielom ze som minul 7kWh vratane obehoveho cerpadla ;-)Odpoveď na príspevok od rkorba:
@purplesticks vidíš ako si ľudia myslia že majú m… @rkorba no bol som skutočne v tom, že si vystačím s el.kotlom ale... Síce je to prvý mesiac ktorý bývam a vykurujem, ale aj tak. Hneď som nejako vytriezvel. A presne ako vravíš, nie je ešte poriadna zima. U mňa sú problém veľké okná - kvôli výhľadom. Tie majú vačšie straty ako celý zvyšok domu. TČ sa snažíš používať hlavne cez deň, kvôli vyšším denným teplotám oproti nočným = väčšie COP alebo to neriešiš ?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@rkorba no bol som skutočne v tom, že si vystačím… @purplesticks potrebujes prerobenu 3,5kW klimu na TC a budes vysmiaty. Nechas bezat 24/7 a pomoze ti i s predohrevom TUV celorocne.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@rkorba no bol som skutočne v tom, že si vystačím… @purplesticks prvý mesiac kúrenia (aj keď to bolo pol roka cca od posledných mokrých prác, ktoré boli pred letom, kedy to schlo) sme sa báli pozerať na spotrebu a tretí deň už padla veta že ideme kotol vypnúť úplne 😀 potom sa to zlepšilo a spotreba bola normálnejšia. Len ten nábeh bol kritický a pritom to bol október len. A stále nám tam bola zima až sme termostat dali na 23°C. Tento rok bolo teplé leto a začali sme kúriť koncom októbra až, lebo stále sa teplo držalo. Teraz chápem už aj tú druhú tému o vypínaní rekuperácie. Keď človek očakáva nejaký komfort a spotrebu.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@mgx ďakujem za tvoju vyčerpavajúcu odpoveď : 2)… @purplesticks ak maš pocit že je u vas doma zima, tak u nas takto, KK Bosch 8700iw, dom 220 ², denne spotreba plynu do 10 m³Odpoveď na príspevok od marsdm:
@purplesticks prvý mesiac kúrenia (aj keď to bolo… @marsdm som rad, že si to napísala. Keď som začiatkom sezóny zapol el.kotol a videl, ako mi pred očami doslova naskakujú kWh, tak som mal chuť vypnúť hlavný istič 😁 K tej rekuperácii - trošku offtopic, ale som toho názoru, že mi aj na min. výkone ochladzuje dom (samozrejme tepelné straty sú min. oproti klasickému vetraniu) Zbytočne mi vetrá dom, aj keď je hladina CO2 pod 400ppm. @rudy1973 máš dobrý teplomer 😉 škoda, že nie je on-line cez internet...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@marsdm som rad, že si to napísala. Keď som začia… @purplesticks mám ThermoPro TP-350 , ten mám vonku a TP-357 v obývačke , je to síce len pripojenie cez bluetooth, ale v app mám zobrazené grafy , to mi stačí , denne si to stiahnem , ráno, alebo večer ked prídem z práce ...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@marsdm som rad, že si to napísala. Keď som začia… @purplesticks samozrejme, ze rekuperator ochladzuje dom, ale co sa tyka toho, ze si si namontoval elektrokokotol, tak k tomu nemam slov :D Ved k stavbe si pristupoval zodpovedne, tak preco taky kotrmelec? ja mam k dnesnemu dnu /podla Victrona/ spotrebu el. 511kWh v tom je kurenie na 22,5-23, tepla voda, a cela spotreba domu. Ja som sa snazil TC blokovat cez noc, koli COP, ale boli situacie, ked som musel povolit. potom som blokovanie vypol a teraz nieje problem v noci zopne 2x koli cirkulacke TUV, ale som lenivy to nastavit v homeassistante. idem to spravi teraz :DOdpoveď na príspevok od rapidek:
@purplesticks samozrejme, ze rekuperator ochladzu… @rapidek no skús hádať prečo taký kotrmelec ? 😁 Dom som staval 3 roky - epidémia, ekonomická kríza, vojna, energetická kríza = prekročil som plánovaný rozpočet a bol som nútený na jednu sezónu obstarať el.kotol. Hneď na jar riešim tepelné čerpadlo.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@mgx ďakujem za tvoju vyčerpavajúcu odpoveď : 2)… @purplesticks spotrebu máš vyššiu ako pri tepelnom cerpadle to je pravda ale ak budeš o 50e navyše platiť každý mesiac tak si zrátaj kedy sa ti vráti investícia za tepelne cerpadlo. Vykurujes cca pol roka 50x6mesiacov =300e tak si z rátaj kedy sa ti vráti investícia za tc ktoré stojí cca 6-8tisic.Odpoveď na príspevok od matus1306:
@purplesticks spotrebu máš vyššiu ako pri tepelno… @matus1306 za november budem mať spotrebu vykurovanie + TUV 1100kWh. S TČ odhadujem, žeby to bolo 300kWh = úspora 800kWh za mesiac = 5000kWh za rok = cca. 850€ úspora. TČ split Hyundai HPSI mám teraz ponuku po odrátaní dotácie za 2660€ + 720€ 200l zásobník. Spolu 3400€ = za 4 roky sa mi začne vraciať investícia (na konci vykurovacej sezóny budem mať presné čísla a budem lepšie vypočítať návratnosť investície)Odpoveď na príspevok od matus1306:
@purplesticks spotrebu máš vyššiu ako pri tepelno… @matus1306 a preto treba ist do TC z prerobenej klimatizacie s realnou navratnostou. Len ti poopravim vzorec a to ze kuris napr 6 mesiacov, ale priprava TUV je 12 mesiacov a to uz zakyve s cislami a navratnostou Teda pokial to nezabijes dodatocnymi nezmyselnymi rocnymi kontrolami TC v cenovej vyske uspory TC oproti elektrokotlu :-)Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@matus1306 za november budem mať spotrebu vykurov… @purplesticks tak keď máš dat takú sumu za cerpadlo ok. Ale keby máš dat 6-7tisic asi by som nešiel do toho. Spotrebu budeš mat len kúrenie a vodu alebo aj celú domácnosť?Odpoveď na príspevok od rkorba:
@matus1306 a preto treba ist do TC z prerobenej k… @rkorba @toky1 no pravdupovediac veľa info. som o tom nenašiel. Tak čo, budem pokusný králik a ideme do toho ? 😃 Snád to nebude horšie ako ten el.kotol ktorý mám...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@rapidek no skús hádať prečo taký kotrmelec ? 😁 D… @purplesticks ja som dom staval 4roky :D TC som kupoval pred zdrazenim, rok stalo v garazi, kym sme ho ozivili. o elektrokotli som nerozmyslal. zbytocne zabity cas a peniaze. ja mam nervy ked TC zacne brat 3,5kW :DOdpoveď na príspevok od rkorba:
@matus1306 a preto treba ist do TC z prerobenej k… @rkorba to prerobenie klimy na tc ma zaujíma len neviem ci je tu niekto kto si to robil sam alebo nejaká firma to robila