Zalezi od financii a ako casto ich pouzivas. Medzi top patria damaskove noze. To je uz kvalita ktore sa dedia 😁
Pozri dellinger.cz dufam to nebude ako reklama.
Kvalitna ocel a cenovo dostupne su ikeacke 365
@atack tieto mame aj my, kupovali sme taku sadu, pat nozov tam bolo a noznice a teda je to kvalita, dobre boli drahsie, ale teda od znamych som na to kus dobre ohlasy pocul, tak sme sa odhodlali a nelutujem.
My, čo máme, čo sú také dobré, tak victorinox sme kupovali. Máme asi tri tejto značky a sú v pohode, ale tak to je aj podľa toho koľko chceš investovať 😉
@miroslava_vancova1 Najprv som si myslel, že je to len náhoda, ale vidím že nie. Čo tvoj príspevok, to reklama na značku Del.... Dúfam, že si už skončila s propagáciou.
Prvy noz som mal Samura MO-V. Nebol zly (v porovani s no name), aj ta cinska ocel ma zrejme deklarovanu tvrdost, no druhy som chcel damaskovy, tak som si siel noze osahat a kupil som Yaxell RAN (Kiritsuke). Pre mna ma lepsie rozlozenie hmotnosti a kedze ma vyssiu tvrdost, drzi ostrost lepsie, takze teraz pouzivam len ten.
Oba noze davam brusit profikovi.
Ani tak nejde o značku, ako o použitú oceľ, a schopnosť vedieť správne nôž nabrúsiť. Nože sú vyrábané z nožiarskych ocelí a každá je trošku iná. Základné rozdelenie je, či je nôž z uhlíkovej ocele, alebo nerezovej.. Nože z uhlíkovej ocele majú rôznu rezistenciu proti korózii, niektoré treba po použití utrieť do sucha, aby nechytili líšku. Tam patria aj damaškové nože. Uhlíková oceľ je odolnejšia, húževnatejšia, lepšie sa brúsi, dlhšie drží ostrie. Nerezová oceľ je menej odolná nože sa trošku horšie brúsia, ale nehrdzavejú. Osobne dávam prednosť nerezovej oceli, ale zvykol som si po použití nôž vždy prebehnúť ocieľkou.. Nože v mojej kuchyni holia. Ano, skoro všetky holia, aj veľké, aj malé. Okrem jedného, ktorý manželka používa na šúpanie zemiakov a nechce mať dorezaný palec na ruke. Nože zčasu na čas brúsim na vodnom kameni, aby som natiahol ostrie.. Ale udržiavam ho iba ocieľkou. Naučte sa pužívať kvalitnú ocieľku a nože budú krájať jedna radosť.
@zicher no ja ked som videl na drahsich nozoch co sme kupili, ze z umyvacky sa na nich robi hrdza, tak mi skoro oci vypadli. Som myslel, ze je problem s kvalitou, ale vobec nie. Stacilo ich nenechat mokre a prestalo sa to robit.
Ja mam dobrú skúsenosť s nožmi KDS, ktoré sa vyrábali ešte za socializmu.
Tiež som nedávno kúpila vo výpredaji IKEA ich nože, ktoré boli určené na rusky trh ale teraz ich kôli vojne nemôžu vyviesť do Ruska tak ich predávajú v IKEA v krajinách EU vo výpredaji. Sú veľmi kvalitné. NA domáce použitie postačujú
@marrad z ikei aj my máme väčšinu a vyhovujú mi, nemám problém s nimi, najmä také menšie, čo majú, tak veľmi rada s nimi krájam, robím, lebo mi sedia do ruky 😉
@marrad KDS stále funguje, je to česká firma, vyrábajú nože 70 rokov. Do domácnosti si to málokto kúpi, dizajnom neoslnia. Ale v štyroch z piatich gastro kuchýň a mäsiarní s nimi profíci robia. Nemyslím si, že ich biznis stál na exporte do russka..
@medardo ano, KDS používam aj ja. Kúpil som medzičasom nejakú v Metro, ale nebola dobrá, nebol to dostatočne tvrdý materiál. Veľmi dobré sú ešte Dick, ale predražené. Predtým som mal Fisher, už dochádza. KDS má akurátnu zrnitosť, dobre uberá. Čo sa nožov týka, mne záleží na tom, ako sa drží a z akého je materiálu, prípadne z čoho je rúčka. Preferujem nože z ocele 440C. Je to nehrdzavejúca oceľ a je dostatočne trvrdá, húževnatá, avšak je krehkejšia ako vysokouhlíkové ocele.. Ale nehrdzavie, čo je pre mňa podstatnejšie, ako riziko, že mi spadne na hrot a ulomí sa špička noža. S nožmi zaobchádzam nežne, žiadne sekanie do kosti.
@kejsix dizajn sice nejako nevynika, ale su dobre, my sme si kupili na magnetickom takom stojane, asi 5 alebo 6 ich tam bolo a najradsej s nimi robim. Ved podla mna v kuchyni ide o to aby sa dobre s nimi robilo a nie aby boli krasne.
@fulmia mne sa dizajn nožov KDS nepáči, mám ich len vonku pri grile. Nemám rád tie plastové rúčky. Sú síce bezpečne tvarované, dobre sa držia, ale sú škaredé. V kuchyni používame celonerezové aj s rúčkou. Ale ocieľka KDS je výborná, tam nepozerám na dizajn.
@adidasko1 Dick alebo KDS, alebo Fisher profesional, s nimi mám dobré skúsenosti. Ale nie v diamantovom prevedení, nabrúsi síce výborne, ale pomalšie, ako klasická kovová. Prípadne odporúčam ocieľku v prevedení keramickej tyče. Je však treba ju riadne po brúsení vydrhnúť saponátom vo vode, lebo sa zanáša. Zlatý stred je najvhodnejší, KDS cca za pajcku je OK. Treba kupovať originál, nie fejk, lebo s takou nenabrúsite nič. Už som sa nechal nachytať..