Byvanie v Maďarsku blízko pri slovenských hraniciach

Ahoj, mate tu niekto skusenosti s kupou domu blízko od Košíc pri hraniciach v Maďarsku? Pripadne staval tam niekto dom? Viete mi poradiť na co vsetko treba dat pozor alebo aké su nevyhnutne veci ak tam chce človek stavať? Pripadne ak tam bývate ako sa Vam býva? Vopred vdaka za odpovede
Odpovedať
Zdravim, v prvych dvoch obciach od hranic ( pri Milhosti ) zije vela Kosicanov. Staci sa cez vikend prejs po obci, na kazdom druhom dvore je auto z Kosic a normalne sa opytat. Zrejme sa tam nezije zle ak je tam tolko slovakov, avsak znalost madarciny je asi nutna.
Odpovedať
@matrixmia byvanie to nie je zle, je to len o zvyku. A vsak pri skolopovinnych detoch je to otrocina. Denne odniest, priniest, ak su dve koordinovat casy, ktore kedy skonci skolu, kruzky. Mat minimalne dve auta v rodine je samozrejmost + sa pripravit na plno vela km mesacne. Kamarat to vzdal po troch rokoch a cely stastny sa vratil s5 do Kosic
Odpovedať
@epto vdaka za odpoved
Odpovedať
@mackoke vdaka za odpoved, tak nejak som si to myslela aj ja ze pri deťoch to bude husté,jedine ze by chodili do ZŠky niekde do najbližšej slovenskej dediny človek sa menej nacestuje, oni chodili do KE denne však?
Odpovedať
@matrixmia teraz, ked je neistota okolo hranic? mozno budu znova kontroly, co potom?
Odpovedať
@peto99 no ved to ze aj v tomto smere sa situácia výrazne zmenila a mas pravdu ze je neisté aky to bude mat vývoj Vdaka za reakciu
Odpovedať
@matrixmia okolo BA je tiez moda sa stahovat za hranice, ale pri dennom dochadzani mi nenapada normalny dovod. Ak zavru hranice, bude to tortura.
Odpovedať
@peto99 tie ceny su lákavé, ale ide to na úkor väčšej neistoty v tejto situácii okolo migrantov a tiez ďalšieho vývoja v tomto smere, situácia sa moze vyvinúť všelijako
Odpovedať
Ahoj, Migratnov by som sa nebál a ani sprísnenia kontrol na hraničnom prechode...Ved hranice boli aj pred tým a všetci sme to vnímali ako normalnu vec, stál si v rade, colnik si pozrel doklady a šiel si ďalej a kamióny a nákladné autá sú v inom rade, čiže žiaden strach..Skór by som si dával pozor pri kúpe nehnuteľnosti, a teraz poviem príklad z vlastnej skúsenosti..Tiež som z KE a chcel som dom s pozemkom v Maďarsku pri hraniciach, tak som si bol pozrieť pár nehnuteľností..Ceny sú naozaj lákavé, to je pravda..A to preto, že veľa domov a pozemkov má štrkovo-pieskové podložie !! čo je veľký problém pri stavbe základov domu, ak toto Maďar odflákne pri stavbe, dom bude "pracovať a sadať", čiže budú vznikať praskliny v stenách a podobne...Bol som pozrieť jeden dom v Novajidrány, prvé čo som si všimol v záhrade, bola veľká prasklina v zemi (maďarka povedala že je suché leto)..potom som si všimol že je prepadnutý poklop zo žumpy - zistil som že žumpa sa prepadla celá a keď som vošiel so domu tak tam bolo toľko trhlín v stenách že katastofa...Napadlo ma pozrieť do studne ktorá bola robená pomocou skruží a vtedy som zistil, že je tam spodná voda !! a hladina vystúpila až nad úroveň terénu !! Doporučujem nekupovaťpodpivničený dom !! radšej pozerajte dom s normálnymi základmi..A skús si nájsť mapu záplavových zón v maďarsku, pretože veľká časť týchto dedín patrí do záplavových oblastí..a keď ťa nezaplaví, tak ti bude stúpať spodná voda od hornádu pretože dediny nie sú na kopcoch ale sú tesne nad úrovňov brehov hornádu..A to isté platí pri stavbe domu, pozor na pozemky..keď si pozrieš maps.google.com tak tam môžeš vidieť ako každou dedinou preteká pár potokov a ako je napr. ďaleko Novajidrany od Hornadu a predsa len tam je spodná voda..Ale to je len môj postreh, verím že veľa ľudí je spokojných, len treba mať šťastie anenechať sa nalákať dobrou cenou, lebo potom sa nedoplatíš :(
Odpovedať
@matrixmia vacsinou nie je priame spojenie MHD alebo SAD prihranicnych dedin takze ani blizka skola to neriesi a este ked pracujes ... urcite v KE (pretoze v tych dedinach zdochol pes) jazdis denne do KE a niekedy aj viackrat denne. Lakava cena domu s nizkymi nakladmi (vacsinou nie su nizke lebo su to stare/starsie domy) po pripocitani benzinu prestanu byt naklady na byvanie az take nizke. Celkovy konfort byvania ide vyrazne dole. (vacsinou je tam jeden maly obchod alebo ziadny obchod) Su ludia ktory nemaju na vyber a kupia "haraburdu" za 15-20tis a potom sa tam len trapia poznam manzelov ktory rano idu z Kekedu do Kosic jednym autom v Barci maju odstavene dalsie odtial ide potom kazdy svojou cestou a poobede sa cakaju nechaju jedno auto v KE a jednym autom idu "domov" aby usetrili benzin .... pre mna by to bolo strasne otravne denne sa prisposobovat a cakat niekde na hyperku na kave kedy skonci partner/ka v praci. ..... nie je to byvanie ani na starobu ..... lebo ako sa hovori na stare kolena mas byvat blizko nemocnice a cintorinu :-)
Odpovedať
býva mi tam sesternica,ona si to zas pochvaľuje,vypadla z mesta na vidiek so záhradou, no nemá školopovinné deti, chodí denne do KE do práce autom viacerí, ceny sú tam nižšie z dôvodu ,že pre Maďarov je to neatraktívne územie, sťahujú sa bližšie k Pešti.pre SK sú blízo KE, lacnejšie bývanie takmer na všetke pravidelné platby i nehnuteľnosti, maďarsky takmer nevie,nepotrebuje to, lebo je tam viacej SK ako HU
Odpovedať
@4wowa4 vdaka za postrehy a upozornenia, s tym podložím by mi to ani nenapadlo ale predpokladám ze nejaky odborník stavbár by take nieco mal vediet ked bude obhliadat dom :) dufam, no a na tie zaplavove oblasti a spodnú vodu som myslela no len ako to odhaliť ked ako píšeš aj v dedine dalej od Hornádu bola spodná voda bolo to vidiet na dome? Boli tam stopy po vytopeni?alebo to tazko zistiť iba ak sa popýtať v dedine iných ludi nie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mackoke ma to viacero nevýhod, no ked ide o zmenu prostredia a životného štýlu ze človek chce ist viac na vidiek a bližšie k prírode tak to nesie aj nejake obmedzenia vsak každý sa individuálne rozhoduje za a proti co viac preváži Vdaka za reakciu
Odpovedať
@duzu zaujima ma ci sesternica mala niekoho kto jej pomohol s vybavovackami kedže nevie po madarsky? Niekto z realitky? Vdaka
Odpovedať
@matrixmia pokial dom nebol viditelne vytopeny, tak spodnu vodu tazko odhalis..ja som ju odhali na tej studni, skruze boli viditelne oznacene od vody a podla toho sa dalo urcit pokial az siahala.. A v dalsom dome som to videl v pivnici..pozor na zaklafovu dosku, nasiel som tam aj dom ktory nemal zakladovu dosku ale len zakladove pasy a na tom nejake preklady a ten sadal ako divy..fotky vela neodhalia, obhliadka je velmi dolezita a odporucam mat so sebou statika alebo niekoho kto bie posudit podlozie, zaklady a komplet dom..odporucam nepozerat domy do 20 000..stoja za prd a budu vas cakat velke investicie, tie domy maju pri najlepsom cez 50 rokov a ak budete mat stastie tak obcas natrafite na dom z tehal alebo kvadra..do valkoveho by som nesiel vobec, abnormalne financientreba do rekonstrukcie pretoze je to prirodny dom...madarcina je dolezita, ak ju neviete zoberte si tlmocnika a ludom v dedine mozes a nemusis verit ci ti hovoria pravdu..je aj par clankov na nete o povodniach na hornade v madarsku prave v tychto pohranicnych oblastiach...a co sa tyka uradov a papierov k prepisu, je to tam lacnejsie a rychlejsie..zmluvy musi robit pravnik alebo notar, nie realitka..nieco vybavis na urade v obci, nieco v miskolci..prihlasis sa na cudzineckej policii ako obcan z inej krajiny ktory ma nehnutelnost v madarsku a stanes sa obcanom s prechodnym pobytom, dostanes preukaz a madari hned na teba inak pozeraju..dane su nizsie, kataster zapise nehnutelnost na tvoje meno do 2 dni..a na uradoch ti ludia pomozu, toto je vyhoda v madaraku..
Odpovedať
@matrixmia treba brat do uvahy aj to ze slovenska sanitka po teba do madarska nepride a madarska ta odnesie do nemocnice v madarsku a ked nevies madarsky hned mas problem ....
Odpovedať
@mackoke presne aj na to som myslela ze aj toto je asi problem :)
Odpovedať
@mackoke Tak to teraz ani radšej nevycestuj zo slovenska :) lebo v Nemecku musíš vedieť po Nemecky, vo Francúzsku po francúzsky a podobne...Keď ťa má raz picnuť, tak je jedno kde si..Na Slovensku vieš po slovensky a aj tak ťa nevedie niektorí lekári liečiť, lebo sú tupí :D Toto podľa mňa nie je dôvod pre nekúpenie nehnuteľnosti...
Odpovedať
@matrixmia má švagrinú ktorá vie madarsky, no na úrade vedia viaceré i slovensky
Odpovedať
@duzu vdaka za info
Odpovedať
ahojte,tak zatial hladame nieco v SVK a nasli sme jeden pozemok z domom, kdev znaleckom posudku v casti Vseobecna hodnota stavby vypocitana metodou polohovej diferenciacie je napsiane v bode ku moznostiam zmeny v zastavbe - uzemny rozvoj, vplyv na nehnutelnost : zhorsenie podmienok existencie stavby do 5 rokov neviete co to znamena v ludskej reci? vdaka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?