Vlhkost v uzavretom ocelovom profile

Zdravin Zvaram nejake "zabradlie" z joklov. Bude to ram z 40x40 a v nom vodorovna vypln z 50x20 profilov. Ten ram je vnutri cely "priefukny, otvoreny", na spodok spravim nejake diery koli odtekaniu kondenzatu. Otazka ale, co s vyplnou? Bude sa navarat do hotoveho ramu, teda bude uzavrety. Staci tam, kde sa bude privarat vyvrtat dierky aby to bolo priefukne? Uvazujem, ze to dam potom pozinkovat, tak neviem ci tam nebudu vadit tie diery. Vdaka za rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tribratri:

Zdravin Zvaram nejake "zabradlie" z joklov. Bude…
@tribratri zbytočne... Začni zvárať dolu, kým to prevaríš, tak horúce stúpajúce plyny vysušia dutinu.. Kým zavaríš vrch, tak bude vovnútri suchučko
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@tribratri zbytočne... Začni zvárať dolu, kým to …
@zicher A zmenou teploty v uzavretom profile sa bude aj tak tvoriť kondenzát. Treba spraviť otvory na výplní8 na obidvoch stranách. Osobne by som do výplne nevŕtal, ale jednoducho na strane, kde to bude menej viditelné spravil tenkým rezným kotúčom zárez 2mm hlboký. Ešte otázka-výplň bude zváraná po celom obvode, alebo len bodovaná? Ja by som ju len na tých dvoch kratších stranách zavaril.
Odpovedať
Pre ilustraciu. Ten ram planujem navrtat zospodu na oboch stranach, otazka je na tie vodorovne. Na druhom obrazku je ako som myslel (ciarkovany kruh), ze by som otvoril tie vodorovne profily, diery by som navrtal do tych bocnych profilov.
Odpovedať
Nejak mi nepridalo fotky.
Odpovedať
ja vas chlapci obdivujem :) ano, ano, viem, ten co to chce mat poriadne riesi aj taketo drobnosti... ale spytaj sa sam seba, ci to uz nieje overkill riesit odvod kondenzu z lamiel na brane. Mam zvaranu branu, presne taku ako ty, nemam nikde ziadne dierky. Kondenz nevidim takze ma netrapi, verim tomu, ze ked to zacne hrdzaviet z vnutra tak ja tu uz davno byvat nebudem... (tym chcem povedat ze to zacne podla mna skor hrdzaviet z vonku - aj napriek tomu ze je to zinkovane - skratka nieco sa oskrie, nieco sa skrutkovalo atd.)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marekjahoda:

ja vas chlapci obdivujem :) ano, ano, viem, ten c…
@marekjahoda Pridávam sa. Niekedy až žasnem, aké pitchoviny idú ľudia riešiť, akože v záujme "dôkladne" odvedenej roboty. 🙃🤣
Odpovedať
Nie som hydrolog, ale netvori sa kondenz na ploche, ktora ma inu teplotu ako vzduch, z ktoreho sa ta voda ma vyzrazat? Ak to bude instalovane stale vonku, nebude mat ten vzduch dnu v profile, vzhladom na to, ze zelezo nie je izolant, rovnaku teplotu ako zelezo?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Nie som hydrolog, ale netvori sa kondenz na ploch…
@minoo Nie, kondenz sa vytvara tam, kde teplota klesne pod rosny bod. Ak uzavriem vlhkost do profilu cez leto, kedy je vo vzduchu viac vody, tak cez zimu tam skondenzuje, kedze do studeneho vzduchu sa vody zmesti menej.
Odpovedať
vlhkosť v profile? pokiaľ to nebudeš zvárať za dažďa a to asi nebudeš, tak by som to zavaril dookola a žiadnu vlkhosť ani kondenzačné odvetranie neriešil.. Vlastne by ma ani nenapadlo niečo také riešiť. A to som už teda pozváral kadečo..
Odpovedať
Áno, rieši sa to. A kto má rád kvalitnú robotu, tak to urobí. V Karlovke riešili nové zábradlie na verejnom priestranstve zo štvorcových profilov a každý jeden zvislý profil má dierku na odvedenie kondenzu. Prečo by to niekto robil ak je to práca na viac? Leasson learned - po slovensky - skúsenosť z minulosti. Takže to že to riešiš je správny prístup. A kľudne to odvetranie urob. Na konci dňa je to minimum práce a môžeš mať dobrý pocit že si urobil maximu.
Odpovedať
Este jedna vec, ak by som to chcel dat zinkovat, tak tam vyzaduju otvorene profily, dokonca pisu na aky profil a kolko dier. Je to koli moznemu vybuchu (pri zohriati v nich stupne tlak). Do zvislych profilov spravim dierky, len tie vodorovne budu uzavrete, tak tam asi spravil dierku vodorovne do tych zvyslich pred zvaranim, tak to bude priefukne, aspon to bude vetrat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tribratri:

Este jedna vec, ak by som to chcel dat zinkovat, …
@tribratri vies o tom, ze voda tecie dole kopcom? Takze tie priecniky by si musel vyspadovat smerom k diere? A na zinkovanie nepozaduju otvory kvoli vybuchu... Ani pri ziarovom pozinkovani vo vnutri profilu nestupne tlak tak vysoko aby roztrhlo steny profilu
Odpovedať
Článok sa načítava...
este jedna vec mi napadla k tym dierkam... nebojis sa tak 10-15 osich hniezd? samozrejme podla poctu dierok :) lebo to je tak 80% sanca ze ich tam skor ci neskor budes mat. Uz som tak daval zaslepky do dierok co "pan majster" nechal na zabradli po lakovani...
Odpovedať
Keď to cele dokončis a nalakujes, urob jednu väčšiu dieru na začiatku do ktorej vstreknes PUR penu a na druhom konci malu dierku, cez ktorú rozpinajuca sa pena vylaci vzduch. Nechaj tu penu pár dní vyzriet, zapchaj dierky a nemusíš sa báť kondenzu.
Odpovedať
Ješiiišmááária,... Jedna rada lepšia ako druhá.
Odpovedať
Hrdzavieť to bude keď tam budú dierky ak to je kompletné uzavreté tak žiadna hrdza vo vnútry nebude. Keď sa aj robia otvory tak by tam potom mali ísť záslepky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jumt:

Hrdzavieť to bude keď tam budú dierky ak to je ko…
@jumt Môžeš to "expertom vedátorom" vysvetľovať koľko chceš, aj tak budú hľadať možnosti, ako si komplikovať život. 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?