Mlyn je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá v súčastnosti má 7 majiteľov a pozemok na ktorom stojí má 20 majiteľov. Stavba je vo veľmi zlom stave, inak povedané, rozpadá sa. Ako lokál patriotovi mi je táto stavba blízka a je mi ľúto jej stavu. Uvažujem o jej kúpe. Poraďte prosím ako postupovať, keď chcem takýto mlyn vlastniť. V budúcnosti ju chcem využívať za účelom služieb turistického a reštauračného charakteru. Ďakujem.
@matejp88 V prvom rade osloviť súčasných majiteľov, či by ti predali svoje podiely.
A prajem hodne trpezlivosti - pri 27 majiteľoch to bude mission impossible. A ak ty nevlastníš žiadny podiel, tak to bude ešte ťažšie, lebo najprv musia vlastníci ponúknuť svoje podiely súčasným spoluvlastníkom. A keď prídeš ako záujemca, tak každému sa pred očami premietnu tie tisíce, € ktoré od teba budú chcieť vytrieskať. 🤔 😄
Ďakujem za odpovede. Aj som si myslel, že iným spôsobom, ako kontaktovaním, každého z vlastníkov to nepôjde. Istím šťastím je, že v LV pozemku a v LV stavby sú ty istý vlastníci. Avšak v LV stavby je jedna zvláštnosť. V LV stavby je sedem vlastníkov, ktorých podiely sú rozdelené na x/180. Keď však podiely sčítam vyjde mi výsledok 48/180. Kto potom vlastní zostávajúcich 132/180?
V článku "Majitelia národných kultúrnych pamiatok môžu požiadať o dotáciu"
https://mynovohrad.sme.sk/c/20974454/...
je spomenuté:
"V prípade, že sa majiteľ o pamiatkovo chránený objekt nestará, pamiatkový úrad vykoná štátny pamiatkový dohľad a nariadi dobrovoľné odstránenie nedostatkov v stanovenej lehote. Potom, ak uplynula lehota na dobrovoľné odstránenie nedostatkov a práce neboli realizované, nasleduje konanie o náprave, v rámci ktorého krajský pamiatkový úrad vydá rozhodnutie a vlastníkovi nariadi v určenej lehote a za určených podmienok zabezpečenie nápravy. Ak vlastník nezjedná nápravu, nastupujú sankcie."
Mohol by som ich so sankciami postrašiť. 🙂
Samozrejme. Pamiatkárov nemožno obíjsť.
Zrejme najlepšie bude každého z vlastníkov osloviť jednoducho formou listu. Netreba dajaké úradné overenie podpisu, že? Jednoducho sa v liste opýtam za akú cenu sú ochotný predať svoj podiel na danej nehnuteľnosti. Celkom som zvedavý na reakciu.