Kominár...

Profilova fotka
ahojte strecháry. chcela by som poradiť v jednej otázke.. dostali sme revíznu správu od kominára že máme komín v poriadku a môžeme pripojiť krbové teleso. potom prišiel krbár so svojim kominárom ktorý chce komín zrútiť lebo tvrdí že je zlý a musí sa postaviť iný v našom prípade jedinou možnosťou nerezový aby sme sa mohli vyhnut hrany strechy... ako je možné že kominár nám teda vystavil revíznu. aku nadobúda kominár zodpovednosť keby sa napriek súhlasu kominára niečo s komínom stalo? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzikov To je podľa mňa celkom jednoduché. Krbár chce dať zarobiť svojmu kamarátovi kominárovi. Ja na Tvojom mieste by som oslovil viacerých krbárov a čakal, ako sa oni vyjadria. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 dakujem a keby nahodou tak kominár má nejakú zodpovednosť?
Odpovedať
Profilova fotka
Treba sa poradiť či je komín zlý a prečo je zlý aký dôvod dal?Každý ma zodpovednosť ale ťažko sa dovolať pravdy
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzikov Ja si myslím, že každý živnostník, ktorým predpokladám aj kominár je a má právo na vykonávanie revízií, je zodpovedný a musí si stáť za tým, čo napísal do revíznej správy a potvrdil svojim razítkom a podpisom. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ vám jeden potvrdil ,že je komín OK tak je komí ok.Iné je ak máte starý komín zo 150 mm prieduchom a chcete na to napojiť krbovú vložku.To je ujovina .Krbové vložky potrebujú komín zo 180mm svetlosťou ,ideálne 200mm vyvložkovaný komín.
Odpovedať
@antonmesaros je na trhu vela krbovych vloziek,ktore maju 150 DIN pripojenie na komin
Odpovedať
Profilova fotka
my máme 200mm takže tam nevidím problém.vie mi niekto odporučiť dobrého krbára v okolí TO? potrebujeme asi viac názorov...dakujem
Odpovedať
@zuzikov Tiez si myslim, ze krbar chce iba zarobit a dohodit kseft. Lebo kominar by urcite nezobral na seba riziko,ze by vydal reviznu spravu na komin,ktory nie je v poriadku. Posli oboch do certa a najdi si niekoho serioznejsieho. ;-) a nezabudni si pytat referencie,seriozny krbar nema problem tie referencie dat
Odpovedať
komim moze byt ok , ale nehodí sa pre krb ale ked kominar povedal ze krb moze tam pripojit tak asi vie co povie ved ma stampel- ale treba poriesiť kto ma pravdu a oco ide
Odpovedať
@zuzikov aky problem uvadza kominar ktory ho chce zburat?aky je to typ komia...vyrobca?neries ziadne zmeny pokial nebudes mat nazorov ...
Odpovedať
Profilova fotka
Tak nakoniec ma v nasom pripade asi pravdu krbar.vedel to dobre oddovodnit a to tym ze sme prisli na to ze i ked skladackovy certifikovany komin s 200mm prieremom mame ale nieje vcelku vystavany pretoze ide cez nosny preklad kde nam stavbar narval kominove teleso.toto je ako zly sen..
Odpovedať
@zuzikov no vidis,aj certifikovany komin moze byt s prepacenim na prd,ked ho stavia blbec. Mali by ste od neho ziadat nahradu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zuzikov chapal by som, ze statika zalievaju mrakoty kolo prekladu, ale kde je problem s kominom ? Co znamena, ze nie je v celku ? Mas nejake fotky?
Odpovedať
@zuzikov prerusil tvarnicu pod stropom a cez preklad dal len sam.ruru a na strope pokracoval zas aj s tvarnicou alebo je komin od spodu jeden stlp v kuse?
Odpovedať
Profilova fotka
Po vystaveni reviznej spravy nesie za bezpecnost a prevadzkyschopnost komina zodpovednost kominar - revizny technik, ktory vystavil reviznu spravu. Stanovisko kominara (krbarov kamarat) nie je smerodajne, pokial nema zodpovedajucu peciatku. Bez peciatky nema pravo. Treba si dat pozor, lebo za kominara/revizneho technika sa dnes vydavaju "odbornici" schopni akurat tak cistit komin. Poziadajte ho o vydanie pisomneho stanoviska. Fotografie by povedali velmi vela.
Odpovedať
Komin ma byt v celku, to ze je preruseny je troku problem,. Ale ako sa toto mohlo stat , robil to snad afgansky majster?
Odpovedať
Profilova fotka
@rikaskcz presne prerusil tvarnicu a cez nosny preklad isiel iba rurou a potom pokracoval zase tvarnicou len preklad sa tym padom moze teraz nahriat aj s tym zelezom a prasknut takze tak.. My sme mali adi afganskeho majstra a tsktiez asi aj kominara a nakoniec sme radi ze nam krbarov kominar vsetko vyargumentoval.
Odpovedať
@zuzikov hmm...tomu sa tak trocha povie ze mate smolu....teraz by som navrhol ist do spotrebica ktory ma nizku teplotu spalin ...aby sa komin nenahrieval...
Odpovedať
@zuzikov pán rikaskcz vám už aj ponúkol riešenie. Nevadí, že máte zle postavený komín, riešením je kúpiť u neho pec. Nečudujem sa, že na Slovensku sa pod pojmom podnikateľ, rozumie podvodník!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Neda mi nereagovat. Existuje nieco ako citanie s porozumenim.... mal by zvladat ziak zakladnej skoly na urovni 2.-3. rocnika. Ak si precitam prispevok @rikaskcz tak tam nikde na rozdiel od vas, pan alebo pani @keffo nevidim, ze by bol ponukany konkretny produkt. Preco to osocovanie? Je to zavist? Nenavist? Zlost? alebo len jednoducho zle zvladnute citanie s porozumenim? Je mi luto, ze ste narazili na pekara-cukrara, co sa stal murarom. Kominove teleso za danych okolnosti musi byt vyvlozkovane (mam napisat ze v ziadnom pripade produktom Schiedel ?, aby som vyhovel slovenskej povahe?) Splnite podmienku ze vnutorna kominova vlozka musi byt tepelne a dilatacne oddelena od kominoveho plasta - musi mat moznost dilatovat. Po dohode s kominarskym majstrom by som sa pokusil otvorit kominovu tvarnicu nad prekladom a vyplnil priestor medzi keramickou vlozkou a prekladom tepelnou izolaciou urcenou pre pouzitie v kominovom telese. To kvoli prenosu tepla od spotrebica na tuhe palivo. Ked uz sa rozhodnete nevyuzit spotrebic s garantovanymi nizkymi teplotami spalin.
Odpovedať
@keffo v com mas pravdu tak to je ze som ponukol riesenie....ostatne co pises je nasledok toho co napisal schiedel maros plsko Skoda ze admin nemoze vymazat par clenou ,ktory podstate ani neprecitaju a odpisuju komentuju ako by sa nachadzali len vo svojom svete, Necudujem sa ze si to nedotiahol do konca,a nepochopil....tak este raz pod pojmom "spotrebic"si 99,9% ludi predstavi nejaku vec ktora sa napoji do komina a kuri sa v nej... keby som jej chcel predat moj produkt tak jej to tam pomenujem....prepac ze pisem ako pre prvacika ale mam ten pocit ze musim.. To ze ma zle postaveny komin ,to ja na rozdiel od teba urcite dokazem vyriesit k spokojnosti zakaznika aj kominara, Verim ze teraz sa az tak velmo velmo cudovat nebudes slovu podnikatel :-D @zuzikov
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
... :-( aaa tak stále nedoriešený komín ani krb. stavbár odmieta pochybenie a stavbu nového komína stále naťahuje. prizval si nezávislého krbára s väčšou praxou vraj akú má krbár ktorý nám komín spochybnil a nechce sa pripojiť, ktorý tvrdí že sa bez akéhokoľvek problému do komína pripojí a dá nám aj doživotnú záruku. tak máme veľký guláš v tvrdeniach ked polovica nám povie že je zlý a polovica že mu vlastne nič nieje a všetko sa len ťahá...a to som si myslela že je to vyriešené. nevie mi niekto poradiť ako je to keď by sme sa teda pripojili na spochybňovaný komín. keby sa niečo stalo, kto má tú hlavnú zodpovednosť, ak ju vôbec niekto má? kominár?krbár? alebo ten kto komín staval? je možné si to nejak právne ošetriť. pomôže to potom keby náhodou?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@zuzikov krbár, (žiaľ), na Slovensku nemá žiadne oprávnenie na posudzovanie komínov. Jedine kominár - revízny technik, ktorý zo zákona posudzuje a dáva okrúhle pečiatky na revíznu správu, bez ktorej neskolaudujete. Pozor, nie všetci kominári sú aj revizáci !!! Podľa môjho laického názoru prechod komína cez betónový preklad, ak teda správne vidím, je dosť veľká odvážlivosť. Stavbár na školenie stavby komínov a krbár je naozaj krbár, či to tvrdí o sebe len on??? Ak si neviete rady s rozsúdením tohto problému, existuje súdny znalec z odboru a jeho posudok bude záväzný. Veľa šťastia.
Odpovedať
@zuzikov ten komin ma prerusenu pod bet.prekladom tvarnicu a nad prekladom ...na strope pravdepodobne sa tvarnica zas napaja....takze cez beton.preklad a je vlozena len šamot.rura a mozno izolacia".....co je urcite zle a kominov.system je naruseny.....tzv.zadne odvetranie izolacie je prerusene....to je len jeden dovod preco nie!!!!ak to napojite je to casovana bomba kedy sa ukaze problem....takuto montaz ak nejaky kominar odobri....je samovrah....
Odpovedať
Profilova fotka
rikaskcz , reward ďakujem za názory. asi si radšej všetko zaplatíme nanovo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@zuzikov Zdravím viete mi dať kontakt na toho skúseného krbara, Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň. Tak v našom prípade mal úplnú pravdu krbár a jeho kominár, čo nám potvrdil i cechmajster Nitrianskeho kraja spolu s kolegom, ktorý i s kamerou videli, že komín je totálne zle postavený a odfláknutý. Preto ďakujeme krbárovi Peter Vaňo - VATERM , že za každú cenu nepripojili vložku do hocičoho a tak sme predišli následným problémom. Odporúčam pána Vaňa. Naozaj sa vyzná a vie poradiť.
Odpovedať
Profilova fotka
tak super, ze ste to takto vyriesili :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?