Odpoveď na príspevok od mandala3:
Pekne tu pribudaju recenzie. Mam jednu zlu aj ja … Xenia Szakalova z Porto real s.r.o. predava byty este pocas trvania rezervacie inej zaujemkyne. Rezervacie dava na dva mesiace a ziada zalohu 5500 Eur. Da vam pod natlakom podpisat navrh zmluvy o kupnej zmluve (lebo ma vraj dalsich zaujemcov, ale vy ste prvy v poradi) a bez chrbtovej kosti o zalohe, ktoru vas ziada vyplatit do troch dni, do zmluvy uz nenapise, ze vam ju vrati v plnej sume, ked nahodou zaujemkyna este do dvoch tyzdnov trvania rezervacie stihne celu sumu vyplatit. Zaujemkyna, aj keby mala moznost zaplatit celu sumu a predlzit rezervacnu zmluvu, byt aj tak nema moznost kupit, lebo pani Szakalova jej zmluvu nepredlzi, kedze uz vezme zalohu od dalsieho zaujemcu este dva tyzdne pred koncom rezervacie. Povodna zaujemkyna tak pride o 5500 Eur, pretoze v zmluve ma pani Szakalova tuto zalohu zapisanu ako zmluvnu pokutu - ona si necha 2500 Eur a majitelke da 2500 Eur. Pri takejto zmluve, aj keby majitelka mohla este pockat na peniaze, lebo sa s predajom neponahla, samozrejme zmluvu nema zaujem predlzit a peniaze zhrabne maklerka a majitelka. V zmluve je aj to, ze sa byt pocas rezervacie nebude inzerovat a hoci ho bezcharakterne inzeruje, ona namiesto ospravedlnenia a vratenia zalohy sa tvari, akoby nic. Takto to toci dalej s dalsim zaujemcom, ak sa mu nahodou nepodari byt, z dovodu nejakych komplikacii, kupit a zalohu nevrati, hoci ma dalsieho kupca. Pritom maklerka este k tomu porusi aj zmluvu, ktora je aj tak neplatna, a neošetrí v zmluve, ze vam zalohu vrati, ak vam zmluvu z nejakych vlastnych dovodov nepredlzi aj napriek poziadaniu. Navrhne sice predlzenie za dalsich 3000 Eur (??), no potom sa vyhovori na majitelku, ze ona nechce predlzit, ze chce peniaze. Arogancia, jednanie ako viete co, ohana sa nejakym certifikatom realitneho maklera, ale klame a klame od zaciatku, a nevie napisat ani zmluvu, aby chranila vasu neskutocnu zalohu, ktoru ziada za sprostredkovanie predaja, hoci predaj nakoniec nezabezpeci. Uz len dodam, ze este aj v inzerate klame, kde pise, ze predava byt k nastahovaiu a v realite, ked sa idete pozriet, to tak nie je. Neskutocne, vasu zalohu si rozdeli s majitelkou a k predaju nedojde. Takto to toci dookola dalej, lebo za dva mesiace rezervacie bytu, ked byt aj napriek zakazu inzeruje, sa najde dalsi zaujemca a tak s nim spise dalsiu zmluvu. Kde sa ta bezocivost v tych ludoch berie. Este aj majitelka na tom zarobi 2500 Eur, pritom ona maklerke slubi proviziu, o ktorej nemate moznost ani jednat, no zaplati to z vasej zalohy... neskutocne jednanie, biznis, bez chrbtovej kosti obidve.Odpoveď na príspevok od switka:
pozor na vsetky RK (mizive percento budu korektne… @switka Len veľa ľudí sa obracia na realitky s tou vidinou, že všetko vybavia za nich a majú všetky behačky a papierovačky bez starostí. Už to, koľko by vedeli ušetriť a kde sú aké skryté poplatky navyše, to už nevidia, alebo proste len nechú.Odpoveď na príspevok od switka:
pozor na vsetky RK (mizive percento budu korektne… @switka neviem o čom točíte troška. Ja sa nejdem zastávať realitných kancelárii, ale vy ste tá ktorá podpisuje zmluvu a v tej je aj napísaná aj provízia, resp. aká je vysoká a podobne. Vy to tu vykladáte ako keby sa všetko dohadovalo ústne. Veď ak ste aj vy troška rozumná, tak je jasné, že si preštudujete zmluvu a všetko spíšete dopredu písomne a až potom platíte. Nemôžte vyplakávať nad tým, ak ako klient si nič nezistíte a slepo v dnešnej dobe niekomu veríte. S realitným maklérom by ste mala podpísať sprostredkovateľskú zmluvu, kde je odmena vopred známa.Odpoveď na príspevok od switka:
pozor na vsetky RK (mizive percento budu korektne… @switka asi nechápeš o čom realitka je... ja som predával už niekoľko krát... aj bez realitky (sám som si napísal zmluvy a podal na kataster) overenie podpisov na matrike 2€ takže žiadne náklady... ale musel som behať hore dole s každým záujemcom aj palivá a čas niečo stoja... dal som predávať aj realitke... môj záver? dobrý realiťák z okolice kde predávaš, nie nejaký rýchlokvasený čo to robí popri robote jak hobby, vie ušetriť kopu peňazí... aspoň mne dokázal naceniť nehnuteľnosť priznám sa vyššie a aj to predal o pár tisíc viac ako by som snáď triezvo pýtal ja... pokiaľ teda na to neideš metódou že "nastrelím" a tak zľavňujem a na portáli máš 10 inzerátov čo sa tam mesiace kvasia a si za blbca... dobrý realiťák dokáže podľa mna pomôcť a aj ušetriť peniaze... moj názor a čo píšeš ty je to len o zmluve akú s realitkou uzavrieš ak exkluzívnu tak väčšinou to musíš nechať na nich ale všetky odmeny sú striktne stanovené aj lehoty atď... takže za mňa nemôžem sa nejako sťažovať na realitky ... inak notár a právnik zoberie za napísanie zmluvy a overenie podpisov (2€) na matrike , zväčša odmenu v stovkách eur a reálne nespraví nič... kupca ti predsa nenájde ani ťa nijako právne neochráni max. vypracuje možno dobré zmluvy, ktoré dnes už neni až taký problém napísať... a to je asi tak všetkoOdpoveď na príspevok od fero1821:
@switka neviem o čom točíte troška. Ja sa nejdem … @fero1821 uvediem vas do obrazu, mam niekolkorocne skusenosti z realitneho trhu, a zopakujem, ze kupujuci su rukojemnikmi, akonahle nesuhlasia s podpisanim papierov, ktore im predlozi RK, byt im RK nepreda, a kedze predavajuci su vacsinou uz zazmluvneni, a netusia co podpisali, boja sa odstupit od zmluvy (ak sa da). zacnem nestastnou rezervacnou zmluvou, ktora sa vola rezervacna, ale nesplna ulohu rezervacie, tvari sa ako buduca zmluva, ale nema dokladne vydefinovane podmienky, klienti este netusia, co budu v buducnosti podpisovat, sucasne si vymoze cez podpisy splnomocnenie od predavajucich, ktorym sa uz davno pred tym mala preukazat kupujucim, sucasne sa rezervacny poplatok zmeni na preddavok na kupnu cenu, sucasne sa preddavok zmeni na proviziu od kupujucich a hned sa sucasne tento rezervacny poplatok zmeni na zmluvne pokuty a ine fixne nevratne naklady. to je len zaciatok. a ak nahodou kupujuci sa ohradi, ze preco ma suhlasit s proviziou, ktoru ma zazmluvnenu RK s predavajucim cez inu (sprostredkovatelsku) zmluvu, a tuto proviziu si ma riesit RK so svojou protistranou, RK ho posle kade lahsie, a byt nekupi. Ak nahodou kupujuci chce nebodaj aj dalsie zmluvne nalezitosti upravit, doplnit, ma smolu. Obchod sa nekona. Zdoraznujem, ze nikto nechce RK obrat o proviziu. A to je len prvy, naoko nevinny papier. Zabava nastava pri dohadovani zmluvnych podmienok predavajucich a kupujucich. Tam zacina prave rodeo. A poskytnutie pravneho servisu? v prvom rade RK nema na to opravnenie, ale kedze zmluvne strany to nevedia, posluchaju. Vyuzitie zabezpecovacich nastrojov? Kdeze, iba ak si klienti sami zaplatia, ale provizia je nedotknutelna. (napriklad notarsky zapis KZ, notarska uschova). a to sme sa nedostali k odovzdaniu bytu, takze aka je pridana hodnota RK? jej ulohou by malo byt sprostredkovat najst protistrany a docielit uzatvorenie obchodu (ano, za proviziu), vsetko ostatne je poskodzujuce a navyse ovela drahsie, ako ked by klienti isli cely obchod zrealizovat k notarovi aj spolu so zabezpecovacimi a ochrannymi sluzbami (a len tak, pre info, vyhotovenie notarskeho zapisu KZ, plus notarska uschova, v cene cca 100 tisic stoji orientacne cca 1000 eur, mate v tom najvyssiu ochranu, rychlejsi vklad do katastra, notar je poisteny, zodpoveda za zakonnost, vyvazenost, kona podla dohod klientov, ceny su u vsetkych notarov v SR rovnake, takze ak napriklad naklady na notara pri 100 tisic kupe bude cca 1000, + zaplatit sluzbu pre RK, za to, ze nasla protistranu napriklad tiez 1000, stale je to menej ako provizia pre RK, kotra tieto sluzby nedodaOdpoveď na príspevok od switka:
@fero1821 uvediem vas do obrazu, mam niekolkorocn… @switka "predavajuci su vacsinou uz zazmluvneni, a netusia co podpisali, boja sa odstupit od zmluvy" toto myslite vazne? ked netusia, co podpisuju tak nech sa potom necuduju. Ja som cez realitku predaval aj kupoval nehutelnosti a bez problemov. Pri predajoch sme sa dohodli na cene aj provizii pre nich a bez problemov. Samozrejme to bolo bez nejakej "exkluzivity", ak by sme si nasli kupca my, tak by sme to riesili bez nich. Pri kupe pozemku sme nepodpisovali ziadne rezervacne zmluvy, podpisali sme riadnu a bolo.Odpoveď na príspevok od lubosko23:
@switka "predavajuci su vacsinou uz zazmluvneni, … @lubosko23 vacsinou predavajuci netusia, co podpisuju, napriklad formulacia, ze RK zabezpeci cely pravny servis je mimoriadne zavadzajuca. Korektna RK ma presne vydefinovat, co vsetko zahrnaju jej sluzby, jasne a zrozumitelne, pod pojmom cely pravny servis si kazdy predstavi co chce. A je prirodzene, ze ludia, ktori predavaju/kupuju raz za zivot, sa nevyznaju a s doverou sa obratia na RK. A potom sa uz len spoliehat na stastie, ze nic sa nepokazi. A tam, kde sa pokazi, tam zacinaju zarabat sudy a pravnici. A je ich dost. Platí, že dobré zmluvy sú na zlé časy. Žiaľ, RK mozne komplikácie vopred neriešia, preto opakujem, RK maju najst protistrany zaa proviziu, a zazmluvnenia nech riesia notari/ advokati. Je to lacnejsie a bezpecnejsieOdpoveď na príspevok od switka:
@lubosko23 vacsinou predavajuci netusia, co podpi… @switka To už je na tých ľuďoch čo to podpisujú, či s tým budú súhlasiť. Ako môžete obivniť realiťáka a sám/sama uvádzate, že ľudia nevedia čo podpisujú, tak potom nech tí ľudia idú a povedia RK, že chcejú prerobiť znenie zmluvy, aby boli spokojní. To, že realitka neprerobí nejakú zmluvu, tak sa mi nejak veriť nechce, pretože im ide o predaje, aby zarobili. Ak fakt nechcú, tak to potom je realitka, čo chce odrbať. Od tej ruky preč, avšak nie všetky sú také. A neviem, ako sa môže meniť poplatok na trikrát ako tu popisujete, ak je raz dohodnutý ako provízia, takže pokiaľ nie je zmluvne ošetrené, že sa môže meniť provízia na pokutu v prípade porušenia zmluvy, tak má RK smolu, takisto ak ju tam má tak nemôžete sa čudovať vy. Taktiež RK nebude robiť servis zadarmo, čiže malo by sa rozlišovať províziu z predaja tzv. odmena, ak obchod klapne a poplatok za poskytnutie služieb ako je to, že RK má prácu s reklamou, obhliadkami atď. Väčšina má však v cene provízie zahrnuté všetky poplatky a poskytované služby, ktoré by mal zákazník, predávajúci chcieť definovať ich v zmluve.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@switka To už je na tých ľuďoch čo to podpisujú, … @fero1821 opisujem realne skusenosti, viac krat bol zmareny obchod v neprospech kupujucich, a v konecnom dosledku aj predavajucich, akonahle kupujuci odmietli podpisat kreativne vyplody RK, alebo pripomienkovali zmluvy na nastavenie dohod (napriklad upresnit datum vystahovania, notarska uschova, preddavok na kupnu cenu - nie proviziu, ktoru mala rk s predavajucimi, zmluvne pokuty urcit aj predavajucim a rk v prospech kupujucich, pripadne ju zlozit do advokatskeho depozitu kazdou stranou ako zalohu na zapocitanie oproti pripadnej zmluvnej pokute, nie iba kupujuci, ), rk manipilativne zakazala predavajucim dalsie konanie s kupujucimi, a bolo po obchode, a kedze vacsinou predavajuci sa nevyznaju, tak posluchaju RK, hlavne z dovodu, ze je im pripominana zmluvna pokuta, a to nevravim o vlastnej tvorbe zmluvnych dojednani pocnuc pri rezervacnej zmluve a konciac navrhmi kupnych zmluv, kde sa ludovou tvorbou RK realizovali, hrali sa na pravnych odbornikov, a az pri vyhotoveni zmluv pravnikmi konecne zmluva mala hlavu patu. A to nespominam porusenia, ktore by mohli zaujimat kontrolne urady, napriklad RK nema opravnenie depozitovat peniaze, nema na to licenciu, alebo nesmie vytvarat zmluvy - pokutnictvo, zmluvy ma predkladat na pripomienkovanie, nie urcovat a vydierat, co tam moze alebo nemoze byt, alebo nesmie zastupovat bez splnomocnenia.....