Odpoveď na príspevok od durike01:
Rozhodol som sa dať si retenčnú nádrž (rozmýšľal … @durike01 ako hlboká je jama?Odpoveď na príspevok od foobar:
A keďže máte spodnú vodu, treba spraviť studnu ;) @foobar 😁Odpoveď na príspevok od durike01:
Rozhodol som sa dať si retenčnú nádrž (rozmýšľal … @durike01 akože ty máš spodnú vodu 2 metre a rozmýšľaš o retenčnej nádrži, lebo máš málo vody, áno? Zaujímavý myšlienkový pochod....Odpoveď na príspevok od megdesign:
@durike01 akože ty máš spodnú vodu 2 metre a rozm… @megdesign Áno. Pred 2 rokmi sme v lete vytiahli zo studne všetku vodu. Už naozaj nechcem aby sa to opakovalo...Odpoveď na príspevok od durike01:
@megdesign Áno. Pred 2 rokmi sme v lete vytiahl… @durike01 tak asi je plytká... Keď máš v jame hlbokej dva metre teraz vodu, voda bude aj v studni, len treba potrebnú hĺbku + možno štátu prečistiť....Odpoveď na príspevok od megdesign:
@durike01 tak asi je plytká... Keď máš v jame hlb… @megdesign Studňu sme aj vyčistili, ale moc bordelu tam nebolo, takže to v podstate nepomohlo (čo sa týka objemu vody v studni). Čo sa týka prehĺbenia, tiež sme nad tým uvažovali, ale na spodku je už kameň, takže to vychádza (prehĺbenie zbíjačkami) dosť draho. Nádržou na dažďovú vodu som chcel zabiť 2 muchy jednou ranou - poistiť sa pre prípad dlhšieho suchého obdobia a tiež (aspoň zčasti) vyriešiť problém s vodou po daždi, keďže nemám žiadny trativod a voda po daždi tiekla len voľne na pozemok...Odpoveď na príspevok od durike01:
Rozhodol som sa dať si retenčnú nádrž (rozmýšľal … @durike01 Tak tú nádrž polož na terén, prečo si ju chcel zakopávať ?Odpoveď na príspevok od jan45:
betonové dno, z tvárnic steny, vložiť fóliu, zakr… @jan45 Áno, nad týmto uvažujem. Z 20cm tvárnic spraviť steny a dať tam fóliu. Otázka ale je: - stena z 20cm DT, znesie ten tlak z bokov? - keďže DT nebudú izolované, budú (aspoň tie spodné), v spodnej vode, nebude im to, dlhodobo, vadiť? - spodná voda bude prenikať dovnútra nádrže, čiže keď tam nebude voda, tak bude vytláčať fóliu smerom hore (samozrejme keď sa dostane po daždi voda tak fóliu zatlačí späť...), nebude to vadiť (možné trenie fólie o steny nádrže, čo môže časom spôsobiť jej pretrhnutie)?Odpoveď na príspevok od martosko:
@durike01 Tak tú nádrž polož na terén, prečo si j… @martosko No lebo niekoľkokubíková nádrž len tak položená niekde vedľa domu nie je nič pekné...Odpoveď na príspevok od durike01:
@jan45 Áno, nad týmto uvažujem. Z 20cm tvárnic … @durike01 Vy už nechcete radu, ale projekt. Samozrejme že tam sú potrebné detaily, ale to už záleží na konkrétnych podmienkach a tie na diaľku nevidím. Rada je len idea,Odpoveď na príspevok od durike01:
@martosko No lebo niekoľkokubíková nádrž len ta… @durike01 Keďže či bude nádrž plastová alebo betónová spodná voda ti ju vytlačí hore pokiaľ bude prázdna máš dve možnosti. Urobiť na nádrži regulátor hladiny aby sa nevyprázňovala úplne. Alebo ako písal jan45 betónovú nádrž zo základmy stenami a zo všetkým čo k tomu patrí. Pokiaľ viem hovoril si že nákladné autá tam nemajú prístup tak neviem ako tam dostaneš ten materiál a betón ale najskôr ti asi bude treba riešiť aspon ohlásenie obci. Fólia sa o ten betón kotvý tá tam nebude voľne ako keď dáš sáčok do koša čiže nebude behať a keby aj podkladá sa geotextíliou, a okolo nádrže by som asi skúsil urobiť nejakú drenáž. Trocha divné sa mi zdá že ešte ani nevieš čo ideš robiť ale už máš vykopanú jamu.Odpoveď na príspevok od martosko:
@durike01 Keďže či bude nádrž plastová alebo betó… @martosko No pokial som nevykopal jamu, tak som nevedel ze tam bude spodná voda. A nepredpokladal som ju, keďže som na kopci a sused o 20 m ďalej dával nádrž pred rokom a nemal žiadnu vodu... Nakoniec som sa rozhodol pre plastovú dvojplášťovú nádrž, je to síce väčší náklad a viac roboty ale mala by byť vhodná na dané podmienky, váha betónu v stenách bude dostatočná aby voda nádrž nevytlačila aj keď vystúpi meter vysoko (zatiaľ mám cca 30 cm a voda už nestúpa). Tak uvidím či to ešte stihnem tento rok alebo to nechám na jar.Odpoveď na príspevok od jakubd:
fuuu, mate tu rozne radya nazory, vase plany su t… @jakubd Ano, s tou firmou by to bolo najlepšie, teoreticky by sa človek nemusel nič starať a mal by kľud. Ale v poslednej dobe mám také "šťastie" na firmy čo sa zaoberajú niečim konkrétnym že sa snažím si to zmenežovať radšej sám (a ak sa niečo aj tak nepodarí tak môžem nadávať iba na seba).