Dobrý deň
Idem za vami s otázkou.
Mám si vybrať panvicu z Tescomy. Zatiaľ som vždy mala teflónové panvice, nikdy som neskúšala keramickú alebo kameninovou.
Mám zatiaľ vybrané tieto:
https://eshop.tescoma.sk/panvica-gran...
Táto by mala byť teflónová (?) Ale nič viac o n neviem.
https://eshop.tescoma.sk/panvica-ambe...
Táto je zasa hliníková a o tom som počula, že je zdraviu škodlivý. čo je na tom pravdy? Úprimne sa mi veľmi páči tá farba ...
Keramická sa mi páčila tahle: https://eshop.tescoma.sk/panvica-fusi... ale mám strach, počula som, že sa na keramike všetko prilepí ...
A nakoniec túto kameninovou:
https://eshop.tescoma.sk/panvica-pres...
Tá je najdrahši, takže by mala byť najlepší?
Chcela som sa teda opýtať na vaše skúsenosti. Niečo som si načítala, ale chcela by som dať skôr na vás ... Používala by som ju na úplne bežné vyprážanie. Ktorú kúpiť? Teflon, keramickú, kameninovou alebo hliníkovou panvicu?
Urcite kameninovu. Keramicka sa casom zoderie a je nefunkcna. Mala som aj drahsiu aj lacnejsiu a dopadli rovnako. Najviac sa znicili v umyvacke. Skusala som aj nedavat ju do umyvacky ale casom sa aj tak zodrala. Kameninovu mam sice este dost kratko ale zda sa mi najlepsia. Teflon ja nepouzivam vobec koli skodlivosti.
Ja odporucam tiez kameninovu. Mam doma vela panvic, roznych materialov,ale kameninova je naoblubenejsia uz dlhe roky.
Keramicku mam tiez,ale hoci sa nikdy neumyvala v umyvacke a pracovala som s nou opatrne,pomerne rychlo sa zodrala a pripaluje.
Teflonovy povrch je dost haklivy,staci jedno "poskriabanie" a uz je nefunkcny.
@majki555 myslim, ze teflonovy povrch nenajdes na panvici uz dlhe roky.
@evangelinalou ja by som v prvom rade odporucal panvicu, ktora je z nereze a nie z hlinika. Co som ja mal hlinikove tak sa vzdy nejak prehli po ohriati a olej sa bud hromadil v strede, alebo na okraji.
My mame doma asi vsetky druhy, starsie, novsie, vsetky materialy sa u nas najdu ale teraz si kupujeme vacsinou kameninove. Ja sice casto nevarim ale zena si ich chvali a ked sa sem tam dostanem do kuchyne tak tiez pouzivam tie. Rad v nich vyprazam, lebo sa mi tam olej nespali tak rychlo a na rezne sa neprilepia tie male zhorene kusky trojobalu, ktore z nich opadavaju
@evangelinalou na bezne pouzitie by som bral obycajnu od tefalu, ja mam napriklad na hemendex a palacinky oblubenu asi 35 rocnu hrubu liatinovu, ktora nereaguje tak rychlo na ubratie plynu a udrzuje rovnobezne rovnaku teplotu
V prípade že vám ide o zdravie:
Čo sa týka mäsa - odporúčame určite oceľové panvice. Nevýhodou týchto panvíc je však čistenie - je potrebné po dovarení hneď umyť následne utrieť a namazať jemnou vrstvou oleja.
Čo sa týka napr. omelety, palaciniek a pod pokrmov ktoré netreba pražiť sa hodí keramická panvica - avšak počítajte s tým že vám po čase odíde.
Tak ako pise @drezydokuchyne_sk jednoznacne ocelove/zelezne panvice. Pouzivaju to aj profi kuchari a vedia preco. Na maso jednoznacne topka a mame doma aj kamenne panvice...
A o zivotnosti zeleznej panvici sa snad nemusime bavit (donekonecna ak ju nenechate zhrdzaviet :D)
Kvalitne su napr. od znacky de buyer.
Dakujem pekne za vase nazory, no vybrala som tedy tu kameninovu a Najvyššia spokojnosť.
Ďakujem vám za tipy na ďalši panvice, ale musela som si vybrať v Tescome :) nabuduce budem myslet na ocel a liatinu :)
@evangelinalou my tiez sme teraz nedavno kupovali kameninove asi dve panvice, lebo manzelka povedala, ze len to jej staci ako darcek k sviatku, tak som jej ich kupil a uz robila parkrat a zatial si pochvaluje aj ten kamen. Aj ked po pravde ja som na zaciatku z toho nebol moc nadseny, kedze som zastancom ocelovych riadov :-D
Ahoj, podávam hlásenie po pol roku :)
Kúpila som tú "kameninovú" panvicu od Tescomy (túto https://eshop.tescoma.sk/panvica-pres... ). Na začiatku som bola nadšená - prvé varenie sa nevydarilo úplne perfektne (trochu sa to lepilo, ale to bola asi moja chyba), ale všetky ďalšie sa podarili. Teraz po pol roku som strašne rada, že som si ju kúpila. Na iných panviciach po pol roku ide vidieť, že ich používam a že sa opotrebovávajú (asi ich nepoužívam úplne nežne a nechovám sa k nim ako by som mala a k tejto sa chovám lepšie), ale na tejto to vidieť nejde. Pracuje super, akurát by som si možno nabudúce vzala väčšiu. Ten povrch ako je hrboľatý, tak som naň mala na začiatku tendencie brať drátenku :D, ale udržala som sa, takže nie je ani poškriabaná. Takže som nadšená, vďaka všetkým, čo mi tu poradili kúpiť práve túto. Teraz by som si asi rada kúpila nejakú malú liatinovú panvicu na skúšku. Aké máte skúsenosti s liatinovými panvicami a nie úplne nežným chovaním sa k nim? Vydržia kovové náčinie, alebo je na ne tiež treba plast/drevené varešky?
@sousedekovci89@akvi
Je ich tam hodne môžete prosím aspoň konkrétne modelovú radu z ktorou mate skúsenosť? Nerád typujem, vyberiem si model konkrétny ktorý poznáte. Ďakujem 🙂
Ak súčasné liatiny sú také ako z čias 1. republiky, tak na vyprážanie odporúčam jedine liatinové panvice. Ja som zdedil po nebohej babke 2 kusy - jeden je originál stará liatina a druhý je nejaký hliníkový odliatok. Obidve panvice majú takmer 100 rokov, ale sú neskutočné. Neprihorí v nich nič, sú hrubé, dobre roznášajú teplo. Značkové nerezové Tescomy, čo mám doma, sa v tomto vôbec nemôžu s tými starými porovnávať. Takže za mňa na vyprážanie vedie jednoznačne liatina.
@matko291 my mame zo serie grande, vacsiu mensiu a na volake oka 🙂 samosratne sa k nim dokupuju aj sklenene vrchnaky. Odporucam ale neumyvat v mycke, spodok potom posta taku ciernu farbu a farbi utierky 😀