Zamietnutá výstavba ČOV zo SVP - čo sa dá robiť?

Profilova fotka
Dobrý deň, zamietli nám ČOV zo SVP, dôvod: "vodný tok je podľa našich poznatkov veľmi málo vodnaty, a v časti roka aj bez prietoku". Rovnako sa ani úradníčka vyjadrila, že nepovolí ani čov so vsakom. Keďže ešte nebyvame, nevieme posúdiť či je to naozaj tak.. ale keď si predstavíme aké problémy nás čakajú pri objednávaní vývozu žumpy, tak nie sme vôbec nadšení (okrem toho že by sme radšej mali ekologickejsiu verziu). Máte niekto skúsenosť, či sa dá toto nejak s úradmi doriešiť, možno aby si prišli ten rok naozaj overiť, alebo neviem, nejaké "páky" na to, aby nám tu čov povolili?
Odpovedať
My sme si to urobili akoze zumpu ale je to cisticka. Proste ak ju chces mat musis to niako oklamat tak je to najlachsie. Pri kolaudacii som dal cez cisticku vozik a nikto to neriesil iba sa pozrel ze to je zumpa a to bolo vsetko
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado1992 to uz nefunguje, kedze podla noveho zakona musis dokladovat, ze to co mas na vodomery si zo zumpy aj odviezol. @barumienka ak tok nema potrebny prietok, tak s tym nic neurobis. Treba skusit si najst cloveka, ktory vyargumentuje dovody pre povolenie do vsaku.
Odpovedať
@barumienka pravdepodobne Vam @jan45 odporuci korenovu cisticku OV alebo povie ze pani postupovala v rozpore s predpismi. Ohladom tych cisticiek... ja som to zo zaciatku tiez nechapal ze co blbnu, ze je to ekologickejsie ako zumpa (ze musi chodit kazde 2 mesiace nakladiak a aj tak to vozi do inej cisticky). Problem je ale ten, ze ludia su jebnuti. Sused ma cisticku a obcas to proste na ulici smrdi. Preco asi...? Ked to niekto vie, stara sa o to, tak je to fajn. Len problem su blbci ktori si daju cisticku a tvaria sa akoby mali kanalizaciu. Ze sa toho nechytia ako je rok dlhy. Cest vinimkam ktori maju cisticku tak dokonale nastavenu a maju tak dokonale vyvazeny odpad, ze im funguje bez zasahu. Vacsina ludi ju ale obcas preplachuje, obcas ju da vytiahnut a obcas prefukne kazdu komoru lebo sa zanesie. No, a teda sa uz az tak strasne nedivim, preco to tie panie na uradoch maju tendenciu zamietnut.
Odpovedať
@barumienka Argumentácia úradníkov je jedna vec, ale ja na Tvojom mieste by som sa proti tomuto ich rozhodnutiu odvolal a zároveň by som žiadal, aby tvrdenie úradníčky (ov) bolo podložené znaleckým posudkom. Povedať môže hocikto a hocičo. Ale ak pod tým bude musieť byť pečiatka a podpis zodpovedného človeka, verím, že sa situácia rapidne zmení. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 áno, chápem aj tieto argumenty. Avšak my sme ekologicky zmýšľajúci ľudia (napr. V domácnosti používam len mydlo, ocot a kyselinu citrónovú plus sódu bikarbónu na čistenie, aj pranie), a teda aj o to nám ide.. Z kcov ide predsa tiež prečistena voda niekam (neviem kam, čítala som len zbežne) a teda sa mi zdá že som znova pri probléme že mi ju nedovolia vypustiť do potoka. @mrbean ďakujem, výborne, toto som chcela počuť. Presne toto mi nesedelo - "podľa našich informácií" - veď predsa to nemôžu povedať tak, že pozriem a vidím.
Odpovedať
@majkoj a ked bude mat niekto na vodomery natocenu vodu z ktorou polieval tak co? Ved toto je uz chore na hlavu cele urady
Odpovedať
@majkoj A ked mam vlastny zdroj pitnej vody?
Odpovedať
Presne ako písal igor, zo začiatku keď prišli čističky nebol s tým taký problém, ale tym, že ľudia sa o tie čističky nestarajú, tak povoliť čističku je problematické. Ešte ako tak do potoka, ale do vsaku málokedy. Podľa mňa to nevyargumentujete, ak svp nesúhlasí, tak to úrad nepovolí. Väčšina ľudí si dá do stavebka žumpu a na čierno urobia čističku. Pokiaľ ich niekto nenatrie, tak im nemusí na to nikto prísť. Podľa vodného zákona však treba archivovať doklady o vývoze žumpy za posledné dva roky.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix to neviem ako je upravene.. @jan45
Odpovedať
@kejsix v zákone je uvedené iba, že máš mať doklady o vývoze žumpy, nie je tam nič o vodomere, takže je jedno či si napojený na vodovod alebo máš vlastnú studňu, máš mať doklady, že vyvazas žumpu.
Odpovedať
@mrbean Skutočný R. Atkinson, ktorý netuší, ako sa veci majú. Znalecký posudok si môže vybavovať tak akurát žiadateľ, keďže ten musí preukázať vhodnosť svojho riešenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik - spravny postreh! @barumienka -> staci si nastudovat zakon v platnom zneni - paragrag 37 1c. https://www.slov-lex.sk/pravne-predpi... § 37 Vypúšťanie odpadových vôd a osobitných vôd do podzemných vôd (1) Orgán štátnej vodnej správy vydá povolenie na vypúšťanie odpadových vôd alebo osobitných vôd do podzemných vôd len po predchádzajúcom zisťovaní, ktoré môže vykonať iba oprávnená osoba.48) Predchádzajúce zisťovanie sa zameria najmä na a) preskúmanie a zhodnotenie hydrogeologických pomerov príslušnej oblasti, b) zhodnotenie samočistiacich schopností pôdy a horninového prostredia danej lokality v konkrétnej oblasti, c) preskúmanie a zhodnotenie možných rizík znečistenia a zhoršenia kvality podzemných vôd. (2) Predchádzajúce zisťovanie zabezpečí žiadateľ o vydanie povolenia na svoj náklad. Ak je vodny tok/recipient podla SVP vacsinu casu suchy, tak ani diva svina ti nepovoli do sucheho potoka vypustat odpadove vody. Na vsak zabudni tiez, lebo ten je povoleny tiez len vo vynimocnych pripadoch (ked ho doporuci hydrogeol.prieskum), ale MZP ho usmernenim viac menej zakazalo. Dovody su uvedene vyssie - ludia skratka na udrzbu mCOV kaslu => toto je dosledok. Ak by ti ho aj teoreticky dovolili, musis kazde 3 mesiace robit a zasielat vysledok testu akred.laboratoriom. Vysledok je ze prevadzka je za takychto podmienok drahsia ako vyvoz zumpy. K spotrebe vlastnej vody-> @jan45 niekedy v decembri pisal, ze ak nie je meradlo, berie sa denna norma (ktora je 2x ci 3x prepalena lebo dnes uz nie je nikde spotreba vody 150l na den). https://old.modrastrecha.sk/forum/kan... Asi namontovat na studnu vodomer (odfotit raz rocne stav) a odkladat papiere z vyvozov. Primarne pojdu po ludoch bez vyvozov, ale ked budu slabe dane, tak sa zacne lov aj na dalsich... PS: U nas v dedine to bolo vyriesene perfektne. Platil som stocne presne podla odberu vody z vodovodu, vyvoz fekalom bol zadarmo. Ci 1x rocne alebo 50x, trebalo sa len objednat. Nastastie uz mame kanalizaciu, takze tento objednavkovy system odpadol.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
sorry 37) 2 - hydrogeol.posudok platis ty ako objednavatel
Odpovedať
@mgx môžem sa spýtať v ktorej obci to takto fungovalo?
Odpovedať
To by som chcel vidiet kolko ludi dostalo pokutu za (ne)vyvoz zumpy. Ak sa to vobec kontroluje a kto to vobec kontroluje. Kebyze z toho urobia cez autonatizovany PC modul system co ocheckuje vsetkycch zumaparov. Neviem si teraz,vybeat ktora moznost je horsia/lepsia 1. Nepovoleba ,nelegalna dobre fungujuca cisticka s dohladom majitela 2. Nekontrolovana zumpa vylievana po veceroch a dazdoch po okoli 3. Nepovolena COV bez kontroly majitela 4. Ziadna COV a zumpa preteka prepadom do cestneho rigolu a dole dedinou Kolko % dedin je plne kanalizovanych ? Ake su kapacity aut na vyvoz a lokalnych cisticiek ? Tak ruku na srdce, zumpari, vyvazate 1x mesiac ? Lebo ak nemate 20 000l nadrze tak neviem kam vam ta voda odteka. Moji najblizsi susedia vypustaju vsetci ! A mna budu pre COV buzerovat urady ? Ked mame zakony, tak nech sa kontroluje ich dodziavanie! Ked buzeruju COV karov, maju spravodlivo preverit zumparov.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 - obec Kuchyna, Zahorie. Ak si pozries na stranku obce, stale je tam platne VZNko, lebo niekto este na kanal napojeny nie je. Skratka, nevyvazat fekalom sa neoplatilo, lebo aj tak by si stocne zaplatil. Win-Win.
Odpovedať
@draik No vidíš a sme tam, kde sme chceli byť nie? Žiadateľ si dá na svoje náklady spraviť znalecký posudok, ktorý bude vypracovaný tak, že pani na úrade bude len pozerať, že prečo vlastne vydala zamietavé stanovisko. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mrbean je to odborny posudok, nie znalecky. Opravnenu osobu platis, ale nemozes si zaplatit vysledok posudku (aspon teda teoreticky, prax byvala vselijaka). Ak je z dediny uz v archive napr. 5 posudkov ktore vsak zakazuju, tazko by sa "hydrogeologovi" vysvetlovalo, preco v posudku vsak prave u teba odporuca. Nikto za tvojich 150 euro nebude robit, aby prisiel o status opravnenej osoby a isty zarobok .. Po novom (novy zakon o vodach) to bude tak, ze zaplatis len kolkovne, ale nebudes ani vediet kto posudok vypracuje (prideleny bude elektronicky). Podobne by to malo byt aj pri posudzovani EIA, tzn. investor si nebude moct kupit vysledok posudzovania. PS: ako vravim, ani povolenie vsaku nemusi byt vyhra. Ak ti uradnik da mesacne/kvartalne testovanie, tak zumpa vyjde lacnejsie.
Odpovedať
@mrbean Rozmýšľam, ktorý diel by charakterizoval Vaše počínanie v tejto debate. Chcel by som vidieť toho, kto teraz povolí vsak (keďže recipient vysychá a vsaky akosi už nejaký ten piatok nie sú "v móde").
Odpovedať
my máme ČOV do vsaku. Museli sme predložiť hydrogeologiké posúdenie, či nám voda z čističky bude vsakovať. Potok na okolí nemáme. Vsakovaciu jamu máme 5m hlbkokú. Ale čo nám vravela pani zo životního, tak ak je na pozemku studňa, tak sa ČOV-ky povoľovať podľa nového(2020) už nebudú. Alebo ak je na okolo veľa čističiek a všetky do vsaku. Ale čo je na tom pravdy, neviem. Skús napísať IP @jan45. Ten Ti poradí
Odpovedať
Profilova fotka
je v tom zmätok, fakt je, že zákon hovorí jedno, prax je druhé. Riešiť to treba, a riešenia sú. Žumpa nie je riešenie,verejné ČOV nezvládnu prítok. Kuchyňa bola svetlá výnimka, vývoz žumpy je zhruba 5x drahší ako stočné na kanalizácii, poplatky za kontrolné merania nepresiahnu poplatky za vývoz žumpy ani keby sa robili mesačne, ale to tiež nie je riešenie, pretože len okomentujú stav. Treba pozdvihnúť úroveň projektantov a úradníkov bohužiaľ na všetkých úrovniach. Venujem sa len prírodným spôsobom čistenia a tam je ešte jeden spôsob, bezvsaková ČOV, je už aj na Slovensku.
Odpovedať
my sme mali tiez zaujem o cov so vsakom a nebolo nam to so zivotneho povolene, no najvacsia sranda je, ze sused o tri domy dalej ma taku cisticku a bez problemov si ju vybavil na tom istom urade
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 mozes popisat ako funguje ten bezvsak? Znamena to, ze vycistenu vodu pouzijes na domace ucely a vyvezes len kal, alebo aj ten nejako inaktivujes ? o MZP - hlavne sekcii vod nemam nejaku valnu mienku - odbornikov po roku 2000 povyhadzovali a zostali tam len uradnici - vacsina bez mozgu. Kedze som vodak, chodime tam ako na klavir, kedze stav vod a riek a hlavne to co tito dementi na nich povoluju nas totalne ovplyvnuje. Pritom pre Slovensko by kludne mohol fungovat finsky system, bud blokove/ulicne cistiacky (pre 10-50 domov), kde vies ustriehnut efektivitu cistenia a relativne normalne urobit kalove hospodarstvo aj v mini verzii, alebo totalne doriesit biologicke cisticky a hlavne standardizovat ich projekciu, stavbu, meranie a kontrolu. Staci sa previest po rakuskej alebo francuzskej rieke ( a to ver, ze mam oba staty dost pojazdene). Ani na horskom potoku alebo riecke sa nenajde divna rura, z ktorej tecie smradlavy odpad rovno do rieky. A to nevravim o fekaliach, lebo s tymi si voda v strkovych laviciach nejako poradi, ale to co tecie do Hrona (triciove radioaktivne vody, banske necistene vody) s tym strkovy sediment nespravi nic.
Odpovedať
Profilova fotka
bezvsaková ČOV nevypúšťa nič, podľa Vyhláška č. 119/2016 Z. z. by ani nemala byť evidovaná ako vodná stavba a teda by mohla vyť súčasťou stavebného konania ako žumpa. Spracovanie kalu z predradeného septika je možné kompostovaním. Princíp je, že v pôde osadenej rýchlorastúcimi stromami je v uzavretom priestore súčet zrážok a prísun odpadovej vody nižší ako odpar v priebehu roka.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem vám všetkým za informácie aj rady.. bohužiaľ po všetkých úvahách to u nás skončí žumpou, aspoň dočasne určite. Človek si myslí že ho v tomto štáte už nič neprekvapí, ale vidím že sa ešte máme na čo tešiť.. 🤔
Odpovedať
@jan45 U nas je kanalizacia urobena asi tri roky.Boli okolo toho predtym rozne diskusie ,stretnutia s vodarmi,na ktorych priznali,ze keby vsetci zacali vzvazat zumpy poctivo na cisticku, tak by kapacitne nestihali.Takze asi preto sa vo vacsine obci nejak nekontroluje co sa deje s vodou zo zumpy.Ale v momente ked chce byt clovek trocha zodpovedny a ide si postavit cisticku,tak ho kontroluju ako zlocinca.To Slovensko nase.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?