Hroty proti vtakom - ma to zmysel?

Ahojte, na nasej novostavbe RD sa prave robi fasada. Chcem sa vas spytat - davali ste hroty proti vtakom? Ak ano, ake a ako? Lebo ponukaju plastove alebo nerezove. Z hladiska hustoty "hrotov" bud proti holubom alebo lastovickam/vrabcom. RD staviam na kraji obce pri lese ale uprimne, zatial som si detailne nevsimal zlozenie vtactva, aj ked sused chova holuby. Ako ste hroty upevnovali? Ponukaju upevnovanie cez Mamut glue alebo skrutky. Kde ste hroty upevnovali? Fasadnici mi odporucili, ze minimalne 0,5metra z kazdej strany rohu domu. Myslite, ze to staci? Mam sedlovu strechu, klasicky obdlznikovy podorys. Netreba napr. popod celu strechu? dakujem za vase odpovede.
Odpovedať
@itgospa Kam konkrétne chceš dávať tie hroty? Alebo voči ktorým vtákom sa chceš chrániť? Lebo je rozdiel napr. ochrana proti lastovičkám a holubom.
Odpovedať
Profilova fotka
Nasi davali hroty proti holubom, tie museli priskrutkovat, kupovali to v takych 50cm pasoch. Ked mas suseda, co ma holuby, tak dozaista by som sa orientovala skor na hroty proti nim.
Odpovedať
Profilova fotka
Proti holubom mi to pride asi zbytocne, ked su to holuby takto normalne chovane, tak sa nemaju preco zabyvat odrazu u teba, nie?
Odpovedať
@chrobak7 to sa prave pytam, na vasu skusenost, lebo mam lesenie, dostanem sa vsade popod strechu. @frantiska_6 davali to popod celu strechu alebo oba na "spinave" miesta? @okro1 ano, su normalne chovane, tak ok, budem predpokladat, ze sa nezabyvaju u mna. Mozem tiez predpokladat, ze kde su holuby, nebudu sa chciet zabyvat ine napr. lastovicky/vrabce? Odporucate to davat popod celu strechu, alebo iba v tych rohoch ako odporucali fasadnici?
Odpovedať
@itgospa Každý môže mať inú skúsenosť, závisí od výskytu konkrétneho druhu vtákov v okolí. Niekto môže mať veľa lastovičiek a problémy s hniezdami pod strechou, iný môže mať na komíne bociany. Ja napr. nemám žiadne hroty. Videl som 2 hniezda žltochvostov, ale v stromoch pri dome. Nedávaj zbytočne dopredu opachy na dom. Počkaj rok - dva uvidíš, či vôbec budeš mať s nejakými vtákmi problémy. Potom môžeš na tie problémové miesta dávať nejaké zábrany.
Odpovedať
Profilova fotka
Súhlasím s komentárom nadomnou. Neriešil by som to hneď. Odsleduj si, že aké vtáky v okolí máš a či ozaj budeš mať aj s nimi problém. My nejaké problémy s týmto zatiaľ nemáme. Ale kamarát viem, že má patálie s lastovičkami, tak ten dával minulý rok hroty. Mal predtým aj také nejaké plastové nalepovacie srandy, ale že to nebolo bohvie ako úspešné.
Odpovedať
je to velmi individualne, tiez byvame na kraji dediny, mame tu vela vtactva, zvlastne je, ze za tych vyse 20 rokov, co tu byvame, sa menia. Zo zaciatku sme mali vela vrabcov, muz daval dodatocne mriezky pod okraj strechy, tam, kde su zvody. Potom prislo dlhe obdobie hrdliciek, to sme zasa natlkali na volne kliestiny klince, lebo si tam stavali hniezda. Teraz je velky navrat lastoviciek, zltochvostov a drozdov. Zltochvost si spravil hniezdo na parapete maleho spajzoveho okna, ale nebol z toho ziadny neporiadok, pekne sme na seba pozerali 🙂. S lastovickami nemame ziadny problem, iba nalietavaju na bazen, aby sa napili 🙂. Drozdy hniezdia aj v zivom plote, v kruspane, v tujach. Ale mne sa to paci, zije to tu, rada ich pozorujem, ked krmia mlade a potom ich este dokrmuju aj ked vyletia z hniezda (to som napr. vobec nevedela). Takze mozno ani nebudes mat ziadny problem a naucite sa s nimi vychadzat 😉
Odpovedať
@chrobak7 @gklin @daniellito dakujem vam za odpovede, skusenosti ok, mate pravdu, asi pockam a uvidim. jedine co ma motivuje to teraz riesit je pritomnost lesenia. Ze bez neho budem musiet dlhokansky rebrik riesit na vysku cca. 10m
Odpovedať
@itgospa To čo pre boha staviaš? Panelák? 10 merov - to už musí byť 4 podlažný dom... 🤔 😮 😮
Odpovedať
Holuby by hniezdily u vás,leda tak ak by ste bývaly v meste vedla kostolnéj veže...to mám odsledované!!pracujem v hotely s 42 izbámi a holuby z kostolnéj veže tu mali šábes !!!kým sme na každý roh krovu nenatľkli oceľové ostne!!! ale chovaletové holuby od vedľa určite nié!!
Odpovedať
@itgospa určite by som dala ak je to vysoký som, ako píšeš. Investícia je to minimálna a robota vďaka leseniu vcelku ľahká. Budeš si na 100 % istý že ti tam nič nebude stavať hniezdo a navyše tie ostne nie je ani tak vidieť. Bez lešenia to bude výzva. Švagor nedal a teraz má hniezdo avšak má zlý prístup pod strechu. Čiže na vyriešenie potrebuje zohnať dlhý rebrík, vyčistiť a osadiť ostne.
Odpovedať
@itgospa Čo sa týka typu ešte som nevidela holuba si stavať hniezdo na fasáde. To robia väčšinou lastovičky. Ak má sused holubov určite pre ne má aj hniezda. Nebudú mať motiváciu si robiť hniezdo na fasáde, zato lastovičky áno.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lucia_grossova Však preto som písal, že závisí od druhu vtákov, ktoré tam má. Ako si písala - lastovičky hniezdia na fasáde pod strechou. Holuby a žltochvosty si stavajú hniezda vo výklenkoch na rovnej vodorovnej ploche. Keby chcel preventívne osadiť ostne, tak by ich musel dať na fasádu pod strechu okolo celého domu, potom na všetky vodorovné trámy a samozrejme zábranu proti vtákom treba dať aj na začiatok medzere medzi strešnou krytinou a záklopom. A najlepšie ešte povešať trblietavé fóliové pásy okolo strechy, aby si tam vtáky nesadali a nesr.li na novú strechu. Ale mám pocit, že ľudia príliš sfajnoveli a vadí im už všetko a sú hrozne netolerantní. Na rodičovskom dome sme každý rok mávali 1-3 lastovičie hniezda. No dobre - bolo tam pod strechou niečo blatové, ale inak nič hrozné. V hniezde boli lastovičky niečo vyše mesiaca, potom mláďatá vyleteli. Počas hniezdenia bolo pod hniezdom trusu, ale potom sa už mohli hniezda zhodiť a miesto umyť. Niekedy sa stalo, že zahniezdili aj druhý krát, ale veď to je príroda. Dnes sme strašne sebeckí a ako tu čítam niektoré diskusie, tak majitelia novostavieb nestrpia v dome dokonca ani okolo domu nič živé, okrem seba. Akýkoľvek jeden malý chrobáčik a už sem vypisujú, že čo to je a ako sa toho zbaviť a ako zabrániť novému výskytu. Zabúdajú, že oni si postavili dom v prírode (zvyčajne bývalé polia), takže nie chrobáky sa nám tlačia do domov, ale my sa tlačíme živočíchom do ich priestoru. Iná tu mala hadov na dvore - neškodné užovky. Ale samozrejme sa zachovala ako pravý Rambo - lopatou ich všetky pozabíjala, pritom by ich stačilo len chytiť rukavicou a odniesť na pole, čo mala za plotom (samozrejme plot mala pletivový a potom sa čudovala, že jej lezú hady cez plot do záhrady... 😮 🤔 miesto aby si urobila plný plot) . Tiež som našiel na ulici pri plote zablúdenú užovku. Odniesol som ju späť na pole. (foto dole) Takže radšej preventívne natlčme okolo celého domu rôzne drôty, hroty, ako keby sme mali pár týždňov strpieť iné tvory v okolí domu, všetko postriekajme insekticídmi, vtáky aj cudzie mačky pozabíjajme. Mne keby zahniezdili lastovičky, tak to asi neriešim. V najhoršom prípade na jeseň umyjem wapkou to miesto. Ale vtáky ani chrobáky fasáde ani domu neublížia. Preto doporučujem - nerobme paniku pri nájdení každého živého tvora v alebo pri dome. Skúsme s nimi žiť, pokiaľ naozaj nie sú nebezpečné alebo škodlivé (napr. ploštice, potkany, šváby) a neodháňajme ich už dopredu, aj keď sú neškodní. 😮
Odpovedať
@chrobak7 konecne cele si to paradane vystihol. clovek chodi do prirody, do roznych zoo a parkov a ked ma nieco doma, tak uz tragedia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?