Podlahove kurenie a postel

Podlahove kurenie-postel s vyssimi nozickami,alebo moze byt aj polozena na podlahu?Ulozny priestor?Mate v tomto skusenosti?Radsej by som polozenu celou plochou na zem s uloznym priestorom,ale neviem... Dakujem
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od nini1010:

Podlahove kurenie-postel s vyssimi nozickami,aleb…
@nini1010 netreba to tak prezivat. Urob ako ti vyhovuje.
Odpovedať
Keď dáš posteľ priamo na podlahu tak celé teleso postele bude tvoriť akoby izolačnú vrstvu. Podľa mňa to podstatne zredukuje výkon podlahovky z celej tejto plochy. Otázkou zostáva, či zvyšná plocha poskytne dostatočný výkon na vykúrenie miestnosti. Ja by som dal posteľ s nôžkami a to najlepšie tak aby sa pod posteľ dostal aj vysávač.
Odpovedať
mam podlahove kurenie v po celej ploche miestnosti...pod kuchynskou linkou, pod rolldormi, pod manzelskou postelou s uloznym priestorom a nemam pocit ze by to niecomu vadilo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

mam podlahove kurenie v po celej ploche miestnost…
@zacik ono to nevadí v tom zmysle, že ti to nebude kúriť.. kúriť to bude, ale výkon pri určitej teplote vody bude znížený.. tzn menšia plocha musí dodať rovnaké množstvo energie, preto musíš zvýšiť teplotu do podlahovky, aby prestup tepla ostal zachovaný. To máš ako keď dáš na radiátor sušiť veci.
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme, ze na funkcnost to nijakym sposobom vplyvat nebude, ale aj tak by som sa asi skor rozhodol pre postel na nozickach alebo mozno "lietajucu", to je teraz celkom moderne, vyzera to fajn. ono mozete logicky pocitovat, ze ta miestnost potom az taka vykurena nie je.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

Keď dáš posteľ priamo na podlahu tak celé teleso …
@toky1 povedzme že strata domu 100m2 je 2kW.....posteľ nech ma 2x2m to je pri 20W/m2 celkom 80W ak by tam bol nulový prestup tepla ....čo nie je.....ak na tej posteli leží človek tak vyprodukuje v pokoji 2x viac tepla ako tá zakrytá podlaha🤗
Odpovedať
myslim si ze je to podobny pripad ako ked mas radiator a pred neho postavis skrinku alebo ho zakryjes pohovkou 🤷
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@toky1 povedzme že strata domu 100m2 je 2kW.....p…
@eagleowl To závisí od toho domu predsa, nie? Čo ak jeho izba má 12m2 a tepelnú stratu 500W? To potom potrebuje z metra štvorcového zvyšnej plochy dostať 63W. A to už môže byť problém, nie? Nevravím že nutne bude ale môže sa stať. Netuším ja ani ty akú plochu má k dispozícii, ani akú TS potrebuje pokryť.
Odpovedať
Profilova fotka
@nini1010 je to uplne jedno, funguje jedno aj druhe. Ja osobne by som zvolil postel 10cm nad zemou hlavne kvoli tomu, aby pod nu presiel roboticky vysavac. @toky1 63W pri navrhovych -12/-15C. Povedzme, ze pocet takych dni za poslednych 10 rokov spocitas v beznej obci na SK na prstoch ruky, ak teda nebyva niekde pri Murmansku ci Or.Lesnej
Odpovedať
Z vlastnej skusenosti- postel na nozickach nikdy viac. Nekonecna zbernica prachu. Podlahovku neries, nijako vyrazne sa ti to neprejavi. Ved aj ta postel bude prijimat teplo a odovzdavat ho do priestoru. S mensou efektivitou, ale bude.
Odpovedať
Bola kedysi taka moda nedavat podlahovku popod dkrine, postele, kuchynske linky .. neviem, kde to vzniklo. Ale je to nezmysel, treba ju dat vsade, po celej ploche.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

Z vlastnej skusenosti- postel na nozickach nikdy …
@sousedekovci89 Prečo myslíš, že sa dáva na potrubie izolácia? Aby z rúrky teplo neunikalo, nie? Jasné že nejaké unikne ale izolácia je tam na to aby to zredukovala na minimum. Polmetrová vrstva "izolácie" tvorenej posteľou, matracom, paplónom v úložnom priestore je si myslím práve taká izolácia na podlahovke. Podľa mňa množstvo odovzdávaného tepla obmedzí výrazne. Ak nevadí, že efektivita odovzdávania tepla na ploche zaberajúcej posteľ klesne o možno 70% pretože aj takéto množstvo dodaného tepla postačuje tak je všetko samozrejme OK. A priori ale tvrdiť, že to nebude problém by som asi ale nemal odvahu :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sousedekovci89 Prečo myslíš, že sa dáva na potru…
@toky1 zase nemozes porovnavat mirelon s drevotrieskovou doskou alebo ocelovou konstrukciou.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@eagleowl To závisí od toho domu predsa, nie? Čo …
@toky1 12m2 -500W....posteľ teda 2x2m zakryje čo je 167W ak by tam bol nulový prestup (čo nie je).... dvaja ľudia majú výkon 200W.....myslíš že sa s tým ráta že tam budú v noci spať a teda zvýšia výkon kúrenia o 40% -teda ak bude posteľ na nožičkách😄.......na vyregulovanie teploty slúžia ventily a okruhy (ktoré nakoniec aj tak nikto moc nereguluje 😄 ) nie prispôsobovanie nábytku.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

mam podlahove kurenie v po celej ploche miestnost…
@zacik A mozno blba otazka,ale fakt nemam skusenoati.Nemas pocit,ze sa vam pod tou postelou,ktpra je polozena celou plochou,mozno je tam aj nejaky ulozny priestor naopak kumuluje vacsie do matraca,kedze je to zavrete?Ze ta o prilis zospodu hreje?
Odpovedať
A dakujem vsetkym za pre mna uzitocne komenty 👍
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nini1010:

Podlahove kurenie-postel s vyssimi nozickami,aleb…
@nini1010 my sme si kvôli podlahovke dali postel na nožičkách, ale je tam aj úložný priestor.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@toky1 12m2 -500W....posteľ teda 2x2m zakryje čo …
@eagleowl To je taká akademická debata. Na to by sa dalo povedať, že počas neprítomnosti tých dvoch ľudí bude v miestnosti chýbať ich tepelný výkon 200W aaj posteľ aj s matracom a paplónom bude brániť odovzdávaniu tepla časti podlahy - čiže spálňa BUDE teoreticky CHLADNÚŤ. Bude jej chýbať teoretických 167W od postele a 200W od ľudí, chápeš. Tých 167W jej bude chýbať vždy a 200W keď tam nebudú ľudia - čo je možno 16hodín z 24hodinového dňa. :-) Diskutujeme, nevadíme sa, že? :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@toky1 zase nemozes porovnavat mirelon s drevotri…
@sousedekovci89 ale mirelon s povedzme penovým matracom a paplónom asi porovnať môžem, či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nini1010:

Podlahove kurenie-postel s vyssimi nozickami,aleb…
@nini1010 Môže byť aj položená na podlahe, ale tie 2x2 m2 musíte kvôli rýchlosti nábehu podlahovky kompenzovať. Pod plánovanou posteľou dajte rúrky redšie a výkon presuňte na inú plochu izby. Existujú aj postele s úložným priestorom a na nozickach. Rozumný kompromis. Ak bude treba prepočítať a urobiť nákres, napíšte mi.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@eagleowl To je taká akademická debata. Na to by …
@toky1 no....asi skôr neakademická 😅......(nie je pravda že človek keď sa zakryje paplonom prestane odovzdávať teplo...iba ho odovzdáva pomalšie ako keby bol nahý😁.....okrem iného veľa tepla človek stráca hlavou🙂) Tých 167W nebude 167W lebo nemáme potuchy koľko tepla sa odovzdá vedením....ako bolo uvedené....takúto stratu bude mať dom možno 10 dní v roku. V dnešných domoch je to NEZMYSELNÁ úvaha riešiť aká posteľ tam bude.... aj cez dvere a steny sa stihne taká strata vykompenzovať....preložené do ľudskej reči....nie je možné aby typ postele citeľne ovplyvnil teplotu v izbe....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@toky1 no....asi skôr neakademická 😅......(nie je…
@eagleowl Nepochopil si ma s tým paplónom vôbec. Projektanti inak UK bežne rátajú so zníženým výkonom podlahovky v mieste kde je nábytok na nízkych nôžkach o 50%. Nábytok bez nôžok pri podlahovke nedoporučujú. A asi vedia prečo. Možno majú len úplne zbytočné obavy - to pripúšťam.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@eagleowl Nepochopil si ma s tým paplónom vôbec. …
@toky1 v UK majú kohútik na teplú a studenú zvlášť a jazdia vľavo....🙃....a v domoch majú strašnú zimu... Čo si nepochopil s paplónom?....to že sa zakryješ neznamené že nič nevyžiariš....30% min. hlavou ....(kúrim v zime v dome z jediného bodu sálavým zdrojom tepla a dom je 17m dlhý a 7m široký....všade mám približne rovnakú teplotu...).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@toky1 v UK majú kohútik na teplú a studenú zvláš…
@eagleowl Projektanti UK som myslel projektanti Ústredného kúrenia. Nie United Kingdom :-) Tvoju poznámku o paplóne som pochopil, ty moju nie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@eagleowl Projektanti UK som myslel projektanti Ú…
@toky1 veď hej.... keď to projektant napocita a keď si potom spravíš zo spálne pracovňu bez postele tak sa tam uvariš🤭....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@toky1 veď hej.... keď to projektant napocita a k…
@eagleowl To už hádam nebudeme riešiť, nie? To sa potom môžme začať baviť o otváraní okien, perzskom koberci na podlahe, preregulovaní okruhov a podobne. To asi nemá zmysel, či? Merito veci bolo inde. Má vplyv na výkon podlahovky či je posteľ s nožičkami alebo bez nich? Áno, má. Ďalej ak to chceme rozoberať je treba vedieť viac podrobností aby sa dalo posúdiť aký veľký vplyv to je. Plocha miestnosti, tepelné straty, atď. Vravieť že dnešné domy majú nizke tepelné straty a tým pádom výber postele nehrá rolu pričom nevieš či zadávateľ témy má 30 ročný nezateplený dom a 10m2 spálňu alebo nulový dom s 40m2 spálňou ... Proste mne osobne chýbajú premenné. Ty sa nimi nejako extra nezaťažuješ.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 profesia ako projektant UK neexistuje, ak uz tak TZB. Za druhe, projektant nerata s postelou, kuchynou a podobnymi sprostostami, to riesia len laici, ktori vydumuju ci dat o 20m hada viac alebo nie na mieste kde bude vstavana skrina, postel ci kuchyna. Projektant navrhne vykon na navrhovu teplotu (-12C/-15C) a ci tam je postel alebo nie je je rozdiel 2-3%. Fyzikalne povedane, ak zvysis teplotu kotlovej vody z 40C na 40.5C, si na tom istom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 profesia ako projektant UK neexistuje, ak …
@mgx 😮 A co my, s kotlovou vodou celu zimu 27°C? Ja len že to treba vnímať komplexne, tzn. vnímať celkovú tepelnoizolačnú obálku stavby.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@eagleowl To už hádam nebudeme riešiť, nie? To sa…
@toky1 no...ale to zase ty nechápeš iróniu.....samozrejme že NEMÁ zmysel riešiť čo sa stane ak spravíš zo spálne pracovňu bez postele.....a presne rovnako nemá zmysel riešiť či tam bude posteľ na nožičkách alebo nie....lebo tie % (ak ich vôbec dokáže niekto pocítiť ) sa dajú odregulovať prietokmi....aký koľvek výpočet tepelných strát je vždy presný výpočet s použitím nepresných čísel....nepresných čísel v kontexte tak malých rozdielov o akých sa bavíme. (Už len samotný výpočet počíta s nejakou teplotou v spálni.....no užívatelia sa nesprávajú podľa noriem....niekto chce na spánok 17°C a niekto 22°....)
Odpovedať
Profilova fotka
A predsa sa toci😀 Ideal si aj rurky variabilne ked sa bude postel presuvat. Ved barakoch stavanych developermi toto vobec nikto neriesi nabuchaju vsade rohoze a nikoho nezaujima kde je postel ci gauc skrina.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?