Pekny den. Najde sa tu prosim niekto, kto ma v kuchyni pracovnu dosku z mramoru? Zaujima ma, ako ste spokojni. Cize realne skusenosti. Prosim nepisat od tych co nemaju, ze je maksi a nasiakavejsi ako zula. To vsetko viem. Chcem real skusenosti. Dakujem pekne.
@kast Mame v byte mramor a nedoporucujem. Preto sme v dome pracovnu dosku z mramoru uz neriesili. Mramor je sice pekny, ale hrozne neprakticky. Vylejete na dosku trochu napr. pomarancovehi dzusu a mate z toho matne flaky.
@kast mramor je nasiakavy. A to hooodne. Čo na tom chceš fotiť? Vidno každý flak od džúsu, vína, octu, malinovky,... My máme zo žuly. Tá nasiakava nieje....
@timea59 Ovocne stavy, ocot , vino (vsade , kde je kyselina) povrch lesteneho mramoru narusi, takze uz nebude povrch pekne leskly a hladky, ale matny a drsny. Pomoze len velmi pracne mechanicke brusenie a nasledne lestenie flakov, ale povrch uz nebude nikdy rovny, ale bude vykazovat priehlbiny po vyzrati kyselinou. To by sa musela cela pracovna doska znovu vybrusit a vylestit do tej istej roviny.
Mam kamarata co daval mramor, lebo sa mu to pacilo, u neho to bolo pekne, kedze on v kuchyni nejako moc nic nerobil. Mal ju viac menej len akoby dizajnovy kusok a na ukazovanie, potom byt predal a spominal, ze uz terajsi majitelia menili dosku a tomu sa ani necudujem. Zula je v tomto pripade lepsia varianta.
A čo tak ísť do nejakej varianty technických kameňov, napr. Technistone, Silestone? Alebo do tých (ak sa nemýlim) keramických materiálov, ako napr. Dekton.
Tam by tieto problémy vôbec nemali byť.
mramor je len na pozeranie by som povedala, ale dozaista nie do kuchyne, kde clovek funguje, vari, kde sa nieco bezne vyleje, lebo to hned olutujes, ze si do toho isla a kolko si do neho investovala 😉
ani zadarmo, je velky problem s jeho nasiakovostou, vsetko nasiakne a nejde to ocistit, raz som mal cest vidiet a na vlastne oci rozliate vino na mramore a to je utopia.
@megdesign Dakujem, kopirujem z dotazu. Prosim nepisat od tych co nemaju, ze je maksi a nasiakavejsi ako zula. To vsetko viem. Chcem real skusenosti. Dakujem pekne.
@timea59 Mali by zostavat. Ibaze fakt netusim, ako to vyzera - ci na svetlom ostane napr cerveny flak alebo ci to len mierne stmavne, zmeni povrch - ziska patinu. O to mi ide, lebo v tom je dost rozdiel. V zahranici sa bezne pouziva mramor na pracovnu dosku.
@michal_dovomi Kopirujem z dotazu “ Prosim nepisat od tych co nemaju, ze je maksi a nasiakavejsi ako zula. To vsetko viem. Chcem real skusenosti. Dakujem pekne.”
@kast v tom prípade, keď chceš real skúsenosť, nič iné ti neostáva, len dať spraviť pracovnú dosku zo žuly... Nikto normálny si nedá pracovnú dosku z materiálu o ktorom je všeobecne známe, že ho poškodzujú kyseliny....
@kast Ak chcete na pracovnu dosku pouzit len prirodny material a zula Vam nevyhovuje, tak sa skuste pozriet pracovne dosky z keramiky. Posielam foto takej dosky v optike mramor od firmy Strasser.
@megdesign Dakujem, zulu Viscont white poznam, je to najcastejsie volena zula na pracovne dosky. Hladam nieco bezove, pieskove, svetlo hnede alebo tak. Nam sa seda nehodi, vsetko bude v teplych zemitych odtienoch. Uz sme si s manzelom povedali, ze vyskusame na kamennej dlazbe, co to urobi. Mame vo vstupe a na wc travertin. To bude asi nasiakavostou podobne a tento nie je ani nicim osetreny. Tak som zvedava ake flaky zostanu.
@exponent toto vyzera velmi dobre, aspon mne sa taketo riesenie paci, lebo je to vkusne, nadcasove a hlavne nevadi tomu aj ked nieco rozlejes, ze sa tam da bez problemov, bez obav varit.
podľa mňa je viacej rozhodne lepších a praktickejších možností ako mramor, tak by som si to ešte premyslel, aj keď si myslím, že vy ste teda už viac než rozhodnutí
dobrý deň, rodičia majú mramor už cca 15 rokov a v podstate výborne, ale pri sporáku to je flakaté od olejov, je to nasiakavé, tam sa to premietlo, nakoľko to nie je viditeľné miesto ( je to v rohu ), tak to neriešia.
ja mám linku po celej jednej stene, preto na radu iných som išla do technistone
zatiaľ fungujeme 8 mesiacov a som spokojná, ale tým že mám čiernu, údržbu treba, je na nej všetko vidno.
predtým som mala v kuchyni, klasickú pracovnú dosku od eggeru a po 10 rokoch ju trebalo meniť, nakoľko sa na miestach kde bol spoj, vydula .