Odkiaľ brať úver/pôžičku

Profilova fotka
Ahojte.Na začiatok úver a ani nič podobné som ešte nemal.Potrebujem aspoň 35 000€ , pozeral som všeliaké banky aj ich kalkulačky.Niekde majú len do 30 000 a splácanie nejak 96 mesiacov.Lenže mesačná splátka skoro 500€ je dosť. Zaťiaľ som ostal pri PSS https://www.pss.sk/uvery/moj-uver/#ka... kde sa to da dat aj na viac ako 8 rokov a tým aj mesačná splátka vie byť menšia.Lenže asi dosť preplatím .Pozeral som aj VUB kde maju podstate pozicky na cokolvek ale tam je tiez 489,46 EUR mesačne co je dosť zase pre mna. Mám FIO banku, co by idealne malo vyhody brat zo svojej banky ale tam maju max kontokorent kde rocny urok je cez 18% a ine tam dokopy nic nemaju https://www.fio.sk/bankove-sluzby/uvery tak neviem potom, ono hypoteku nechcem, Nechcem zaloziť ziadnu nehnutelnost , jedna sa len o rekostrukciu domu stare sa zbura a nove postavi.Takze tak neviem fakt ist, je to take ze vsetko v jednej maju nieco fajn ale zase ine nie a druhej banke opacne.Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od djx_marcus:

Ahojte.Na začiatok úver a ani nič podobné som ešt…
@djx_marcus situacia na trhu je taka ze ponuky bank sa lisia len v detailoch a v sadzbach len minimalne. Na PSS ak sa nic nezmenilo tak pojde o uver zo stavebneho sporenia, je tam aj tzv. Faza medziuveru zvycajne celkovo to neni velmi vyhodne ak tam nemas nieco nasporene.navyse treba zvycajne zdokladovat ucel ("blocky")
Odpovedať
Hypoteka je pre banku najmenwj rizikovy uver (=zabezpeceny nehnutelnostou) preto su urokove sazdby vyrazne nizsie ako pri bezucelovych/nezabezpecenych uveroch. Bud zalozis nehnutelnost alebo budeš mat vysoke uroky, nic medzi neexistuje. P.S. Banka neni charita, je to firma zalozena za ucelom dosahovania zisku
Odpovedať
Nechceš/nemôžeš založit, tak máš možnosti PSS - nižšia splátka, dlhšia doba splácania, treba kúpiť blošky za stovky eur, alebo spotrebný úver na rádovo nižšiu sumu a kratšiu dobu splálania. Chceš celkom dosť úveru a pritom ponúkaš minimum. Veľa šťastia, teraz spoznáš rozdiel medzi reklamou a realitou. Keď na to nemáš, tak je dosť problém s úverom.
Odpovedať

@djx_marcus Zdravim, zacik aj roman_x maju pravdu, ak chceš nezabezpečený úver rátaj s vyšším úrokom. Hypotéka 35tis, 10 rokov splácania pri úroku 4,25% ťa vyjde mesačne 360€. Pri nezabezpečenom úvere je úrok 6% a vyššie v závislosti od tvojej bonity a tvojej bankovej histórie.
Odpovedať
Ako stavebko si brat,no uzera riadna.Mali sme kedy si uver 20tisic,splacali sme dlho po 150eur a ked sa po xy rokoch vyplacalo tak sa splatilo celych 18tisic.Ci aj teraz su taky uzeracky neviem,ale uz by som to ani skusat nechcela. My mame napr.vo vub predschvaleny uver az do 35000eur,splatku neviem. Ale lepsie je naozaj zobrat hypo a splatit ju predcasne,alebo ako bolo vyssie dat rovno na 10r,a davat na viac.
Odpovedať

@djx_marcus a to ze si tiez nikdy nic nemal je aj pre bonitu velky minus,lebo banka nevie posudit ci si dobry klient,ktory si plati zavesky vzdy a na cas.Tak ti mozno ani tolko nedaju,co sa tyka uveru ale mozno ako hypo je to naozaj mala ciastka.
Odpovedať
Nie vždy je možnosť zabezpečenia, sú rôzne dôvody, potom už len PSS, do splatenia 40% je úrok na úrovni spotrebáku a z celej sumy, aj zo splatenej. A keď príde na lámania chleba, stačí omeškané 2 splátky, tak PSS a spotrebáky spoplatnia naraz celý úver a pri jeho nesplatení idú po nehnuteľnosti aj keď nie je predmetom ručenia a zvyčajne po tej najlikvidnejšej a je jedno aká výška úveru bola. A na čo to ideš použiť v banke nikoho nezaujíma. Kontokorent/kreditná karta to banky veľmi radi dávajú, aj na veľké sumy napr. 7-10 tis eur, ale to ťa položí, lebo pri 10 tis eur je mesačný úrok do 200 eur a žiadny ďalší úver ti už nedajú, lebo 5% z 10 tis je 500 eur a si na svojom strope. Tí čo majú hypo frajeria, ten čo si ju zobrať nemôže, nevie kam z konopí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Nie vždy je možnosť zabezpečenia, sú rôzne dôvody…
@roman_x ja si toto neviem ani predstavit,ze sa oneskorim.Ale u zivnostnikov to moze byt ozaj riadny problem,ked im napr.meskaju s fakturou vecsou a uz nemaju cim zaplatit.To musi byt riadny stres pre takychto ludi.A ak to pssko takto robia.Aj moj svagor tiez mal rozne pozicky z banky,lebo ved mu predschvalovali,aj zo stavebka a zrazu buum nemal z coho tolko splacat.A to mu vtedy priatelka bola rucit aj nam z toho vratil,co si muz tiez zobral stavebko a dal mu peniaze a my splacali ako blbi a potom uz clovek mal menej moznosti ale vtedy celkovo zivnostnici mohli len stavebko,banky pre nich boli zavrete.Ale k svagor tiez musel celu sumu vratit a nakoniec si dal osobny bankrot.A co to posplacal.Ale zadlzit sa uplne bez rozmyslu lebo ved davaju tak beriem je fakt na maslu.
Odpovedať
Na jar boli reálne úroky na spotrebáku 10%, možno o čosi málo klesli, reálne úrok bude 9-10%, v PSS je úrok obdobný pokiaľ nesplatíš 40% z celkovej sumy a počíta sa z celkovej sumy, do 2 rokov treba zdokladovať bločkami, ak nebudeš mať bločky, musíš kúpiť na bazoši za 4% z hodnoty a modliť sa aby to v BA uznali, nedaj Boh poslali kontrolu. Ak nechceš/nemôžeš ručiť tak preplatíš a poriadne. Alebo rekonštrukciu rozložiť na dlhšie časové obdobie a medzitým sporiť v PSS a dostaneš lepší úrok.
Odpovedať

@djx_marcus dobrý deň zaujímalo by ma prečo ste proti hypotéke taká americká bezúčelová hypotéka by vychádzala okolo 350€.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za reakcie .No hypotéku nechcem brat z dôvodu aj že nevlastním osobne žiadnu nehnuteľnosť.Chcem rekonštruovať rodičovský dom.Dom je na moju mamu..A ju zaťažovať nechcem zase.
Odpovedať

Ďakujem za reakcie .No hypotéku nechcem brat z dô…
@djx_marcus tak jedine ten uver v banke alebo teda uzera pss.Radsej ten v banke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ostáva mi asi potom.len VÚB úver na čokoľvek.Inak čo má Prima banka oni tam.maju síce vid https://www.primabanka.sk/hypokalkulacka kde je tá kalkulačka no sa čudujem že sa.ma.tam.nepytaju na hodnotu nehnuteľnosti ako inde otázka prečo.Co sa týka splátok tak by som vedel splácať okolo 400€ mesačne .
Odpovedať

Ostáva mi asi potom.len VÚB úver na čokoľvek.Inak…
@djx_marcus tak ak mate ucet vo vub,da sa to vybavit bud cez ib,alebo zavolat priamo operatorovi,ten vypise potrebne veci a do par minut viete vysledok,podpisete zmluvy cez ib a hned vam posielaju peniaze na ucet.
Odpovedať

Ostáva mi asi potom.len VÚB úver na čokoľvek.Inak…
@djx_marcus co som teraz kukala 480eur tam vychadza splatka.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@djx_marcus co som teraz kukala 480eur tam vychad…
@emilia25 nemám tam účet mám fio banku, no to je druhá vec 490€ .Ako.najviac sa mi pozdáva asi Prima banka len tam majú len do 15000
Odpovedať
Profilova fotka

@djx_marcus Ak by si hľadal nakoniec aj pomoc finančného agenta/sprostredkovateľa či poradcu, možno sa ti zíde aj tento článok v Magazíne ➡️https://www.modrastrecha.sk/magazine/7-tipov-pre-spravny-vyber-financneho-poradcu/ Veľa šťastia pri správnom rozhodovaní.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

@djx_marcus Ak by si hľadal nakoniec aj pomoc fin…
@denisa_hajdukova no len pri dnesnych urokoch,kazde 0.05 je dobrych.Cez poradcu to nedostanete lebo to dostane poradca miesto Vas.Tiez sme skoncili s nim,a radsej si skocili sami do banky,kde nam na vynimku vybavila 4.19 urok vo vub,a to sama bola prekvapena,ze dali tolko nam hovorila o 4.25,ze davaju.A toto by mal proviziu poradca.
Odpovedať

@denisa_hajdukova no len pri dnesnych urokoch,kaz…
@emilia25 uplne mimo. Mozno poradca nebol/a doststocne sikovny ale urcite pre neho nejdu %, nakolko odmena poradcu sa vypocitava podla vysky uveru/hypo atd. Preto vyska uroku na jeho odmenu nema vplyv. Vy mate na vynimku 4.19, nam poradca pomohol k refinancnej hypo s 4.00 😃 v jednej banke kym v inej mu tvrdili ze nas dom pre nich nie je vhodny zaloh ( pricom islo o hypo v hodnote 50% ceny domu podla znalca teda ani zdaleka nadoraz podmienok ktore davaju banky). Zaroven mi pomohol vyoptimalizovat existujuce zivotne poistenie ktore som po predchadzajucom agentovi nemal uplne idealne nastavene ako som vdaka nemu zistil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@emilia25 uplne mimo. Mozno poradca nebol/a dosts…
@sousedekovci89 no a my sme si to poriesili takto sami,vub v auguste bol toto naj urok,a teraz uz opet idu dole.Cez poradcu neziskate take vynimky ako ked to vybavi priamo v banke.A prima nam tiez 4percenta ponukla.Teraz idu uz pod 4percenta.My to budeme opet riesit sami po novom roku.A tie fondy,co nam dal ako zarobili sme az 300eur,ako ani tu inflaciu to nedalo tak sme to zrusili a poistky maly si prepichol stehno,drenaz,zasivali mu to v narkoze a dostal az 200eur a k tomu diagnoza utrhnutA nechtova plozka,ci co to bolo pricom ta diagnoza bola jasna bodna rana stehna a hrudnika.Ako cele zle.Aj teraz si sami riesime priamo v poistovni,deti maju lepsiu poistku a nasa sa teraz riesi,lebo 1 sa musi zrusit a napojit nova.
Odpovedať

@sousedekovci89 no a my sme si to poriesili takto…
@emilia25 vravim, mohli ste narazit nazleho agenta. Urcite vsak uroky na hypo nie je nieco co by agent smeroval smerom nahor, on z toho nema nic, preto pochopitelne by standardne mal chranit zaujmy klienta. Mne sa nikde nepodarilo vyjednat lepsie podmienky. Banky to pochopitelne tu i tam skusaju viem ako to v bankach funguje (vykony vykony vykony- predane produkty) ak ten ktory pracovnik nema financneho agenta s ktorym by spolupracoval pojde si aj nohy polamat aby vas ziskal. Na druhu stranu banka je vtedy rada, lebo to co by dostal agent ostava "doma".
Odpovedať

@emilia25 nemám tam účet mám fio banku, no to je…
@djx_marcus Uver a uz vobec nie hypoteka sa nezosplatnuje po 2 neuhradenych splatkach. Teraz sa este dokonca bude menit legislativa ohladom zosplatnovania. Nechces zalozit mamin dom, tak zaloz pozemok ak ma taku hodnotu. Ak planujes poriadne splacat tak sa nemas coho bat. Pripadne rizika ti vykryje poistenie. Ale ked si radsej poziacias drahsie peniaze tak ok, tvoja volba. Potom ti staci obehat banky a zistis kde ti daju najlepsiu ponuku. Pytat na tu na streche je zbytocne, lebo banka posudzuje teba a ked Jozko Mrkvicka mal dobru ponuku u banky A nemusis mat rovnaku ponuku aj ty. A tie reklamovane uroky su len pre najlepsich klientov.
Odpovedať
Profilova fotka
no nakoniec som si vybral CSOB na sumu 30 000.Da sa to riesit aj online no chcu tam priemer mojej cistej mzde .Takze staci ked si pozriem pasky .Spocitam tie ciste mzdy a vydelim 3 to by mal byt priemer.Teda dufam ze to tak je .Dik za odpoved
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?