Jokel preklad na pristresok pre auta

Zdravim, zacal som uvazovat nad pristreskom pre auta z joklov ako zakladna konstrukcia "kocka" a zatial si tak davam dokopy pribliznu cenu za material. V pripade 6x6m bez stredovych stojok s akymi prekladovymi joklami by som mal ratat? 140x140x6mm bude stacit aj na preklad aj stojky? Strechu by tvorili fotovoltaicke panely. Masivne "patky" z betonu mam v zemi pripravene kde by sa to kotvilo. Samozrejme pri realizacii by to slo cez projekt a statika ale zatial si chcem urobit prvotny nastrel. Diky moc
Odpovedať
1
2
Preco jokle? Preco nejdes do inych profilov? I, U...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od turbot:

Zdravim, zacal som uvazovat nad pristreskom pre a…
@turbot Profil 140 x 140 x 6 určite stačiť bude, osobne by som išiel aj do menšieho, napr. 100 x 100 x 6. V každom prípade však rozpon 6 m je už priveľký a Jäkl sa bude v strede prehýnať. Keď by to predsa len malo byť 6 m bez podopretia, nemusíš len statika, opýtaj sa strojára-konštruktéra a on Ti povie, že aký min. profil to musí byť. @zita19 Lebo s Jäklami je lepšia robota, a aj krajšie to vyzerá,... a aj uzavretý profil viac toho vydrží, než otvorený,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@turbot Profil 140 x 140 x 6 určite stačiť bude, …
@petersd to si len ty myslis, ze viac vydrzi. A pre taky rozpon ma I alebo U profil lepsiu odolnost proti prehybu pri nizsej hmotnosti. No a ze sa s tym lepsie robi? Treba vediet aj taku konstrukciu navrhnut a spravit
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@petersd to si len ty myslis, ze viac vydrzi. A p…
@zita19 Hej, hej, na papieri projektanta je všetko jednoduché...
Odpovedať

@zita19 Hej, hej, na papieri projektanta je všetk…
@petersd nejaky ten rok som ocelove konstrukcie kreslila, vyrobne vykresy. Zaujimave je, ze vsetko co sa naprojektovalo sa dalo aj nakreslit, dokonca aj vyrobit a drzi to dodnes. Na jednoduche veci sme ani projekt nepotrebovali, dokazalo sa to spocitat a nakreslit aj bez projektanta. Dokonca sa to dalo aj vyrobit. Len to treba vediet.
Odpovedať
Takz bych nevidel problem to udelat z I / HEB/HEA v kazdem lepsim zamecnictvi navari patni plechy jak potrebuje na miste se to sesroubuje pripadne svari dle potreby... ano Jekl je "okrasnejsi" ale 6x6m navic bez stredu uz prece jen chce spis nosniky nez jekl. Navic to bude chtit dobre zavetrovat
Odpovedať

@petersd nejaky ten rok som ocelove konstrukcie k…
@zita19 ja nespochybňujem ničije znalosti
Odpovedať
Diky za postrehy. Stvorcovy profil by som volil aby to lepsie vyzeralo. Podla AI :) ma 140x140x6mm pri rovnomernom zatazeny medznu nosnost 4400kg v dlzke 6m, doporucena sa udava s bezp. faktorom 1,5-2. Zatazenie snehom 1,5 kN/m², pre 36m2 to je 5400kg. V horskych oblastiach viac. Muselo by ho napadnut vyse metra. Vyzera to tak, ze 140x140x6mm profily to daju s prstom v nose v Ba kraji
Odpovedať

Diky za postrehy. Stvorcovy profil by som volil a…
@turbot ked das samotny jaklovy profil na stojky, tak sa vyditelne prehne vlastnou vahou. Na to by som sa nechcel stale pozerat ;-)
Odpovedať
Tiež by som išiel do "U" alebo "I" a to z dôvodu, že sa dajú antikorózne ošetriť z každej strany, kdežto jokel bude z vnútra chytať koróziu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@turbot ked das samotny jaklovy profil na stojky,…
@rkorba myslis, zeby uz vlastnou vahou by sa prehol profil 140x140x6mm ? Podla prepoctou AI pri rovnomernom zatazeny 1000kg by bol prehyb 13,6mm a pri 500kg 6,8mm. Zaroven mi to poznamenalo, ze: 1. Bežná norma pre prípustný prehyb v stavebných oceľových konštrukciách je zvyčajne okolo 1/500 dĺžky, čo by na 6 m nosníku predstavovalo maximálny prehyb 12 mm 2. Obdĺžnikový profil, ako napríklad 200x100x6 mm, by tiež mohol byť veľmi účinný, pretože vyššia výška v tomto prípade zvyšuje moment zotrvačnosti a znižuje prehyb výraznejšie. @juraj_k @zita19 z vnutra korozia nevadi ak neprehrdzavie 6mm ocel :) ale "U" je dobry typ na pozdlzne preklady, usetri sa material voci obdlzniku. Na stojky to krajsie bude uzavrete.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@rkorba myslis, zeby uz vlastnou vahou by sa preh…
@turbot zvaral som si stresnu konstrukciu a pri 6m tam bol ohyb. Nikam to samozrejme nepojde, ale ja som to vypodlozoval, aby nebol krivo osadeny trapezovy plech.
Odpovedať

@rkorba myslis, zeby uz vlastnou vahou by sa preh…
@turbot uz si pocul taky terminy "pevnost na vzper" a "stihlostny koeficient"? A este ci si pocul taky termin ako je "zavetrovanie". Daj si to vypocitat a nakreslit ked tomu nerozumies.
Odpovedať

@turbot uz si pocul taky terminy "pevnost na vzpe…
@zita19 aaaa pani je mudra jak slak. Musite sa naucit citat s porozumenim. V prispevku som uvidedol, zeby to slo cez projekt a statika. A ze diskusia sluzi na prvotny "nastrel" materialu
Odpovedať

@zita19 aaaa pani je mudra jak slak. Musite sa na…
@turbot len ty uz ten prvotny nastrel mas blby. Nu co uz.
Odpovedať

@turbot len ty uz ten prvotny nastrel mas blby. N…
@zita19 myslim, ze naozaj sa musite naucit lepsie pochopit pisany text, pracujte na tom :) Ved sami ste mi doporucili I alebo U profil a sam som spomenul, ze U profil je dobry typ/navrh. Ale ak je blby tak sa opravte :)
Odpovedať
Ale aky zmysel má robiť takýto "prvotný nástrel materiálu" keď to nakoniec bude projektovať statik z niecoho úplne iného. Materiál stojí nejakú sumu za kg, koľko kg to bude záleží od reálneho projektu. Ako áno, ak by mal niekto presne taký istý prístrešok z ocele tak môže poslať projekt a bude to trochu bližšie k tomu čo môžno navrhne statik. Stále to môže byť aj 50 percentny rozdiel, lebo každý si to rád dimenzuje inak :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foobar:

Ale aky zmysel má robiť takýto "prvotný nástrel m…
@foobar Keby to nemalo zmysel tak modra strecha nieje potrebna :) Laik si moze myslet, ze tam musi dat profil v sume X a na zaklade tej sumy si povie, ze kaslem nato, nebudem to davat ani navrhovat kedze uz len material vide draho... Diskusia ho moze nasmerovat, ze da sa to aj inak na zaklade ktorej si povie, ze ide do toho a da si vypracovat navrh.
Odpovedať

Diky za postrehy. Stvorcovy profil by som volil a…
@turbot štvorcový profil mi nepríde ako pastva pre oči. Keby mi ide o estetiku tak drevený hranol alebo tú kovovú konštrukciu obaliť. Známy robil dvakrát taký prístrešok a dával U profily, ktoré sa zvarili a potom sa aj tak obalili a išla na to fasáda.
Odpovedať

@foobar Keby to nemalo zmysel tak modra strecha n…
@turbot viem citat "V pripade 6x6m bez stredovych stojok s akymi prekladovymi joklami by som mal ratat?" to je ten prvotny blby nastrel, ktory spominam. A hned som odporucila lepsie varianty.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom. @turbot k blbemeu nastrelu ma doviedli tvoje dalsie odpovede, ktore si tu pisal. Lebo nejak si si tu nedosiel pre radu ale pre odsuhlasenie svojho napadu a neberies co ti ludia radia. Zial, ten napad nie je z tych najlepsich. skor z tych na opacnej strane
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom. @turbot 6m rozpon nie je sranda, jaklovy profil by som nedaval, treba vysoky Iprofil alebo Uprofil. Samozrejme nepytaj sa tu, iba ti popletu hlavu vsetci, daj si vypracovat jednoduchy posudok za symbolicku cenu. Aj tak ho budes potrebovat pri naslednej kolaudacii.
Odpovedať
@zita19 neberiem co mi ludia radia? Ved som usudil, ze U profil je fajn typ :) fakt som uz na teba neni zvedavy, uz nereaguj, ignoruj vsetky moje diskusie ano? A prihlas sa prosim ta na nejaky kurz chapania textu a zaroven sa nauc byt viac slusna. @st89 ano aj AI odporucila skor vyskovy profil 200x100 ako stvorcovy 140x140 :) dik
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom. @turbot Priateľu, napr. ja tiež nesúhlasím vždy so všetkým, čo napíše @zita19, ale predsa nebudem napádať jej osobu. Bavme sa o názoroch a nie o ich nositeľoch a neuražajme sa navzájom... @st89 Sa spamätaj, toto nie je výrobná hala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@turbot 6m rozpon nie je sranda, jaklovy profil b…
@st89 Napr. ku drobnej stavbe nič potrebovať nebude. Budú to vyhodené peniaze. Ale pre pocit dobra rovnako zodpovedne poradí aj strojný inžinier... a možno i zadarmo
Odpovedať

@st89 Napr. ku drobnej stavbe nič potrebovať nebu…
@petersd pokial citam tak 6x6, to je dokopy 36m2, drobna stavba je do 25m2 :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@petersd pokial citam tak 6x6, to je dokopy 36m2,…
@st89 asi som tie 6 x 6 prehliadol
Odpovedať

@st89 asi som tie 6 x 6 prehliadol
@petersd v poriadku :) cize posudok bude potrebovat urcite - profil da podla neho alebo vacsi, iba hlupak by dal mensi.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?