Dobrý deň, mám dve otázky idem predávať svoj byt a kupovať rodinný dom.
Prvá - Viem, že zo zisku z predaja čiže rozdiel medzi kúpnou cenou a predajnou musí človek zaplatiť daň z príjmu (19%) a odvod do zdravotnej poisťovne(14%). Teraz ma realiťáčka presviedčala že odvod do ZP je už zrušený že sa platí len daň zo zisku. Nemáte s tým niekto skúsenosť?
Druhá - keď už odo mňa chcú aby som im zaplatil daň zo zisku. Pre mňa to v podstate nie je zisk lebo peniaze z predaja použijem na kúpu nového domu nemôžem to použiť ako náklad do daňového priznania že síce som predal ten pôvodný byt so ziskom ale z tých peňazí som si obstaral nový a drahší dom.
Ďakujem
pokiaľ viem, tak platiš aj odvody..ale zo zisku si môžeš odrátať náklady na obstaranie nehnuteľnosti, aj keď bol byt napr. družstevný t.j. aj keď si "kúpil" práva a povinnosti člena družstva.. plus môžeš odrátať náklady na rekonštrukciu bytu..
@tomi89 neviem o tom, ze by odvody do ZP boli zrusene.
A nie, neviete si uplatnit naklady na kupu dalsej nehnutelnosti, cize ak predate terajsiu nehnutelnost so ziskom, takto tento zisk je Vas prijem a podlieha dani z prijmu a zdravotnym odvodom.
Ako naklady na znizenie danoveho zakladu si mozete uplatnit napr aj uroky z hypoteky, ak bola dana nehnutelnost nou financovana. Staci banku poziadat o potvrdenie o uhradenych urokoch. Plus poplatok katastra za kolky za vklad zalozneho prava, taktiez ak hypoteku splacate predcasne, tak aj poplatok za predcasne splatenie viete dat ako naklad, atd. .... a samozrejme ak ste nieco rekonstruovali, tak tieto doklady treba tiez pouzit.
kto to skontroluje ? ... nechcem ta nabádať na ´´zlé´´ ale keby DU kontroloval všetky kúpy a predaje malých nehnuteľností tak by potreboval armádu úradníkov 🙂
Príjmy oslobodené od dane
Všetky príjmy, ktoré sú od dane oslobodené, sú taxatívne vymenované v ustanovení § 9 zákona o dani z príjmov. Príjmy oslobodené od dane z príjmov sú napríklad:
príjem z predaja nehnuteľnosti po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia, ak predávajúci nemal predmetnú nehnuteľnosť zahrnutú v obchodnom majetku,
príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa,
Atd... Najdete na https://www.financnasprava.sk/sk/obca...
@yetinb Keby aj predpokladáme, že neexistuje prepojenie daňový úrad, kataster, zdravotná poisťovňa, .... a ja neviem ešte čo.... OK, možno na to nepríde DÚ hneď, ale príde na to aj neskôr..... ale minimálne nejaký prajný sused, či ktokoľvek z jeho okolia je často horší, ako nejaký daňový úrad a jeho možné vysoké pokuty. Osobne by som sa s týmto nezahrávala.
Pokuty vedia byť šialené - ja osobne som len za DVA DNI omeškania dodania istého papiera daňového úradu dostala pokutu 60,- Eur
Na daňový úrad v deň keď budeš podávať daňové priznanie nič nemusis dokladovať. Ich v tu chcilu vôbec nezaujímajú tie výdavky, bločky a faktúry. Ty to tam len priznáš koľko máš platiť. Zaplatíš..resp. Nezaplatis nič a hotovo. Ty si to máš uschovať 10rokov a kontrola môže prísť hocikedy. Väčšinou keď nepredávaš každý rok nehnuteľnosť a keď nemáš neprajníkov tak bežnému človeku kontrola nepríde. Ale keď už raz príde tak je zle
@adiso to nie su spravne informacie. Ked sa predava nehnutelnost do 5 rokov od nadobudnutia, tak sa plati dan zo zisku z rozdielu medzi kupnou a predajnou cenou, ale mozes si tuto sumu znizit o vydavky, ktore si do nehnutelnosti dal. Predavala som byt, dolozila som, ze som vymenila podlahy, dvere, sanitu, okna. Vsetko toto DU uznal.
@tomi89 Celkom dobre info su tu:
https://www.financnasprava.sk/sk/obca...
@kreola toto čo ste napisali ja všetko viem a sú to správne informácie pretože som predával byt a nič si odo mna na daňovom úrade nepýtali ešte ja som to všetko prefotil (bločky, faktúry ) ako blb doniesol som to tam...vôbec to odo mna nepýtali tak im hovorim a toto kde mám odovzdať a tá pani mi jasne povedala že to si odložte a musíte to mat uschované 10rokov pre prípad kontroly. Bolo to pred 4 rokmi keď som predával byt.
@adiso Ano veru tak to je. Oni pytat nemusia, je to Vasa povinnost pri vypocte dane uviest ake ste mali este vydavky okolo bytu a tak... Ja len aby sa vedelo, ze da sa o rozne opravy a upravy v byte ci dome znizit zaklad dane :-D.
Ale vsak panko mozno nadobudol byt do OV pred 5 a viac rokmi a nemusi platit ani cent zo zisku a teda debata konci. Ak skor ako 5r tak cez linky kt sme mu poslali sa zariadi. Koniec
@majkoj dobehnuť môžu do 5rokov potom je vec premlčaná takže päť rokov si v napätí ale hej dá sa to hlavne vydokladovať faktúrami za opravy, dokončovacie práce zariadenie, úpravu záhrady a podobne plus tie zaplatené úroky z úveru a poplatok z predčasné splatenie. Išlo mi hlavne o tú zdravotku lebo sa mi to nezdalo tak aby som niečo nezanedbal kvôli zlej ifnormácií 🙂
@kreola nuz ja tam vidim nieco uplne ine :-D
". Daňový nedoplatok ako taký nezaniká, keďže situácia, kedy “právo vymáhať daňový nedoplatok je premlčané a daňový dlžník vzniesol námietku premlčania” nie je zákonnou skutočnosťou spôsobujúcou zánik daňového nedoplatku podľa § 84 ods.1 daňového poriadku."