Zdravím, zaujímalo by ma, od kedy rátať 5 rokov od kúpy nehnuteľnosti, aby sa nemusela platiť daň zo zisku.
Či je to od dňa podpisu kupnej zmluvy alebo prepisu na katastry
Ďakujem
@simonka2261 Ak nehnuteľnosť vlastníš 5 a viac rokov daň neplatíš, či tam máš alebo nemáš trvalý pobyt. Zákon kde bol rozhodujúci trvalý pobyt sa už zrušil. Tam sa daň neplatila ak si mala trvalý pobyt v nehnuteľnosti 2 a viac rokov. A navyše v niektorých oblastiach ani nemôžeš mat trvalý pobyt v chate (záhradkárskej oblasti).
Este jedna otazka; Pri predaji chaty do 5 rokov od kupi sa do danoveho priznania uvadza aj nadobudacia cena ktora sa nasledne odrata (ak bola mensia) z povodnej predajnej? Dan sa plati iba z rozdielnej sumy (ak nejaka vyde)? A da sa dokladovat blokmi prerabka a investicie ktore boli vynalozene na rekonsteukciu?
Dobrý deň, je tu niekto kto mi vie pomôcť s vydokladovaním určitých stavebných prác? Nejde o vysokú sumu, ale živnostníci, čo mi prerábali byt mi už dodatočne nechcú vystaviť faktúru a ja tie výdavky potrebujem mať ako daňovo uznané 😢 Vie niekto pomôcť? BA a okolie. Ďakujem.
ahojte, vie niekto poradit? bola som v pestunskej starostlivosti dedila som zo zavetu a mama(teda pestunka) vlastnila byt desiatky rokov. som oslobodena od platenia dane ked ho predam skor ako za pat rokov ? alebo nie?
@kvetka321
Ano si priamy dedic porucitela, ktory vlastnil byt viac ako 5 rokov. cize nemala by si platit ziadnu dan pri predaji, ale hovorim to tak na 90% 😄 pred 5 rokmi to tak bolo