Aký systém na kontrolu stavu hladiny žumpy?

Zobraz úvodný príspevok
Ake rozne systemy existuju a ake su ich vyhody ci nevyhody? Mate niekto nieco overene?
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od ivantausk:

Ake rozne systemy existuju a ake su ich vyhody ci…
Dobrý deň Vám všetkým prajem, ja tiež hľadám nejaké riešenie a nestačím sa diviť aký mudrlanti ( hlupáci zadubení) reagujú na predloženú tému. Typicky slovenské ( preto to tu na Slovensku takto vyzerá) Ale k téme, nechápem prečo sa niektorí ľudia pozastavujú nad riešeniami, ktroré niektorí v dobrom úmysle ponúkajú. Sme v technickom svete a niektorým možno stačí " pozrieť na mesiac aby vedeli že je a nepotrebujú aby niekto vypúšťal raketu aby videl mesiac zblízka" dúfam, že som im ozrejmil , že v našom technickom svete, by radi niektorí aj tú techniku využívali. Ja osobne by som tiež uvítal v teple domova pozrieť na nejaký ukazateľ,či display na koľko je žumpa naplnená, alebo kedy je predpoklad, že je treba nechať vytiahnuť a nemusieť ísť von (hoci to nie je ďaleko , 5-6 m) pozrieť , či tyčka trčí veľa alebo málo, alebo tú žumpu otvoriť a pozrieť. Takže takto. A teraz k téme. Mne sa zdá, že bezkontaktné wifi riešenie by bolo to najvhodnejšie , ale by asi stálo trochu viac . Budem sledovať, a ak niečo nájdem rád to vložím do diskusie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od petermelko:

Dobrý deň Vám všetkým prajem, ja tiež hľadám neja…
@petermelko našli ste nejaké riešenie? Tiež sa nad tým aktuálne zamýšľam a neviem si poradiť.
Odpovedať
Mne by sa tiež niečo také hodilo, ale na retenčnú nádrž na dažďovú vodu. Ideálne čo najpresnejšie. Videl som rôzne ultrazvukové merače výšky hladiny, ale chcelo by to reálnu skúsenosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Mne by sa tiež niečo také hodilo, ale na retenčnú…
@ralf364 V nadrziach na vodu alebo splasky pouzivam vacsinou plavakovy system. Tri plavaky - spodny vypina cerpadla, stredny (vacsinou v 2/3 vysky) cerpadla zapina a najvyssi (4/5 vysky) pusta alarm (sirena a pod.), pretoze to znamena, ze cerpadla bud nestihaju, alebo nefunguju. V prevadzkach, kde je v splaskoch vela mastnoty sa plavaky neosvedcili, pretoze sa casom prilepia tou mastnotou a obsluha to musi chodit vacsinou teplou vodou owapkovat zhora. Dost otravne. Ultrazvuk sa tam pouzit neda, ani laser, pretoze para z teplej vody vynasa mastnotu a ta po chvili zanesie sosovky laseru alebo ultrazvukovy senzor. Takze nepouzitelne. Na cistu vodu asi ultrazvuk OK. Da sa to zbastlit z komponentov z alika za par korun, co je vyhoda, lebo zivotnost toho senzora byva pri stasti par sezon. Vystup dostanes rozny, 0-10, 0-5, RS485... uz zalezi, ako a ci ho vies dalej spracovat. Out-of-box riesenia odskusane nemam. Dalsia nevyhoda je, ze ultrazvuk snima v kuzeli, vacsinou 75°, takze nadrz muzi byt dostatocne velka, aby sa pri nizkej hladine nedotykal snimaci kuzel stien, potom to robi bordel. Taktiez je problem pri cereni vody (horny pritok), namera to bludy. Ja pouzivam do splasiek nerezovy ponorny snimac predkalibrovany, spusti sa to na kabliku a meria to 0-10V a to uz preratavam cez tinycontrol na co potrebujem a podla toho to bud posielam do apky, alebo na mqtt server pre dalsie spracovanie (ovladanie ventilov, cerpadiel, chlorovacich stanic atd). Taky nerezovy ponorny senzor vyjde okolo 50€ a vydrzi cca 5 rokov. Pokial ma nadrz vyustenie v spodnej casti do potrubia a da sa k nemu dostat, je nalepsie pouzit na tomto potrubi snimac tlaku. Vydrzi to dlho, je to pomerne presne, neovplyvnuje to velkost zasobnika ani cerenie hladiny. Proste perfektne. Pokial je to nadrz v zemi a nema vyustenie potrubim, tak jedine to ponorne cidlo. Robi sa este aj to, ze do nadrze zasunies rurku cca 10cm od dna a v hornej casti nad nadrzou merias tlak vzduchu v rurke. So stupajucou hladinou sa tlak meni a preratavas ho automaticky na vysku vodneho stlpca. Nevyhoda je, ze pokial sa pocas prevadzky pravidelne rurka nevyprazdni a nevyrovna tlak (neklesne hladina pod spodne vyustenie rurky), tak postupom casu meranie driftuje nahor. Je to preto, ze vodny stlpec v rurke vystupa vyssie, nez hladina vody v zasobniku, pretoze tekutina na seba naviaze cast vzduchu v tej rurke. V priemyselnych aplikaciach to obchadzam tak, ze pred kazdym meranim (ak sa nemeria kontinualne) alebo v nastavenych intervaloch v rurke vyrovnavam tlak tak, ze zhora do nej par sekund funke duchadlo. Tak, aby bola vzdy plna vzduchu po spodne vyustenie. Vtedy to funguje super. Samozrejme, v priemysle sa tie merania robia viacnasobne a aproximuju sa. Zaroven je jasne, ked na niektorom useku merania doslo k poruche a system to vyhodnoti a zalarmuje obsluhu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@ralf364 V nadrziach na vodu alebo splasky pouziv…
@kejsix Díky za vyčerpávajúcu odpoveď aj skúsenosti, niečo z toho poriešim.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

@kejsix Díky za vyčerpávajúcu odpoveď aj skúsenos…
@ralf364 mám ultrazvukový snímač hladiny. Asi najspoľahlivejšie riešenie v žumpe. Ale nieje to lacné... https://marweb.sk/hladina/ultrazvukov...
Odpovedať
Profilova fotka
Pred rokmi sme riešili možnosť snímača hladiny, ale nedoriesili. Už proste +/-vieme kedy žumpu zaplnime. Vizuálna kontrola popodvihnutim veka. Za nás zbytočne vyhodené € na akýkoľvek snímač.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?