Predávam byt,už máme aj kúpnu zmluvu podpísanú,už proste všetko,len ešte prevod penazí z jeho banky do mojej sa trošku predížil kvôli komplikáciám,no môžem mu už byt odovzdať,aj keď ešte jeho peniaze nemám,ale už sa to rieši v bankach?
Môžeš. Ale... byt zmení majiteľa až povolením vkladu na katastri. Ten má 30 dní a podľa mojej skúsenosti u nás nemá problém si lehotu natiahnuť,takže to bolo až 42 dní. Ako to budete riešiť keď nastane nejaký problém a on tam bude už napr.robiť nejaké úpravy. My sme síce v lete kupovali,takže sme boli na opačnej strane a v zmluve sme to dohodli tak,že do 10 dní od povolenia katastra na vklad sa predávajúci vysťahoval a začali sme s prerábkou. V tom termíne sa spravili aj odpisy meračov,aby bol jasný stav ku dňu ododvzdania bytu a nie k termínu prepisu. Myslím,že je lepšie počkať až na kataster a odovzdať byt potom.
Uz radsej tych par dni pockajte. Pokym nemam peniaze, do bytu by som cudzieho cloveka nevpustila. Ak ponahla s nastahovanim, nech si to sam skusi posurit na uradoch
Kdy mu dáš klíče je úplně jedno. Vlastnictví klíčů ještě z nikoho nedělá majitele bytu. Jak správně píše @dodok, kupující se stává majitelem bytu až vkladem na katastru. A ted je dilema - kupec nemá jistotu, že když dá peníze prodávajícímu, byt na něj skutečně bude přepsán, a zase prodávající nechce nechat byt přepsat, dokud nemá peníze.
Nejjednodušší a pro obě strany solidní je dát peníze do notářské úschovy. Kupec složí peníze u notáře na vázaný účet, smlouvy se dají na katastr a teprve když je vklad proveden a kupec zapsán jako nový majitel, notář peníze zašle na účet prodávajícího. Sice úschova u notáře něco stojí, ale myslím, že se to vyplatí.
Neviem ako mate zmluvne vyrieseny vklad do KN a prevod penazi (notarska uschova, vinkulacia v banke) a pod. Ja by som cakal a to aj napriek tomu, ze odovzdanie bytu nerobi z kupujuceho majitela. Podla toho co pisete je teraz v zaujme kupujuceho, aby Vam peniaze dosli cim skor ;-)
my sme tak odovzdavali, podpisali sme ale rezervacnu zmluvu, zaplatil zalohu, kluce som mu dal az ked sa zriadila vinkulacia oproti LV... On si chcel uz prerabat a rychlo sa stahovat, nevidel som v tom problem, kedze vsetko bolo zmluvne osetrene aj s pokutami, peniaze som videl po 3 tyzdnoch (ked sa zapisal novy vlastnik a vinkulacia sa uvolnila), vsetko zatiadila realitka
je tam vzdy ale - moze cuvnut od zmluvy atd. ale zmluva nepusti
my sme pred mesiacom kupili byt. ja som kluce chcela skor, nez vlastne nam nabehli peniaze. aj ked uz bolo vsetko jasne, povodny majitel bytu odmietol a odovodnil tym, ze uz maju aj zle skusenosti. vsetko vyzeralo super a tesne pred tym, nez banka peniaze pustila, tak oni odovzdali kluce od bytu. za tyzden tam novy majitel uz stihol porobit kadejake zmeny a odrazu do toho cosi prislo a banka cuvla. Takze kupujuci musel byt uvolnit a kluce odovzdat. Predavajucim tym vznikla lopotina, lebo museli upravovat znalecky a informacie v inzerate o ponukanom byte + dake opravy... U nas to sice prebehlo hladko - chvala Panu. a majitel nam kluce odovzdal hned, ako mu nabehli peniazky na ucet :) majitel bol spokojny, ze nedoslo k navysovaniu nakladov a k nepredvidanym zmenam a my sme spokojne pockali tyzden za klucami :)
Kupujuci nema na byt ziadne pravo, pokial neprebehne prevod vlastnictva na katastri na kupujuceho. Dovod je jednoduchy - ziadny urad (spravca bytu/domu) respective poistovna nepozna ineho majitela, len ten, co je registrovany na katastri. Ak sa novy kupca dostane do bytu skor ako sa papiere na katastri prepisu, a v tomto obdobi je tam napriklad poziar, vy ste, ako legalny majitel zodpovedna za skody. Takisto je to s prestavbou - ak sa poskodi statika domu, atd ... V zahranici pri podpisani kupnej zmluvy da kupujuci min 10% zalohu z dohodnutej zmluvy. Tato suma sa ulozi na specialnom konte u pravnika a je to nenavratna suma v pripade, ze kupujuci porusi zmluvu, respective odstupi od zmluvy. Kupujuci ziska kluciky od bytu az po prevode vlastnictva na katastri. Kataster v tomto pripade kontaktuje banku, ze moze vyplatit zvysne peniaze za kupu bytu. Na zaklade tychto ukonov potom predavajuci dostane spravu, ze vsetko prebehlo a moze uvolnit kluciky kupcovi. Vacsina krokov ide cez pravnikov.
jedna vec su peniaze, druha vec je kataster. ak by som mala peniaze, byt by som mu odovzdala, a čakolo by sa na LV. ale pokial nemám peniaze, určite neodovzdám byt, čo keď to nevyjde ako ho z tadiaľ dostaneš?