Ako máte horúco v ND bez klimatizácie?

Dobrý deň, bola tu už taká téma, ale tú založil niekto, kto býva v byte, a nakoniec sa miešali skúsenosti a informácie z bytoviek, RD nezateplených, ND bez klímy, s klímou... Mňa by zaujímalo, koľko máte doma stupňov v týchto 30 st. horúčavách, ak bývate v nízkoenergetickom dome bez klimatizácie. Díky.
Odpovedať
Zdravím, prvé dni, keď začali aktuálne tieto 30st. teploty, sa to držalo okolo 23,5-24,5 st. Ale keďže vysoké teploty pokračujú dlhodobejšie a v noci je tiež okolo 21 st, tak už sme na 25-25,5 st.....závisí aj od toho či sme celý deň doma, deti hore-dole otvárajú terasu atď....prípadne ak sa varí, tak vtedy teplota stúpa....takže nič moc, ale v byte by sme už mali 29-30 😉
Odpovedať
Prve dni az tyzden v pohode okolo 23-24 stupnov, teraz uz 25-26 kedze v noci sa uz velmi neochladi dom. Orientacia domu J, JZ, Z, velke okna, vonkajsie zaluzie.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
vonku 34, v obyvacke ktora ma okna na V, J a dvere na Z je 28, ostatne miestnosti 25, nemame vonkajsie zaluzie
Odpovedať
Prve dni horucav to bolo v pohode, mali sme 23/ 25 stupnov ale tym ze je uz aj v noci dost teplo tak to nedokazem vychladit aj ked su vsetky okna celu noc dokoran. Pri teplote cez den do 35 stupnov v nocnej casti domu 25 stupnov, denna cast s oknami na juh 27 stupnov. Zaluzie stiahnute cely den. Rezignoval som a nainstaloval aspon mobilnu klimu.
Odpovedať
@robo91 ja som to pochopil min rok ked som msl o 30C bez zateplenia a ext zaluzii a hned schoval rozvody klimy do zateplenia a mam pokoj i tu elektriku z FV do coho davat 🙂
Odpovedať
po týždni teplôt cez 30 st je úplne jedno ako je dom zateplený či orientovaný , slnko je najvyššie takže najviac prehrieva cez západné okno , to sa musí nutne tieniť z vonkajšej strany, východné tiež ale je ešte chladnejšie, cez južné neprehrieva vôbec, vetrám vždy ked je vonku chladnejšie teraz vnútri 26, vonku cez 30 pomerne dlho, no 2 dni už bola i búrka večerom do rána bolo blízo 20 ešte nikdy tropická noc, bez klími, na ochladenie mám pivnicu mimo domu vo svahu kde je nie viac ako 15
Odpovedať
Profilova fotka
A1 drevodom, steico, okna trojsklo dub 88 profil. Sme bez akéhokoľvek normálneho prekrytia - nemáme ešte žalúzie, ani interiérové ani vonkajšie. S klímou sme počas týchto teplôt na 26-28°C podľa toho ako často a dlho ide klimatizácia ... Rátam, že keď namontujú žalúzie, to zrazíme s klímou ešte na tých 24°C ... Na fix 2,5x2,15m som dal izotermickú fóliu z vonka, odráža lúče a nezahrieva rám okna a sklo ... čiže do vnútra ide asi 20% slnečného žiarenia a minimum tepla ... začali nám robiť fasádu, a fóliu som dal do vnútra, slnečné lúče síce neprejdu do interiéru - respektíve sa odrazia von, ale rám okna a sklo samotné sa zahrieva a teplo "vzlína" do interiéru a zahrieva aj izotermickú fóliu ... s fóliou v exteriéri sme mali cca 26°C ... v interiéri 28°C ... V noci vetráme čo to dá...nemáme ale sieťky 😄 takže len vetračka, nie do korán 😄
Odpovedať
včera ráno 23°C a podvečer max 24,5°C a bolo by možno menej keby deti zatvárali dvere keď chodia cez terasu do bazéna. Presah strechy mám dobrý.
Odpovedať
Pýtam sa preto, aby som si vedel približne odhadnúť efekt zemného výmenníka predradeného pred rekuperáciou. My máme dvojpodlažnú kocku s veľkými oknami po zem, ale samozrejme poctivo tienime vonkajšími žalúziami. Nedokážem tieniť vchodové dvere na západ, lebo ich máme celé presklenné (a na vchod sa v podstate nedá dať vonkajšia žalúzia). Na prvom podlaží mám zas na chodbe presklenné dvere orientované na východ, ktoré tiež nie sú tienené. Inak všade sú žalúzie. Momentálne je vonku už niekoľko dní 30 st. a ani v noci neklesá teplota pod 19. Sme zatiaľ zo všetkých strán na priamom slnku, žiadna zeleň. V dome máme od 22,5 do 24,9. Glykol zo zeme mal teplotu 12,5 keď sa okruch začal po zime používať, teraz už má 13,5. Bohužiaľ výmenník nefunguje tak účinne na chladenie v lete, ako funguje na kúrenie v zime (lebo tam pôsobí negatívne kondenzácia vlhkosti). V zime dokáže predohriať vzduch v podstate na teplotu glykolu, teaz má glykol 13 a vzduch za výmenníkom 17. Takže mi do domu vstupuje 17 st. vzduch, aj ked je vonku 30. RK má bypass, takže keď detekuje takýto vzduch tak nerekuperuje teplo z domu, ale náročky iba vetrá. Do rozvodov mi ide možno 18 st. vzduch (tam chcem ešte pridať teplomer). Na najvzdialenejšom prívode do izby už má síce 22,5, lebo sa cestou ohreje, ale zas tým ochladí plafón (fyzika nepustí). Samozrejme, dodávateľ RK ma upozorňoval, že ten výmenník výkonom nenahradí klímu, ale mám pocit, že to nejaký efekt má (podľa nich 1 kW). Tému som založil preto, že stále uvažujem, či dať aj klímu. Mám na troch miestach na druhom podlaží vyvedené trubky a káble, ale dosť to tam špatí a najradšej by som to odstrihol. Chcel som testovať dom cez leto 2020. Vtedy som dokonca nemal asi zapojený výmenník a dalo sa v dome existovať, lenže to bolo neobvykle studené leto. No, uvidíme teraz.
Odpovedať
@miso555 ked ta tlacia peniaze, tak si tie predpripravy nevsimaj a ked dosetris tak tam das dake klimy strednej triedy a budes este spokojnejsi ako si teraz 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 26-28 stupňov bez žalúzií ... V južných izbách , v severnej časti domu 24-25 ale aj tam sa to prehrieva a keď ide klíma tak z klímy ide vzduch 3 stupne a vychladi celý dom na 22 za hodinku dve ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
My sme v BA, je tu poriadne teplo uz par dni, pod prestresenim bezne teplomer nameria 35 - 40 stupnov. Vsetky okna mame az po podlahu s exterierovym tienenim. Snazime sa nechat zatiahnute co ide, ale von na terasu su zaluzi vytiahnute, kedze sa tadial chodi na terasu a do zahrady. Orientacia izieb je vychod a juh, na zapad mame mensie dlhe okna a presklene vchodove dvere. Dali sme na ne zvonka folie proti UV, aby aspon ciastocne odrazali prechod tepla dnu. Rekuperaciu mame cez den v stave pohotovost, spusta sa az vecer na minimum a v noci ide intenzivnejsie, bohuzial nasavanie aj odvod je na zapadnej stene (inac to nevyslo). Oknami sa u nas v noci nevetra, nemame sietky a mame 2 macky, ktore nechodia von. Cez den teplota vo vnutri vystupi na 26,5 az 27 stupnov, v noci vdaka RK klesne asi o 1 stupen. Pripravu na klimu nemame, mne to dost prekaza (skusenost z prace), ale je dost mozne, ze ked budu leta coraz teplejsie, tak budeme musiet nieco vymysliet, aj ked som ziadnu vonkajsiu jednotku na dome nechcela 😞.
Odpovedať
@kreola Preco vypnuta rekuperacia cez den? Vsak prave to je ten benefit, ze vetra aj v horucavach a interier ohrieva minimalne.
Odpovedať
@zefe ahoj...no zo skusenosti. Mali sme pocas dna RK aj na minimum, ale teplota sla cez den viac hore ako ked bola vymena vzduchu uplne pozastavena. Ked je po noci intenzivne prevetrane a ideme na cely den do prace + zatiahneme zaluzie tak podvecer sa teplota slusne drzi tej rannej. Ale stale skusame rozne nastavenia 😁.
Odpovedať
@kreola ale nie ste doma. @zefe mňa by zaujímalo ako nastaviť rekuperáciu cez leto, keď sme doma, za chvíľu sú prázdniny, takže všetci. Nasávanie vzduchu je na SZ.
Odpovedať
Dúfam, že sa nikto nenahnevá ak trocha odbočím od témy.... Zaujímalo by ma akú máte doma momentálne vlhkosť vzduchu? My bývame necelý rok, v neobývanom sa vetralo a kúrilo tiež dosť dlho, už neviem presne, ale pol roka určite. V zime sme mali cca okolo 45-50%, na jar cca do 55%, ale teraz je to 65-70%, je to v tomto ročnom období OK? Mne to príde veľa. Dík
Odpovedať
@kamajabo v lete je to OK
Odpovedať
@kamajabo aj my tak máme.
Odpovedať
@kamajabo byvame 1.5 roka a aktualne mame vlhkost 65%. V lete je paradoxne dost vysoka vlhkost vzduchu 😊
Odpovedať
@kamajabo teplota teraz cca 25-26 stupnov...vlhkost v zime cca 55 %, teraz 65 %
Odpovedať
No my mame 27-28 stupňov na poschodí, podkrovný dom. Na prízemi 26-27. Nie je to nič moc, okna cely deň pozatvarane, závesy pozastierane, exteriérové zaluzie žiadne. Ani za ten svet to nejde dole. Teraz som ešte skúšam chladiť podlahovkou tak uvidíme čo to pomôže. Bývame prvé leto a zateplené mame kvalitne.
Odpovedať
Treba si uvedomit, ze toto, co sa spomina ako "vlhkost vzduchu" tak je %rH - cize relativna vlhkost vzduchu 🙂 a ta zavisi vzdy od teploty - cize cim vyssia teplota, tak aj %rH je vyssia, a zase opacne. Absolutna vlhkost vzduchu je niekde uplne inde. Teraz teplota von 31st., vnutorna 25st, relativna vlhkost 74%. Cez zimu klesa relativna vlhkost v nasom dome aj pod 30%.
Odpovedať
Bez chladenia 26-27 stupnov.Pri tychto horucavach mozno aj viac.Chladime podlahovkou na 25stupnov. Teplota podlahy je 21,5stupnov a do podlahovky ide 20stupnova voda.Zatial spokojnost.Samozrejme,ze stripne chladenie by bolo konfortnejsie.Zial,uz sa to neda zmenit bez rozsiahlejsieho zasahu.
Odpovedať
@marcel714 naozaj to funguje podlahovkou? Hmmm musime vyskusat
Odpovedať
@kreola No ka som stiahol teplotu na 24stupbov v tychto horucavach,ale bolo nam "zima" tak som to dal na 25stupnov a je to super.Aj v noci hlavne,ze sa clovek nespoti a pohodlne spi.
Odpovedať
@marcel714 myslis na kotli teplotu? My mame v zime nastavene na kotli 20 a v dome je 25 😊😊. Zaujimave. Cize treba znizit...skusime teda vyskusat
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 Ja mám teraz v dome na prízemí cca ledva 20°C. Na poschodí mám 25 -26°C.Orientácia domu dlhou stranou S -J . V noci keď tam teraz spím musím mať perinu ,lebo ináč sa zobudím na to, že mi mrznú nohy. PS. Aby to nevyzeralo tak božsky tak som tam víkendovo,takže cez týzdeň sa to nemá prečo ohrievať. V zime mi slnko cez okná V- strana vie urobiť tepelný zisk cca 5°C keď do nich svieti. Sledované 3 roky datalogerom.
Odpovedať
@kreola v zime mate nastavene 20 na spiatocke,ale pri chladeni je to zase opacne a nastavuje sa teplota na privode.
Odpovedať
@marcel714 uprimne...nevyznam sa veru 😑. Musime to nastudovat ci to vobec u nas ide a este asi davat pozo na rosny bod...mame drevene podlahy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?