Ahojte,
projektant nam vypocital tieto udaje. Jeho odporucanie bolo ist do TC s vykonom 6kW a ak chceme, mozeme zvazit FVE. Zaroven sme sa rozhodli ist aj do rekuperacie. Tepelna strata bungalovu je tych 6kW.
Cisla su teda pocitane s TC, kde SCOP je 4,46 a je navrhnuta Rekuperácia Dantherm HCV 400 E1. Dodaval som mu parametre tychto dvoch zariadeni, a vysli mu tieto cisla, ktore pripajam. V podlahe bude navrh teplovodnej podlahovky.
Chcem sa poradit ci je tento navrh zdroja tepla OK alebo co by ste mi poradili? Nasiel som si tu na fore odporucanie na firmu Logitex, kde mi poradili zase TC vzduch-vzduch (klima), elektricku podlahovku, dat k tomu FVE a vraj kurim zadarmo, cim sa vyhnem velkej investii na TC.
Tych moznosti je tolko, ze neviem, ako tuto temu uchopit. Sme vo faze projektovej dokumentacie. Dakujem vam za radu.
PS: plyn nemame k dispozicii a krbu by sme sa radi vyhli, pretoze sa nam dispozicne nezmesti
@somecheck pozdrav firmu Logitex a spýtaj sa ich či ti budú nosiť teplú vodu v bandaskách.
Nejak nezachytávam podstatu investovať do podlahového elektrického vykurovania a paralelne s tým do klimatizačných jednotiek. Prečo to už zo začiatku nespraviť tak aby to bolo dobré ?
Do odporových káblov alebo fólií pri 128m2 zaplatíš minimálne 4-5 tisíc na komplet. Radšej daj všade trubky, a tepelné čerpadlo ktoré bude robiť všetko. Príde mi nezmyselné, zaplatiť za el. podlahovku, klimatizačné jednotky a za bojler na TUV.
Daj to nejakej firme ktorá vie čo robí...
@dominik_galaba
Okrem ineho mam aj ponuku na:
rekuperacia Dantherm HCV 400P1 - komplet: 4600 EUR
TC Ecodan 6kW PUD-SWM60VAA + AKU 500l + TUV 300l - komplet: 6950 EUR (po odpocitani dotacie)
Podlahove kurenie REHAU - komplet: 3150 EUR
SPOLU: 14 700 EUR
A naskocili mi z tej ceny vrasky na cele, preto sa snazim poradit.
Ja by som skor poriesil tie tepelne straty. 6kw je na dnesnu dobu velmi vela. Dnes nie je problem navrhnut dom s tepelnymi stratami 2-3 kw. A tym padom sa zase menia vstupne parametre pre vyber vykurovacej techniky.
@jurkoboss
Zle som to napisal, tepelne straty su okolo 5kW, ale teda vravis, ze aj tak vela:
Součet celkových měrných tepelných toků jednotlivými zónami Hc: 138,739 W/K
Objem budovy stanovený z vnějších rozměrů: 448,9 m3
Tepelná charakteristika budovy podle ČSN 730540 (1994): 0,31 W/m3K
Spotřeba tepla na vytápění podle STN 730540, Zmena 5 (1997): 22,7 kWh/m3,a
Poznámka: Orientační tepelnou ztrátu objektu lze získat vynásobením součtu měrných toků jednotlivých zón Hc působícím teplotním rozdílem mezi interiérem a exteriérem.
Takže: 138, 739 x rozdiel teplôt mám 36 = strata 4994, 604 kWh
uzitkova podlahova plocha je 105 m2
obvodove steny Porfix 250mm + 160mm EPS zateplenie
rozmer domu: 9,5 x 13,5, stropy: 2,6m
- detailnejsie info je v dokumentoch na prezretie TU:
https://drive.google.com/file/d/1doM8...
Projektant mi povedal, ze tych 5kW je dnes taky normal.
@somecheck rekuperaciu neratajme, tu tam budeš mať či tam dáš klimu alebo TČ.
Za realizaciu vodneho podlahoveho kurenia je 3 150 € fajn cena (to je aj s poterom?) a tepelné čerpadlo v horeuvedenej konfigurácii je dobrá cena.
14700 s TC v dnesnych cenach s rekuperaciou je podla mna dobra cena... ak sa ti toto zda vela tak sa ti bude robit mdlo z niektorych inych poloziek (omietky, okna atd.)
u najlacnejšieho dodávateľa silovej dostaneš za to 147MWh, k tomu pripočítaj energiu ktorú spotrebuješ na prevádzku, aby si mohol porovnať napr. s klímou klímov za pár stovák a malý bojler,
@somecheck to je len porovnanie nákladov na iný systém kúrenie chladenie klíma a na ohrev vody bojler, viac pozri na @kavar myslím že má jedno i druhé tak porovnával
@duzu dakujem, uz rozumiem
Vies mi este poradit ako si sa dostal k cislu 147 MWh?
@kavar zapoj sa, ak mozes, diky.
Co si inak myslite o tej mojej tepelnej strate 5kW? Som nejako prekvapeny, ze je to zle cislo na dnesnu dobu. Ako to mate vy, co ste potrebovali dostat A0?
Dakujem.
@somecheck v NT tarife stojí od najlacnejšieho dodávateľa 10 centov za kWh,
pozri i profil @blacksr už tu síce nie je aktívna ale vykuruje len 2kW bojlerom 120m2 no má perfektne zateplený, podľa tzbinfo zas vychádza najlacnejšie len činná elektrina bez akého koľvek zariadenia najviac do 4kW, niekto tu robil i prepočet , skús vyhľadať v príspevkoch
Navštívil som fórum TZB a čuduj sa svete, čo mi tam páni vypočítali. Čo na to hovoríte? Vyzerá to na chybné prepočty:
Dobrý den, jak už uvedl p. Svejda, tak TZ budou doopravdy do 3,5 kW. Po upřesnění všech údajů, kdy už jsem nemusel věci určovat jen přibližně, některé výpočty v těch dokumentech nesedí a po vlastním výpočtu mi vyšly TZ prostupem 2,7 kW a TZ větráním bez rekuperace cca 1 kW, s rekuperací reálně cca 0,5 kW, takže celkově jste na hodnotě cca 3,2 kW, což vzhledem k zateplení, velikosti a tvaru domu, a použití rekuperace je zcela reálná hodnota.
Nevím přesně, jak jsou nastavené dotace na Slovensku, zda na každou technologii zvlášť nebo jako v ČR za splnění určitých podmínek pouze na novostavbu jako celek, ale při vašich TZ je zpravidla TČ nenávratná záležitost a co uvádíte tak i po dotaci jste na ceně, za kterou se dá pořídit bez dotace třeba TČ jako Panasonic, Fujitsu, LG atd. Taky nevím, jak jsou na Slovensku nastavené dotační podmínky pro FV. Každopádně při TZ 3,2 kW budete většinu topné sezóny pokrývat aktuální TZ jen kolem 1,6 kW a investice do TČ se mi vůbec nezdá. Osobně bych zvolil levnou klimatizaci do toho největšího pokoje a tam, kde by to šlo třeba nechával část dne otevřené dveře a co by bylo nutné, tak by se dotopilo obyčejnými levnými přímotopy, případně el. podlahovkou. Ohřev TUV by se dal podle počtu lidí řešit třeba bojlerem s vestavěným TČ a celé to můžete doplnit nějakou maximálně 3,6 kWp FV s akumulací přebytků též do bojleru. Ale neznám ceny FV na Slovensku, dotační podmínky kolem FV na Slovensku, takže by se to ještě muselo dobře spočítat, aby se ta FV ekonomicky vyplatila, ale jak už jsem uváděl baterie určitě nebrat. Jinak též nechápu, k čemu potřebujete 500 litrovou AKU nádrž, s inverterem a podlahovým topením úplně zbytečná záležitost, stačí ten bojler na ohřev TV. Smysl by to mělo pouze v případě, že byste potřeboval napojit do AKU nádrže více topných zdrojů.
@somecheck mne sa tiež nezdá dávať do zateplených bungalovov TC. Dcéra kolaudovala pred rokom, majú 130 m2, vykurujú káblami s sú spokojní. My sme tiež kolaudovali na jeseň, máme 210 m2 (síce dvojpodlažný) a tiež káble, hoci my kúrime aj pecou... Treba tam zarátať aj údržbu, servis a celkovú životnosť TC. A tiež to, že vonkajšia jednotka bude susedovi (a aj tebe pod oknom) hučať.
@miso555 Do toho, čo spomínaš ešte pridajme pomer investície vs. mesačné náklady.
Koľko platí sestra a ty za účet elektriny a koľko natočíte kWh za mesiac, resp. rok?
@somecheck Myslis dceru? Musim sa opytat, ale myslim ze spominala, ze platia nejakych 140 mesacne, nemaju ziaden krb a TUV zohrievaju tiez iba v obycajnom boileri. Varia na elektrine samozrejme. Su styria, z toho dve deti, takze vody minaju pomerne dost. Pre niekoho to moze byt vela, ale oni v malom byte platili viac.
Nam po prvom roku upravili elektrarne zalohy na 65 EUR. Minuli sme 4800 kWh.
@somecheck no tak sa zapajam a co take by si potreboval vediet? ano kurim klimou multisplit 1 vonk. + 4 vnut. jednotky, TUV ohrievam 80 l el. bojlerom za par ecok a kedze nas dom ma 2 bytove jednotky v nasej su na 104 m2 3 vn. jednotky v kazdej izbe jedna, tak v druhej kurim jednou vn. jednotkou na 54 m2 v obyv.-kuch. a v spalni obycajnym elekt. konvektorom jasne, ze opat za par supov a vodu ohrievam 30 l el. boljerom ako inac najlacnejsim na trhu a tato cela sranda ma stala za klimu aj s montazou 3.500,- a 2x bojler cca 170,- mesacne zalohove platby mam 120,- eur a uz 4rok pravidelne cca 100,- preplatok, a to podotykam, ze u nas je vsetko 2x / pracka, var. doska aj to iba sklokeramika, bo nebudem snad este hrnce kupovat 🙂 , rura mikrovna / a to mame 3chladnicky a 4 telky, EC mam A0 a to ziaden komin ani krb nemam, ako zalohu mam elekt. centralu bo je sice pekne ked vypadne elekt. ohrievat sa pri krbe, lako to tvrdia obhajci / kotolnici/ 🙂 akurat mi neni jasne ako svietia popripade varia s krbom ??? a vycalovat 5 litrov za krb, alebo 3 kila za centralu je sakra rozdiel, mna by snat vystrelo dat za byt. doplnok 5 a viac tisic, ale ja som stary setrilek, preto mam dom s lacnej tehly 25cm zatepleny obyc. 20cm EPS 80F a na strope 35cm vaty unifit 032 a v podlahe 10cm EPS 100S na nom OSB dosky a na tom plavacku, normu som splnil ta naco to prehanat !!! a nejake sialene vypocty ma fakt absolutne nezaujimaju !!! nemienim byt otrokom domu, a chcem si dom uzivat a nelietat po dome vecne kontrolovat nejaku technologiu a nieco riesit ci budem platit vela abo malo, proste zapnem gombik na klime a mam teplo a to u nas je 23 st. normal, no a v lete ked je horuco ta zas zapnem gombik a je nam fajn, este ani teplomer nemam doma nie to este vlhkomer, no a jake mam tep. straty ? ani srnka netusi, bo jak mi dala projektantka do ruky projekt ta som vytiahol podorys dal synovi do ruky naj stavia ostatne som neriesil, pre mna len kopa zbytocnych papierov nepotrebnych k zivotu, no a jak som dokazal aj bez vypoctou a vedeckych skumani zistit ake mam dat vykonne klimy ? no uplne jednoducho zavolal som do troch obchodov kde montuju klimi prisli pozreli navrhli, stalo ma to snad10 centov za 3 hovori no a potom som zavolal kamosovi, ze potrebujem taku a taku klimu samozrejme lacnu a bolo to, na druhy den montovali
Mám tepelné čerpadlo. Dlho som Váhal či áno, alebo nie. Rozhodovala cena. Nedal som komín a tým pádom ani krb, kachle... Peniaze išli do čerpadla. Odpadol bojler samozrejme je zásobník, ale zase nejaká stovka dole. Ďalšia vec ako sa poznám, keby dám drôt alebo elektrokotol. Nepáčila by sa mi cena kúrenia. Buď by išiel na strechu solár, alebo fotovoltaika. Cena by sa časom dostala na rovnakú úroveň akurát rozdelená na viac etáp.
Náklady. Celá ročná spotreba 4,1mW, 4 členná domácnosť, komplet elektrika. 130m2. Neviem koľko by bolo viac keby mám priamotopom ale určite nie 5€. Lietajú tu sumy za el. cez 100€. Ušetrené teda 50€. 50€ navýšenie hypotéky na 25rokov robí 15tísíc €. Samozrejme za predpokladu ak máš šťastie na poctivého zamestnávateľa, ktorý všetko rieši cez pásku a tú hypo ti dajú. Nedajte sa teda odradiť vstupnou cenou. Spíšte si pre a proti. Prajem také rozhodnutie, ktoré nebudete ľutovať.
@somecheck ci pana ta ty mi davas zabrat 🙂 , vsak som elektromer mal naposledy otvoreny ked som pri zvarani vyrazil hl. istic, vsak si cital, ze mam vsetko na salame ? a vazne to nesledujem ja jedine co sledujem je kolko mam platit, ale pre tvoju spokojnost zajtra pozriem bo v tme aj tak netrafim to otvorit, no to rozhodnutie uz je na tebe, ja ti mozem napisat jeden priklad hned od susedneho domu kde byva moja starsia dcera s rodinou tiez novostavba 5 rocna a maju teplovodnu podlahovku aj krb, a to je dom skoro polovicny z naseho 120 m2 zastavana a my 207 m2, oni platia mesacne zalohy 140,- eur a pri poslednom vyuctovani skoro skolabovali paf ho tam nedoplatok 470,- a zat co bol neskutocny odporca klimi uz ma pytal ci mu ju viem vybavit a to kuria obcas aj krbom, no nie som sice vedec, ale jedno viem iste, ze je u prdele jedno ci ma dom elektrokotol, alebo konvektor, ked raz potrebuje x tepla ta je jedno ci tak, alebo tak, akurat, ze tie konvektory su tisic krat lacnejsie to viem ako vekslak na 100% potvrdit, 🙂 no a ked mi povedal, ze za kompletku / EPS,trubky, bizuteria, el.kotol, anhidrid plus robota/ zaplatil 12 litrov ta ma skoro brali na ARO no, ale jak hovoril moj nebohy kamarat - " zohab tak to ešči mlade a glupe " no boha jeho fakt mal svatu pravdu no a podla mna ten solar alebo FVT ked si to neurobis sam je predrazena vec
@somecheck no tak specialne pre teba som el-skrinku otvoril dnes opat, mam tam udaje 2.963 to asi VT a 29.105 to asi NT mam DD5 aj to som vykutral a hl. istic mam 3x32A , takze po vedeckom scitani tychto poloziek a vydelenim 4,5 , lebo presne 1.5. bude 4,5 roka co mam elektromer mi vysla cifra, ze rocne je to priemerne 7.126,2222222 kW, ta neviem ci vela ci malo, ale pre mna tak akurat, nakolko skoro denne nieco v garazi vystrajam s flexou, vrtackou, kompresorom a CO2 zvarackou, / veterany su drahy spas, ale aj dobre vynasaju / 🙂 viac vedeckych vyskumov odo mna snad nebudes vyzadovat? bo viem sice pilotovat Lockheed F-16 Falcon / 2roky /, popripade vrtulnik AH - 64 Apache 5 rokov, a civilne Douglas DC-9 Dakota /zvysnych 11 rokov/ a mozno aj preto mne osobne klima nevadi, vsak som hluchy jak delostrelecky kon 🙂 a plu 17 rokov jazdec rally a tam je riadny rachot v kabine, ta dajaka klima je proti tomu sepot kvetou 🙂 a fukanie je tiez mesie jak v kabriolete, ale kazdy rad s nim frajeruje, ale vazne klimu ak rozumne nastavis tak ju ani nepocut ani nefuka, to proste neni cirkus co je v aute, popripade stara hajtra s pred 25-30 rokov v domoch, boli napr. u mna 4 rodiny tu z MS co mali zaujem o klimu a jedny dokonca s TO sa trieskali na vychod, ked vosli ta ani neregistrovali, ze tam nejaka je, no a v obyv. kde mame podparapetnu si mysleli, ze mame podlahovku, raz darmo doba ide do predu hoc som s toho nestastny, bo elektroniku neznasam, ale klima je v tom super ! hoc i ta je uz vacsinou na wifi, ale tu som odmietol, no co som blazon telefonovat si s klimou? to radsej zavolam priatelke 🙂 a aj tak som cele dni doma a si predstav, ze nie si doma? klimu vypnes a setris prachy a ked ides domov zatefonujes jej a ona sa zapne a za 5 min. mas dom vykureny, no skus toto urobit s podlahoukou, podla mna nerealne ! mozno u vedcou sa to da s casovym posunom, ale uz je to o inom a zas treba s tym posunom ratat, ale kazdy chce samozrejme iny komfort, napr. priatelka ide spat zapne klimu 5 min. pred tym a kym sa vychysta je v spalni teplo nad ranom vstane a ju vypne a teplota drzi a drzi no toto s podlahoukou neurobis keby si sa rozkrajal, ale aj druha vec je pravdou, ze ja som nenarocny clovek a ostra vojna na cloveku zanecha stopy, ale aby som okolo niecoho spekuloval jak Beta s pi.. ta to nie mam rad rychle a jednoduche riesenia, a to je tiez choroba s povolania no pri mach 2 nemas cas na spekulovanie !!! tam sa treba rozhodnut v zlomku sekundy, vsak ked ja tu citam niektore veci ta mi ide rozum na opacne obratky kolko sa da spekulovat nad jednoduchym riesenim, a potom som tu za magora 🙂 ta snad nebude za mna cudzi clovek rozhodovat aky si mam dom postavit a aky plot a perlickou na torte je aky vnut. desing ! no ta to uz som s toho total v pecku, 🙂 vsak kazdy nech robi na co ma a pritom je na to jednoduchy recept ako lacno kupit pozemok a postavit na nom dom, vsetko je to iba o rozumovych schopnostiah kseftovania, zacnem napr. ak chcemstavat dom tak snad nekupim pozemok v strede obce kde nemam moznosti sa rozsirovat, kupim teda v intravilane jeden obrovsky, / gadzove radi predaju v celku /rozdelim na 3 casti 2 predam a na jedno, staviam a mam vyrobene na HS, ani hypo netreba, zaklady snad nebude kopat bagrista za 30,- na hodinu so 4 ludovimy, kupim si bager za 2 litre a vykopem aj susedom a bager predam so ziskom, / uz mam vyrobene/ a zaklady s pozemkom ma staly 0,0 eur a mam vyrobene na dalsie prace, nasleduje HS snad nenatiskam syna do nejakej VS za pocitacoveho genia ked ma rozum po mne, zamestna sa preds v stavebnej firme a hned mate tehlu nie po 1,50 ale po 90 centov druheho syna natlacite do sofera na betonarku s beton pumpov a ide to pomali, a zrazu beton nestoji 70,- za kubik, ale 55 a prestoj beton pumpy zaplati nejaky magor co rad pocita a vedeckym vypoctom ho stoji dom cca 1.000,- m2 ano som podvodnik a ojebavak, ale inal by som nemal dom bez hypoteky a mojim heslom stale ostava, ze najlepsie sa zaraba na hluposti inych !!! bo jak moj syn hovori " kym vedci pocitaju my mame postavene, kam sialenci vyhodnotia my mame predane !!! a to som postavil za snad 20 rokov stovky domov, ale jediny nebol s podlahovkou a aj tak to pokupili a do dnesneho dnesneho dna sa mi nik nestazoval, ze velka spotreba, alebo huci a fuka, pre fajnsmekrov sme samozrejme napchali Mitsubishi a pre nomalnych lacne cirkusi ako Sinclair popripade este lacnejsi Polar / ako mam ja /do dnesneho dna hoc som odovzdal veci synovi a som na penzii chvala bohu spokojnost !!! dajak snad vyzijem s canadskeho dochodku ci nie /zistite si sami / 🙂