Nemáte niekto skúsenosť ..chcel som robiť kúrenie s 1000 l aku a k tomu dať 3 slnečné kolektory ..zapojené tiež do aku .nádrže s výstupom na solar. kurenar má odhovara že by tých kolektorov muselo byť viacej že lepšie je 1000 l aku iba na kúrenie a 300 l bojler s dvoma hadmi na kolektory a na pec..čo vy na to ..? Máte zapojené niekto 3 kolektory na 1000 l aku nádrž ?
@pedrisito Ja mam AKU 750L(vacsia nevosla) a 3 kolektory. Nadoba je vsak multifunkcna. Je v nej prietokovy ohrev TUV a sluzi ako AKU. Iny zdroj TUV nemam a este sa nestalo aby nebolo teplej vody. V zime sluzi ako vyrovnavacia nadrz pri kurenim Tuhym palivom. A to mam kolektory este aj blbo natocene.
@pedrisito no ide o to...
predstavme si Vas variant, zimu pocas ktorej chcete nabijat 1000 lit. akumulacku 3 kolektormi, slnko zubate, svieti 8 hodin cez mraciky pocas snezenia atd. moc tu akumulacky teda nanabijete...
druha strana, predstavme si leto a variant co povedal ten kurenar, solar nabija v lete 300 lit. bojler s vodou... v pohode si uzivate teplu vodicku lebo solar nabija v tom case perfektne
a akumulacku dopojite na pevne palivo extra pocas zimy
takze priklanam sa k tomu nazoru vodara...
No ono som chcel že na spodku tej akumulacky by bol had na solar čo by som mal na leto,v hornej časti had na TÚV . V zime by som kuril do Aku .kotlom kuril by som iba podvečer čiže cez deň by možno nejakých pár stupňov dopomohol solar keď bude pekne ...susedovi vyhreje v zime 200 l aj na 60 st .ale na to sa nespolieham ...skôr či tie tri kolektory budú dosť na 1000 l sme tak 3..4 sem tam návšteva ...kamarát podomnou má solareto 20 trubice s 200 l bojlerom a v lete púšťa teplo aj do domu má.450 l vody ..ťažko sa z toho vymotať ...
@petermu
@pedrisito tu je hlavny sef slniecko :) takze tak, ale solar skoro nikdy v nasich podmienkach nedosahuje 90% ucinnosti, mozno v Komarne.... ja osobne som za fotovoltiku... dovodov je viac...