Uvažujeme na pracovnou doskou v kuchyni z dreva. A teraz otázky na majiteľov takýchto pracovných dosiek: Viem, že sa dá naolejovať. Moja otázka ale je: Naozaj je také olejovanie, a tým pádom farba dreva odolná voči farbám jedla? Vyliate víno, nalepené jablko, rozmliaždené čučoriedky...? A ďalšia otázka, rada by som používala túto pracovnú dosku aj na varenie - čiže napríklad na vyvaľkanie cesta pri pečení atď. Nevadí mi, keď bude sem tam poškriabané od noža. Ale, ten olej dajme tomu odolá aj mechanickému použitiu? A obstojí taká doska, aj keď na ňu položím horúci hrniec? Ja viem, že bežná doštička na krájanie obstojí, ale proste pracovnú dosku tak ľahko nevymením, keby som náhodou zle uvažovala...
@orlik4 mam v albume. Doska znesie drobne necistoty, ale ihned treba utriet, aby sa nevpili do dreva. Cesto, horuce hrnce neznesie, pouzivame dalsie dosky, aj odrezky z povodnej dosky. Krajsia doska asi neexistuje.
na vsetko co sa pytas nie, olej tomu nezabrani.
My sme dlho zvazovali pre aj proti,nakoniec vyhrala zula,varime vela, vela porcujeme cerstve maso a cele velke ryby.
Drevo mame na podlahe.
@orlik4 Drevena pracovna doska v kuchyni je krasna. V IKEA alebo akomkolvek kuchynskom studiu. Alebo v katalogu. Alebo vo filme. Len nie v kuchyni, ktora sa normalne pouziva. Drevo je material, ktory nema sancu utiahnut vlhko zo suroveho masa, vodu z riadu, kecup, vajicka,... cokolvek. Ani teple hrnce nezvlada. U mna vyhrala zula. Je to drahe ako fras, ale prezije aj mna bez uhony. A je jej od vymyslu sveta, farebne a tvarove kombinacie, ake len chces...
Clus,lubinkag- súhlasím s vami.Drevo je materiál ktorý pracuje stále,či je povrchovo upravený jednoducho alebo do hĺbky,lepená špára je tam vždy.Takže je tam stále možnostˇpriesaku vody do vnútra dosky,aj keď existuje veľa spôsobov povrchovej úpravy ale ani jeden nie je zaručený.Takže podľa mňa nie!
@hela61 najprv si treba pozriet cenu kamena. Obycajne sa za to da kupit cela linka. Ak chces vidiet, ako vyzera dubova doska po roku, pozri moj album. Zvykli sme si po sebe utierat tekutiny a na robotu pouzivame odrezky z povodnej dosky.
Znami maju na chalupe. Moc sa nestaraju a tak to aj vyzera, je fakt skareda, najma okolo drezu. Myslim vsak, ze aj pri dokladnej udrzbe bude po nejakom case intenzivneho pouzivania neesteticka a nehygienicka. My mame barovy pult zz olejovaneho masivu, tiez podlahy a teda pendantne utriem hned kazdu skvrnu a nevidiet nikde nic, no pracovna doska v kuchyni musi zvladat ovela viac. Ak sa kuchyna vyuziva skor sporadicky, aj by som do dreva isla, inak nie.
@orlik4 pracujem s masivnym tikom, ktory znesie naozaj vela ale ako prac. dosku ho neodporucam. Je to vela starosti a uplne zbytocnych. Ked navrhujem interior / kuchynu a hodi sa mi tam drevena pracovna doska, zvolim radsej vieryhodnu napodobeninu v podobe kvalitnej lamino dosky. Masiv nie je vhodny na tazko namahane povrchy. Iba ak by sa klienti zamerne chceli stat otrokmi svojej masivnej pracovnej dosky. Doma mam kamen :-D
@meamak Nic take, ako vierohodna napodobenina neexistuje. Fejk je fejk.
Ak niekto chce drevo, tak ho jednoducho CHCE. Drevo ma charakter, ku ktoremu patri aj osuchany efekt a starostlivost. Dnes sa da vsetko, zazraky.
Hned hore som linkoval mojho kamarata, top kuchara a foodbloggera. Kuchynu skutocne derie. To drevo vydrzi urcite dlhsie, ako bude kuchyna "moralne opotrebena".
@meamak Drevo nie je dobre do exterieru, preto mame betonove ploty?
Dub sa pouzival 100 rokov na zeleznicne podvaly, chces povedat, ze to nie je zataz? Alebo koly, na ktorych stoji Amsterdam?
Drevo je haklive, a treba byt k nemu pozorny a utierat po sebe zakazdym. Ale ze by sme boli otrokom, su silne slova. Namahane su aj masivne podlahy, a je vidiet skrabance, napriek tomu, su najkrajsie zo vsetkych. Kamen je isto najlepsi, ale ked nie su peniaze, drevo bude sluzit roky, a da sa po case obrusit a znova osetrit.
@meamak nemôžem súhlasiť, mám kuchyňu s drevenou pracovnou doskou , takmer bez údržby...vydrží všetko...kľudne môžem nechať na nej vodu aj celú noc, na druhý deň zotrieť a doska je ok...je to presne o tom akú úpravu má doska, súhlasím s @clus
@clus myslim si ze slovko "trepes" hovori viac o tebe ako o mne. Videla som v zivote niekolko pracovnych dosiek z masivu a ziadna nevyzerala ako nova a nebola bezudrzbova. Olej je ochranou ale nie dostatocnou v pripade pracovnej dosky v kuchyni...
@matorado aj ty sam hovoris ze na drevo treba davat pozor, ja s drevom tiez pracujem ale nechcem byt otrokom prac. dosky a neustale utierat... Doma mam vo vacsine masivny nabytok, nie fejk, ale ako som spominala na pracovnu dosku neodporucam ak ludia nie su velmi, velmi poriadkumilovni a nestaraju sa o nu.
mozes na nu polozit horuci hrniec, krajas na nej maso, pitvas ryby, odstavujes cviklu , pokladas mokru misku s prave umytym ovocim, oplachnute struhadlo a vsetko v pohode? Ak ano aku ma upravu?
@peto99 teraz si trafil. Okolo domu mam dubove podvaly ako chodniky, na terase mam v zime v lete masivny stol z tiku = je to krasne a bezudrzbove ale opakujem na prac. dosku masiv nie je bezudrzbovy...
@atlaska na krájanie používam rôzne lopáre podľa toho , čo krájam, u nás doma nemáme vo zvyku krájať niečo priamo na doske, nepríde mi to hygienické ani praktické...nakrájam mäso a potom na tom chlieb?? toto u mňa nehrozí....alebo ak si nakrájam cibuľu a podobne, tak z lopára rovno šupnem do hrnca...ty krájaš zeleninu na doske? a potom ju ako dávaš do hrnca? asi má každý iné zvyky.:-)...doska nemá absolútny problém s vodou, to som už písala....neviem presne aká je úprava, robili naám to strašne dávno, ale podľa mňa je lakovaná, no časom už tak nevyzeraá...zmatnela....