Jokel preklad na pristresok pre auta

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim, zacal som uvazovat nad pristreskom pre auta z joklov ako zakladna konstrukcia "kocka" a zatial si tak davam dokopy pribliznu cenu za material. V pripade 6x6m bez stredovych stojok s akymi prekladovymi joklami by som mal ratat? 140x140x6mm bude stacit aj na preklad aj stojky? Strechu by tvorili fotovoltaicke panely. Masivne "patky" z betonu mam v zemi pripravene kde by sa to kotvilo. Samozrejme pri realizacii by to slo cez projekt a statika ale zatial si chcem urobit prvotny nastrel. Diky moc
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od st89:

@petersd v poriadku :) cize posudok bude potrebov…
@st89 asi som hlupák, ale ja by dal. Použil by som Jäkl 100 x 100 x 5 ÷6,... príp. 120 x 120 x 5÷6. ... ale so stredovou podperou. Určite by to vyzeralo krajšie, než nejaké halové I-čka, U-čka.
Odpovedať
@petersd 2-3 prispevky som sa drzal ale uz dalej sa nedalo. Taki ludia zamerne pisu "blby nastrel" namiesto "zly nastrel".. alebo ked napise "Daj si to vypocitat a nakreslit ked tomu nerozumies.". A pritom som normalne diskutoval, uznal predtym aj jej navrh a aj hned na zaciatku podotkol, ze to dam normalne navrhnut. Skoda, ze som sa od nej nedozvedel okrem tvaru aj odhad aky rozmer profilu by mohol vyhovovat na ten preklad medzi stojkami ale co uz, to uz je asi moc. Tej stredovej podpery by som sa chcel vyhnut. Tak asi najlepsie budu vyzerat stojky stvorcove 120-140 siroke, 5-6mm. A medzi stojkami preklad asi vyskovy profil 200mm I alebo U alebo obdlznik. Pri U mi to vychadza na 200x100x6 podla AI aj s prihliadnutim vsemoznych koeficientov a dat ako napr kriticka vzperova sila pouzitim Eulerovej rovnice, stihlostny koeficient a pod, ak by niekto chcel machrovat :) A dik za tvoj navrh, niesi hlupak. Ale pre niekoho nemenovaneho si a bol to blby navrh :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od turbot:

@petersd 2-3 prispevky som sa drzal ale uz dalej …
@turbot nedá mi to, ale ako sa človek vie tak naštvať keď mu niekto napíše že mal blbý nápad? To neznamená že len idiot môže mať blbý nápad ani že ostatné názory sú blbé.
Odpovedať
AI je super ale v dost pripadech proste keca staci se sni chvili bavit o vecech co znas/umis zjistis ze je to obcas dost keca... Ale zpet k tematu, jak to mas v planu zavetrovat(ono tam nejaky material padne)? Chces to sroubovat nebo varit? Jak budes resit krokve? A strecha bude z ceho? Nebo chces proste srazit panely k sobe? Jinak pripadne kdyby si mel vse pripraveno a nechtel na miste nic svarovat dalo by se to zarove pozinkovat (6m se jeste da).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

AI je super ale v dost pripadech proste keca stac…
@raziel628 Asi pred cca 12 - 15 rokmi som niečo ošetroval nejakým špeciálnym zinkovým "náterom". Údajne je to adekváktna náhrada žiarového pozinkovania. Kúsok sa mi zvyšil, nuž napadol ma test: vytrel som štetec na ohrdzavenú plechovú skrinku. Časť plochy som vydrhol oceľovým kartáčom, časť zostala zhrdzavená. Je to vonku na slnku/daždi a musím povedať, že stále to vyzerá ako nové a ani nevidno rozdiel medzi tou vyčistenou a zhrdzavenou plochou. Takže testujem ďalej. 🙂
Odpovedať

@turbot Ak chceš mať z každej strany 6m bez stredovej podpery, nuž "podopri", alebo lepšie povedané upni stred vodorovnej konštrukcie z hora. (neviem ako sa tento spôsob presne volá v jazyku konštruktérov). Určite budeš mať nejaký priestor medzi tým vodorovným skeletom a samotnou konštrukciou strešnej plochy, ktorá na istých miestach bude tvoriť pomocný "podves". (a nebudeš musieť ísť ani do rozmerovo veľkých profilov predmetnej konštrukcie prístrešku). Zavetrenie bude nutné, to je pravda, ale v uvedenom prípade ho napr. budeš môcť urobiť zhora, v tom medzipriestore medzi vodorovným profilom a strechou. Teda v tom "úžitkovom" priestore prístrešku Ti už bebudú špatiť žiadne zavetrovacie šikminy.
Odpovedať

@turbot A ešte jedno: Ľudia, to kde chodíte na debatu s tou AI ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@raziel628 Asi pred cca 12 - 15 rokmi som niečo o…
@petersd jojo da se neco podobneho sehnat bohuzel na celou konstrukci je to vetsinou pak raketa a a nakonec vyjde pravdepodobne levneji zarove navic se mu zinek dostane i dovnitr jeklu(pokud je pouzije)... ne ze by hrozilo nejaky prorezaveni(jednotkach roku) ale pak tam nekde nachcije voda a jinde vytece rezava a neco zasere a pak to clovek resi... Jinak AI muzes pouzit treba: https://chatgpt.com/ jenom bacha neni to jako vyhledavac opravdu jako pokec s pokladanim otazek (a hrani na role... ze mu reknes predstav si ze si konstrukter a mas vyresit tohle...)
Odpovedať

@turbot myslis si, ze som ti to mala vypocitat? Nie, ze by som nevedela ale Cernocha som uz podarovala na Detsku zeleznicu, lebo mne ho uz netreba a aj sa mi nechce. A ak by sa mi aj chcelo, co ti pomoze ked ti to vypocitam, ked ti moj vypocet na SU aj tak nepomoze. (okrem toho rozmeru aj tak nemam dostatok informacii na zodpovedny vypocet).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?