Odpoveď na príspevok od jan45:
bezvsaková ČOV nevypúšťa nič, podľa Vyhláška č.… @jan45 Dobrý deň, Myslíte KCOV? Ak áno tak ten odpar ralebo skôr spotreba odpadovej vody rýchlorastúcimi rastlinami môže byť taká, aby nevznikla nejaká zvyšná voda ktorú musím niekde odviesť?Odpoveď na príspevok od tomas027:
@jan45 Dobrý deň, Myslíte KCOV? Ak áno tak ten o… @tomas027 áno, všeobecne sme v pásme, kde je väčší odpar ako zrážky, rozdiel je pridaná spotrebovaná voda. Aj v zime je odpar asi 4 mm/deň, spotreba domácnosti 3 čl je 250 l /deň, to je cca 65 m2 ale predpis ešte vytvára rezervu. Po prepočítaní nákladov na prevádzku (nerobia sa odbery pre lab. ) sa to rýchlo stretne s nákladmi na klasickú KČOV do potoka alebo vsaku. ČO som robil, bolo asi 100 m2, hl. 1,5 m, fólia, zásyp pôvodnou zeminou, štyri roky, zatiaľ voda nevystúpila nad terén ani pri lejakoch.Odpoveď na príspevok od jan45:
@tomas027 áno, všeobecne sme v pásme, kde je väčš… @jan45 Plánujem podobné riešenie no ako sekundárne dočistenie vody už raz prečistenej vody z ČOV. Aktuálne mám klasickú ČOV, ktorá je vyústená do betónovej nádrže. Voda z ČOV nebsahuje viditeľné hrubé časti a nemá zápach no je jemne zafarbená. Túto vodu by som chcel ešte raz prečistiť no nechcel by som ju vsakovať do podložia nakoľko to nemám úradne ošetrené a nechcem mať ani naťahovačky so susedmi. Premýšľam nad riešením na báze KČOV kde by časť vody spotrebovali rastliny, časť sa odparila a zvyšok by som vedel bezpečne využiť v záhrade. Myslíte že takéto riešenie by bolo funkčné aj pri vode z ČOV, ktorá už prešla nejakým čistením? Ďakujem.