Zdravim, chcel by som sa spytat ci sa oplati mat stavebne sporenie ked si dam postavat dom na kluc?
Budem si muset zobrat pozicku alebo hypoteku este neviem.
Imichal: a jak to spolu souvisí? Je jedno jestli na klíč nebo ne. Důležitá je výše částky a taky kolik z celkových nákladů si potřebujete půjčit. Někdy je výhodnější stavebko, někdy zase hypo. Je to dost individuální, takhle paušálně to nelze říct. Ale na tato témata je tu dost diskuzí v sekci Financování...
imichal: to som naozaj nepochopil suvislost.
Ak chces dom na kluc, im je jedno ako to financujes...
Uz som to tu pisal x krat a napisem to znovu. Stavebne sporenie - znamena ze si budes dlhodobo sporit a oni ti pozicaju zbytok za vyhodnejsich podmienok ako su hypo. Ale nie je to tak...ze prides a budes si chciet z nicoho nic pozivat 3 mil - lebo daju Ti to ale na medziuver za dost vysoky urok.
chcel som len vediet co by sa mi viac oplatilo zobrat si hypo z banky alebo si zobrat medziuver zo staveb.sporenia.
Budem potrebovat polovicu financii na dom.polovicu uz mam.Tak asi takto som to myslel.
aj ked uz mas polovicu a dal by si ich do stavebnej sporitelne bude trvat minimalne 2 roky, kym by si mohol brat peniaze iba ako uver a nie medziuver. Uver ma urok bud 2.9 alebo 4.7 podla podmienok ktore by si si zvolil.
Dajme tomu ze mas 2 mil SK a das ich na zmluvu kde bude konecna suma 4 mil. SK - tak az po 2 rokoch by ti dali tie 4 mil, pricom 2 mil by boli ako uver - resp. trochu menej - kedze je tam aj nejaky 2% urok, ktory Ti zhodnoti vklady. Ak nechces stavat okamzite ale neskor, tak urcit by som siel do stavebka.
Resp. ked chces zacat o rok alebo pol roka - zasiel by som do nejakej pobozky stavebnej sporitelne a nech Ti spravia simulaciu: ze tolko by si tam vlozil okamzite, po urcitej dobe by si chcel brat celu finalnu ciastku, tak ako dlho by bol medziuver - uroceny myslim ze az 8% mozno aj viac... a po akej dobe by sa zmenil na uver uroceny podstatne nizsou sumou.... - spocital si jednotlive splatky, ako dlho by si ich platil a kolko by si zaplatil a potom by som zasiel do bank, kde by si povedal ze potrebujes hypo na stavbu domu - a ake Ti vedia dat podmienky ... no a potom nejak porovnal vyhodnost jednej a druhej ponuky.
sorry nie bankou ale malo byt:
medizuver - uroci celu sumu, teda aj tebou nasporenu, pricom uver zo stavebnej spor. uroci len sumu pozicanu sporitelnou.
marek27: ahoj počuj ty buď robíš v stavebnej sporiteľni alebo niekto z rodiny alebo máte doma plný dom stavebných sporení lebo sa mi zdá, že tomu celkom rozumieš...... (to bola pochvala).
medziuver - uroči cieľovú sumu mínusovým úrokom z úveru ale POZOR na 100% je úročené konto sporenia do pridelenia cieľovej sumy plusovým úrokom podľa tarify buď 3-2% alebo neviem koľko pri U..... Teda to čo si napísal o medziúvere je pravda + úroky z konta sporenia.....(ak máš medziúver uvidíš to na výpise)
imichal: jasné, že sa ti to oplatí ak to plánuješ nie do 2-3 rokov a budeš tam dávať riadnu bandu peňazí. Určite lepšie ako banka..... Prípadne voľ kombináciu ak spĺňaš podmienky na štátny príspevok pre mladých na 5 rokov budeš mať hypotéku za cca2% a potom to správne načasuješ a vyplatíš stavebným úverom za 4,7%..... Chce to hlavne čas a 100x prepočítaný časový a finančný plán...
papa R :-)
2rudijagi: dik za pochvalu ;), ale nie nerobim s tym, ani nikto z rodiny, taketo veci som si nastudoval sam (stacit rozumiet pojmom a matike, a kedze som "kocka" IT, tak no problem ;) ), kedze s manzelkou tiez planujeme postavit dom, a to sa neda zo dna na den sa zrazu rozhodnut ze ideme stavat, ale pripravovali sme sa na to este davnejsie - takze nakoniec sme skoncili so 4 zmluvami ;) ktore uz postupne spajame.
Chceme vyuzit z PSS - ze ti pozivaju 40.000E bez rucitela a pod... akurat nam to vychadza na buduci rok na jar co by sme chceli aj zacat ;).
jednou z výhod stavebného sporenia je to, že za určitých podmienok sa nemusí zakladať nehnuteľnosť a nie je potrebný ručiteľ. Zaujímavé tiež je, že ak beriete úver v 2 roznych sporitelniach, každá može dať svoj strop (PSS 40.000€ , ČSOB dáva 500 000 Sk, ta tretia neviem aké podmienky má) takže takto sa nejaká suma dá dať dokopy. Ale na dom to nestačí. A treba čakať. And time is money - a toto sa v minulých rokoch kruto prejavilo, ako sa nestíhalo sporiť a ceny rástli
@marek27 Vitaj Marek je to naozaj pravda že pri medziuvere sa uročia aj tebou nasporene peniaze? je to ozaj tak? lebo mne povedala jedna pracovnička s pss že pri medzi uvere nepodliehaju uročeniu nasporene peniaze iba požičane ako to potom teda je? dakujem za vysvetlenie aj niakeho kompetentneho kory s tím robi dakujem