Prasknutý komín

Dobrý deň. Pred pár dňami som si chcel dať vyčistiť komín, a pri obhliadke mi mladík ktorý prišiel ohlásil, že mám prasknutý komín( v téčku) že sa to musí ihneď vyvložkovať. Ja sa chcem opýtať, dá sa s tým prežiť jedna zima ? (rád by som s takoutou opravou počkal na jar). Kúrim bukovým drevom v petríku. Vopred ďakujem za všetky odpovede.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomadeq:

Dobrý deň. Pred pár dňami som si chcel dať vyčist…
@nomadeq Aj horšie komíny sú a majitelia kúria takto dlhé roky...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od nomadeq:

Dobrý deň. Pred pár dňami som si chcel dať vyčist…
@nomadeq Aky to je komin? Murovany? Vlozka AZC? Alebo kanalizacna rura? Samot? Stavba je rodinny dom, garaz, zahradna chatka? Kurit sa da, pokial nedojde k vyhoreniu sadzi. Tento stav je pred cistenim? Alebo po cisteni? Lebo ak po cisteni, tak neodporucam kurit dalej, lebo to vyhorenie hrozi. A tomu co cistil by som povedal, ze peniaze chcem spat... Ak len suche bukove drevo takto "za.ralo" prieduch, tak to nebolo len bukove, nebolo ani suche. Petrik je znamy vysokymi teplotami, toto zanesenie tak nevyzera. ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schiedel_maros_plsko:

@nomadeq Aky to je komin? Murovany? Vlozka AZC? …
@schiedel_maros_plsko Jedná sa o murovaný komín, (a podľa mňa to vyzerá na samot, istý som si nie), v rodinnom dome, on tak viac menej vyčnieva z domu, je úplne na kraji, samotný komín nad strechou je cca 2,5 metra vysoký. Posledné dva roky sa kúri len bukom (smrek triesky na rozhorenie). V minulosti viac smrekom. A teda musím priznať, že komín sa nečistil niekoľko rokov ( čo chápem, že je obrovský hazard a hlúposť). Ale ide sa to teraz robiť. Len tá prasklina to trochu skomplikovala no.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomadeq:

@schiedel_maros_plsko Jedná sa o murovaný komín,…
@nomadeq a zabudol som dodať, že komín teraz čistený ešte nebol. Povedal, že si to môžem očistiť aj sám. To bolo potom ako mi povedal, koľko cca bude stáť vložkovanie s nerezovou rúrou ( robí to jeho firma), a ja som sa netváril moc nadšene. Tak neviem či chcú na mne zarobiť, alebo s tým môžem ešte do jari fungovať a potom začnem "kúriť" už len elektrikou...
Odpovedať
Profilova fotka
pre pokoj duše by som to urobil takto: na komín položiť platničku, nechať malú štrbinu, , v komíne zakúriť aby sa dymilo. Ak bude cez prasklinu dymiť je to zlé, až len málo, treba ju zatrieť aj zvonku. Treba hlavne posúdiť v akom mieste praskliny sú z protipožiarneho hľadiska, vonku na stene alebo vnútri v krove? V krove obaliť plechom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

pre pokoj duše by som to urobil takto: na komín p…
@jan45 prasklina, je presne v mieste kde ide z petríka plechová rúra do komínovej vložky, cca 2,3m nad podlahou, a 30 cm pod stropom. Čo trocha bádam po internete posledný deň, tak je to vraj bežný jav, pokiaľ nie je dobre urobená tepelná diletácia komínovej vložky? Neverím, že inde budú nejaké praskliny spôsobené teplotným šokom. Neviem, fakt neviem, 1500eur+ aj s murárčinou je slušná pálka, na to že tie prachy vyhodím do slova hore komínom 😴
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od nomadeq:

@nomadeq a zabudol som dodať, že komín teraz čis…
@nomadeq Kedze je to murovany komin, nepoznate jeho konstrukciu a priestor medzi rurou (mozno samotovou) a murivom, tak by som to neriskoval. Neviete, kde mozu skoncit ako iskry, tak horuci vzduch... neviete kde je aka cast dreva, v akom stave... Nepocuvajte prosim rady ako zistit plynotesnost kominoveho telesa ani "rady" o oplechovani komina v podkrovnej casti. kov je dokazatelne vynikajuci vodic tepla, cize teplo dostanete tam, kde by sa za normalych okolnosti nedostalo. Norma hovori, STN 734210, ze murovane kominove teleso ma byt v podkrovi/na povale , omietnute, aby sa zamedzilo uniku spalin a iskier do okoliteho prostredia poskodenymi skarami medzi tehlami. Zacal by som kurit elektrinou teraz a komin opravil na jar, v lete, aby ste zase na jesen, v zime, mohli bezpecne kurit. Este ma byt elektrina "lacna", kym nam ju socialni demokrati od zaciatku roka nedaju na nepodporovane ceny s navysenou DPH... Investicia do komina sa vzdy vyplati. Lebo kurenie drevom bude vzdy lacnejsie ako kurenie elektrinou. ;-!
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od schiedel_maros_plsko:

@nomadeq Kedze je to murovany komin, nepoznate j…
@schiedel_maros_plsko vážim si Vašu slušnú odpoveď ako profesionála, ale zistenie škáry dymom je bežná doporučená skúška a omietnutý komín je zatretý maltou, takže sa dá povedať,že moje vyjadrenia boli laické, ale neodporujú Vášmu odbornému pohľadu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schiedel_maros_plsko:

@nomadeq Kedze je to murovany komin, nepoznate j…
@schiedel_maros_plsko ... hej, ale už keď máš drevo na dvore narezané na kláty... 😉
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@schiedel_maros_plsko ... hej, ale už keď máš dre…
@petersd no to sa tazko odolava. :-D @jan45 - Laicky pohlad tu nema co hladat. A zistovanie netesnosti uz vobec nie, nie beznou doporucenou (?). Aky zapach, co citite v pripade pritomnosti CO (oxidu uholnateho) vas nan upozorni? Presne z takych pricin to ma robit profesional riadne dymovou patronou a nie spalinami. To oplastenie kovom teda uz netreba, lebo je komin omietnuty? To niekde bolo spomenute?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schiedel_maros_plsko:

@petersd no to sa tazko odolava. :-D @jan45 - Lai…
@schiedel_maros_plsko Poznáš aspoň jeden prípad otravy kedy CO unikal (takmer nepostrehnuteľnou prasklinou v komíne?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@schiedel_maros_plsko Poznáš aspoň jeden prípad…
@petersd vies ze hej? Dvojica, rodicia, nas obchodny partner, x rokov dozadu, deti prezili, potom partia co dosla na chatu a zakurili, komin netahal dobre, bol extra studeny, myslim, ze vtedy to bolo 4 alebo 5 obeti medzi 16-20. Samozrejme uzivatel to moze risknut, ze sa nestane sucastou statistiky. Pre osviezenie pamati: Oxid uhoľnatý je bezfarebný plyn, bez chuti a zápachu, ktorý vzniká pri zlom spaľovani fosílnych palív, ako je uhlie, ropa, zemný plyn, LPG, uhlie a drevo. Môže byť tiež produkovaný zle udržiavanými alebo pokazenými palivo spaľujúcimi spotrebičmi určenými na vykurovanie v domácnostiach, ako sú napríklad: kotly, plynové spotrebiče, karmy, grily, zanesené komíny, ventilačné systémy alebo poškodené potrubie určené na odvod spalín.Medzi časté príznaky otravy CO patria bolesti hlavy, nevoľnosť, únava či bolesť svalov - tieto však môžu byť ľahko zameniteľné s diagnózou chrípky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?