Krbové kachle namiesto krbovej vložky

Kúpili sme rozostavaný dom kde bola príprava na krb - šamotový komín priemer 200mm, šikmý sopúch 45st. My sme sa však rozhodli kúpiť krbové kachle, priemer dymovodu 150mm. Poraďte mi prosím akým spôsobom mám kachle dopojiť na ten šikmý sopúch a zároveň aby ten sopúch netrčal. Dá sa prerobiť šikmý sopúch na kolmý? Alebo šikmý zaslepiť (?!?) a spraviť novú dieru pre napojenie kolmého sopúcha na komín?
Odpovedať
Profilova fotka
Existujú redukcie do komínov.. ako na foto - 150/200 mm. Čo sa týka sopúcha.. je možné ho prerobiť ale záleži aký komín resp. výrobca komína to je. Napr. Schiedel takúto možnosť ponúka.. U iných neviem. Potom je ešte teoretická možnosť urobiť dopojenie do komína cez 45° kus a tým dosiahnuť 90° napojenie len je potrebné urobiť "kapotáž" a schovať 45° koleno (oranžová časť), ktoré je zaústené do komína.. (viď foto). To ale vidím ako krajné riešenie.. skôr by som sa zameral na prerobenie sopúcha..
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte jedna možnosť tu je: odrezať 45° sopúch v úrovni komína, čiže zarovnať ho so stenou a vložiť redukčné napojenie ako na obrázku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marha8:

Kúpili sme rozostavaný dom kde bola príprava na k…
@marha8 niektoré krbové kachle/ja mám také/ majú okrem vrchného, aj zadný vývod na dymovod. Ja som si nechal vyvložkovať komín s kolmým vývodom rovno ko kachlí. Takže nevidno žiadny dymovod. Len bol by to značný zásah do komína..
Odpovedať
Profilova fotka
Prosim v ziadnom pripade nepouzivajte hore uvedene prechodky. Kvoli plieskom, ktore "drzia" tesnenie na mieste. Kvoli tepelnej roztaznosti tlacia na samot a sposobia jeho prasknutie. Odporucame urobit nove napojenie. https://www.schiedel.com/sk/produkty/...
Odpovedať
Profilova fotka
Rozne sposoby riesenia ... Mame prvky na zaslepenie miesta po odstraneni sikmej casti, prvky na urobenie noveho pripojovacieho miesta, respektujte pravidla: - nie je možné urobiť napojenie v rovnakej výške (platí pre dvierkový aj dymovodový kus) - nie je možné urobiť dodatočné napojenie v mieste styku zvislých vložiek - na realizáciu - prilepenie šamotového kusu je možné použiť len práškovú formu škárovacej hmoty a zarábať ju v správnom pomere s vodou (1 diel vody, 7 dielov škárovacej hmoty)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schiedel_maros_plsko:

Prosim v ziadnom pripade nepouzivajte hore uveden…
@schiedel_maros_plsko ako rosim odporucate napojit teda kachle do komina ked nie cez tu vsuvku so spagatom co je spominana hore? Kombigas 200 a kachle 150ka rura - "kolme" napojenie Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stefanby:

@schiedel_maros_plsko ako rosim odporucate napoji…
@stefanby nepisete ci mate hrubostennu ruru (STABIL - 15 mm) alebo izostatiku (UNI ADVANCED Plus)... Podla typu si najdete prechodku: https://www.schiedel.com/downloads/sk... Sucastou dodavky je tesniaca paska. Ceny su uvedene bez DPH a bez obvyklych rabatov a zliav. Skladom to dnes stavebniny nedrzia, treba objednat s predstihom 2-5 dni, v zavislosti od toho aku dopravu si stavebniny objednaju.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko a existuje aj alternatíva bez plieškov? Potreboval by som sopúch zrezať zarovno komína a následne vložiť redukciu z 200 na 150. Alebo je jediné riešenie pôvodný sopúch zaslepiť a spraviť novú dieru nižšie kde bude 90 st. napojenie? Ktoré komponenty by som mal teda použiť, komín je SAFETY FIRE z Presporu 200mm z krbových kachlí napojenie 150mm.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od reward:

A ešte jedna možnosť tu je: odrezať 45° sopúch v …
@reward ďakujem za radu, máš podbnú skúsenosť že by táto prechodka spôsobovala praskanie sopúcha?
Odpovedať

@reward ďakujem za radu, máš podbnú skúsenosť že …
@marha8 neexistuje, aby ti hentie pliešky praskli sopuch. To len tuto pán pro chce dať zarobiť firme.
Odpovedať
Profilova fotka

@reward ďakujem za radu, máš podbnú skúsenosť že …
@marha8 zatiaľ nikdy... ale ja piecok veľa nezapájam, ja hlavne staviam...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@marha8 neexistuje, aby ti hentie pliešky praskli…
@megdesign Smiem sa opytat kolko reklamacii kominovych telies si riesil vseobecne? Kolko si zapojil spotrebicov tymto sposobom? Kolko kominov uzivas? Kolko si pouzil "svojich" prechodiek? 1. a 4. a posledna v galerii: https://www.schiedel.com/sk/produkty/... P.S:: Nie som obchodnik, som technik. @marha8 - k danemu kominu neporadim... nepoznam ho. Opytaj sa v uvdenej spolocnosti co ti poradia.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@megdesign Smiem sa opytat kolko reklamacii komi…
@schiedel_maros_plsko ja by som si v prvom rade určite nedal šamotový komín a určite nie Schiedel... Každý koho poznám, kto ho má, ho vložkoval nerezom... Taká je to kvalita... Komín používam jeden DN200 nerez vložka. Hentie pliešky keby aj teplom roztiahne, neexistuje aby praskli sopuch. Jedine že by ten šamot bol takej skvelej kvality...
Odpovedať
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za rady, pomohli ste mi. Prajem všetkým ešte pokojné a požehnané sviatky.
Odpovedať
Profilova fotka

@schiedel_maros_plsko ja by som si v prvom rade u…
@megdesign Aha, tak nic. Zase raz jeden co vsetkych naokolo pozna a vie preco kominy popraskali a museli sa vlozkovat. Riesim reklamacie od roku 1998 a viem ako casto nas ludia kontaktuju v pripade prasknutia nasho samotoveho komina a poznam priciny. 80% nespravne napojenie 15% nespravne pouzivanie 5% vyhorenie sadzi Nasledok vyhorenia sadzi v kovovej vlozke na foto. Takze pravidelne cistit, pouzivat spravne palivo spravnym sposobom... Neexistuje.... Ale existuje... Tepelna roztaznost sa uci na zakladnej skole 6-7 rocnik myslim, a kazdy material ma roznu roztaznost ako objemovu, tak v case. Ale asi zbytocne to uvadzam, ked je to tak davno... Kvalitu ocenuju nasi zakaznici tym, ze 7 z 10 kominov je Schiedel ;-)
Odpovedať

@megdesign Aha, tak nic. Zase raz jeden co vsetk…
@schiedel_maros_plsko to platí asi na novších stavbách , no stále je ešte kopa obyčajných tehlových komínov a žiaden problém ak sa pravidelne kontrolujú,
Odpovedať

@schiedel_maros_plsko porovnaj si prosím ťa objem materiálu toho pliešku, čo drží ten povrazec a objem materiálu vášho úžasného komína... Hlavne pevnosť 0,5mm plechu a šamotovej vložky. NEEXISTUJE aby ten tenký plech, nech sa nahreje akokoľvek, praskol sopuch komína. 😃 A áno, vráť sa na základnú školu na fyziku... 80% nespravne napojenie 15% nespravne pouzivanie 5% vyhorenie sadzi Krásne to hovorí o tom, že proste a jednoducho je vždy problém na strane zákazníka a so zárukou u teba neuspeje... Lebo vaše komíny sú dokonalé až tak, že si ich v mojom okolí každý dáva vložkovat nerezou...🤦
Odpovedať

@schiedel_maros_plsko "vie preco kominy popraskali a museli sa vlozkovat." Popraskali preto, lebo je to črep, v ktorom nemožno hneď od začiatku kúriť ako by sa malo, ale treba na ten komín ako na pannu. Proste črep.
Odpovedať
Profilova fotka

@schiedel_maros_plsko "vie preco kominy popraskal…
@megdesign máme schiedel, 180ku, prídeme na dom po 3 týždňoch, komín studený, nalozim do kachlí, zakurujem shora a nesetrim ho v štýle že by som dával nejak pozor. Zlé?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@megdesign máme schiedel, 180ku, prídeme na dom p…
@matko291 áno, čakaj že ti skôr či neskôr praskne. Jediné, čo ako tak pomáha je to rozkurovanie zhora. Ale do času... A podľa % vyjadrenia príčin reklamácii tuto od pána "pro" ti reklamáciu neuznajú. Toto si môžeš dovoliť pri nerezovej vložke. Šamot sa musí rozkurovať pomaly. Jeho nevýhoda.
Odpovedať
Profilova fotka

@matko291 áno, čakaj že ti skôr či neskôr praskne…
@megdesign ako sa prejaví prasknutá vložka?
Odpovedať

@matko291 https://urobsisam.zoznam.sk/navody/ud...
Odpovedať

@matko291 https://urobsisam.zoznam.sk/navody/udrz…
@megdesign Aj keď v hrubých rysoch nevyvraciam to, čo je v článku napísané, ale normálne som nadobudol dojem, že na zhotovenie a prevádzkovanie komína je potrebná atómová veda, a min. týždeň inžinierských výpočtov projektanta, ... no a samozrejme s vyhotoveným projektom komína (v cene pár sto €)... Nad slnko jasné, že ináč to dobre fungovať nebude !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@megdesign Aj keď v hrubých rysoch nevyvraciam to…
@petersd dole je uvedene že je to PR článok.....
Odpovedať

@matko291 prasknutá vložka? všade dym a nikdy tam poriadne horieť nebude , má tam falošný vzduch , nedá sa regulovať horenie @megdesing už je ozaj i vložka z nerezu? ja som myslel že len komín, lebo vložky poznám oceľové so šamotom aspoň v ohnisku, alebo liatinové, tie môžu byť i bez šamotu , mám dvojitú, v medzere sa ohrieva vzduch, s každou studenou sa má kúriť na vyššiu teplotu postupne, ináč praskne po čase každá , je tam viac materiálov ktoré majú rôznu roztiažnosť
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@matko291 prasknutá vložka? všade dym a nikdy tam…
@duzu ale ja som sa pýtal na vložku v komine
Odpovedať

@duzu ale ja som sa pýtal na vložku v komine
@matko291 to si nenapísal, ak praskne šamotová rúra v komíne a má ešte i daľšiu vonkajšiu vrstvu napr nerez alebo tehlu, dym pôjde správne akurát sa bude skôr zanášať sadzou ,dechtom s vnútornej strany, to má byť hladké
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign "porovnaj si prosím ťa objem materiálu toho pliešku, čo drží ten povrazec a objem materiálu vášho úžasného komína... Hlavne pevnosť 0,5mm plechu a šamotovej vložky. NEEXISTUJE aby ten tenký plech, nech sa nahreje akokoľvek, praskol sopuch komína. 😃 A áno, vráť sa na základnú školu na fyziku..." Ked uz obraz/foto nepochopis, ta nepresvedci... Ten pliesok nema 0,5 mm, ale min. 1 mm. Nie je nerezovy, ale taky ocelovy, bez pruzenia. Je chyteny nitom ako je hruby plech tej prechodky... A neverit mozes, na to mas plne pravo (niektori tvrdia ze Zem je plocha), ze taky kus plechu praskne samotovu ruru... praskne. Kuk cerstvy medzisviatkovy... Inak. Nepoznam automobilku, ktora by uznala reklamaciu, rozbite auto vodicovi, lebo nedodrzal rychlost, dostal smyk a buchol do skarpy a nasledne sa vodic ohradil, ze ale ved to je stvorkolka a ma maximalnu rychlost 200 a ja som isiel len 80 a este ste mi k tomu dali zimne pneu... Na riadne pouzivanie upozornujeme v navode, na zadnej strane je uvedene ako spravne napojit dymovod. V tvojom okoli zrejme ziju uzivatelia, ktori nevenovali pozornost navodu, pritom je to nielen textovo ale aj obrazovo uvedene. Mam Schiedel komin, dymovod spravne napojeny od roku 2007 a v pohode. A moji susedia tiez a koho poznam vlozkovat nemusel. No a k tomu zakurovaniu zase jeden priklad.... Ty ako spravne setrny mas diesel auto a mozno aj benzinove a ty hned ides na plne otacky, nech to vali, nech to hreje... Ved to vie ist aj na maximum otacok. Ak sa stanovia rozumne podmienky, aby produkt sluzil spravne , dlho, tak ich treba dodrziavat.
Odpovedať

@megdesign "porovnaj si prosím ťa objem materiál…
@schiedel_maros_plsko takze keby sa ten zbytocny pliesok odcvakol, lebo ved spagat sa po instalacii nema kam sam posuvat (len ked sa redukcia bude pri probleme vytahovat von a to je uz fuk) su tie redukcie ok a mozu sa v pohode pouzit?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?