Garáž na hranici ulice/obecný chodník

Dobrý deň, Chcel som sa opýtať, aké sú podmienky na výstavbu garáže na hranici ulice, tiež ak mi môžete pomôcť s číslom zákona alebo článku. Som cudzinec, takže je pre mňa ťažké nájsť všetky podrobnosti. Tu je situácia: Sused predáva malý pozemok. Chcel by som ho kúpiť na stavbu garáže, ale jeho tvar sťažuje výstavbu a chcem predložiť stavebnému úradu návrh, aby som mal istotu, že s tým budú súhlasiť pred kúpou pozemku. -Sused mi povedal, že môžem stavať na hranici s jeho pozemkom -Druhý sused je cirkev a povedali mi, že nechcú, aby som staval na hranici. -Na pozemku sa nachádza obecný chodník, ktorý sa rozprestiera na 2,7 m v pozemku Chcel by som stavať na hranici chodníka obce, ale potreboval by som presne vedieť pravidlá, aby som mohol poslať slušný návrh, ktorý stavebný úrad okamžite nezamietne. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ten predávaný pozemok nesusedi s vašou hlavnou stavbou? Potom by sa dala garáž považovať za drobnú stavbu a tá môže byť aj na hranici pozemku. Inak treba súhlas susedov, že akceptujú umiestnenie stavby menej ako 2m od hranice parcely. Najistejšie je zobrať priložený výkres a pýtať sa rovno na úrade, či by to išlo z legislatívneho hľadiska.
Odpovedať
Profilova fotka
@skottex ak cakas, ze tu niekto bude robit inziniering a google, nacakas sa. Bud skoc na stavebny urad a vydiskutuj, co vsetko chcu, alebo si zaplat projektanta a ten to vyriesi za teba tak, aby to preslo stavebnym uradom. Lebo za to platis.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od curuj:

Ten predávaný pozemok nesusedi s vašou hlavnou st…
Dobrý deň @curuj, pozemok na predaj je vedľa susedného pozemku (ten vpravo), ktorý už súhlasil, že môžem stavať na hranici. Žiaľ, nie je ľahké získať informácie od stavebného úradu. Je tam len jeden človek, ktorý spravuje 6 obcí a na každý dotaz má 30 dní na odpoveď. Preto chcem poznať článok zákona, aby som za ním mohol ísť so solídnym návrhom. Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od skottex:

Dobrý deň, Chcel som sa opýtať, aké sú podmienky …
@skottex Treba si vyžiadať UPI (Územnoplánovaciu informáciu) . Tá garáž podľa tu uvedeného nespĺňa podmienky na drobnú stavbu, takže to treba riešiť s stavebným povolením. Ak má obec Územný plán, v ňom sú definované minimálne odstupy (aj od cesty, maximálna zastavanosť, atď...). To bude musieť daná stavba spĺňať. Nik tu nedá komplexnejšie informácie, než patričný Stavebný úrad. Podľa môjho názoru, na tom malom pozemku garáž nepovolia....
Odpovedať
Profilova fotka
Bohužiaľ, odpovede sú, ale nepraktické. Základná otázka by mala byť : Komu patrí pozemok pod "obecným chodníkom", potom či bol postavený legálne a či je na pozemku ťarcha. Na to nepotrebujete vyjadrenie stavebného úradu, to zistíte z katastra. Ak to obec postavila načierno, budú Vám robiť ako cudziemu prieky ako na Slovensku kde zákon platí len pre našich. Mohol by pomôcť skúsený projektant, ale ko cudzinec neveite odhadnúť, kto sa Vám ponúkne. Myslím, že viac by ste sa dozvedeli v krčme kam chodí starosta.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 pravda pravdúca :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?