...Feng Shui je starodávne čínske umenie o harmónii bývania.... ide o vplyv okolitého prostredia a času na ľudí žijúcich vo svojich domovoch......rada si vymenim osobne skusenosti :-)
@stanka_s tak a opäť mám mráz po chrbte,v pivnici bude telka a v danej miestnosti na stenu od začiatku chcem korok aj keď mi pride staromodny a neviem prečo ale som o ňom presvedčená,a hudiem mužovi vkuse korok ,korok tu musí byť korok aj album som včera vytvorila na korok-za múrom sú podzemné prúdy vody-oddrenážovali sme to ale tečú stále a korok pozrime sa je rušič,nevenujem geopat.zónam pozornosť aj keď s mačkou som už začala :-D :-D :-D ale asi sa tomu začnem venovať,rovnako eee kryštálové lustre-no eee ale aj tak mi na nich niečo imponuje a podlahovka-trpím pri nej,som presvedčená,že dom svokrovcov je totálne ložisko negatívnej energie-nemám to podložené ale,stromy ako z hororu,úroda otras a hydina+morky+prasa nechcú poriadne žrať,všetko nové po krátkom čase je ošumelé a ošarpané,hmmmm asi na tom fakt dačo bude a iste nie len ,,,,výplody mojej fantázie,,,
pre katrin 21 : kam urcite krb nedavaj je severna cast domu pripadne obývacej izby pretoze sa tam stretnu zivly ohen a voda a tie maju medzi sebou konflikt,alebo ak to poviem po nasom voda uhasi ohen ani v centre domu nie je vhodne davat krb ... a s tymi mackami ano macka vyhladava radonove zony ( vid. stavebna biologia) no musi to byt diva macka tieto nase slachtene tie maju rady teple perinky :-) ale dobre si pocula macka ako symbol prinasa radost do zivota :-)
a drevena na juhu napr. ochrani pribytok ...nuf
@janefs maju to byt prave krystale???sledujem ze zas prichadzaju do mody, aj ked mne sa moc nepacia, - mam z nich pocit akoby boli urobene s nausnic...
@emuci ... iste prave su najsilnejsie zemite , ale to som uviedla ako priklad ze je fajn ze prichadzaju zase do mody no mozes pouzit aj mensi kus cireho kristalu ako dekoraciu, okruhliaky z dovolenky :-) stromcek stastia a pod.
Ahojte, počas môjho "samoštúdia" som narazila na dva protikladné názory, ktoré som sem skopírovala od odborníkov /tak sa titulovali/, preto prosím o radu niekoho, kto sa v tom naozaj vyzná, že ktorá teória je správna.Vzhľadom k dispozičnej situácii nášho domu by mi viac vyhovovala tá prvá :-)
1.tvrdenie:Teplo, ktoré vytvára oheň v krbe je viac jangové, preto pre umiestnenie krbu je vhodným miestom chladnejšie jinové prostredie.Krb nám odborníci odporúčajú umiestňovať iba v niektorých svetových smeroch. Vhodný je severovýchod, východ, juhovýchod a juhozápad. Nevhodný je juh. :-)
2. tvrdenie: A kde by sa teda mali krby umiestňovať? Neexistuje univerzálny recept, pretože ako sme už spomenuli, oheň je jedným z dvoch najťažšie ovládateľných živlov. Krb je možné však umiestniť iba v niektorých svetových smeroch. Patrí jednoznačne na juh (tomuto smeru totiž tiež prislúcha živel oheň). ;-) DAKUJEM
@luseta ja som čítala, že krb patrí na sever, lebo severu patrí voda a voda hasí oheň, to znamená, že silu krbu ako takého to oslabí, čo je dobre, lebo krb je miesto, kadial uniká energia.
@luseta pravdou je, že oheň je veľmi silným živlom , je potrebné veľmi dobre si rozmyslieť kam ho umiestnime. skôr sa prikláňam alternatíve 2 lebo: oheň na V, jV by oslaboval živel drevo a je potrebné práve naopak túto energiu posilniť, ohen v JZ čo je smerom partnerstva a vzťahov všeobecne - vzťahy môžu byť veľmi búrlivé, doslova oheň vo vzťahoch. Juh je vo všeobecnosti vhodná svetová strana na krb, no je potrebné prihliadať ešte na množstvo ďalších faktorov, negatívne zóny, lietajúce hviezdy atď, je toho veľa.
Nie nadarmo sa FŠ nazýva učením, vedou.
A určite na prvom mieste je správne zameranie priestoru!!!!
@zuzana581 mozes sem prosim uviest zdroj kde si to citala ? a v akej suvislosti?
tie ktore vas tato tema zaujima sudiac ze ste navstivili toto forum ,nemusite riesit kde je alebo nie je krb ak nemate problemy :-) a zijete si stastny zivot
ale ak ich mate potom ano ...presne zamerat, opatrne s krbom v centre-lebo centrum ma byt volne, rovnako tu nie su vhodne toalety, na severe prave pre konflikt zivlov, ale ak aj nahodou je vsetko sa da liecit :-)))) ziadnu paniku dievcence
@luseta
to prve tvrdenie mozno zle pochopene od nejakej pani rigovej (mimochodom mic mi to meno nehovori tak neviem preco sa tituluje ze odbornicka - ona svoje znalosti prevzala od p. Radky Alaksovej ale isto spatne to pochopila) , neviem na zaklade coho k tomu dosla ze krb nie na juh
@janefs no, ale ak sa to berie od stredu domu, tak to mame skor na JV, alebo Juh.... :-p
my mame stred domu volny, konci tam stol a stolicky jedalenske, ale v podstate priamo stred je volny :)
@janefs To už bolo hrozne dávno v nejakom časopise o bývaní, kde boli také otázky a odpovede. No a na otázku že kde má dať krb, tak aby nepôsobil negatívne bola odpoveď, že na sever, lebo tam ho voda oslabí, inak krb nemám, ani som nikdy nemala, tak som sa tým nikdy ďalej ani nezaoberala.
@katrin21 - neviem, ci si spravne pochopila, ako zamerat dom. Svetove strany su dane a kompas ti ich presne ukaze, takze neviem preco rozmyslas, ze ako to mas ratat, ci od stredu domu.. Nepochopila som..A asi ani ty nie. nakresli si podorys domu, vezmi kompas a meraj. Ak nemas kompas, pomoz si katastralnou mapou, ktora ma ale voci skutocnemu magnetickemu severu odchylku. Ale nie nejaku velmi velku.. A tak urcis svetove strany. Ale ved o tom je tu uz XY stran diskusii..
Tiez mam pocit, ze jednotlive knihy a clanky o FS si odporuju, ale az ked som si dala urobit analyzu odbornikovi, tak som zistila, ze vsetko ozaj zavisi od konkretnej situacie, do ktorej nepochybne patria aj ludia, co v dome budu byvat. Takze to, co je dobre pre jednych, nemusi byt pre druhych. Preto davat vseobecne rady moze byt velmi zavadzajuce a cudujem sa, ze si niekto, kto sa povazuje za odbornika dovoli pisat vseobcne clanky typu krb nie na juh a pod... :-S
@katrin21 ak si dobre pamätám, tak si myslím hovorila že izby máš na sever, teda vchod máš juh to znamená že krb máš na východe. Pozerala som tvoj pôdoris. Určite treba presne zamerať, ale len tak od oka si myslím, že stred domu máš niekde v šatníku, ktorý je tam pri garáži a wc.
nie, zuzka, stred domu mam ako konci jedalen ten roh... ten satnik co myslis, je asi spajza :) a teda asi meter pred nou smerom dozadu je stred domu.... som sem asi 2 strany dozadu davala taky nacrt :) kde je stred domu.... vychod mam diagonalne, izby zadne su SV, obyvackove okna kde je krb je tiez na SV, kuchyna ma okno na JZ.. aj vchod je tak.... roh garaze je zapad :)
ak som to vysvetlila pochopitelne, lebo to tazko opisat... ale tak je to... ja som to pochopila, ze ked sa to berie od stredu domu, tak potom toto je od stredu domu ten krb dost silno napravo .... taky JV to bude asi......
@akvi stred domu mam vyratany, aj kompas mam, asi dve strany dozadu tipujem , som to sem davala ako mi idu strany.... prave preto,ze jednotlivce info si odporuju som stale v chaose....
@katrin21 - vies, ono v tom chaose budes, kym si nedas urobit serioznu analyzu, alebo kym sa nestanes odborbickou na FS :-D . ja som prave preto odbornika vyhladala, lebo som bola v podobnom chaose, ako sa citis aj ty teraz. Ak tomu ozaj veris a veris, ze ti to ma pomoct, nelutuj cas a peniaze a daj si poradit odbornikom.
btw., mne to velmi pomohlo aj pri rozhodovani ake zariadenie, lebo som taky nerozhodny typ, vela veci sa mi paci, ale neviem sa rozhodnut. Analyza FS mi velmi pomohla, napr., co sa tyka farieb, ci materialu, aky pouzit...
Samozrejme, nedrzim sa uplne otrocky tych odporucani, lebo ked sa mi raz nepaci napr. oranzova, nebudem to silit do odporucenej farby, ale priklonim sa k podobnej farbe, nejdem ale do extremu, ze trebars odporucene su "zemske" farby a ja drbs tam modru, to urcite nie..
tak ja sa na to asi vykašlem, lebo zase nechcem sa dat oplyvnit az tak,aby som si menila zariadenie,,, mam nejaku predtavu, slo mi skor o nejake doplnky do bytu a mozno nejake symboly, ktore maju porporit dobre, alebo oslabit zle...ale asi to teda necham tak..
Ahojte, ďakujem vám všetkým veľmi pekne za info.Vie mi niekto, PROSÍM, aj konkrétne poradiť ako ošetriť,keď budem mať kachľovú pec/bude to pravá pec zhotovená klasickými postupmi, teda vnútri bude šamot nie kovová vložka/. Neviem, či filozofia FS to berie do úvahy, lebo kozuby, krby majú vnútri zabudovanú vložku=kov a pri peci sú to len tehly= zem???? :-) Stavba sa bude realizovať začiatkom roka a ja mám ešte na výber/kvôli už existujúcemu komínu, ktorý je na SZ domu blízko schodišťa/, či bude pec orientovaná =obostavaná okolo komína viac západne, alebo severne. Farbu kachlíc mám "naplánovanú"jemnú vanilkovú, ale nad sklenenými dvierkami si viem predstaviť pás= rad červeno-bielych pásikavých kachlíc.Sú to vhodné farby na Sever?A čo tá červená spolu so živlom ohňom môže byť? Čo teraz, keď ju máme takto situovanú, aby nám nedajbože jej umiestnenie a farby/tie samozrejme podľa odporúčania zmením/ nepriniesli nejaké ťažkosti a ochorenia....Prikladám stiahuté foto peci, ktorá bude u nás, len tá lavička bude z druhej strany.Viem, že mi tu budete odorúčať zavolať si odborníka, aj nad tým som uvažovala, len neviem, či by bol ochotný prísť len kvôli peci, pretože iné miestnosti sa už nedajú zmeniť, a také prvky ako farby, zrkadlá, kvety. hrany nábytku, osvetlenie, atď. mám už "trochu" dúfam správne naštudované.ĎAKUJEM VÁM ZA OCHOTU A ODPOVEDE.
@akvi neda mi :) chcem ti vysvetlit ako to myslim, ze ci od stredu domu :)
no , ked som napr. v kuchyni, v strede kuchyne, tak krb je presne na vychod :) ked som ale v geom. strede domu, krb je skor na JV a keby som bola vzadu v spalni, krb je na juh.... chapes.. cize musim to brat z nejakeho bodu predsa a odtial posudzovat, ze ktorym smerom je nieco... ked som v strede obyvacky, tak poviem automaticky ze krb je na SV... to je jasne.. ale ak to mam brat, ze akym smerom je krb, ked stojim v strede domu, tak je to JV..... neviem, ci sa chapeme. ale ja viem ako to myslim....
asi takto to je..... len nacrt