Nezaplatení majstri

Zdravím, často čítam na nete rady, že netreba platiť majstrom, ktorí niečo spackali alebo neurobili tak ako sme chceli. Stalo sa vám, že ste nezaplatili? Ako zareagoval stavebník? Vyhrážky, súd, útoky...?Nie je to asi také jednoduché ako sa to povie, či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ertezet:

Zdravím, často čítam na nete rady, že netreba pla…
@ertezet No, záleží na tom, akých majstrov si mal. Niektorí to budú chcieť vyriešiť kultivovane, súdmi, ale sú aj takí, ktorí po druhom upozornení, že si im nezaplatil, to s Tebou vyriešia ručne- stručne. Ak nie priamo, tak odnesie to napr. Tvoje auto.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@ertezet No, záleží na tom, akých majstrov si mal…
@petersd zaujímavé 🙃 už si to zažil?
Odpovedať

@ertezet Otázka skôr je, či si investor, alebo ten "majster"...
Odpovedať

@ertezet Ja dlhy nikdy nemal voči nikomu. Ale v mojom okolí poznám prípady, o ktorých píšem
Odpovedať
ono, zalezi ako velmi je to spackane, ak je to na totalnnu opravu, tak asi platit nebudem ... ak nieco co sa da opravit a nepodari sa to jemu, tak nejako alikvotne sa dohodnut ... ale nuz ... tazko povedat ...zalezi od situacie a ludi, lebo aj investor moze byt ****
Odpovedať
Zalezi na tom, ci mas silnejsi zaludok ako protistrana. Pripadne vacsie kontakty. Z pocutia od pravnickych kruhov som pocul kadeco. Lovensko prekvita zakernymi ludmi, prirovnal by som to k Mexiku, Indii, Pakistanu a podobne.. Zopar dobrych ludi to uz nestiha tahat, aby bol priemer lepsi.
Odpovedať
Ak je napr. krov tak dosr***, že ho treba zhodiť a spraviť nanovo tak aspoň 25%, ak je to opraviteľné, tak je to na dohode napr. pol na pol, prípatne pýtať zľavu atď. Ak je to len vychytralosť, nezaplatiť a užívať, spravené to bolo dobre, len vy ste napr. dali neúplné zadanie, potom niektorí majstri prídu znehodnotiť svoju prácu, alebo ak sa jedná o prchkého primitíva, ten príde poškodiť auto, napr na každej strane prepichnúť pneumatiku, alebo najčastejšie vzniká tzv. karmický dlh, dlžoba, ktorá musí byť splatená, tzv. vyššie ja to v záverečnom zúčtovaní života vytiahne a ukáže pocity všetkých zúčastnených, vtedy vás to bude nesmierne bolieť. Preto mnohí ľudia radšej ustúpia, len aby na ich stranu nevznikol hnev.
Odpovedať
Veď to, len sa zamýšľam nad tým aké to môže mať dôsledky nezaplatít...keď som na fórach často čítal aby majstrov nezaplatili za zle vykonaní prácu...🙃Lebo podľa mňa je to zaujímavá téma.
Odpovedať

Veď to, len sa zamýšľam nad tým aké to môže mať d…
@ertezet vždy keď prídem s materiálom, pýtam peniaze minimálne za materiál. Skúsil by si nezaplatit.... (Samozrejme za dobre a správne vykonanú prácu....)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusantt:

Zalezi na tom, ci mas silnejsi zaludok ako protis…
@dusantt zas neplač, áno....?! Mexiko nebude keď si budú obe strany držať slovo!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@ertezet vždy keď prídem s materiálom, pýtam peni…
@megdesign môžeš reagovať a poradiť aj z druhej strany ako by si to ty vymáhal.
Odpovedať

@megdesign môžeš reagovať a poradiť aj z druhej s…
@ertezet doporučeným listom do vlastných rúk.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@dusantt zas neplač, áno....?! Mexiko nebude keď …
@megdesign majstri si u mna slovo nedrzali, lebo ziadne slovo dat nevedia. Ak si objednas 6 ton strku a pridu ti tri tony, napriklad.. ale poterari, ako rg deva z trstic , namiesto 6cm poteru 3cm poteru kde je urrkove podlahove chladenie. co s takym poterom?
Odpovedať
Mňa by zaujímalo, ako by sa dalo "bojovať" či už s lajdáckymi a podvodníckymi živnostníkmi a firmami, alebo s klientami-neplatičmi. Zo zmluvy si takíto smradi robia hajzlák, súdy môžu trvať roky s neistým výsledkom, poslať za niekým "bezkrkého" tiež nie je bez potenciálnych problémov pre toho, kto ho poslal. Vie niekto poradiť? Teraz neberiem do úvahy svojpomoc. Vidím len jednu možnosť. Úschovu peňazí u notára (vinkulácia, či ako sa tomu nadáva). Ja ako klient mám istotu, že práca bude vykonaná poriadne (samozrejme peniaze by sa uvoľnili až po kontrole diela), resp. aspoň bude vôbec vykonaná, majster či firma bude mať istotu, že za prácu (dobre vykonanú) dostane peniaze. Alebo existuje ešte nejaká možnosť? O vzájomnej dôvere pri investíciách niekoľko tisíc, či desaťtisíc EUR, sa asi nemá význam vôbec baviť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pochabel:

Mňa by zaujímalo, ako by sa dalo "bojovať" či už …
@pochabel píšeš, že zo zmluvy si robia hajzlak...lenže čo v prípade kde nie je žiadna písomná zmluva?
Odpovedať

@pochabel píšeš, že zo zmluvy si robia hajzlak...…
@ertezet Tak to už vôbec neviem. Ak nie je zmluva, je to slovo proti slovu. Osobne by som sa asi bez zmluvy ani len s nikým nebavil. Bavíme sa tu o nemalých peniazoch. Čiže si myslím, že mať to nejako "zadokumentované čierne na bielom" je už akýsi základ. Záleží samozrejme na okolnosti. Ale ako píšem, ani tá zmluva nemusí nič znamenať. Hlavne, keď sa ti na to vyse.ú aj orgány či inštitúcie, ktoré sa tým majú zaoberať. Resp., je asi lepšie rovno takýmto peripetiám s "orgánmi" a inštitúciami predchádzať.
Odpovedať
Keď nie je zmluva, tak asi len demontovať to čo bolo urobené. Nie je možné použivať to, čo nebolo zaplatené. Ja si to predstaviť viem, keby mi teraz pred Vianocami neprišla výplata, lebo zákazník nezaplatil, lebo on to myslel inak, ale na to prišiel až keď to bolo hotové. Ťažká doba.
Odpovedať
Na peniaze si každý dá pozor, doteraz si pamätám, čo nebolo zaplatené a pre mňa je to stále krivda, aj keď to bolo hlúpych 50-100 eur, alebo brigáda pred vyše 30 rokmi, kedy spolužiak dostal 2x toľko, lebo bol z rodiny. Obrať niekoho o prachy, to sa nikdy nezabúda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Na peniaze si každý dá pozor, doteraz si pamätám,…
@roman_x ktovie či sa nezabúda aj na spackanu robotu...
Odpovedať
Profilova fotka
Stále je to obojstranné. . X priípadov poznám , že investor išiel do toho s tým , že vybabre s majstrom a tak je to aj opačne. Hľadať chyby aj tam kde nie su, aby sa zaplatilo čo najmenej , alebo už dopredu vie ,že nezaplatí vôbec. Tak obdobne aj druhá strana uberá na kde čom a navyšuje ceny za material , aby čo najviac vytiahla od zákazníka. Alebo naberie veľa zakázok , všade začne apotom sa ukazuje sem tam u každého a takto sa to ťahá mesiace a má kopu rukojemníkov. Tých čo som opísal by mali robiť jedny pre druhých a tí seriozni nech majú svoje obchodné vzťahy. Bohužiaž je to len utúpia. My sme si na dome robili skoro všetko svojpomocne a to čo robili majstri , v jednej záležitosti si to opravili a vdruhej si odpočítal to čo si okato prihodil , ale nejednalo sa o žiadnu závratnú sumu takže to bolo bez zbytočných poťahovačiek.
Odpovedať
Z pohľadu majstra: ide o charakter, zbieram si referencie, dobré meno, chcem to spraviť čo najlepšie podľa dohody, a je jedno či bola alebo nebola zmluva o dielo. Pretože v biznise platí: spokojný zákazník ti prinesie ďalšieho zákazníka. Z pohľadu investora: ide opäť o charakter, ak vidím, že všetko ide podľa dohody, buduje sa voči majstrovi dôvera, vzťah... dilema môže nastať v prípade, čo ak sa niečo stane po odovzdaní diela. Ako majster pristupuje ku reklamácii / riešení problémov, ak nemáme podpísanú žiadnu ZOD? A sme zase pri prvom bode - charakter. Laický právny názor s priamymi skúsenosťami: Ani podpísaná ZOD nemusí znamenať hladký priebeh súdneho sporu. Je totiž rozdiel, a to bude skúmať i súd, či vás majster vedome chcel dostať do omylu (podvod), a ešte pred podpisom zmluvy vedome vedel, že nedodá dielo. Alebo majster príde, začne prácu, ale nedokončí podľa podmienok zmluvy. Klasické prípady - zálohy ešte pred dodaním diela, niečo porobia a potom sa vyhovárajú. Tu sa preukazuje, či má alebo nemá snahu dielo dokončiť, ak má, je to na dlhé ťahanice a preto tieto spory väčšinou nekončia v prospech investora. Zároveň, ak je majster "nemajetný", ani vyhraný súdny spor nie je výhra. Pretože s rozhodnutím súdu pôjdete ku exekútorovi, ak si teda uplatníte finančnú ujmu, a on vám povie: je mi ľúto, po lustrácii majetku som zistil, že žiadny nevlastní, pričom neevidujem žiadny príjem v sociálnej poisťovni. A tu ste ako investor s vyhratým súdom skončili. Akurát vás to stálo ďalšie peniaze, a ani tie neuvidíte. Preto je dôležitý finstat, pri nejakej ZDRAVEJ firme je riziko reálnej výhry exekúcie vyššie. Avšak pri ZDRAVEJ firme je na druhú stranu nižšie riziko, že k takémuto prípadu dôjde. Welcome in Slovakia .)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?