@lenta001 to záleží od výšky postavy toho, kto bude v kuchyni najčastejšie "úradovať", nie od toho, čo si dáva väčšina. pracovná plocha (príprava, varenie a pod.) by mala byť cca 15 cm pod úrovňou ruky zohnutej v lakti. drez by mal byť cca o 15 cm vyššie (teda o niečo menej, ako je hĺbka drezovej vaničky). ;-)
@farbiak príprava jedla je u mňa krátkou záležitosťou. nestojím v kuchyni pol dňa. jedine v prípade, že robím torty - to dá skutočne zabrať. nakoniec sme sa rozhodli pre jednotnú výšku a pri mojich 176 cm tipujem deálnu výšku pracovnej plochy okolo 90 cm. len som si neni istá...
@lenta001 prave som ti chcela napisat ak nie si otrok v kuchyni, neries rozne vysky,ale rovnu liniu.
vysku si vyskusaj,najlepsie pri krajani masa,ci zeleniny,aby si zbytocne nedvihala ramena.
@lenta001 99% ľudí si to necháva v jednej rovine. asi preto, že už takmer všade sa dáva umývačka a v dreze sa robí len krátkodobo. pre tvoju výšku by tých cca 90 cm malo byť fajn. najlepšie si to niekde vyskúšať, alebo sa aspoň k nejakej linke v tej výške postaviť ako napísala atlaska. neskôr sa to už ťažko dvíha alebo spúšťa nižšie, keď je linka namontovaná.
@lenta001 ja som trochu nizsia, ako ty a linku mam vo vyske 95 cm a vyhovuje mi to. Jediny problem je, ked napr. miesim cesto, alebo valkam, vtedy by sa zisla nizsia, ale to sa vtedy vacsinu prestahujem na jedalensky stol, ktory mame velikansky a tam sa mi s cestom robi akuratne.. :-)