"Žeriav" do garaze

Dobrý deň. Sme ešte len vo fáze výstavby domu (bungalov spojený s garážou) a rozmýšľam, že by som do garáže namontoval "portálový žeriav"- konštrukcia z I profilov zabudovaných vo venci po dĺžke garáže, šírkou garáže tiež 1ks I oceľový profil položený na tých dvoch profiloch a na ňom zavesený naviják/kladkostroj. Máte niekto inšpiráciu/robil to už niekto? Ďakujem :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marektelicak:

Dobrý deň. Sme ešte len vo fáze výstavby domu (bu…
@marektelicak Asi by som do toho nešiel. Budeš mať problém s vyriešením kríženia mostu. Okrem toho, svetlá výška bežnej garáže je nízka a most + mačka s kladkostrojom, Ti z nej značne odoberú. Rátaj aj s tým, že rozpätie mostu (vzdialenosť medzi naprotivnými stenami garáže) nemôžeš konštrukčne riešiť s malými profilmi typu I 120 - 140 🙂
Odpovedať
A nestačil by hák v strope? Kedysi dávali do železobetónovej deky hrubý hák, na dali kladku a zdvihli prasa na rozrábku. Ja ho v garáži mám, doteraz sa nevyužil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@marektelicak Asi by som do toho nešiel. Budeš ma…
@petersd ratam ze svetlá výška bude v garazi 2,7m, krizenie mostu mam tiez vymyslené. Samozrejme všetko su to len uvahy. Bohate by mi stacilo keby si viem dvihat bremená do 500kg cca. Rovnako este rozmýšlam ze by som upustil od "portalu" a dal by som si len kolajnicu s mačkou po širke garáže.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

A nestačil by hák v strope? Kedysi dávali do žele…
@roman_x ano, len by som chcel aby to malo posuv aspoň v jednej osi.
Odpovedať

@petersd ratam ze svetlá výška bude v garazi 2,7m…
@marektelicak a nestačila by Ti koza na kolieskách, s priečným posuvom kladkostroja? Dačo podobné ako: https://www.google.com/search?client=... Alebo bocian, či ako sa to volajú tie dielenske žeriavy, ako napr.: https://www.jipos.sk/dielensky-zeriav... alebo https://priemyselnytovar.sk/zdvihaky-... Kozu, alebo bociana si doma vyrobíš aj sám, presne podľa svojich potrieb a rozmerov dielne. Ak urobíš dobrú remeselnú robotu s klasickými profilmi, bude to aj silnejšie, než tie továrenské hobby a poloprofi riešenia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

A nestačil by hák v strope? Kedysi dávali do žele…
@roman_x 200 kg prasa je niečo iné než napr. 600 kg motor s SÚV. Keď v minulosti niekto uvažoval s hákom v strope na taký účel, tak ver tomu, že na tom mieste ( v tej izbe) už starí železiari urobili o "kus iné" viazanie armatury v plotni. Ty nemôžeš dnes iba tak prísť a vo svojom suteréne navrtať zo spodu hák do bežného železobetónového stropu, kde sa Tebe zapáči. Navyše ak ten strop je sám a o sebe dimenzovaný na 200 - 400 kg/m2.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@marektelicak a nestačila by Ti koza na kolieská…
@petersd ani velmi nie. Jedna sa mi hlavne o to že keď pridem do garaze s vozikom na ktorom bude nieco tazsie, aby som si to vedel zdvihnut a premiestnit na pong. Pride mi ze s takym dielenskym zeriavom ktore ste mi poslal to bude kusol neprakticke. Akoze, pomoze si s tym clovek samozrejme.
Odpovedať

@petersd ani velmi nie. Jedna sa mi hlavne o to ž…
@marektelicak Ale s takým žeriavikom sa vie človek spomôcť hockde - trebárs aj na dvore. Mnohé majú aj točňu, teda, že zvislé nosné rameno sa točí kolo svojej osi. Portál vonku nevinesieš 😁
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?