Priprava masivnej pracovnej dosky

Zdravim. Menim prac. dosku v kuchyni. Mam doma neosetrenu bukovu skarovku v hrubke 4cm. Mam niekolko otazok: - ako osetrit hrany na otvore pre drez/varnu dosku? Mozem rezat otvori az po olejovani a potom nanies silikon? Mam rezat pred olejovanim a olejovat aj hrany pre drez/varnu dosku? Ked naolejujem tieto hrany tak to staci, ci mam stale naniest silikon? - ako to je s trubou pod masivnou prac doskou? Treba to nejak specialne riesit? Myslim kvoli teplu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tpu:

Zdravim. Menim prac. dosku v kuchyni. Mam doma ne…
@tpu keďže to chápem tak, že tvoja ochrana dosky bude spočívať v tom, že bude iba olejovaná, tak nechápem, prečo by si mal nejakú hranu silikónovať. Silikonovanie hrán sa robí pri drevotrieskových doskách, ktoré sa nedajú olejovať.. Najskôr by som vyrezal potrebné otvory, začistil a zabrúsil, aby neboli chlpaté a násladne riadne niekoľko krát naolejoval. Čo sa tepla týka, tak myslím, že nebude veľký rozdiel medzi odolnosťozu drevotrieskovej a drevenej, respektíve drevená má zrejme vyššiu odolnosť, ako drevotriesková, nakoľko spodná drevotriesková strana je tvorená papierom, nie laminom. Takže by som sa držal montážneho návodu pre spotrebiče, kde sú uvedené hraničné rozmery pre vzdialenosti od povrchov.
Odpovedať
Profilova fotka
@tpu mam dubovu skarovku doma cca 5 rokov, takze moje postrehy - vyrezat pred olejovanim/finishovanim - vyrez dresu som na miestach kde to nevidno natrel zvyskom hydroizolacie (pouzil som Mapegum WPS), inak ti bude drevo na tychto miestach cerniet. Mozes pouzit aj ine na to urcene prostredky - frezkou zrovnat hrany, zabrusit a morit/olejovat/voskovat vo viacerych krokoch. Silikon aplikovat uz na uplne uschnutu dosku (inak bude drzat zle). Rataj s tym, ze o skarovku sa treba priebezne starat (vybrus, morenie, olejovanie) a silikon vydrzi max 2 roky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@tpu mam dubovu skarovku doma cca 5 rokov, takze …
@mgx Niet nad starý dobrý umakart (alebo dnes lamino)... položíš a 30 rokov sa o to nestaráš. Ale OK, chceš byť EKO - BIO, alebo istú dobu aj štýlový? Nuž daj si drevo a každé 2 roky máš o starosť viac. 😅
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?