Zdravím. Prišiel som si po radu, ako riešiť výmenu žumpy v skľúčených podmienkach.
Budem stavať dom nad už existujúcim, ktorý je napojený na žumpu (v dedine kanalizácia nie je a ani nebude). Pôvodný plán bolo, že sa len stará vymení za novú (lebo už sa plnila vďaka spodnej vode sama, hoci v starom dome už nik nebýva) a novostavba sa napojí tam. Po odkrytí sme však zistili, že pôvodná má kapacitu len cca 5m3 (2.8m x 1.8m), čo je pre dva domy sakra málo (hoci pravdepodobne to bude len pre 1 obyvateľa). Zväčšiť do dĺžky sa veľmi nedá (z jednej starý dom a z druhej už betónový múrik pred priekopou a cestou), do šírky je tiež problém, lebo z jednej strany stojí strom (ktorý zatiaľ nechcú zrezať) a z druhej je znova betónový múrik + betónový chodník. Na ČOV nie je pri dome vodný tok a ani miesto pre vsakovanie....
Zatiaľ pracujem s riešením, že sa zo starej žumpy zhodí vrch + jedna jej strana + zruší sa múrik a chodník a do vzniknutej diery sa vloží vystužená plastová žumpa o priemere 2,5m (tá by sa tam mohla vojsť). Kapacita sa zdvihne len na 8,6m3, ale stále je to viac ako 5m3. Hotové betónové žumpy sú príliš veľké (dĺžky od 3m) alebo potrebujú 0,5m dokola navyše na práce, takže na mieru tam asi žiadnu nevyhotovím.
Pre predstavu stručný náčrt, ako to plánujem aj s patričnou žumpou, ktorá by tam mohla sadnúť... Napadá niekoho z vás lepšie riešenie?
8,6 m3 je pre dva domy určite málo, sám mam pre rodinný dom cca 12m3 betónovú žumpu a vydrží mi to tak 6 týždňov pre dvoch (možno kúsok aj niečo priteká, lebo mám spodnú vodu). Rozhodne väčšiu, zrezať strom a dať tam poriadnu veľkú, alebo jednu tú 8,6m3 na jednu stranu stromu a druhú žumpu na druhú stranu.
Avšak ak viete, že tam bude na tú jednu žumpu 8,6m3 len 1 obyvateľ nastálo, tak pre jedného to stačí.
@rojcek Presne takto som nad tým rozmýšľal aj ja. Ak by v oboch domoch boli povedzme 3 osoby, tak tých 8m3 je fakt nič a čerešňa by bola už dávno dole... ale ak tam budem oxidovať čisto len ja, tak to nezaplním ani za 2 mesiace (ani vaňu neplánujem mať 🙂 ). Šlo mi viac o to, či neexistuje ešte nejaké lepšie riešenie... napr. namiesto rozširovania do šírky vyhodiť dno pôvodnej žumpy a ísť hlbšie. Ale to by som asi nenašiel nič, čo by sa do 2,4 x 1,4 diery dalo strčiť...
...ešte je jedno riešenie, a to vlastná domová čistička a vývod do tej priekopy 🙂 ...ale to nie je moc legálne, iba ak by bol v tej priekope potok, alebo sa nechá tá prečistená voda vsakovať do podzemných vôd.
@itgospa Ojoj.. mňa trápi, ako tam natlačiť aspoň tých 8m3 (ideálne viac) s čo najmenším odporom, preto kapacita cisterny ma vôbec netrápi... Ak by som sa dostal na 12m3, bolo by svetu žiť 😄
A čo Vám hovorí na Váš návrh prestavby stavebný úrad? Pýtam sa len preto, pretože mám dosť podobný problém s prestavbou resp. výstavbou novej žumpy, a stanovisko vášho stavebného úradu by pomohlo aj mne.
@miroslav_snobel
Dobre ti @itgospa radí. Žumpu aspoň podľa auta, čo vyváža, inak to budeš mať hodne drahé vyvážanie...
Žumpy sú aj kvadratické, predpokladám, že dokážu pozvárať tvar podľa potreby.
Dalšia vec, tá čistička. Chces stavať dom a tam není vhodne veľká plocha na čističku? Koreňová?
@kufa Stavebný úrad som ešte neriešil, ale čo som tu čítal inú diskusiu, tak nejak extra strach nemám, nakoľko ja idem v podstate len "rekonštruovať" už existujúcu, nie vytvárať novú...
@frantisekca Ja rozumiem, rád by som tam strčil aj 20m3, ale jednoducho nemám priestor. Ako je vidieť aj na tom nákrese, musel by som komplet zrušiť záhradku a vyťať strom (za čo by ma nepochválili). A nechcem robiť zbytočné vlny. Navyše to beriem tak, že pre jednu osobu je 8m3 celkom dosť... Plastovú zváranú som našiel len takú, že ten plast tvorí len debnenie pre betonáž, takže by som veľa miesta nezískal. Teoreticky by sa tam dala vložiť táto 9m3: https://www.remontplast.sk/produkt/zu...
@miroslav_snobel Ak je tam vela spodnej vody , ktora naplna staru zumpu je tam otazka , ci nebude ta spodna voda plastovu zumpu nadvihovat ked bude prazdna resp. deformovat predsa len je to ako boja a voda ma na to dost sil. Ak je zem napita a nieje priestor na vsakovanie tak je tam ta voda doma.
Len nazor.
@miroslav_snobel
Myslím, že je tu na fóre naozaj fundovaná osoba, ktorá má o týchto záležitostiach prehľad, možno sa vyjadrí.
Ohľadom plastovej žumpy, tak predpokladám, že do hĺbky sa dá ísť. Drahšia varianta, ale na druhej strane sa to vráti v cene za vývoz.
Dnešné koreňové čističky zas tak veľkú plochu nepotrebujú. Neviem aká zastavanosť pozemku je, aké sú možnosti.
...ono, s tou spodnou vodou. Je problém so spodnou vodou rovnaký na rovinatom pozemku (kde má spodná voda svoju hladinu a s tým sa nedá nič spraviť) ako na pozemku so sklonom vyše 10% (kde spodná voda predstavuje vlastne stekanie vody z vyššie položených miest)? To sa asi musím spýtať priamo firmy, ktorá by dodávala danú žumpu....
@frantisekca Práve to je problém, že nemám miesta.. ak by bolo, ako som písal - buchnem tam 20m3 a mám pokoj, ale ak si pozriete ten "náčrt", čo som spravil, tak je múrik, stará žumpa, strom a za ním 2-3 metre záhradky a už zase len múrik/koniec pozemku. Ak by aj teoreticky strom zostal, za na koreňový vsak isto nebudú stačiť 2 x 3 metre (v ílovitej pôde). Už teraz tam stojí voda, keď zaprší, čo sa to zle vsakuje. To by isto ŽP alebo stavebný úrad nepovolil.
@frantisekca Vyznelo to tak, ale nie 🙂 Pozemok je dlhý pás, ktorý začína záhradkou (kde je stará žumpa). Následuje starý dom/chalupa a nad ňou idem stavať druhý dom (a potom následuje dlhá záhrada). Pod príjazdovou cestou (vedľa starého domu) bude napojenie na elektrinu a vodu, vedľa toho (nad starým domom) zase vsak pre dažďovú vodu. Veľa miesta, kam natlačiť vlastnú žumpu nemám a navyše by to bolo už nad 20m od cesty a to si už pri výbere pýtajú príplatky.... Proste, robím, čo sa dá...
@miroslav_snobel
Tak počítaj, koľko tá bude stáť tá žumpa so všetkým, k tomu si pripočítajú vývoz fekálom.
Pri malej žumpe sa ten vývoz môže riadne predražiť. Neviem aku cenu v tej obci máte, za ten jeden vývoz, ale všeobecne sa dá dohľadať, že ceny sú zhruba 70-100 €/vývoz. Či vytiahne 5 alebo 8 m3 je rozdiel v cene možno do -10€.
Istotne nebudeš čakať, kým ti bude prekypovat, takže volať budeš skôr, než je plná, poprípade niekde majú zaužívané termíny.
Takže ak máš stále chuť vyvážať 15 x do roka, smelo do toho.
10 rokov, nejakých 15 000€ ???
Také niečo si už čítal?
https://www.ekocisticky.sk/
@frantisekca Už to píšem tretí krát - keby som mal možnosť, idem do väčšej žumpy alebo rovno čističky. Ale nemám. Neuvádzal som to (lebo to bolo nepodstatné), ale ten starý dom - hoci neobývaný - je/bude tiež vyústený do tej žumpy. Takže aj keby som teoreticky rovno pod nový dom postavil čističku, už nemám priestor na vsak, lebo na mieste starej žumpy musí byť opäť žumpa. Čo znamená, že tá sa bude meniť bez ohľadu na to, či by som svoj dom napojil niekam inam. Takže nič by som neušetril, skôr zdvojnásobil náklady... Ani projektant mi nič lepšie nevedel poradiť. Škoda, že sa voda z čističky nemôže vypúšťať do priekopy 😞
A vývoz 15x ročne? To by pri 8m3 vývoze (zatiaľ to vyzerá, že tam budem schopný natlačiť 9,6m3 žumpu) musela byť spotreba 320l/deň. To fakt netuším, čo by som musel robiť 😄 Mne to vychádza na 1/4 z toho (a aj to ešte preháňam. Pracujem z domu, takže sa ani nezapotím, ani nezašpiním oblečenie, že by som musel často prať). Viac mi to vychádza, že za 10 rokov za vývoz zaplatím nejakých 2500€ (cena za vývoz 10m3 tu je 66€).
@frantisekca ....ale, keď teraz pozerám na ten Váš odkaz... možno by som našiel kúsok priestoru pre ten vsak (vidím, že tam tá jedna verzia má potrebu 3m2 pre 6 osôb). Hmmmm... 🙂 Otázka je, ako veľmi by im vadila spodná voda. Ešte skúsim pozisťovať..