Stavba z Ytongu 500

Dobrý deň, prosím Vás, chceli by sme poradiť. Máme postavený dom z Ytongu lambda hr. 500mm. Chceli by sme zvonku dat 5cm polystyrén na vyrovnanie nerovností a zapustenie drevennej fasády. Myslíte, že je tým nenarušíme tepelnoizolačné vlastnosti?
Odpovedať
1
2
@morky Kde nič nieje, nieje čo zhoršiť.
Odpovedať
Takže 5cm EPS na 500 Ytong? Na vyrovnanie nerovnosti? Naozaj blbý nápad...
Odpovedať
@frantisekca a prosím Vás, prečo? Budeme mať problém s vlhkosťou v dome?
Odpovedať
Na vyrovnanie nerovnosti na ytongu je takyto skrabak, nie eps https://www.ezeleziarstvo.sk/katalog/...
Odpovedať
Profilova fotka
@morky príspevok PS bude nepatrný , ale konštrukciu treba riešiť komplexne s obkladom. Ak bude pod obkladom na kostre fólia, zlepšilo by to aj izolačnú schopnosť plášťa a PS by nebol potrebný.
Odpovedať
@morky "Pri správnom zateplení nedochádza k vzniku rosného bodu v konštrukcii alebo sa rosný bod presúva z muriva do izolantu." 5 cm na Ytong 500 je žalostne nedostatočné, rosný bod bude v murive.
Odpovedať
@frantisekca Myslím, že sa mýliš v tom, že "žalostne málo". Už i IQ 450 spĺňala predpísanú normu o tepelnej izolácii plášťa RD. A teda 5 cm polystyren k tomu bude značným príspevkom. Bohužiaľ každá dodatočná neodvetraná izolácia ku IQ 450 alebo 500 posunie rosný bod viac do muriva a neviem, čo to časom urobí.
Odpovedať
@petersd Nemýlim. 5cm EPS na tom ytongu bude rosný bod v murive. Čo to urobí? To snáď netreba komentovať, čo znamená mať vodu v murive. Tých tém o hrúbke EPS na ytongu tu je veľa, zbytočne ďalšiu diskusiu o tom.
Odpovedať
@petersd spĺňa normu v suchom stave. V zime sú tie múry morké, spĺňajú prd a nie normu
Odpovedať
@peter977 Nuž asi by si mal napísať do Xelly, že vyrábajú fake výrobok a že prečo podvádzajú dôverčivých zákazníkov, ak deklarujú splnenie normy !
Odpovedať
@petersd Oni nikoho nezavádzajú, oni doslova píšu v technickom liste, že meranie prebiehalo v suchom stave
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 Neťahaj múdra z rukávu a napíš čísla čo konkrétne nesplňa.... a nezavádzaj....v technickom liste je okrem iného aj tzv. návrhová lambda
Odpovedať
Článok sa načítava...
@eagleowl už som to napísal vyššie, vieš čítať?
Odpovedať
Mna by zaujimalo preco chcete stavat s 500, ked nemate problem s EPS. Racionalnejsie a lacnejsie bude stavat s mensej hrubky muriva a zvolit vacsiu hrubku izloacie. Bude to stat menej financii, budete mat vacsiu uzitkovu plochu domu a lepsie tepelnoizolacne vlastnosti. Lebo je tu este druhy "tabor", ktory odmieta akykolvek EPS, kde chapem, ze vtedy musia zvolit vacsiu hrubku muriva. Ale nechapem vase rozhodnutie.
Odpovedať
@danculd myslim že píše, že už má postavené, nie že chce stavať
Odpovedať
@danculd tiez odmietam akekolvek EPS. Postavit z 500ky je cesta. Drahsie to nie je, prave naopak. Kocky su sice o cosi drahsie, ale pozri sa, kolko dnes stoji trapny polystyren. Usetris mesiac roboty a o rok sa ti neukazu terciky.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter977 argumentuješ naozaj vecne 😁 Nie... vyššie si nenapísal žiadne čísla.....iba píšeš zavádzajúce tvrdenie že v technickom liste výrobca udáva iba lambdu v suchom stave (deklarovanú)....to nie je pravda. O riadok nižšie je "lambda návrhova“.....rovnako je v technickom liste pre tvárnicu YQ 500mm uvedený R (dry) neomietnuteho muriva 6,49 a návrhový R(u) 6,02. Koľko je norma ?
Odpovedať
@arcticcode Na všetkom urputne šetríš, nepustíš cent navyše a ideš tvrdiť, že Ytong 500 je lacnejší, než skladba s EPS... EPS spadol cenovo už na 60€/m3.
Odpovedať
@frantisekca V prípade dodatočného zatepľovania neporovnávaj len čistú cenu polystyrénu a cenu YTONGU IQ500. Láskavo si ku polystyrénu pripočítaj cenu lešenia okolo domu, lepidlo a robotu. Hrubšie obvodové murivo a nič naňho, naozaj vychádzalo lacnejšie, než o trochu tenšie murivo s dodatočným zateplením polystyrénom, vlnou a pod... Musíme si ale priznať, že varianta s dodatočným zateplením má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, než sólo murivo.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode história sa opakuje....už som ti raz matematicky takéto tvrdenie vyvrátil....tak znovu: 26. jan 2023 https://www.modrastrecha.sk/forum/zak... @petersd a ty nezabudni počítať s tým že cena práce murovania je za m3 ....a teda pre tenké murivo (25cm) bude m3 polovica oproti 50cm tvárnici.....a aj lepidla na lepenie tvárnic bude treba polovicu...potom "ostane" na EPS 🙂 .....a ak ťa to zaujíma tak tabuľku s orientačnou cenou práce aj materiálu aj výsledného "R" si nájdeš v linku vyššie....
Odpovedať
@petersd Neviem o čo sa snažíš, ale holé murivo? Akože Ytong iba vymurovať a nechať holý? Bez omietky, fasády? Tam nemáš prácu, lešenie? Vždy vychádzalo nalacnejšie čo najtenšia obvodová priečka a na to EPS. A docela s výrazným cenovým rozdielom. Veď len cena vonkajšej omietky od ytongu je nejakých 5€/m2. Takže láskavo si urob prepočet ty.
Odpovedať
presne nech je celá konštrukcia z čohokoľvek , vždy sa dáva i omietka,takže lešenie je tam potrebné vždy, zadávateľ sa dal dobehnúť reklamou, z toho mohol postaviť 2 identické domy pre statiku a izolácia je vždy lepšia prídavná jednak pre rosný bod ostane v izolante a celé zateplenie je lacnejšie, celá teoria a konkrétna stavba o tom je popísaná v bohatých príspevkoch od @mio23,
Odpovedať
@frantisekca a mi povedz, kto od ytongu pouziva ich stavebne materialy? 😆😆😆 Vsak to je az svatokradez kupovat dajake ich lepidlo za dvacku, ked to mozes vymurovat shitnym cemixom za 4,49€/vrece. Iks veci som takto muroval a dodnes stoja. A zachvilu budem takto murovat udiaren. Ta uz kto ked muruje ytongom tak dava ytong lepidlo a ytong omietku? To su zbytocne predrazene veci.
Odpovedať
@frantisekca preco by som nešetril,.ked sa to da? Uplne normalna vec pre slovaka.
Odpovedať
@morky ja na vašom mieste keď už máte postavené z tej 500vky dal vonkajšie omietky na vyrovnanie nerovnosti, normálne strojové hrubky cca 2cm, podľa nerovnosti...osobne by som nedával takú malu hrúbku eps zbytočne kotviť, robiť diery v murive, budú vám vidieť terciky keďže pri 5cm sa nedajú robiť ani zátky a bude to drahsie
Odpovedať
Čo sa týka týchto stavených systémov/materiálov (Heluz 50-ka, nejaký Ytong a pod.), ktoré netreba zatepľovať, nevzniká v murive rosný bod, ktorý by tam nemal byť? Ak áno, aký význam má tak hrubá obvodová stena? Ak neberieme do úvahy nejaké cenové rozdiely. Mám teraz na mysli čisto technické alebo fyzikálne hľadisko. Čiže ak by to tak bolo, tak by bolo fakt lepšie použiť tenšiu nosnú konštrukciu a zateplením zamedziť tvorbe rosného bodu v murive. Alebo som si niečo poplietol a mýlim sa?
Odpovedať
Cena polystytenu- napr. V piatok som kupoval (objednal) ja na dom, cena bola 58,75 s DPH za 1m3. Co je kebyze staviam dom dost malo na to, aby som sa mordoval s 500vkou pri murovani+ nikdy to nebude ako obalit dom vo vrstve zateplenia. Tiez sme mali v rodine cloveka co siel tym stylom a po 5 rokoch byvania sa ozval chcel sa poradit akou hrubkou zateplit.
Odpovedať
Tiez mam suseda co staval z 50cm porfixu. Nestazuje sa, problemy nepozoruje, ale mi hovoril, ze na buduce by siel do sendvicu. Jediny benefit dnesnej doby vidim nepriezvucnost. PS tak ci onak musel z vonku vyrovnavat sietka kleber + omietka, cize ziadna vyhra oproti normalnemu sendvicu.
Odpovedať
@sousedekovci89 Behom mesiaca išiel EPS o 10€/m3 dole. Neviem či je to už dno, keďže predsa len výrobcom išli náklady hore, ale cena poteší. Sa mi zdá, že sa trh otriasa, málo sa začalo stavať...
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba .....ani nepriezvučnosť nie je u masívu lepšia.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?