Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu. Kupili sme dom v PK, aby sme ho mohli zaplatit museli sme predat byt v Svatom Jure. Majitel domu kde sa stahujeme zase potreboval predat ten dom, aby kupil vacsi dom inde. Taky realitny vlacik. Otazka: v zmluve je napisane ze odovzdame byt do pouzivania 30 dni od prepisu v katastri (to nastalo uz 14 Februara); ale majitel domu (pan G) sa este stale vystahovava, natahuje to (velke stahovacie auto tam mal dovezene 26. Februara, uz tam ma ozaj iba malickosti). On je klidek pohodka tabacek a pomaly sa usmieva ked ja tlacim na nejaky termin ze "ODKEDY". Termin kedy to bude nam stale nechce dat (hovori ze "co najskor"). Uz mesiac a pol sa vystahovava a zariaduje ten novy vacsi dom. Otazka, je nejaky dobry mrav, obycaj na zaklade ktorej musi mat kazdy ucastnik tohto realitneho vlacika nejaky cas na stahovanie? V katastri sa najprv prepise nas byt, potom dom ktory nam pan G predal a potom az dom do ktoreho sa pan G nastahovava (lebo v takom poradi sa platlo). Ale poradie stahovanie bude presne opacne, najprv pan G do velkeho domu, potom my do domu pana G a potom kupcovia nasho bytu do nasho bytu. Mate s tym skusenosti, prosim, hlavne nejaki realitaci? Aby sa nam nestalo ze budeme mat dva dni na vystahovanie a ziadny cas na nejake pripadne menenie/zlepsovanie/buranie, chceme si sadnut a zhodnotit s nejakymi odbornikmi-kamaratmi). Tiez nie sme na spagatiku, treba dohodnut stahovacie auto, vybavit dovolenku v praci...
Velmi pekne dakujem za odpovede a nazory,kludne aj na to, ze sme to mali riesit uz v zmluve a inak 🙂 (AKO?) 😉
Dakujem.
Katka
Tak ty si mala v zmluve ze sa mas vystahovat do 30 dni od zapisu na katastri a on to v zmluve nema? 🙂 To ste trosku nedomysleli - necitali ste zmluvu? Ci len realitak povedal "veduca, tak to robime stale" tak ste to tak nechali? 🙂
Dobry mrav do toho netahaj - dobre zmluvy robia dobrych priatelov.
vsetci to mame v zmluvach tych 30 dni. akurat ze najprv ten zapis bude na byt, potom na maly dom a potom na velky dom. ale stahovat sa budeme opacne: pan G do veleho domu ako prvy (to uz robi, ale trva mu to mesiac a pol , potom my do maleho domu, potom majitelia bytu do nasho bytu. Co sme si mali dat do zmluvy? ze pan G sa stahuje do 15 dni od zapisu, my do 30 dni od zapisu, a majitelia nasho bytu do 45 dni od zapisu? kludne napiste, rada sa necham poucit do buducnosti. ja som pomerne neskusena a naivna v tomto. nemam cas este zistovat ze ci kona realitak v najlepsom zaujme svojho klienta(mna), spolahla som sa ze ano. P.S. : Realitak a pan G su kamosi 🙂
@djamilia ma pravo sa vystahovat do 30 dni, takze este ten posledny den tejto lehity je uplne v poriadku.
otazka - mate aspon zmluvne pokuty, ked to neurobi?
@kaktusik007 inak to napadlo aj mna. V zmluve musi byt stanoveny den a tak isto by tam mali byt aj nejake sanskcie za nedodrzanie. Kedy vlastne ubieha ten posledny den?
@luckapuc podla standardneho pocitania lehot - ak vklad nastal 14.02. tak v pripade ze ma februar 28 dni tak lehota na vystahovanie, posledny den, je 16.03 - cize 17.03. tam uz nema co robit.
Dakuje pekne za komentare, ale asi som to nenapisala jasne. My sa z bytu musime vystahovat toho 16.3.; ale majitel domu (kde sa budeme stahovat) ma lehotu az do 2.4. Teraz vidim samozrejme nelogiku toho ze vsetci mame v zmluvach do 30 dni od prepisu. Pricom ale najprv sa musia vystahovat z domu, aby sme sa tam my mohli nastahovat 🙂 Uz sme to nejako vyriesili, ale dobre pamatat si to do buducnosti.Dakujem este raz a pekny den prajem 🙂