Prosím o radu, v Januari 2012 som kupou nadobudla podiel z nehnutelnosti za 10 000 e, teraz v auguste 2012 som ho predala za 9 000e, platím daň? ďakujem ... :-)
@barbyes myslím , že ste oslobodená od dane. Pretože až od roku 2011 platí, že nehnuteľnosť musíte vlastniť 5 rokov. Dovtedy to bolo 2 roky. A keďže ste kúpili nehnuteľnosť pred rokom 2011, vzťahuje sa na Vás to 2 ročné vlastníctvo.
Dan sa plati z rozdielu predajnej ceny a nadobudacej ceny, plus k nadobudacej cene t.j. k nakladom na ziskanie a obstaranie veci si mozes priratat aj naklady na rekonstrukciu a celkove zhodnotenie nehnutelnosti. Priklad kupila si byt za 50tisic, rekonstrukcia ta vysla na 10tisic. Byt si predala za 61000EUR, zaklad dane a teda aj zaklad na vypoctu odvodu do zdravotnej positovne je prijem minus vydaj t.j. 61000 - 50000-10000 = 1000 EUR zaklad dane ako aj zdravot.odvodov.
@katarina104 ..zúčtovanie dane si musíš vykonať sama podaním DP, nakoľko zamestnávateľ na základe žiadosti môže zúčtovať len príjmy zo závislej činnosti a príjem z predaja nehnuteľnosti tam nepatrí...
@vieramad Ako sa to riesi v pripade, ze uz zamestnavatel podal danove priznanie a prijem z predaja nehnutelnosti tam uvedeny nebol? Da sa podat druhe - dalsie danove priznanie, kde bude uvedeny len prijem z rpedaja nehnutelnosti?
Ahojte. Chcem sa spýtať. Ideme predávať byt v ktorom bývame od 04/ 2005 a do osob. vlastníctva sme ho odkúpili v 07/2009. Budeme platiť nejakú daň? Vďaka
http://www.sora.sk/poradna/172-platen...
alebo aj tu to mas :)
tí co tam nemaju trv, pobyt, tak platia potom z rozdielu medzi kupou a predajom.. DAne aj dzravotne.... lebo sa to pocita ako prijem... a z prijmu sa platia odvody....
teraz riesime to iste, bola som dnes na danovom urade..
ak splname podmienky oslobodenia od dane z prijmov, neplatime ani odvody zo ZP ;-)
splname podmienky nadobudnutia/kolaudacie pred 2011 + 2 roky TP pred predajom
@kriloter jednoducho nemas pravdu :) pozri si moj link z 20.41 hod :)
to co ty pises sa tyka nehnutelnosti nadobudnutych po 1.1.2011 :) ale oni nadobudli nehnutelnosti pred tymto datumom, tam plati to, co som dala :)
Je to tak, ze ak neplatis dan, neplatis ani ZP.. a dan oni neplatia, lebo mali trvaly pobyt :)
a vlastne aj nelika 666 mi to potvrdila :)
@katrin21 v tvojom linku sa nepise nic o zdravotnom poisteni.
Ja nic netvrdim, ja si to chcem precitat cierne na bielom, nie jedna babka povedala.
Na stranke ministerstva zdravotnictva sa pise len o oslobodeni v pripade vlastnictva dlhsom ako 5 rokov... nic ine.
@tilly
to či platíš zdravotnej rozhodne zdravotná p.na základe ročného vyučtovania,teda ak spadáš pod § 6,7,8.ale o tom rozhodujú oni :-( odvod do zdravotnej sa vyrátava zo zisku predaja,dľa danového priznania.
@chudasko
ak si ho predal v roku 2012,tak určite.predaj.cena - náklady = dan.základ.tento rok sa nezdaniteľná čiastka pri predaji nehnuteľnosti 3tis.niečo,neodratáva :-( to vieš ISTOTY :-(
@tititi6 treba doložiť nejaké bločky že ste do toho investovali a možno nemusíš nič platiť,ale určite danové prz. treba urobiť do konca mesiaca :-|
ak predáte tento rok...tu je návod @reno1111http://www.podnikajte.sk/prevadzka-fi...
Dobrý deň
V roku 2010 (február) som na základe darovacej zmluvy (po matke) nadobudol 3-izbový byt cena bola stanovená (u notára mám od toho doklad) na 70.000 € . V roku 2013 by som chcel predať byt za 100.000 €. V tomto byte som nebýval (bol som spoluvlastníkom). Platil by som daň zo zisku a aj odvody zo 30.000€ ( daň 30.000 € * 19% = 5700€) alebo zo 100.000 € (z tých sto sa pýtam len kvôli istote) ?
@kriloter pre zdravotne poistenie plati to, ze ked neplatis dan, neplatis ani zdravotne..... lebo dam sa plati z prijmu. aj zdravotne.. ked a predaj neberie ako prijem pre danove priznanie, neberie sa ani pre zdravotne :)
Na tej stranke popisuju stav po 1.1.2011 :) to je vsetko :) je tam polovicna pravda, lebo to plati len pre tych, co kupili byt po tomto termine.... chapes? to nie je jedna babka povedala, to je tak proste :)
@katrin21 Ahoj,mam v tom troska chaos a mam len otazku,byt sme kupili v r.2009,budem platit dan z predaja ak ho chcem teraz predat?Dakujem moc,lebo vcera vraj schvalili zakon ze nehnutelnost musim mat 5rokov aby som bola oslobodena od dane :-.
@michica malo by to platiť aj tak..
@joper musíš si podať priznanie, v nom príjmy zo zamestnania aj z predaja. Zúčtovanie sa berie ako riadne priznanie a to tvoje bude ako opravné a to bude platiť..
@kriloter tak to si musíš naštudovať vsetky zákony, o daní z príjmu, aj o zdravotnom poistení.. jednoducho, aj sk máš prijmy podľa § 8 zákona o daní z prijmov, tak ti zdravotna urobí zúčtovanie a predpise poistné..
@winipega ak ste tam mali trvaly pobyt aspon 2 roky, tak nebudes platit ziadnu dan... ved som napisala.... byt vlastnite 3 roky, kupovala si ho pred 1.1.2011 takze :
Ak ste teda nehnuteľnosť nadobudla pred 1. januárom 2011, predáte ju so ziskom po 1.1.2011 a mali ste v nej zároveň trvalý pobyt najmenej dva roky bezprostredne pred predajom, budete od dane z príjmu oslobodený.
Ved v tom linku je to uplne zrozumitelne krasne napisane.....
Oslobodenie od dane sa tyka aj tych, co tam nemali trvaly pobyt, alebo ho mali len kraatko, ale vlastnia nehnutelnost 5 rokov od kupy ....
prosim mam par otazok: od kedy plynie doba vlastnictva od datumu kupnej zmluvy alebo od datumu povoleneho vkladu na katastry? ked neuplynie doba 5 rokov a predam nehnutelnost bez zisku tiez som oslobodena od platenia dane kedze mi prijem nevznikol, musim vsak podat danove priznanie? a s tym zdravotnym to je ako?
nezabudnite na poplatok zdravotnej poistovni vo vyske 14% zo sumy ktoru uvediete ako zisk minus 19% dan.
priklad predam dom za 150 000, naklady vydokladujem vo vyske 125 000, zdanujem 25 000, z toho je 19% 4750 eur..nasledne danovy urad posiela zdravotnej info a ta vam vyrubi 14% zo sumy 25 000-4750=20 250...cize dalsiu sumu 2835 eur...
spolu zaplatite danovemu a zdravotnej 4750+2835 eur...tomuto ja hovorim uzas...treba vydokladovat celu predajnu sumu a tomuto statu nedat ani cent...
@tamirka zdravotne platis len vtedy, ak ti vznika povinnost platit dan z prijmu / = predaja nehnutelnosti... Ak vlastnis nehnutelnost viac ako 5r, tak dan platit nebudes....
Ja neviem ludia, ved je to krasne zrozumitelne v tych linkoch co som dala, ved citajte s porozumenim :)
Ak je príjem od zdanenia oslobodený, nie je potrebné uvádzať ho ani do daňového priznania, ani ho osobitne oznamovať daňovému úradu.