Komplet žumpa s osadenim

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, chcel by som sa opytat, ci cena za zumpu 2 030€ je primerana, vyuctovane mi bolo: Výkop jamy pre žumpu Príplatok za lepivosť horniny - Premiestnenie horniny - Vankúš pod žumpu (štrkové lôžko) - Osadenie žumpy - Napojenie žumpy na vnútornú kanalizáciu - Obsyp žumpy Chcem len spomenut, ze na pozemku uz raz bager bol a stavbari ma vysmiali, ze chcem popri kopani zakladov vykopat hned aj jamu na zumpu... teraz mam platit znova aj za bager... Dakujem za vsetky nazory.
Odpovedať
1
2
@jan45 aby som to pochopil trojkomorový septik je dovolený len ak je za ním dočistenie v koreňovke? v merkury markete predávajú septik aj s rúrami na vytvorenie filtra v zemi zo štrku - to je tiež oficiálne u nás dovolené?
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk norma plati jedna v Nemecku Polsku aj u nás, MM je polsky obchod, tam sa to predava ale nezodpoveda norme. Skladba je septik, filter ( kčov) a vsak, filter má rôzne podoby, to rozhodne projektant, vsak nie je zakázaný, len ho treba odborne navrhnúť. Takže k MM sa kupuje časť, ktorá je univerzálna a netreba ju navrhovať, jediná podmienka v norme je, že vsak musí byť aspon 1,5m nad hladinou spoodnej vody.
Odpovedať
@jan45 No hľadal som lacnú čističku a tá akcia v MM ma zaujala (cca 600€), tak som to bol okuknúť. Je to len plastová nádrž 2-3 kubíky s výstupným filtrom "pucolánom". Píšu že spĺňa PN-EN 12566-1:2004. Spodnú vodu mám vysoko, keď kopem tak sa objavuje už od cca 1m, niekde menej a závisí od daždivosti počasia.
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk citovaná norma súvisí len s nádržou, sú to požiadavky na jej parametre, pri navrhovaní sa používa 12566-3, Neviem, kde by ste u nás kupovali puzolán do filtra, (dá sa nahradiť zeolitom alebo vapolom), aj obrázok schémy je celkom prijateľný, tá šachta s kameňmi by mohol byť odstraňovač fosforu a v prípade tesného podložia filter sa blíži ku koreňovej čov.. Žiaľ, pri vysokej HPV je riešenie náročnejšie, filtre aj vsaky sa riešia do násypu .Za 300€ dostanete betonovú žumpu, ktorá sa vložením steny premení na septik a zvyšok treba dobudovať aj tak.
Odpovedať
@jan45 Ktorá šachta s kameňmi ? To vrecko s pucolánom do filtra nebolo veľké, max. z toho bola polovica čo na obrázku (2). Aj mne sa páči naopak, nie filter za, ale tá nádrž aj s rebrovaním. Vyzerá že pri stálom naplnení by nevyplávala a tlak zeminy ju nezdeformoval. Filter za ňou by som radšej realizoval koreňovou čističkou. Tá nemá problémy s podzemnou vodou, je plná štrku a odpadovej vody - všetko ťažšie. Len ako to zlegalizovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk raz za 1/2 roka sa musí nádrž vyčerpať, ani vtedy nevypláva?
Odpovedať
@jan45 jedine načasovať na obdobie sucha a nízkej HPV :-D a vyčerpáva sa iba ten kal zospodu nie?, nemusí ísť do sucha kal z ČOVky musí fekálom preč, alebo aj iné využitie do kompostu?
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk to bolo len ako upozornenie, odčerpáva sa asi tretina raz za rok až dva.Alebo sa čerpá menej a kompostuje s lístím, trávou, . Kompostovanie zaberá dosť veľký objem a mnohí sa mu preto bránia. Pritom riešenie 10 m3 vsakovania dažďovej vody raz pol roka nie je problém ani finančný ani priestorový, ale kompostovisko vidím málokde.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
Dobrý deň,potreboval by som 5 M3 žumpu na kľúč . Terén na osadenie je do svahu. Viete mi prosím niekto poradiť,popr. aj s cenou ? Pri Trnave. Ďakujem.
Odpovedať
@vladimir_pucher skus zappa sk....z boroviec....ja som bol max spokojny
Odpovedať
Profilova fotka
@vladimir_pucher súhlasím s cukrik25, zappa je firma, ktorá vie vyhovieť, dodávali aj UN pre KČOV Detský tábor Prameň, splnili požiadavky, ktoré iné firmy nedokázali
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?