Polystyren na polystyren

Čauko, robil som nejaký beton okolo komína. Podkladový beton bol krivý jak sviňa (rozmer 55x55), tak som si spravíl na tom 15cm hrubú platničku okolo rúry (zaizolovanej vatou, samozrejme). A na tu platničku som šupol 3ks DTčka 50x40. Teraz, aby som zo všetkých strán nadobudol žiadanú šírku 55x55, tak to potrebujem oblepiť polystyrénom. Kúpil som si nejakú penu na lepenie sadrokartonov a polystyrenov, tak s tym by som to tam šupol. No, keď to spravím, budem mať 55x55, následne by som to celé chcel ešte oblepiť 2cm styrodurom, aby som dosiahol 59x59 konečný rozmer. Môže sa to takto? Že na betone bude nalepeny polystyren a na tom ešte styrodur? A čo kotvy? Vykašlať sa na spodný polystyren a až po nalepeni styroduru navrtam terčiky? Ďalej som sa chcel poradiť ohľadom povrchovej úpravy. Stále sa neviem rozhodnúť, či spravím len sieťku lepidlo a na to omietku s farbou silikonovou), lebo je ešte možnosť, že by som použil asfaltový penetrak (čo sa dáva pod ipu), aby som zabezpečil vodeodolnosť a na to by som šupol na mamuta dajake kabrince, alebo obkladový kameň. Len ide o to, že medzi agresívnym penetrakom a styrodurom, ktorý penetrak rozožere, bude len vrstva sieťky lepidla... môže to tak byť? Keď ten komín už konečne spravím, chcem ho mať doživotne z krku, nieže sa mi po 5 rokoch zas rozpadne.
Odpovedať
a preco davat eps a potom xps ? tak to enchajte v eps alebo dajte cele xps ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko, robil som nejaký beton okolo komína. Podkl…
@arcticcode oné, to je čo za komín? externý celý vonku, alebo iba nadstrešná časť, alebo interiérový komín? Lebo teplo z naakmulovaného komína by som určite neuzatváral do izolácie, ale nechal by som ho vy interiéri vysálať do priestoru. Ja mám nerezovú vložku v tehlovom komíne. Nič iné... Dolu v pivnici mám otovorený komín, kde bol kapák, tam je otvor. Ked kúrim, tak okolo komínovej vložky sa vzduch zohrieva, hore v podkroví mám mirežku, kde mi ohriaty vzduch vychádza.. Celý komín sa naakmuluje a aj po vyhasnutí v krbe komín produkuje teplo daľších 12 hodín.. Samozrejme záleží od nahriatia komína, ale taká masa tehál niečo absorbuje... Ja by som interiérový komín neizoloval.. Teda samozrejme záleží od skladby.. Keramika by mohla dechtovať, ale nerezová vložka je ohriata za pár sekúnd.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@arcticcode oné, to je čo za komín? externý celý…
@zicher asfaltovy penetrak, kabrince... Uz kadeco sa tu riesilo, ale to by do interieru nikto nepchal... @arcticcode ak je to cast, ktora sa hreje, nemozes ist na to polysom, ale vatou. Ak je to sucastou zakladov a nechces pouzit cisto xps koli cene, pohladaj si "soklova doska" alebo "isover perimeter". Ak je to sucastou fasady, staci len EPS vo vhodnej hrubke. Asfaltovy penetrak ti hydroizolaciu nezabezpeci... Edit: teraz ma napadlo, ze to urcite robis tak preto, lebo to lepis z nejakych zvyskov ;-) tak radsej by som dal eps na xps, lebo ho mozes dobrusit, ak to bude "kadejake"
Odpovedať
No takto. Komín nie je interierový. Mám dom a zo zadnej časti domu mám pristavený nejaký prístavok, v ktorom bude ten kotol. Je tam komín krivý jak fras. Nadstrešná časť bola cca 30 cm nad strechu z bielych tehál a potom pokračovali červené. Len tie červené už pri kúpe domu boli rozpadnuté, takže to šlo celé dole, ostala mi trčať azbestová rúra 230ka cca pol metra nad tie biele tehly. Do tej azbestovej som vyvložkoval nerezovou rúrou. Čiže teraz som mal tak, že mi trčali biele tehly ponad strechu 30cm, nad tým som zrobil 15cm platničku (na vyrovnanie toho kriveho), na rúry som potom navliekol 3x DT čka 40x50 a zalial betonom. Nerezovu ruru som samozrejme obalil vatou cca 3cm. Čiže teraz bojujem s tým, aby som mal celý komín rovnako hrubý (spodok je 55x55 - tie tehly aj moja platnička a nad tým sú tie DTčka 40x50). Čiže toto chcem oblepiť polystyrenom v prísluešnej hrúbke, aby som nadobudol celistvý vzhľad. A keďže aj tie biele tehly sú dosť škaredé a krivé, celé som myslel, že to ešte raz oblepím styrodurom 2x2. Prečo? Sám neviem, ale styrodur je tvrdší a tak mi to príde, že by to mohlo vytrimať viac, ako keď by som na to dával ešte raz 2cm polystyren. No a následne nejakú tú povrchovú úpravu. Tým, že sa tam na tej krivej streche dosť blbo stojí, nebudem mať nejakjo náladu tam vymýšľať kadejaké omietky a neviem čo, lebo niekedy to je fakt tak, že naťahuješ jednou rukou a druhou sa trimeš, aby si nepošiel dole strechou. Ani sa nepýtajte, jak som tam tie DTčka naložil, lebo sa divím, že som pri tom nezomrel. No takže tým, že by som najprv pomocou polystyrenu dostal 55x55 na celú šírku komína a potom to obalil aj so spodnými tehlami, tak by som dostal 59x59. A následne povrchová úprava, dajme tomu nejaký obkladový kameň, tak by mi to vyšlo povedzme 61x61 cm na final.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?