Ahojte, prosím o radu. Sme manželia. Kupujeme pozemok od odce. Ale nakoľko som v žiadosti bola podpísaná len ja, tak zmluva bude spísaná medzi mnou a obcou. Automaticky som si myslela, že keď niečo kupujeme, tak sa to berie do bezpodielového spoluvlastníctva a majitelmi budeme obaja. Čo je potrebné v prípade, keď chceme na kataster a čiže do listu vlastníctva zapísať nás oboch, a nielen mna, keďže som uvedená na zmluve? Do kúpnej zmluvy sa už manžel doplniť nedá.
Ďakujem za odpovede.
v zmluve musí byť uvedený rodinný stav.
1. ak je tam "slobodná" a zmluva bola uzavretá už v čase manželstva, tak je neplatná - dávaj si na to pozor, nie je to "len maličkosť, ktorá sa neskôr opraví" ako mi raz vravel jeden klient 8-)
2. ak je tam "slobodná" a v čase uzavretia zmluvy si bola slobodná, tak dobrá rada do života - nerieš to 8-)
3. ak je tam "vydatá", kataster konanie preruší a vyžiada si od teba/vás doplnenie manželových údajov alebo zo súdu rozdelené bezdpodielové vlastníctvo...
myslím si, že som vypísala všetky kombinácie :-)
Dalo by sa to riešiť dodatkom k zmluve.
Inak kataster na list vlastníctva napíše toho, kto je v zmluve teda Teba bez manžela. V prípade rozvodu a vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva by on musel dokazovať, že ste kúpili pozemok za trvania manželstva, resp. koľko on sám na to vynaložil.