Problémy s ČOV

Dobrý deň, neviete mi niekto poradiť, kde je problém v domovej ČOV, keď pravidelne zapácha. Snažím sa ju nastaviť, ale keď ju trochu rozladím, tak sa mi tvorí biologická pena, čo je ešte horšie. Teraz sa mi vidí, že pracuje celkom dobre, ale výsledky kalovej skúšky sú, že voda nie je úplne vyčistená a je mútna. Na foto kalová skúška. Vzorka 1000ml, prvý dielik 200ml, druhý dielik 350 ml.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ako máš nastavený časovač?
Odpovedať
@lietadlo23 Na zaciatok by bolo vhodne napisat aj nazov Covky. V druhom rade, ci je tento stav od zaciatku fungovania, alebo ci sa k takemuto neziaducemu stavu dospelo casom. Co sa tyka casovaca, tak pokial Cov nefunguje spravne, odporucam s casovacom nespekulovat ale fukat nonstop.
Odpovedať
@sp4jo COV je Nasaplast EK-S4. Problémy neboli od začiatku, aj keď je pravda, že posledné roky sú pravidelné. Skôr to boli ale problémy s biologickou penou, s tou som sa pasoval dlho. Keď som ju konečne nastavil aby sa netvorila a dolial nový kal, tak chvíľku bol pokoj a teraz mám tento problém už niekoľko mesiacov. Dúchadlo ide nonstop a časovač na prečerpávanie z usadzovacieho valca do aktivačnej komory je každé dve hodiny na 5 min. Kal sa mi z kalovej skúšky nezdá až taký zlý, je ho aj dosť a aj je pekne vločkovitý.
Odpovedať
@bookeeper nižšie som to popísal v inom komentári
Odpovedať
Profilova fotka
@lietadlo23 kedy ste odčerpali kal? mal by sa čerpať opodľa počtu obyvateľov a obsahu kalového priestoru , 1EO /deň -1 liter. V prevádzkovom poriadku je "Zo skúseností z prevádzky týchto ČOV možno predpokladať odstránenie prebytočného kalu zo systému 1-2 x ročne. Hladina sa znižuje cca o tretinu objemu v oboch komorách" Pri odstarňovaní kalu 2 x ročne a 2 EO by usadený kal mal objem 360 l, takže čerpať treba cca 100 l, pri viac obyvateľoch sa to zvýši, alebo zahustí prekvencia čerpania.
Odpovedať
Profilova fotka
aj ťaháte spodok?u nás ide celé leto na trávnik a za 20 rokov ide v pohode
Odpovedať
@lietadlo23 Poriadne odkaliť 2x do roka a problém vyriešený.
Odpovedať
@jan45 Zdravím, takže som to vyskúšal. Odkalil som cca 1/3 ČOV, dolial vodu. ubehli 4 dni a žiadna zmena. Vyčistená voda mútna a zápach stále cítiť.
Odpovedať
@ruren Zdravím, takže som to vyskúšal. Odkalil som cca 1/3 ČOV, dolial vodu. ubehli 4 dni a žiadna zmena. Vyčistená voda mútna a zápach stále cítiť.
Odpovedať
@matko101112 Zdravím, takže som to vyskúšal. Odkalil som cca 1/3 ČOV, dolial vodu. ubehli 4 dni a žiadna zmena. Vyčistená voda mútna a zápach stále cítiť.
Odpovedať
@lietadlo23 Hej? Ale ja som nikde nepísal o 1/3. Ja som písal až po dno, koľko dokáže čerpadlo vytiahnuť a všetké komory.
Odpovedať
Profilova fotka
@lietadlo23 ako píše ruren, vodu čistia baktérie, ak spotrebujú kyslík premnožia sa iné, ktoré kyslík nepotrebujú ale tvoria sírovodík, ten zapácha. Ak kal zostane, tvoria zápach ďalej.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Však ale nikde som nečítal, že by sa odkalovať mala ČOV celá, dokonca sa to ani neodporúča, lebo vyberem všetky užitočné baktérie a naruším chod už úplne. Nie je to tak? Nejdem sa hádať, len sa mi to nezdá, ale jasné, že si dám poradiť.
Odpovedať
@ruren a nenastane tam problém, že vytiahnem všetok kal, čiže väčšinu baktérií a nerozladí sa už úplne?
Odpovedať
Profilova fotka
@lietadlo23 postup je, že ČOV sa odstaví od elektriny, počká 2 hod a do nádrže sa pichne tyč alebo priesvitná trubka. Trubka sa upchá prstom ako pri víne, opatrne vytiahne a odmeria koľko je v nej kalu (čierne) .Toľko sa zníži hladina ČOV. Pri palici je tiež spodok tmavší. Takže nevyčerpá sa celá. A nebojte sa nedostatku baktérií, sú to tie, čo máme v črevách a pomáhajú nám priberať.
Odpovedať
@lietadlo23 Tak to robím už 4 roky, vždy na jar a na jeseň a čistička funguje bez problémov. Keď som to prvý rok robil polovičato, podľa odporučaní, tak väčne som mal problémy. Ostávali mŕtve baktérie, upchavalo mi mamutky, pena sa robila a čistička smrdela.
Odpovedať
Dobry den, sorry, ze pisem sem, nechcem zakladat nove vlakno. Podla vsetkeho mame doma tuto COVku: https://www.ekotovar.sk/cov-vh6l-do-6... Aktualne nefunguje dobre, vedeli by ste niekto opdorucit niekoho kto nam to pomoze na mieste nastavit, identifikovat kde je problem, atd. Urcite je to aj kvoli zanedbanej udrzbe, dom sme kupili uz s COVkou, a moc som to doteraz neriesili... Senec a okolie. Vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte Ja si už tiež neviem veľmi s tou našou čističkou rady. Do teraz fungovala celkom dobre, za občasného vystriekania vodou, zastavenia a opätovného nastavenia. Dúchadlo ide nonstop. Nebolo to nikdy úplne ideálne, keď že som mal v poslednej časti hrubšie nečistoty a tým pádom aj v zbernej nádobe hrubšie nečistoty a čo je horšie, aj zápach pri pokuse vypustiť to. Teraz je ale stav oveľa horší, čo vidíte na foto.. hrubý koláč v poslednom sektore. Práčka je odklonená, nejde do čističky, nepoužívame žiadne agresívne chemikálie.. čoho je tam veľa, alebo prípadne čoho málo? čistička aquatec myslím AT6. 4- členná rodina. Dik za aké koľvek info.. asi ju budem musel vytiahnuť a spojazdniť na novo, ale nikdy nedosiahnem taký výsledok, aký by som si predstavoval.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od adidasko1:

Ahojte Ja si už tiež neviem veľmi s tou našou či…
@adidasko1 Ahoj, ako dlho si cisticku neodkaloval. Tvoj prípad je jasný vela kalu, ten kolac co sa ti robi v poslednej komore je určite asi 10 cm hruby ak nie viac. Celu cisticku by som vytiahol , nemusis az po dno ale co najviac + vyvapkovat. Ked je v cisticke velke mnozstvo kalu zacne sa dusit a nepomoze ti ani pridavat vzduch.
Odpovedať

@adidasko1 fuuu tak to teda nie je bohvie co, aj ste si ju dali vytihanut? je to nejaka doba, tak by ma zaujimalo, ci ste to dostali nejak do normallu
Odpovedať
@vladas1026 ahoj kazdy rok odoberiem dve vedra kalu a dam cisticku vytiahnut. Ako je mozne, ze je tam vela kalu? Turbo ide nonstop a v dome je jeden clovek viac ako polovicu dna.
Odpovedať
@backo15 @vladas1026 Pod kontrolu ju zvyjnem dostat tak, ze stiahnem z poslednej casti kal na zaciatok. Zastavim ju a znova sa s tym vzduchom hram a samozrejme ju vystriekam hadicou, cim rozijem tie kolace. Potom to nejaky cas funguje, ale obcas sa vytvori pena, ale to len ked niekde pridam viac vzduchu. Bol by som rad, keby pracovala stabilnejsie. Ani pracka nejde cez ciaticku co je u nas asi najvyhodnejsia vec
Odpovedať

@backo15 @vladas1026 Pod kontrolu ju zvyjnem dos…
@adidasko1 Toto cisticka od aquatecu nebude urcite, jedine zeby zacali vyrabat novy model :-) Neviem ci je uplne spravny tvoj postup odkalenia, ked zoberies dve vedra kalu a vytiahnes zbytok, ci nahodou nemoze dojst k znacnemu poklesu bakterii a nasledne potom k porblematickemu fungovaniu... Kazdopadne, ak nieco nefunguje tak ako ma, otazky by som smeroval na vyrobcu resp dodavatela.
Odpovedať

@vladas1026 ahoj kazdy rok odoberiem dve vedra ka…
@adidasko1 ak som to spravne pochopil, odoberies dve vedra kalu, vytiahnu ti uplne celu cisticku (každý prepad ???) potom vezmes ten kal a vrátis ho do prvej komory ??? ... máš na čističke aj časovač alebo ide non stop ? čo sa týka kalu, máš ho až v poslednej časti čističky co je neprijatelne, tam ma byt už len voda ... ty to máš proste plne ťažkeho kalu... fungovala ti čistička prvý rok bez problemov ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vladas1026:

@adidasko1 ak som to spravne pochopil, odoberies …
@vladas1026 tuebo ide nonstop. Ano spravne si to pochopil. Musim sa s nou cas od casu hrat aby isla dobre, ale pravdupovediac ja som v tej poslednej casti nemal nikdy ze cistu vodu ako by malo byt, ale nemal som tam ani kolac... takze asi podla pocasia funguje.
Odpovedať

@vladas1026 tuebo ide nonstop. Ano spravne si to …
@adidasko1 Koláč v dosadacke je mŕtvy kal , resp taký ktorý sa nedostal späť na začiatok procesu, baktérie sa udusia ( tam nie je kyslík ) a kal následne vypláva hore ... Môj návrh , odober aktívny kal, vyčistí, naplniť vodou, pridať aktívne baktérie na štart a nastaviť vzduch . Pozor na prúdenie pred dosadackou, ak ti prejde veľa Kalu do nej vždy sa vrátia do tohto stavu . Kal nebude stíhať sadat ku dnu a časom začne plávať. Opravte ma ak sa mýlim ... Myslím že technici robia školenia nesprávne , resp tak aby sa mohli vždy k svojmu zákazníkovi vrátiť ... 🫣
Odpovedať

@adidasko1 Koláč v dosadacke je mŕtvy kal , resp…
@vladas1026 Ja mám 3 komorovu od aquaflot , zajtra spravím foto a foto vody a hodím to sem. Respektívne jednu mám , pripájam obrázok. Zašpinenie bokov je z obdobia kedy som ju spoznával, u mňa technici nikdy neboli. Používam časovač 2on 8off
Odpovedať

@adidasko1 Koláč v dosadacke je mŕtvy kal , resp…
@vladas1026 skoda, ze si az z Nitry pozval by som ta na kavu a nastavili by sme 😁 neviem preco sa dostanem stale do takeho zvlastneho stavu... aj ta zberna nadoba bola kedysi uplne v pohode a teraz je aj tam na vrchu kolac. Planoval som zo stredu zas odobrat dve vedra a zvysok dat vytahat aj cov aj zbernu nadobu a spustit to na novo... dakujem za Tvoje postrehy. Musim docielit taku vodu, ktoru mozem niekam aj vypustit aby to aj nezapachalo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lietadlo23:

Dobrý deň, neviete mi niekto poradiť, kde je prob…
@lietadlo23 Tak ako písal Jan45 ČOV by sa mala spoň dvakrát - trikrát ročne odkaľovať pretože ak baktére vymierajú a potom čovka nepracuje správne. A to aj vtedy ak je menej kalu. Vypni na dve hodiny vzduchovanie, nech sa usadí kal, potom tam daj ponorku a stiahni asi pol metra dole, pritom pomaly posúvaj ponorku po dne. Doplň vodu, nechaj stále bežať vzduchovanie pár dní. Samozrejme treba čovku kŕmiť - nemala by byť poddimenzovaní ani predimenzovaná. Baktérie sa obnovia, ale trvá to pár dní, treba do nej ..dávať biologický odpad. Ak by si ju napríklad úplne vypustil, po naplnení vodou potrví aj tri štyri týždnem kým sa z výkalov rozmnožia baktérie pri neustálom okysličovaní.
Odpovedať

@adidasko1 Podľa mňa tam máš rozmnožené nezdravé vláknité baktérie. Ja som sa ich zbavil behom asi troch štyroch dní (Starý Aquaflot, neustále okysličovanie). Zarobil som do ručného postrekovača savo s vodou a tým som postriekal ina zhora !!! penu, ktorá sa okamžite strácala. Toto som robil asi trikrát denne. Ale iba na penu, nevylievať roztok alebo Savo do čovky, zničil by si si zdravé baktérie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?