Ktorý internet??

Zobraz úvodný príspevok
ahojte už dosť dlho hľadám ktorý internet na doma si mám dať keďže tu nieje optika a ani najbližšie nebude tak som z tých ponúk zúfalá aktuálne používam internet od 4ky sloboda nekonečno - samozrejme žiadne nekonečno neobmedzene dáta nie sú, ale je tam limit 300gb čo u mňa miniem za chvíľu zapnem napr netflix a hneď sú dáta fuč preto potrebujem naozaj neobmedzeny internet bez fup nemám problém si zaplatiť mesačne samozrejme ale teraz platím 24€ tej 4ke a dáta sú fuč za týždeň viete mi poradiť od koho a ktorý internet si dať?? neobmedzený, bez fup, rýchly čo bude stíhat bezproblémov online sledovanie, sťahovanie atď., nemusí to byť vôbec mobilný internet ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od uctik:

@uctik na mikrotiku si vies nastavit rychlost na …
@uctik @megdesign Cize k veci k panovemu problemu. On mal problem s tym ze ked manzelka sledovala netlix, tak on nevedel hrat hry na tom jednom internete. Qos sa použije jednoduche - napr. port 2 na routri bude mat 5mbps - don bude zapojena tv, port 3 bude mat 10 mbps a don bude zapojeny pc. Moj navrh by bol taky, najprv sa nastavi na mikrotiku bridge a prideli sa kazdemu bridgu port. Potom by sa nastavily 2 alebo viac sieti, s tym, ze kazda siet ma prideleny nejaky bridge na routri ( Jedna siet pre TV a druha pre pc ). Na kazdu siet by som dal dhcp server, nebude sa babrat so statickou ip, na siet, kde je len tv uplne staci prefix - 30 V podstate rovnaky prefix staci aj pre pc, ked je len jedno, ale tak moze sa dat aj - 24, alebo iny, je to jedno, len v tej sieti potom budu viac ipciek ked sa da nizsie cislo prefixu. takto sa potom na jednotlive siete, respektive porty na routri nastavia odlisne rychlosti ( Jednoduche riesenie ) Potom by som uz len tym jednotlivym sietam pridelil qos, moze sa pouzit simple qos.... cize tv pojde povedzme 5 mbps a pc 10 mbps - ked mas 15 mbps internet od isp alebo sa nastavia rychlosti sietovym protokolom - tcp alebo udp, to uz je zlozitejsie ale napr. tento script, moze pomoct : /ip firewall mangle add action=mark-connection chain=prerouting comment=DNS connection-state=new new-connection-mark=DNS passthrough=yes port=53 protocol=udp add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=DNS new-packet-mark=DNS passthrough=no add action=mark-connection chain=postrouting connection-state=new new-connection-mark=DNS passthrough=yes port=53 protocol=udp add action=mark-packet chain=postrouting connection-mark=DNS new-packet-mark=DNS passthrough=no add action=mark-connection chain=prerouting comment=VOIP new-connection-mark=VOIP passthrough=yes port=5060-5062,10000-10050 protocol=udp add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=VOIP new-packet-mark=VOIP passthrough=no add action=mark-connection chain=prerouting comment=QUIC connection-state=new new-connection-mark=QUIC passthrough=yes port=80,443 protocol=udp add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=QUIC new-packet-mark=QUIC passthrough=no add action=mark-connection chain=prerouting comment=UDP connection-state=new new-connection-mark=UDP passthrough=yes protocol=udp add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=UDP new-packet-mark=UDP passthrough=no add action=mark-connection chain=prerouting comment=ICMP connection-state=new new-connection-mark=ICMP passthrough=yes protocol=icmp add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=ICMP new-packet-mark=ICMP passthrough=no add action=mark-connection chain=postrouting connection-state=new new-connection-mark=ICMP passthrough=yes protocol=icmp add action=mark-packet chain=postrouting connection-mark=ICMP new-packet-mark=ICMP passthrough=no add action=mark-packet chain=postrouting comment=ACK new-packet-mark=ACK packet-size=0-123 passthrough=no protocol=tcp tcp-flags=ack add action=mark-packet chain=prerouting new-packet-mark=ACK packet-size=0-123 passthrough=no protocol=tcp tcp-flags=ack add action=mark-connection chain=prerouting comment=HTTP connection-mark=no-mark connection-state=new new-connection-mark=HTTP passthrough=yes port=\ 80,443 protocol=tcp add action=mark-connection chain=prerouting connection-bytes=5000000-0 connection-mark=HTTP connection-rate=2M-100M new-connection-mark=HTTP_BIG \ passthrough=yes protocol=tcp add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=HTTP_BIG new-packet-mark=HTTP_BIG passthrough=no add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=HTTP new-packet-mark=HTTP passthrough=no add action=mark-connection chain=prerouting comment=OTHER connection-state=new new-connection-mark=POP3 passthrough=yes port=995,465,587 protocol=tcp add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=POP3 new-packet-mark=OTHER passthrough=no add action=mark-connection chain=prerouting connection-mark=no-mark new-connection-mark=OTHER passthrough=yes add action=mark-packet chain=prerouting connection-mark=OTHER new-packet-mark=OTHER passthrough=no Tento sposob sam pouzivam, a keby nefunguje tak ho nepouzivam.
Odpovedať

@uctik @megdesign Cize k veci k panovemu problemu…
@uctik Taaaaakze Qos nieje o nastaveni rychlosti pre celu siet, ale o prerozdelovani rychlosti medzi jednotlive zariadenia alebo siete. Cize zoberies max. vykon siete, ktory mas a potom ho rozdelis. Priklad - poskytujes internet 2 domom, max rychlost mas 100 mbps, tak jednemu domu das 50 mbps a druhemu tiez 50 mbps. Jednoduche vysvetlenie.
Odpovedať

@megdesign Jasne ked mas tp link, tak to je onico…
@uctik pane bože. 😂 QoS alebo teda Quality of Service sa používa vtedy, ak chceš niektorého z klientov prioritizovať... Nevieš o tom ale že nič. 😃
Odpovedať

@uctik Taaaaakze Qos nieje o nastaveni rychlosti …
@uctik Može to nejako takto potom vyzerat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@uctik pane bože. 😂 QoS alebo teda Quality of Ser…
@megdesign Podstatne je, že si to viem nastaviť, a funguje to nato naco to chcem aby to fungovalo, to ze som mozno mal napisat Qoe a nie Qos, ok zmylil som sa v pojme, kedze dodnes som vobec nevedel o tom ze je nejaky rozdiel medzi qos a qoe, a tiez som na internete nedospel k spravnemu pomenovaniu limitacie rychlosti na sieti, vascinou som sa dopatral k tomu, že qoe je nejaky ukazovatel pouzivatelskej skusenosti zo sluzbou, nepisalo sa tam presnejsie o nejakych limitoch na sieti. Cize vlastne ani neviem ako pomenovat limitaciu rychlosti siete, to by si mi mohol poradit ty.
Odpovedať

@megdesign Podstatne je, že si to viem nastaviť, …
@uctik neviem, kde si prišiel k skratke Qoe, keď ja píšem o skratke QoS...
Odpovedať

@uctik neviem, kde si prišiel k skratke Qoe, keď …
@megdesign Nechapem co myslis, ale opravoval si ma ze qos nesluzi na limitaciu rychlosti siete, ale na prioritizaciu.
Odpovedať

@megdesign Nechapem co myslis, ale opravoval si m…
@uctik V mikrotiku sa to nazyva queue, ja som pouzival termin qos, kedze mi to prislo jednoduchsie, ak som sa nejako mylil v termine, tak mi to prosim vysvetli a oprav ma.
Odpovedať

@megdesign Nechapem co myslis, ale opravoval si m…
@uctik QoS slúži na obmedzenie rýchlosti pre klientov v rovnakej sieti. Napríklad ty pozeráš na telke IPTV a adolescent v detskej sťahuje 24GB hru... Aby ti nebral celú šírku pásma, tak dáš QoS, kde nastavíš prioritu pre telku. Tým pádom tebe neseká hokej a adolescentovi sťahuje hru pomalšie... Čiže definuješ prioritu pre požadované zariadenie/a.
Odpovedať

@uctik V mikrotiku sa to nazyva queue, ja som pou…
@uctik napríklad u mňa:
Odpovedať

@uctik napríklad u mňa:
@megdesign nejedná sa len o prachsprosté prerozdelenie rýchlosti dátového toku resp. bandwidth. Záleží od implementácie výrobcu zariadenia do akej miery dovolí nastavenia QoS. V dobrom routri vieš nastaviť podstatne viac ako MB/s či Mb/s. QoS dovoľuje označovať, triediť a riadiť dátovú prevádzku podľa stanovených pravidiel a parametrov ako veľkosť dát, priorita, mac adresa, ip adresa atď. vieš nastaviť traffic shaping, SP, WRR, DSCP, IEEE 802.1p priority level atď. Napr. internetové pripojenie 50 Mb, niekto hrá online hru nejaké FPS a niekto v sieti pustí Netflix 4k stream, tak chudákovy čo hrá hru to začne trhať a jeho odozva k serveru bude priemerne v stovkách milisekúnd a hra nehrateľná. QoS môže prioritizovať a prednostne spracovať dátovú prevádzku pre online hru pred streamom videa.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tzar:

@megdesign nejedná sa len o prachsprosté prerozde…
@tzar presne to isté som napísal aj ja... Áno. Zariadenia typu TP-Link sú user friendly, aby si proste klikol na zariadenie v sieti a dal mu prioritu. Myslim, že klonovanie MAC adresy nejaká telka, prípadne prehrávač IPTV, Netflix nepodporuje len tak... A 99,9% ľudí má zapnuté DHCP, nie statické IP adresy... Takže určite nebude bežný užívateľ riešiť QoS do takej hĺbky. Áno Microtik je v tomto top a potom ešte Cisco, že vieš ísť do hĺbky nastavenia, ale ako píšem, pre normálneho usera zbytočnosť, ešte keď nevie, ako to nastaviť...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od tzar:

@megdesign nejedná sa len o prachsprosté prerozde…
@tzar S qos sa daju robit rozne veci to mas pravdu, ale ja som tu navrhol myslim, ze najjednoduchsie riesenie, kde len pridelis/ upravis rychlost roznym sietam, povedzme ze mas 15 mbps net, tak 5 mbps ti pojde do telky a zbytok 10 mbps - pojde do lanky. Toto je myslim, ze take najistejsie a najjednoduchsie riesenie, daju sa aj prioritizovat protokoly ako tcp alebo udp napr. aj natom mikrotiku, ale je to zlozitejsie a clovek musi zistit, kde sa ktory protokol pouziva. Napr. co ja som si vsimol, tak tcp hlavne pri stahovani zo steamu, pri twitchy, webstrankach .... samozrejme este su tam rozne porty pre tcp .... Udp zas vyuzijes na youtube, instagram, facebook, dokonca google pri zozname webstranok vyuziva udp ..... Problem ale je, že aj netflix ako aj hry vyuziva tcp, cize tam uz by to bolo zlozitejsie rozdelovat rychlosti a prioritu kedze bezia na rovankom protokole. Preto nastavenie rychlosti pre rozne siete, respektive rozne zariadenia nazvyme to tak, je najjednoduchsie - zle som sa vyssie vyjadril o qos. Ved len co som si minule tak zo zaujimavosti meral, tak v call of duty, som mal pri hrani okolo 10 mbps vytazenie tcp, a v menu skoro 20.
Odpovedať

@tzar S qos sa daju robit rozne veci to mas pravd…
@uctik "povedzme ze mas 15 mbps net, tak 5 mbps ti pojde do telky a zbytok 10 mbps - pojde do lanky." Toto tak ale nefunguje...
Odpovedať

@uctik "povedzme ze mas 15 mbps net, tak 5 mbps t…
@megdesign Majster slovencinar sa zasa vyjadril. Pozri megdesign pis si uz co chces, ja to tak mam nastavene a nemam problem zo streamom na telke ked stahujem hry na pc a opacne.
Odpovedať

@megdesign Majster slovencinar sa zasa vyjadril. …
@uctik lenze pouzivam mikrotik a nie tp link
Odpovedať

@megdesign Majster slovencinar sa zasa vyjadril. …
@uctik áno, lebo keď stahuješ hry z netu a zároveň kukáš Netflix, máš prioritu danú na TV, takže logicky ti na PC spadne download na takú rýchlosť ,aby Netflix nesekal..... Keď Netflix aj telku vypneš, zariadenie zo siete "zmizne" tak ti pôjde download na OC plným pásmom... To nefunguje tak, že tomuto nastavíme toľko a tomuto toľko. Určite nie pri QoS. Nevieš o tom nič. Už ti to píšem niekoľký krát...
Odpovedať
Uvedomte si aj, ze qos nie je norma. Za tou skratkou sa mozu na roznych zariadeniach skryvat rozne veci. Moze to byt obycajny bandwith limiter, ako pise uctik, moze to byt nejaka varianta adaptivneho qos, kde nastavujes traffic policy pre typy sluzieb, moze to byt shaper s buffrom... Dohodnut sa co je a co nie je qos sa neda...
Odpovedať

@uctik áno, lebo keď stahuješ hry z netu a zárove…
@megdesign To co tu pises 😅? Ty sa ma vazne nepochopil. Ja mam 2 dhcp servre, vies vobec co je dhcp server ? Cize 2 siete s 2ma dhcp a s rozdielnymi rychlostami - chapes, ziadna prioritizacia, teda tu mam na lanke, ale to uz je zlozitejsie nato aby som ti vysvetlil, ale zaklad su tie 2 siete !!! a podotykam kazda ma inu IP a inu rychlost ! Cize telku nemam v tej istej sieti ako pc 😀. Co laicky znamena, ze telke nepusti viac ako 5mbps a lanke viac ako 10, kedze su tak nastavene siete - nie siet, ale siete preboha 😀!!!, ked to zhrniem.
Odpovedať

@megdesign To co tu pises 😅? Ty sa ma vazne nepoc…
@uctik 2 siete - jedna ma ip 192.168.1.1 ( To je lanka ) a druha 192.168.2.1 ( to je pre telku ) - priklad
Odpovedať

@uctik 2 siete - jedna ma ip 192.168.1.1 ( To je …
@uctik šašo. Dúfam že masku si nechal rovnakú.... Zhŕňaj ďalej...
Odpovedať

@uctik šašo. Dúfam že masku si nechal rovnakú....…
@megdesign prefix je iny
Odpovedať

@megdesign prefix je iny
@uctik ...
Odpovedať
To by aj mna zaujimalo. Byvame v lese a jediny kto nam dokazal sprostredkovat internet je orange, aj to len taky mobilny a je strasne nestabilny. Niekto nejaky napad?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ratt_viera:

To by aj mna zaujimalo. Byvame v lese a jediny kt…
@ratt_viera tak asi tazko ked kabel tam nieje, ostava vam uz len ten mobilny ... alebo satelit :D ale to bude nieco stat
Odpovedať

@ratt_viera www.porovnavacinternetu.sk nájdeš tam skoro všetkych ISP aj wispow.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@ratt_viera tak asi tazko ked kabel tam nieje, os…
@shadowmilan alebo wisp, možno ešte sa dohodnúť na ptp spoji od nejakeho väčšieho poskytovateľa, ak tam má linku na nejakom stožiari, alebo rovno od operátora
Odpovedať

@ratt_viera Alebo môžeš vyskúšať 4ku, teraz keď prešli na 4G Orange majú 300GB plnou rýchlosťou, aspoň mne nespomalili, a LTE má niekde rýchlosť 30Mbps +. Len si treba nastaviť len LTE režim buď v mobile, alebo prípadne kúpiť nejaký mikrotik router alebo anténu na sim.
Odpovedať

@ratt_viera Alebo môžeš vyskúšať 4ku, teraz keď p…
@uctik Ja som pred niekoľkými rokmi prešiel od Pomaranča ku 4ke. U Pomaranča som bol dlhodobým zákazníkom, no správali sa ku mne macošsky (tak ako všetci operátori ku svojim verným zákazníkom). Nakoniec som prekročil svoj tieň, odišiel som a dodnes nebanujem. A navyše, plne mi vyhovuje systém platenia u 4ky. Žiadne zmluvné pokuty, žiadne záväzky. Ak sa zrazu rozhodnem neplatiť ďalej za službu, nikto nebude po mne nič vymáhať. Toto je podľa mňa suprové !!!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@uctik Ja som pred niekoľkými rokmi prešiel od Po…
@petersd čo som tak čítal niekde v diskusii, operátori od teba ani nemôžu žiadať viazanosť zo zákona, ale ak nechceš platit za ich služby mesačne viac, tak asi si každý rozmisly, či radšej nepôjde do 2 ročnej viazanosti. Ja som bol s Orange spokojny, ale mal som od nich optiku, ak bývaš niekde mimo veľkých miest, doporučujem skôr tých wispow, ty sú tiež väčšinou bez viazanosti, a ponúkajú vyššie rýchlosti ako konkurencia - no záleží 😐. Ten starlink, je potom krajne riešenie, keď už fakt nemáš inú možnosť, stojí to mesačne celkom dosť a neverím, že je to extra stabilné, najlepšie keď máš pekné rýchlosti a dobre si nastavis qos, tak aspoň popripajas pár ďalších susedov za nejakú mesačnú odmenu k tomu starlinku 😀. A 4ka, zatiaľ bez fupu, ale kedysi mali, keď ešte mali staré 3G od Orange, len teraz to často hádže do 2G tak som kúpil 2 sim a na jednej nastavil, režim len LTE.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?