Byt či dom? Zvládneme splácať hypotéku pri takýchto podmienkach?

Plánujeme stavať dom 12x17m, teraz sa robí projekt. Dom by mal stáť v malebnej dedinke, lenže v okolí je žalostne málo pracovných miest. Máme našetrených 80.000 eur. Čistý príjem spolu cca 1.500e/mesiac. Ďalšie peniaze by sme si museli požičať od banky. Je tu však otázka: čo ak stratíme prácu? Novú si len tak nenájdeme a budeme mať problém so splácaním hypotéky. Dom v tejto lokalite by sme mohli predať maximálne za 3/4 toho, za koľko sme ho postavili, ale to som veľmi optimistická. Čiže postavenie domu nie je investícia (je to iba náš veľký sen...). Začala som rozmýšľať, čo keby sme išli bývať do Košíc. Lenže nie hocikde. Nechcem bývať v obrovskom bytovom komplexe, ale niekde na okraji mesta v menšej bytovke, blízko prírody. Našla som komplex, ktorý sa mi aj celkom páči a keby sa nám tam podarilo kúpiť byt+parkovacie miesto a ešte aj zariadiť (holobyt), stálo by to 160-170.000 eur. Asi by to bola dobrá investícia...pekný byt v dobrej lokalite...predajná cena sa bude každým rokom zvyšovať. Čo si o tom myslíte? Má zmysel postaviť si vysnívaný domček, nie je to príliš veľké riziko? Ako postupovať, aby sme čo najlepšie hospodárili s peniazmi? Alebo by sme mali ísť bývať radšej do bytu? Zvládneme splácať hypotéku aj ďalšie mesačné náklady? Alebo by sme nemali mať takéto vznešené sny a mali by sme si vybrať nejaké (oveľa?) lacnejšie bývanie?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@oblivian radiť Vám neviem, ale môj postoj: zarábal som možno viac ako Vy, ale do pôžičky (hypotéky) som sa nehrnul, neboli síce také priaznivé podmienky na pôžičky, ale aj tak som nevedel, čo bude zajtra. Takže v prvej časti s Vami súhlasím. V tej duhej si to ešte usporiadajte, postavil som veľa domov pre rôzne vrstvy, a veľakrát nadmerné domy nepriniesli úžitok. Ak nechcete mať päť detí stačí menší domček za plovicu peňazí a tie už máte. Projekt by som stopol, najskôr si urovnajte čo to stojí, podkrovný je o 20% a viac lacnejší, aj na prevádzku, No a s bytom za 150000 by som váhal, až VSŽ (Steel) prepustí časť zamestnancov , cena bytov klesne, nestúpne.
Odpovedať
Profilova fotka
@oblivian Za mňa asi toľko, žiaden byt ani dom nieje investícia pokiaľ ho neprenajímate, Ak byt stojí rovnako alebo viac ako dom po ktorom túžite tak myslím že voľba je jasná, ďalšia vec neviem kde bývate teraz ale ak je to podnájom ak by ste prišli o prácu tiež vás tam nenechajú bývať zo solidarity zadarmo. Ak sa až tak bojíte tej hypotéky tiež by som videl ideálnu možnosť postaviť dom s toho čo máte našetrené alebo si požičať čo najmenej ak vás nieje doma osem tak dom o rozlohe 200 m2 je naozaj zbytočnosť hlavne keď ho porovnávate s bytom, ten určite nebude ani len podobnej rozlohy.
Odpovedať
@oblivian pokial mas k tym 80tis aj pozemok, tak z mojho pohladu nieje o com...pre mna je byt a dom neporovnatelny a byt by som kupil len ak by som bol slobodny, bezdetny a potreboval by som miesto na prespatie...hlavne si postav dom, na ktory aj realne mas, urob kompromisy na spravnych miestach a mozes mat pekny a kvalitny dom za 100 - 120tis (ak niesi narocna tak aj za menej) a zit si kludny zivot na vidieku..no na toto si musis odpovedat sama, nepozname ta, nevieme aky styl zivota vedies, kolko vas je v domacnosti atd...
Odpovedať
Ahoj oblivian, zdielam uplne nazory vsetkych panov vyssie a este chcem pripomenut "zensku" stranku veci :-D :-D :-D: +nemysli na negativne veci, ktore sa mozno ani nestanu, popredu + to:.. "iba" (nas velky sen) nie je iba. Ako pises, je to sen vas oboch. Zhodnot si, kolko krat si sa rozhodovala cisto hlavou, ako si potom bola spokojna s rozhodnutim a ake to bolo, ked pocit bol na prvom mieste a hlava (ak bola vobec pritomna :-)) len pomahala. Z mojej vlastnej skusenosti a podla toho, co pises, ak by ste isli do bytu, tak ten byt bude po rokoch pre teba to "iba" a kdesi vzadu ta bude mrziet pocit, ze ste to ani neskusili. +apropo prakticka stranka veci: keby sa fakt nedajboze stalo, ze robota u vas nebude, tak existuju vymysly ako auto ci autobus ... mozno nepohodlnejsie, ale nie neriesitelne, ci?
Odpovedať
@oblivian ludia si vystavaju domy a predbiehaju sa,kto ma najlepsie a najnovsie technologie,baterie,kto ma skor ploty,okolie domu. Vsetko ale vdaka vysokej hypoteke,neuvedomujuc si,ze sme pominutelni a dnesne ceny umelo navysene,lebo je velky dopyt. Ak snivas o dome,postav si taky,na ktory mas. Mate nasetrenych 80tisic,kolko este chcete zobrat z banky? My mame dom,nemali sme vysoke uspory,vzali sme nizku hypoteku,ktoru vieme platit aj keby sa nedajboze jednemu z nas nieco stalo. Ale sme skromni. Nepotrebujeme vymozenosti,nam staci vypit si kavu rano na terase,postarat sa o zahradu,ovocny sad. Aj nas dom sa dal spravit za raz tolku sumu,ale naco? Naco pchat peniaze do domu,ked si mozem zivot uzit zazitkami. Vzdy bude co ked...ale keby si sa na to takto pozerala,tak nejdes ani do Ke do bytu,lebo co ked jeden z vas ochorie a budete musiet zit z jedneho prijmu.
Odpovedať
@oblivian ako kosicanka...v bkizkosti prirody mensie bytovky vezplatne parkovanie... vykasli sa na novostavby a hladaj si byt na Podhradova alebo Sever
Odpovedať
@oblivian príjem máte priemerný až podpriemerný a za byt chcete dať cenu vysoko nadpriemernú. To vidím ako silný nepomer.
Odpovedať
@hoblinka13 @marek_norway @martosko @jan45 Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za reakcie. Je ťažké sa správne rozhodnúť, lebo vo všetkom je plus aj mínus... A každý, s kým sa porozprávame, hovorí a radí niečo iné... Jeden, že treba rozmýšľať hlavou a peňaženkou, druhý, že treba počúvať aj srdce, tretí, že dom a záhrada je len na potiaž, lebo tam je vždy práca okolo domu a v byte je kľud... Štvrtý, že na dedine nie je nič, v meste je život a služby... (od našej dediny sú MI vzdialené 30km a KE 70km). A aj keď máme svoj rozum a svoje hodnoty, človeka to všetko zneistí... Ten náš navrhnutý dom je naozaj veľký, aj sme začali rozmýšľať o tom, ako ho zmenšiť, čo z neho vynechať. Nie sme nároční, nechceme žiadny luxus, len vidiecky dom, ale zase chceme si vybrať kvalitné materiály, nie najdrahšie, ale také, aby sme nemuseli potom po pár rokoch plakať, že treba xy vymeniť, lebo to bolo lacné ale nekvalitné... Teraz je už projekt skoro hotový. Čakali sme naň riadne dlho. Ak potom povieme, že chceme dom zmenšiť, zaplatíme ďalšie peniaze a budeme čakať zase niekoľko mesiacov. Okrem toho budeme každému na posmech. Aj teraz počúvame hlavne iba kritiku od každého, každé naše rozhodnutie kritizujú a preto si už neveríme a nevieme, čo by sme mali robiť. Zatiaľ máme dve malé deti, ale plánujemeešte jedno... V dome máme predsieň, 2 detské izby, 1 spálňu, 1 pracovňu (manžel pracuje z domu), obývačku, kuchyňu a jedálenskú časť, špajzu, samostatné wc, samostatnú maličkú kúpeľňu so sprch. kútom, kúpeľňu s wc, technickú miestnosť a sklad (na kosačku-traktor /pozemok je celkom veľký/; na ďalšie potrebné veci do záhrady /chceme v záhrade zeleninu a ovocie/, bikm a KE na cykle, kočík...). Terasu zatiaľ neriešime. Chceme, ale uvidíme, aká by mohla byť, zastrešiť ju aj tak nechceme (aspoň nie tak, aby sme to museli spojiť so srechou domu), čiže to môže počkať... Namiesto podlahovky chceme klasické radiátory. Bohužiaľ, sme neskúsení, takí...stratení... a až teraz vidíme, že sme si na seba naložili veľa a že to nezvládneme (finančne ...a možno ani psychicky?). Neviem, aké zmeny by sme mali urobiť, aby sme sa dostali na nižšiu sumu, ale potom počas bývania sa nesťažovali, že nemáme dostatok ukladacieho priestoru alebo sa nikde nezmestí ďalšia mraznička, či nemám kde ukladať misy a hrnce pri varení... Ak vyhodíme z projektu sklad, budeme musieť postaviť niečo mimo domu na dvore. To tiež stojí peniaze, ak človek nechce škaredú plechovú búdku... Vyliala som si tu aj srdce ako u psychológa, prepáčte... Neviem, kto by nám mohol poradiť, ak na seba ani na rodinu sa už nevieme spoľahnúť. Ak máte nejaký názor po prečítaní môjho výlevu, budem vďačná za zdieľanie! :)
Odpovedať
@oblivian no vies rafaej dat par eur za preprqcovanie projektu ako roky chovat spissky hrad. Ja mam 3izb byt cca 70m a sme 4, ideal pre mna by bola rozumna 4ka tak 85m, plus pivnica 4m a mame kocikaren ,cize pre mna dom vacsi ako 100m je zbytocnost. Treba rozmyslat nad priestorom,jeho vyuzitim,nestavat zbytocne chodby,zbytocne velke kupelne nevrqbim ze krtinec ale deti odidu a chyza ostava aj s hypotekou. Co sa tyka dom /byt ? Nuz v byte vsetko zasadne ide samo (voda,plyn,elektrika) v dome sa staras sama... to sa mne teda nechce a ani na to nemam cas,resp radsej ho stravim inak. A zamestnanie... dokedy budes doma? A potom dennodenne dochadzanie do prace,skolok,skoly.... presne pre toto nemam dom, hoci som ho zamladi chcela,ale uz ma preslo
Odpovedať
@oblivian super ze si to tu vedela vsetko napisat. Verim ze vsetci prispeju svojou troskou. Dostala si pekne prispevky. Za mna by som si polozil otazku ci ste dedinske typy alebo nie. Ak ano a je vasim snom stavat dom tak urcite do toho chodte. Mate dostatocne velky pociatocny kapital. Pozemok mate to je velmi dolezite. Velmi dolezite vude spravit dovry projekt. Teraz sa nepozeraj na kazde euro pri tvoreni projektu na to budes mat dostatok sanci pri realizacii. Dom musi byt funkcny a cim komplexnejsi ale zas nie maly aby sa usetrilo. Musite citlivo zvazit co ma byt ake velke. My sme napriklad spravili vacsiu obyvacku-jedalen-kuchynu lebo tam travime dostatok casu. Detske izby maju velkost 12 m² co povazujem za take akurat pre jedno dieta. Spalen ma 16m² to myslim si treba. A tak dalej... Dolezite z mojho pohladu je investovat do domu v zmysle co najlepsich prevadzkovych nakladov. Zvolit take izolacne materialy aby si za dom mesacne platila polovicu oproti bytu ale zas aj to s rozumom.. lebo ked ti niekto povie ze budes platit mesacne 50 eur ale na zaciatku musis investovat 15 000 eur tak to rozhodne nie je dobra investicia. Ja som si staval dom svojpomocne presiel som si uplne vsetkym a viem co vas caka. Musite mat stastnu ruku pri vybere stavebnej firmy a uplne idealne s nejakym fundovanym dozorom lebo toto sa olati ak sa do problematiky nerozumiete. Ak Ta nieco napadne kludne napis aj do posty rad poskytnem svoj nazor. Co sa prace tyka toto nevie nikto z nas do predu tak to neries do hlbky ak nemusis... Nebyvate na severnom pole :-)
Odpovedať
@oblivian No z tohoto posledného príspevku sa mi zdá, že ste dosť stratený ..... 1. Chcete mať dostatok miesta, ale zároveň uvažujete o byte ? Koľko má ten byt za 160-170 tis. Eur m2 uzitkovej plochy ? A teraz sa pozriete, aký chcete dom ... Cez 200 metrov zastavanej plochy je už naozaj celkom úlet pri financiách, ktorými disponujete (našetrenými aj príjmom) 2. Ak by ste sa teraz presťahovali do KE, tak si budete hľadať aj novú prácu ? 3. To, či mesto potrebujete alebo nie, si musíte zodpovedať Vy ... Treba však rátať s tým, že deti ho skôr či neskôr budú vyhľadávať, minimálne od nejakej strednej školy ... 3. S klasickými radiátormi nič neušetríte, je to najväčšia hlúposť, ktorú môžete urobiť ... 4. Búda na záhrade bude vždy lacnejšia v prepočte na m2, ako čokoľvek zabudované v dome ... Pre porovnanie, domček o rozlohe cca 20 m2 stojí napríklad od "garáže na klúč" okolo 5 tis. Eur komplet s fasádou, dverami, oknom aj garážovou bránou ... žiadna škaredá búda, pekne vo fasáde ako dom. To máte v prepočte 250 Eur za m2 bez práce ... Bežne m2 užitkovej plochy v dome stojí od cca 600 do 1000 Eur za m2 ... Najväčší extrémisti to tu dali za 550 Eur pri silnej svojpomoci ... Veľa ľudí zaplatilo aj cez tisícku ... Takže ak by som zobral taký stred okolo 800 Eur za m2, tak za sklad v dome si pri 20 m2 priplatíte 11 tis. Eur ... To isté, ak máte v dome garáž ... Jasné, všetko je to pohodlnejšie, no stojí to peniaze ... A tie buď máte, alebo nemáte ... Veľa ľudí v domoch skladuje X nepotrebných "harabúrd" - to je úplná realita ... Kopa hračiek po deťoch, športové vybavenie ktoré použili naposledy X rokov dozadu, oblečenie ktoré sme X rokov nenosili ale je ešte dobré a tak by som mohol pokračovať ... Keď sa Vám chce platiť odhadom 800 Eur za každý m2, na ktorý tieto veci uložíte, je to opäť na Vás ... 5. Veľká záhrada a pestovanie samozrejme vyžadujú kopec Vášho času ... Ak k tomu máte vzťah, tak nie je o čom ... Ak si len myslíte, že k tomu budete mať vzťah, treba spozornieť ... Tak isto si treba uvedomiť náklady na úpravu okolia ... Už taký obyčajný chodník zo zámkovej dlažby na väčšom pozemku sa ráta v tisícoch, ak si ho necháte robiť firme ... Závlahy, trávnik, studna, čerpadlo atď atď ... Tam všade naskakujú čísla, čo pri príjme 1500 Eur a hypotéke napríklad 500 Eur budú robiť problémy ... Už teraz som toho napísal až moc ... Veľa vecí máte zle ujasnených - napríklad prístrešok ... Oveľa lacnejšie Vás bude stáť myslieť naňho dopredu, ako ho dorábať dodatočne ... Vo vašej situácií by som veru 200 metrový barák nestaval ani náhodou. Príjem 1500, 2 deti, tretie možno zachvíľu na ceste ... Uff - aj pri 80 tis. je to podla mňa nereálne ... Na Vašom mieste by som sa rozhodol medzi bytom v meste (naozaj nemusí byť za 170) alebo menším, rozumným domom tam, kde sa Vám to páči ... 5 člená rodina sa pohodlne zmestí aj do 120 metrového domu ... Ak to navyše navrhne niekto s ohľadom na ekonomickosť výstavby (jednoduchý tvar, jednoduchá strecha, žiadne dizajnové vymysli) tak je kľudne možné, že ten domček do 100 vky zbúchate v slušnom štandarde a hypotéka bude veľmi nízka :)
Odpovedať
@oblivian ako píšeš bude to o držku,myslím si,že veľa ľudí tu na MS si to prežilo,stavba preverí nejeden vzťah,budú to hádam slabé 2 roky,ale poviem ti ten výsledok stojí za to !!!ráno ked vstanete s kávou bosí pôjdete vypiť kávičku na terase, to bude paráda,deti vonku,zmyslíš si opekať o 21 večer byt NESTRAŠ !!! myslím,že pokiaľ máte našetrenú takú sumu neni o čom,želám správne rozhodnutie,apropo my máme podlahové kúrenie a nemenila by som,jasné pred tým radiátory.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@oblivian Tiež sme sa rozhodovali medzi domom a bytom, avšak byt by nás vyšiel ešte viac ako vás. Treba si naozaj poriadne zvážiť, čo reálne potrebujete v dome. My sme vychádzali z toho, že už zopár rokov bývame v byte a určili sme si, čo nám stačí, čo nám chýba. Pri projekte sme sa snažili zvážiť všetko (simulovali sme si, ako to bude vyzerať v realite, čo bude ako veľké/malé, rozvrhli sme si veci do skríň), aj tak pri stavbe prídeme na to, že sme na niektoré veci zabudli, mohli spraviť inak. Ale spravili sme všetko pre to, aby sme sa tomu vyhli. Projektant nám viackrát nejaké drobnosti prekresľoval, veľa sme o tom hovorili, veľa nápadov nám vnukol aj on, aj známa architektka. Náš domček bude teda celkom malý, ale nám by mal postačovať. Ďalšie, čo mňa ukľudnilo bolo, že som vypracovala rozpočet, kde som sa snažila zahrnúť väčšinu položiek. Plus som samozrejme nechala celkom veľkú rezervu, keďže predpokladám, že rozpočet sa bude zvyšovať a nie znižovať. Výhodu máme, že nám do stavu holodomu bude stavať firma na kľúč, takže sa mi ten rozpočet tvoril jednoduchšie. Tie čísla ma najskôr rozhádzali, ale potom sme to utriasli a vieme, čo si môžeme dovoliť, a čo už nie, aj keby sme neviem ako chceli. Nás od domu takmer každý odhovára (vyrastala som v dome na dedine), žiadna podpora, skôr podpichovačné poznámky. Rozhodli sme sa, že to aj tak skúsime, nedalo by nám to pokoja, aké by to bolo keby sme bývali v dome....
Odpovedať
@oblivian asi som niečo prehliadol, ale píšeš, že projekt sa dokončuje? Máte pozemok?
Odpovedať
@oblivian moj nazor je taky, ze pokial mate vysnivany dom, tak radsej zacnite stavat ako teraz kupite byt a po niekolkych rokoch sa aj tak rozhodnete stavat. Musis mysliet pozitivne, ze pracu nestratite a vsetko budete zvladat.
Odpovedať
Presne to s pozemkom zaujíma aj mňa. Máte ho? Lebo ak áno, tak si vôbec nemyslím, že je stavba domu zlý nápad. Byt vás v takom prípade vyjde oveľa viac, lebo predpokladám, že ten pozemok by ste nedokázali predať a ak áno, tak za veľmi nízku cenu.
Odpovedať
@roboza @aaabbbcccddd áno, projekt bude za pár týždňov hotový. pozemok, na ktorom budeme stavať, sme si kúpili už dávnejšie, už ho máme.
Odpovedať
@oblivian Tak to je skutočne zbytočné ďalej špekulovať. Za tých 80000€ (možno o niečo viac) môžete mať komplet 4 izbový dom na kľúč. Síce nie 200metrový ale neporovnateľný s nejakým bytom...
Odpovedať
My sme už začali stavať a tiež ešte váham či sme spravili dobre, či to utiahneme, či nerubeme privysoko. Tie otázky tu asi budú stále. Ale keď sa na to pozriem z inej stránky, či bývaš v podnájme musis platiť, keď kúpiš byt tiež musis platiť. Náklady na byt u častokrát vyššie ako na dom. Zo začiatku som mala ružové predstavy, ale nakoniec som si uvedomila, čo mi naozaj treba v dome a čo nie. Moje priority boli veľká kuchyňa s jedálňou, menšia obývačka stačí nám okolo 20m štvorcových. Namiesto jednej veľkej kúpeľne radšej dve menšie, a normálne 4 izby, špajza a jedna mala miestnosť ako sklad na vysávač, žehličku a podobne somariny. Základ je dobrý projekt. My sme nášmu projektantovi povedali čo chceme aj aký mame rozpočet a podľa toho sme vytvorili projekt. Treba sa na to pozerat triezvo, ale všetko sa da, nasporené máte dosť. Držím palce
Odpovedať
V tých končínách sa po dedinách potuluje pomerne veľa rómov, nehnuteľnosti sú tam lacné. Nebolo to najmúdrejšie rozhodnutie kupovať pozemok tak ďaleko od Košíc. Škoda, že ste za tie peniaze nekúpili napríklad v Klátove. Postaviť postavíte, otázka je ako ďalej s robotou, či máte istú prácu, alebo robíte z domu. Kraj pekný, len naozaj nič tam nie je.
Odpovedať
Ked mate pozemok a laka vas dom, tak s 80000 smelo do toho. Samozrejme budete potrebovat aj nejaku hypo, ale za 100000 mozte mat kompletne hotovy dom a ostatne postupne dokoncovat ako sa bude dat. Treba vsak zvazit vymeru, urcite to nevyda na 200 stvorcov, ale taka zastavana plocha okolo 150 je realna. Drzim palce!
Odpovedať
@oblivian skôr by som išiel do niečoho menšieho a do práce normálne dochádzal autom, ak máte toľkoto našetrené tak sa máte super, nikto to nemá a ľudia sú zadĺžení až po uši, menší dom by som skôr volil, nič iné. Je zbytočné si ešte od banky požičiavať ďalších 80 alebo 90 000, to je príšerne veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@zhavl suhlasim, ze radsej volit nieco mensie, podla mna to co maju nasetrene su celkom pekne peniazky ;-)
Odpovedať
o akej dedine sa bavime? mozno som to prehliadol
Odpovedať
@roman_x chápem Váš názor. v našej dedine bývajú iba slušní ľudia, a starosta robí všetko pre to, aby to tak aj ostalo. je tu škôlka, potraviny, do/zo školy do blízkej dediny nosí deti školský autobus. kvalitné gymnáziá tiež nie sú až tak ďaleko. ja som učiteľka pre materské školy, vychovávateľka a učiteľka pre 1. stupeň ZŠ, čiže práca sa nájde, len plat je nízky. manžel robí pre zahraničnú firmu z home office. zatiaľ má stabilnú pozíciu, jeho práca sa však nedá robiť do dôchodku, je vhodná iba pre mladšieho človeka. potom je otázkou, akú prácu by tu našiel, lebo jeho odbor je špeciálny. tak preto sme rozmýšľali o tom, či si môžeme vôbec dovoliť zobrať si hypotéku. a kúpa bytu v KE prišla do úvahy práve preto, lebo keď už hypotéka, tak aspoň nech bývame tam, kde sa oveľa ľahšie nájde aj práca. pozemok sme si kúpili v kľudnej uličke blízko prírody, za veľmi výhodnú cenu. v dedinách blízko Košíc sú ceny pozemkov neporovnateľne vyššie, preto sme o tom neuvažovali.
Odpovedať
@datelio veď práve, kto má dnes toľko našetrené? S tým som sa ešte ani nestretol, je zbytočné pri toľkých peniazoch našetrených brať hypo, ja byť nimi a keby nemám fakt na ten dom, ale mám toto nasporené kúpim si keš nejaký pekný trojizbáčik :)
Odpovedať
@denisalv ďakujem za povzbudenie! :) a som rada, že nie sme jediní, ktorí si nie sú istí v tom, či robia dobré rozhodnutia... :D vy ste si vybrali hotový projekt alebo ste nakreslili vlastný? koľko m2 bude mať váš dom? my sme si nemohli vybrať katalógový projekt kvôli podmienkam na pozemku. no a keď sme si začali kresliť vlastný projekt, premysleli sme si každý detail, a tak vznikol celkom veľký pôdorys. :D
Odpovedať
@zhavl :D podarilo sa nám našetriť si asi preto, lebo sme minimalisti. šťastnými nás nerobia kupované veci, luxus a nemáme potrebu ani cestovať po svete. :)
Odpovedať
@oblivian ja som mala špecifické požiadavky takze sme si dali urobit vlastný projekt. Poschodový dom, prízemie kuchyňa s jedálňou špajza obývačka mala kúpeľňa a hosťovská cca 70m štvorcových a poschodie 3 izby kúpeľňa, maly záchod a ta mala miestnosť na sklad dalších 70m štvorcových. No mame ešte plus pivnice, viem že sú drahšie, ale tie som tiež chcela a sme v kopci takze kvôli tomu. Tak uvidíme ako to vydá. Mali sme tiež niečo našetrené, ale tie peniaze idu nenormálne rýchlo preč. Stavia nám to partia živnostníkov, žijeme v zahraničí tak si to nevieme organizovať sami.
Odpovedať
@oblivian v prvom rade prestan pocuvat okolie.milujem takych mudrosov.vies kolko sme ich mali my v okoli? Vkuse niekto mudroval a spravili sme si aj tak podla seba. Dnes lutujem jedine,ze sme si nesli tvrdo za vsetkym,ale pocuvali sme inych. Dom nie je len o robote. Ale na druhej strane,pracovat treba,lebo potom sa clovek nudi a vymysla hluposti :-D nie je nic lepsie ako prist po praci domov,vypustit deti na zahradu,posediet na terase a porobit trosku v zahrade. Zahrada ta nabije energiou a ty si udavas tempo. Spravis len tolko,kolko mas chut ved aj zajtra je den. A k tej dedine. Tiez som z toho mala hrozu,ale som stastna na dedine. Sice mame mesta blizsie do 5 km mensie mesto a do 20-30km vacsie mesta,ale neporovnatelne nizsie ceny nehnutelnosti na dedine. Nepremyslaj tolko nadtym,ked uz mate projekt. Ver mi,ze taky isty strach z hypoteky by si mala aj v Ke a navyse z ovela vyssimi mesacnymi splatkami a vzdy by ta skrelo,ze ste si nesplnili sen o dome. A najviac mi je smiesne,ked sa obava clovek,ktory ma nasetrenych 80.000€. Skor ste mohli rozmyslat nad domom,ktory by sa dal postavit za taku sumu,pripadne zobrat fakt nizku hypoteku. Places nad ucitelskym platom,ale snad to nebude taka hroza,ked ste si doteraz vedeli nasetrit taku sumu. Neboj sa tolko. Zacnite uz stavat,lebo ako hovorim z nudy clovek zbytocne privela rozmysla a tu to vidim
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?