Jedine žula alebo umelý kameň, hlavná prednosť žuly je tvrdosť a odolnosť voči teplu, pokojne môžete položiť hrniec priamo z platne a nič sa nestane. Na umelý kameň sa to neodporúča. Umelý kýmeň je síce z cca 94% rozdrteného kameňa, ale stále sa používa aj špeciálne pojivo ktoré oproti žule nie je až také odolné.
Obrovská výhoda umelého kameňa je nenasiakavosť, môžete nechať zaschnúť víno atď a neostane fľak. Na svetlých žulach by som to nerobil, samozrejme existujú impregnácie na žulu, ale odporúča sa ju obnovovať minimálne každý rok.
Z môjho pohľadu, ak mám predstavu o svetlom kameni do kuchyne, volil by som bezstarostný umelý, ak niečo tmavšie, tak už záleží na dizajne čo zákazník hľadá. Žula má svoje špecifické zloženie, vo svetlých odtieňoch, nikdy nie je úplne biela alebo jednoliata (v čiernych áno), vždy má v sebe viditeľné tmavé/čierne kamienky, mapy, žily atď. To niekomu nevyhovuje.
Do moderných kuchýň zákazník vyžaduje pekný jednoliaty jednofarebný odtieň, tam vyhráva umelý kameň, žuly sú zaujímavé, majú svoju kresbu, každá jedna je originál, to má tiež svoje čaro. Dostačujúca hrúbka pracovnej dosky pri umelom kameni je 2cm, pri svetlej žule odporúčame 3cm, pri tmavej (keďže je hutnejšia) aj 2cm.
Umelých kameňov je na trhu veľa, naša firma už dlhé roky robí s českým výrobcom Technistone a nemôžeme povedať pól slova na kvalitu. My sme spokojní, zákazníci tiež, reklamácie žiadne. Dúfam, že som vniesol trošku svetla do rozhodovania, pokojne píšte ak máte ďalšie otázky :)