Odpoveď na príspevok od patulka88:
ahojte už dosť dlho hľadám ktorý internet na doma… @patulka88 Zdravim ja mam na chate wispa a som s nim celkom spokojny, rychlost je skoro ako na optike 40mbps a je neobmedzeny. Ty wispovia to su vlastne zivnostnici, ktory sa rozhodnu poskytovat internet, najdes ich ako obcianske zdruzenia alebo si daj - http://porovnavacinternetu.sk/ Za dalsie 4ka ma na miestach kde nema svoju siet len 20GB dat, moze byt ze niesi v pokryti 4ky a tympadom sa ti tych 20GB rychlo minie, neverim ze 300GB by si minula za tyzden, cize si skontroluj ci niesi v roamingu orange, ak ano eistuju tu este radost od o2 ta ma vsade po slovenksu 100GB to by ti malo stacit. Co sa tyka rychlosti internetu, ak si ho spravne nastavis a mas dobry router, nebudes mat problem ani pri pomalsiom ( mobilnom internete ), doporucujem ti mikrotik, ak by si ho nevedela nastavit viem ti poslat script ( textovy subor, ktory staci len skopirovat a raouter sa ti nastavi sam ).Odpoveď na príspevok od mikrotikuser:
@patulka88 Zdravim ja mam na chate wispa a som s … @mikrotikuser o nich som este nepocul. Funguju uz dlho? Da sa na to vobec spolahnut?Odpoveď na príspevok od mikrotikuser:
Nedá sa presne povedať ako dlho fungujú, každý wi… @mikrotikuser oprava, vo väčšine dedín čo som tak pozeral sú tie rýchlosti dosť slabe hlavne čo sa týka uploadu, čiže tam by som už asi rozmýšľal nad 4kou, alebo radosťou, ale ja mám šťastie môj wisp má pekné rýchlosti za ešte lepšiu cenu. Záleží aj načo ten internet potrebuješ, môj strýko funguje v meste, kde je už dávno optika ešte na ADSL s 7 mbps downloadom 😀, ale on iba sleduje videá, stránky ... aj keď som ho prehováral že to je na nič ten net, jemu to stačí. A keď nemáš inú možnosť niekde na dedine, tak tam jedine router ktorý má dobré poriesene qos a pre tv kde streamujes si dáš 5 mbps a ďalších 5 mbps ti ostane pre wifi, ale to som jedine vedel nastaviť s tým mikrotikom, čiže ostatné routre nič moc čo sa toho týka.Odpoveď na príspevok od mikrotikuser:
@mikrotikuser oprava, vo väčšine dedín čo som tak… @mikrotikuser alebo ak fakt potrebuješ rýchly internet tak satelitný, alebo je tu fakt mala možnosť, že by si sa dohodol s operátorom na potiahnutím ptp spoja z vysielača, prípadne s nejakým iným ispOdpoveď na príspevok od mikrotikuser:
@mikrotikuser alebo ak fakt potrebuješ rýchly int… @mikrotikuser ešte k tým mikrotikom, ak by to niekto čítal :D, su to dosť univerzálne routre a používajú ich aj niektorý poskytovatelia, jediný problém je ich nastaviť musíš poznať niečo o pc sieťach, ale verím že aj bez skúseností sa po čase do toho dostaneš ( je kopec videii na YouTube). Veľká výhoda týchto routrov je, že na každy Ethernet-ovy port si vieš nastaviť nejakú rýchlosť, a teda ako som vyššie písal, ak máš slabé internet (10 mbps ) a streamujes film, môže byť že sa ti seká internet, si jednoducho dáš pre port kde pripojis tv 5mbps a pre wifi a porty kde si pripomeny napr. Pckom si dáš ďalších 5 mbps a máš pekné rozdelenú sieť a nemôže sa ti stať, že telka na ktorej sa pozerá film ti zasekla internet, alebo naopak pc na ktorom niečo stahujes ti zaseka film na tv. Alebo si necháš tych 5 mbps len pre tv, to už je na každom samozrejme ako si to nastaví, ide o tú výhodu tých routrov od mikrotiku, že každý port môže mať rôznu rýchlosť ( aku si nastavis ). Ďalšia veľka výhoda, znova sa to týka stability siete, a to je layer 7 protokol a mangle rule, ktorý ti umozni ti orednastavit si rýchlosť pre dané aplikácie, napríklad ak máš netflix vieš si nastaviť 5mbps len pre netflix iné apky ako YouTube.... ti budú bežať plnou rýchlosťou v tomto mojom príklade 10 mbps .... Dá sa vždy niečo zo sieťou robiť, len to vyžaduje čas a nervy a dosť aj peniaze, a niekedy zistíš že si vyhodil za niečo peniaze, čo nepotrebuješ a to už zachadzame do tém skôr pre isp :D.Odpoveď na príspevok od mikrotikuser:
@mikrotikuser ešte k tým mikrotikom, ak by to nie… @mikrotikuser tým len chcem povedať to, že aj s 10 mbps pripojením, vieš niečo robiť, a napríklad ten wisp aj keby si nemal tých 40 mbps čo mám ja na chate, by nebol zlý napríklad pre ľudí ako Petra, ktorá napísala že sa jej rýchlo míňajú data, wisp by ti dal neobmedzený internet ( žiadne GB ), ono zas sa tu budeme baviť o qos a rýchlostiach, ale ľudia by si mali uvedomiť, že poskytovateľia/ operátori, musia udržať svoju sieť stabilnú, hlavne keď si niekto veľa sťahuje :D alebo streamuje, pokiaľ by každému dali plne rýchlosti, uz dávno by sme nemali, normálny, funkčný internet 😅. Takže tak, doma mám optiku od antiku 900 mbps, ak by mi dali ich plnú rýchlosť, a mal by som náležitý router, tak by som mal 40 000 mbps.Odpoveď na príspevok od mikrotikuser:
@mikrotikuser tým len chcem povedať to, že aj s 1… @mikrotikuser No je to lepšie, keď je neobmedzený, tiež sme mali istý čas len tak, že niekoľko GB, ale postupom času som to prehodnotil. Lebo tak každý mesiac potrebuješ iné množstvo internetu.Odpoveď na príspevok od emilia25:
No my sme zostali opäť v telekome,nechcelo sa nám… @emilia25 Len 120 € na mesiac, no, nekup to! Ako zadarmo... 😁 Niekedy stačí sa iba trocha prekonať, vyliezť z ulity zauživaného steteotypu a trocha sa porozhliadnuť po okolí. A zrazu človek zistí akú "výhodnú superponuku" mal doteraz...Odpoveď na príspevok od petersd:
@emilia25 Len 120 € na mesiac, no, nekup to! Ako… @petersd no už sa nám ozaj nechcelo behať hore dole po operatoroch a čakať dlhú radu teraz pred Vianocami,tak sme opäť zostali v telekome.Odpoveď na príspevok od emilia25:
@petersd no už sa nám ozaj nechcelo behať hore do… @emilia25 Hlavne, že chodíte kupovať plynové bomby, aby ste "ušetrili" 😂😂😂Odpoveď na príspevok od kejsix:
@emilia25 Hlavne, že chodíte kupovať plynové bomb… @kejsix no vidíš,ale uvaríme aj keď vypnú prúd,čo chudáci teraz nič neuveríš,snáď stihli aspoň vianočnú večeru.Odpoveď na príspevok od emilia25:
@kejsix no vidíš,ale uvaríme aj keď vypnú prúd,čo… @emilia25 Ale joj, veď z tej fotovoltaniky môžte variť od nevidím do nevidím, taký výkon 💪