Odpoveď na príspevok od tukituki:
Pekny den, mate niekto skusenost s prilezitostnym… @tukituki to drevo v horbachu pravdepodobne nie je dostatočne vysušené, ak aj po rozhorení ide z komína biely dym. Nemá ísť žiadny, respektíve bezfarebný. Z môjho komína nevidno dym pri kúrení, iba pri zakladaní.. Čo sa CO týka, tak ten vzniká práve pri nedokonalom spaľovaní, ked chýba kyslík. Môže byť zlý ťah komnía, príliš priškrtená komínová klapka alebo zaškrtený prívod vdzuchu do sporáku. Alebo studený komín, ktorý ešte neťahá.... Inak nemá prečo vyšahávať plameň do priestoru mimo dvierok..Odpoveď na príspevok od zicher:
@tukituki to drevo v horbachu pravdepodobne nie j… @zicher odkial je privod vzduchu do sporaka ked to ma len dvierka a suplik na popol, neviete? Je to taky stary zakladny typ. Kominova klapka s tym nehybeme v kuse je vysunuta.Odpoveď na príspevok od tukituki:
Pekny den, mate niekto skusenost s prilezitostnym… @tukituki najskôr to bude príležitostným kúrením, všetko premrznuté a trvá pokiaľ sa postupne zohreje, vlkosť v dreve sa dá zmerať vlhkomerom, má byť max do 20%, ak toľko nemá kúp dočasne drevené brikety, pred kúrením treba zohriať komín aby stúpal teplý vzduch hore, najlepšie kúskom slamy alebo papier bez farieb vložiť do komína,ked si tam nie je vhodné upchať komín aby do neho nepršalo, na spodu komína vložiť nejakú nádobu kde bude stekať kondenz, pri kúrení sa odparí, pri kúrení musí byť ťah len s jedného miesta , ked otváraš dvierka zavrieť vzduch, nikde nesmie byť falošný vzduch,poriadne skontrolovať nasadenie dymovodu a horenie regulovať len vzduchom, ak má väčšie ohnisko naložiť opačne naspodok väčšie tvrdé bukové, následne menej hrubé a na vrch trochu mäkkého a triesky zapaľovať podpaľačom, otvoriť všetke vzduchy, najlepšie externý, mal by mať možnosť pred vstupom do ohniska ohriatie od ohniska ak sú tesné okná, od začiatku pri horení nestúpa žiaden dym, lebo sú len plamene ,postupne ohrieva všetko drevo a prehorieva len vrchná vrstva, nikdy by nemal byť vidieť s komína dym, kúriť na vyššiu teplotu aby sa zapálili i plyny ktoré vznikajú horením, veľa čítať a veľa šťastiaOdpoveď na príspevok od tukituki:
@zicher odkial je privod vzduchu do sporaka ked t… @tukituki ten šuplík na popol je zároveň regulátorom vzduchu.. Treba ho trošku povytiahnuť, tak na 1cm.. Pri úplne zasunutom je pridusené horenie.. Na začiatku pri zakurovaní je treba otvoriť ten šuplík ešte viac. Potom privrieť, ale nie úplne.. Bez prívodu vdzuchu to drevo bude viac dymiť, ako horieť..Odpoveď na príspevok od tukituki:
@zicher odkial je privod vzduchu do sporaka ked t… @tukituki ked má len rošt a prívod vzduchu len pod mal by sa dať aspoň regulovať aj pri zavretých dvierkach páčkou, kúrenie môže byť i otvorením rúry až sa poriadne zohreje, prepnúť páčkou ťah komína okolo rúry, tam zapaľovať klasicky najskôr mäkké po rozhorení prikladať tvrdé tak veľké kusy ako vojdú cez dvierka, nechať rozhorieť a následne privrieť vzduch, prikladať až ked všetko prehorí a sú len uhlíky, pred otvorením dvierok zavrieť úplne vzduch a otvoriť až ked sa zavrúOdpoveď na príspevok od frantisekca:
Niečo mi hovorí, že musí byť aj prívod vzduchu do… @frantisekca jj, to je pravda, ale nepredpokladám, že má vzduchotesnú chatku.. Pri chatkách sa také zázraky moc nedejú...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
Niečo mi hovorí, že musí byť aj prívod vzduchu do… @frantisekca veľa vzduchu treba hlavne pri rozkladaní , vtedy sú otvorené všetke vzduchy naplno, stačí na chvíľu otvoriť okno, po rozhorení stačí oveľa menej vzduchu, ani dom s novými oknami bez rekuperácie je nie bez vzduchu , v kúpeľke a WC sa často vetráOdpoveď na príspevok od simiss33:
to, co popisujes, naznacuju nedostatky v systeme … @simiss33 ved tam má len jednu reguláciu vzduchu pod rošt, niekedy na staré sporáky to stačilo, palivo bolo za babku, len sa čudujem že ešte má taký sporák,na denné kúrenie, ja ho mám tiež akurát tam kúrim jedine vtedy ak vypadne elektrina, alebo je odstávka pre revíziu alebo pre poruchu,už som niekoľkokrát menil ohnište , bežne slúži ako odkladacia plocha k el. sporákuOdpoveď na príspevok od duzu:
@simiss33 ved tam má len jednu reguláciu vzduchu … @duzu tiež mám taký sporák, ale nie na kúrenie, lež na varenie vonku pod altánkom.. Je to taká plechová haraburda s veľkou liatinovou doskou hore, s malou vstavanou rúrou. Slúži výborne, fungujem s asi 3m neizolovaným komínom, vzduch sa reguluje šuplíkom... Ohniskový rošt je liatinový, zatiaľ drží. Vovnútri je len jedna izolačná prepážka, aby neprehorel plechový obal, inak je to rovnaké, ako keby si kúril v plechovom sude. Na občasné kúrenie v chatke úplne postačujúce, z dlhodobého hľadiska skôr žráč dreva. Žiadna akmulačná schopnosť.. Vyhasne, do pol hodky je vychladnutý..Odpoveď na príspevok od zicher:
@duzu tiež mám taký sporák, ale nie na kúrenie, l… @zicher ved sporák je privátne pre varenie a pečenie, niekedy bývali len také s Fiľakova, neskôr oveľa lepšie, známa bola asi 10r na materskej s 3 deťmi , ten dokázal vykurovať systém do radiátorov a na teplú vodu, zároveň sa dalo i variť, pieť, bolo vidieť plamene cez dvierka a mohol ísť i v lete len na varenie,pečenie, stačilo prepnúť páčku na iný ťah, akurát tam treba častejšie prikladať ako do kotla, varenie v altánku mám tiež v kotline, spotrebuje tam menej dreva, alebo opekanie, grilovanie v grile , známi má i na pečenie udenie rýb v uzavretom, plynovomOdpoveď na príspevok od duzu:
@zicher ved sporák je privátne pre varenie a peče… @duzu ja som tak trochu šialenec- varenie, opekanie, grilovanie na otvorenom ohni je momja parketa. Mám externé nastaviteľné ohnisko, rotačné grily na kurence, nerezovú kotlinu, rôzne kotlíky, liatinové hrnce, keramický gril na pomalé grilovanie, obrovské liatinové panvice,, rošty na špízy, rotačné rožne, spomínaný sporák, skladací prenosný sporák, o obrovských plynových wok horákoch nehovoriac.. Takže ked niekedy budeš potrebovať v tomto smere poradiť, tak vieš, na koho sa obrátiť.. :-)Odpoveď na príspevok od zicher:
@duzu ja som tak trochu šialenec- varenie, opekan… @zicher Určite nemáš nejakú apku na sledovanie opekacích procesov a ovladanie grilov v chytrom telefóne! ... hm, škoda. 😁Odpoveď na príspevok od petersd:
@zicher Určite nemáš nejakú apku na sledovanie op… @petersd ....keď myslíš......Odpoveď na príspevok od gazza215:
Ahojte. Mám podobný problém ako zadávateľka témy … @gazza215 pekný večer, náš sporák je omnoho starší, no otvorili sme platne zhora a bol zanesený, aj taký zaškvarený decht po okrajoch - čistili sme to na jeseň, ale nenapadlo nám, že po krátkom čase a málo kúrením sa to zase zanesie - dajako sme zle kúrili, bolo zlé horenie a totálne sa tam porobili aj tie pavučiny či ako to nazvať. teraz sa manželovi úplne darí kúriť. a teraz aj dával viackrát kominíčka.Odpoveď na príspevok od gazza215:
Ahojte. Mám podobný problém ako zadávateľka témy … @gazza215 Nechcem brať človekovi robotu, ale za toto, čo dáš kominárovi, si si mohol kúpiť "štetku" na vymetanie komínov a urobiť si to sám. Vyzerá na to, že máš zanesený komín. Nemusia to byť iba sadze. Podobnú neplechu Ti urobia aj pavúci, keď naťahajú v komíne pavučiny.