Energeticky certifikát a dotácia

Chcem sa len opýtať, tie ktoré ste riešili dotáciu cez obnov dom, koľko ste platili za energetický certifikát? Mne bol pán robiť energetický certifikát priamo na mieste, s tým, že sám si zakresľoval a meral dom. Dom je maličký - jednopodlažný. Do telefónu sme sa bavili o sume 350€ za certifikát a cca 150€ za cestu a projekt ( aspoň tak som ho pochopila ) a zrazu mi prišla faktúra na sumu 1100€ a keď som mu volala, vravel, že to bola dohodnutá suma a je to suma aj s projektom. No neviem, takú pálku určite do telefónu nepovedal. Keďže sa chcem zapojiť do prebiehajúcej výzvy už nestíham osloviť nikoho iného, no tá cena mi príde proste premrštená, preto ma zaujíma koľko ste platili vy ? Vyžadoval od vás pri zateplení domu stavebný úrad aj protipožiarny certifikát? Chcela som omietkovanú cca 80 ročnú drevenicu zatepliť 20 cm polystyrénom ( tak mi to navrhovala firma, ktorá mi to bude robiť) . Pán, ktorý mi však robí ten certifikát, povedal, že lepšia by bola minerálna vlna, keďže je nehorľavá, izolačné vlastnosti sú cca rovnaké, no minerálna vlna je asi 3-krát drahšia, takže neviem do ktorej alternatívy ísť, keďže ani nemám istotu, že dostanem dotáciu. Ak by ste niektorá mali manžela, ktorý sa v tom vyzná, budem vďačná za každú radu 🙂 . Ja som sama, nemám sa s kým poradiť a mám pocit, že každý chce využiť, že sa do toho nevyznám :D
Odpovedať
1
2
tak zalezi ako je dom urobeny, hydroizolacie atd ... ja som platil za certifikat 180, potom zdrazeli na 220, neskor v dalsej vyzve sme platili uz 240 a aktualne atakuje uz 300e ... udaje o dome, par fotiek a predstavu co chcem som posielal mailom ... a to akoze aky projekt vam robil ? preco robil projekt, ked ste sa dohodli na EC ? projekt riesil iba kolega, co uz mal po obnove a len spatne ziadal o platbu ... mam taky pocit ze dokopy ho to stalo nieco okolo 600e
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od monikamodrastrecha:

Chcem sa len opýtať, tie ktoré ste riešili dotáci…
@shadowmilan Tak to máš celkom "lacného" certifikatora. Ja som EC riešil pred 3 týždňami. V mojom okolí rúbali ako sa len dalo a ceny za EC pod 700 - 800 € som ani nenašiel. Potom som sa obrátil na net a najlacnejšie ponuky som našiel takéto: Jedna ponuka bola 315 € za každý EC.... a iná ponuka bola 380 € za 1. EC a 169€ za 2. EC (po ukončení rekonštrukcie). Zvolil som tú druhú ponuku, EC som mal za cca týždeň hotový. V oboch prípadoch nerobili žiadne cariky. Tak ako píšeš aj Ty, iba som poslal fotky domu a fotky niektorých listov z môjho starého projektu RD. Keby som nebol mal, tak bola by stačila aj okotovaná škica vonkajších rozmerov RD. @monikamodrastrecha
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@shadowmilan Tak to máš celkom "lacného" certifik…
@petersd tie ceny 700-800euro by som ich hneď poslal kade ľahšie, ved musí ta cena byt trosku úmerná, potom za naprojektovanie domu by bolo koľko 12 tis euro?
Odpovedať

@shadowmilan Tak to máš celkom "lacného" certifik…
@petersd 800 eur za 1 ks EC? To je sialena cena, ja som za ks od firmy v BA platil 350 eur
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@petersd 800 eur za 1 ks EC? To je sialena cena, …
@sousedekovci89 Šialená, to je pravda. Kadejakí certifikátori, projektanti a pod. majú v súčasnej dobe bohatú žatvu. A to aj vinou rôznych byrokratických predpisov nariadených štátom. Tie častokrát boli navrhnuté a prijaté pracovnými komisiami, v ktorých sedia zástupcovia komôr tých certifikátorov, projektantov,... A je to jasné.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@petersd tie ceny 700-800euro by som ich hneď pos…
@st89 Môžeš ich poslať kade ľahšie, ale oni sú si vedomí svojej pozície (viď príspevok vyššie). Doslova Ti povedia, že : "Nechceš, tak neber!". Navyše, ak v regióne majú aj kartelovú dohodu (čo väčšinou aj majú), tak nik iný Ti tuna lacnejšie nespraví. Podobné to je napr. aj v iných oblastiach, napr. znalecké posudky, geodeti, notári,... ale aj niektoré špecializované stavebné profésie. A čo narobíš v prípade, že všetci berú rovnako ?
Odpovedať
Profilova fotka
omietanú drevenicu by som nezateploval, príspevok zateplenia nezníži stratu tak aby to bolo návratné, ale zhorší odmienky drevenej konštrukcie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od monikamodrastrecha:

Chcem sa len opýtať, tie ktoré ste riešili dotáci…
@monikamodrastrecha energeticky certifikat mi robili teraz 169 a kopia eletronicka 20 v Bratislave, vedia poslat postou.https://www.delphia.sk/, vedia to spravit po dodani vsetkych podkladov do 2 pracovnych dni:-)Mne to robili ku kolaudacii novostavby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roxana280:

@monikamodrastrecha energeticky certifikat mi rob…
@roxana280 sranda ja som mal cez nich za 350 😃
Odpovedať

@roxana280 sranda ja som mal cez nich za 350 😃
@sousedekovci89 mne neboli na stavbe, podklady sme poslali mailom a pani technicka mi zavolala este otazku, bola som si osobne po to.Ale posielaju aj postou.
Odpovedať

@sousedekovci89 Šialená, to je pravda. Kadejakí c…
@petersd suhlas tam stat spravil chybu, ono ako vystavenie EC po obnove ma zmysel ale najprv mal stat napr.spravit prieskum ceny a nasledne stanovit cenovy strop a zakotvit "nebranie viac" ako disciplinarnu zodpovednost opravnenych osob v opacnom pripade sankcia. Ludia by museli prilozit fakturku a mali by aj krasny dokaz do konania.
Odpovedať

@sousedekovci89 mne neboli na stavbe, podklady sm…
@roxana280 detto u mna.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@roxana280 detto u mna.
@sousedekovci89 neviem preco ci pri novostavbe ku kolaudacii je rozdiel ako plan obnovy s cenou neviem, na nete maju, ze za 169 spravia.Tak aj spravili, ja som si este vyziadala elektronicku kopiu, ak by sa dom nahodou niekedy predaval tusim 10 rokov ma platnost.
Odpovedať
predovsetkym by som rad podotkol, ze si treba aj skontrolovat, ci dany clovek / firma je v "zozname odborne spôsobilých osôb pre energetickú certifikáciu budov" lebo na kolaudaciu tusim nemusi byt :) a oni vam ho teda urobia ... ale pre dotaciu nebude akceptovany
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

predovsetkym by som rad podotkol, ze si treba aj …
@shadowmilan Na on-line prezentácii Obnov dom-u vyslovene povedali, že EC nemusí robiť iba odborná osoba zapísaná v ich registroch. Budú akceptovať aj také.
Odpovedať

@sousedekovci89 neviem preco ci pri novostavbe ku…
@roxana280 Hej u predmetnej firmy majú uvedenú cenu 169€ za (druhý) výstupný EC. Takým je aj EC ku kolaudácii. Prvý vstupný EC stojí 380€.
Odpovedať

@shadowmilan Na on-line prezentácii Obnov dom-u v…
@petersd aha, to som nejak nepostrehol, ze uz aj to zmenili :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@petersd aha, to som nejak nepostrehol, ze uz aj …
@shadowmilan Tiež ma to prekvapilo. Prezentácia je prezentácia, ktovie, aká bude nakoniec realita (?) 😉
Odpovedať

@st89 Môžeš ich poslať kade ľahšie, ale oni sú si…
@petersd tak ak to funguje takto, tak to je ozaj nenazranost, to je to iste ako stavební majstri ktorí rubu ceny podľa toho ako sa im chce.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@petersd tak ak to funguje takto, tak to je ozaj …
@st89 Vec dopytu a ponuky. Trhové prostredie. Ak máš kapacitu urobiť tri certifikáty týždenne ale za 400eur ho od teba chce 10 investorov tak zvýšiš cenu. A zvyšuješ pokiaľ sa to nevyváži. Veď neroztrháš sa, či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@st89 Vec dopytu a ponuky. Trhové prostredie. Ak …
@toky1 za standardnych podmienok ano, ale ked je dopyt trhu vyvolany statom a financuje sa z verejnych zdrojov regulacia je na mieste.
Odpovedať

@st89 Vec dopytu a ponuky. Trhové prostredie. Ak …
@toky1 áno neroztrhas sa, ale robota sa dá slušne aj odmietnuť, pripadne dohodnúť neskoršie časové odovzdanie, navysovat cenu skokovo len preto ze je dopyt (chvíľkovy) je podľa mňa uzernictvo. Aj v iných odvetviach je dopyt a všetko je regulované, sú nejaké miery atď. Len bohužiaľ v stavebníctve (projekcia plus robotníci) to funguje tak ze každý si strelí cenu akú chce. A ja si myslím ze by to tak nemalo byt. Sú to faktory ktore ešte viac deformujú stavebný trh a cenotvorbu.
Odpovedať

@toky1 za standardnych podmienok ano, ale ked je …
@st89 Prepáč, ale čo "všetko je regulované"? V súčasnej spoločnosti, okrem niekoľkých zopár komodít nie je regulované absolútne nič! Každý si môže strieľať ako chce. Iba ponuka a dopyt!. Ešte aj právne slovné spojenie "neprimeraný zisk" nemá jasnú definíciu a každý si ju vysvetľuje (dokonca aj súdy) po svojom.
Odpovedať

@sousedekovci89 Jednoznačne musím súhlasiť. Ale to sú tie rôzne prístupy spoločnosti nášho "slobodného demokratického" typu a jej nie dvojaké metre, ale až kilometre. Napr. štát zákonom určí povinnosť a výšku zdravotných odvodov a niekto si z toho tvorí zisk pre svoju spoločnosť.
Odpovedať

@sousedekovci89 Jednoznačne musím súhlasiť. Ale…
@petersd s tym tiez suhlasim. Ono dopyt v sukromnom sektore a zvysovanie je ok, je to predsa slobodny trh. Akonahle vsak do slobodneho trhu vstupuje stat, teraz nemyslim vlastnou regulaciou ale prakticky jednorazovym dopytom (EC, napr. dalnice nie su jednorazovy dopyt) mal by stanovit jasne pravidla aby sa na trhu nevytvorila neprirodzena deformita siviaca s tymto vstupom statu. Ono je dost mozne ze proste uradnici podcenili situaciu, a ak je pravda, ze podmienky vznikali za ucasti prave tych co tie certifikaty robia, o to viac.
Odpovedať

@sousedekovci89 Tak to by potom mali byť regulované aj ceny stavebných materiálov, komponentov vykurovacích materiálov, FV, výplní otvorových konštrukcií, či? Keď všetci teraz tak zatepľujú a menia spomínané veci a časť z toho sa platí z dotácií. Veď aj tie energetické certifikáty potrebné pre Obnov dom sú v dotačnej schéme.
Odpovedať

@sousedekovci89 Tak to by potom mali byť regulova…
@toky1 otazka znie, ak nepotrebujes dotaciu, potrebujes k zatepleniu EC? Nepotrebujes. Ale stavebny material ano. Ved realne s cenou stavebnych materialov obnov dom vobec nepohol napriklad. A co sposobi statna dotacia je krasne vidiet na predrazenych realizaciach TČ.
Odpovedať

@toky1 otazka znie, ak nepotrebujes dotaciu, potr…
@sousedekovci89 Keď si to tak vezmeš, štát zreguloval cenu za EC jeho preplácaním v konkrétnej výške v dotačnej schéme Obnov dom. Možnože ak by tam nebol EC dotovaný tak by bol lacnejší pre všetkých. Priznám sa že neviem aké boli pred Obnov dom ceny EC ale svojho času keď staval kolega dom pred tuším 12imi rokmi tak ho stál 80eur.
Odpovedať

@sousedekovci89 Keď si to tak vezmeš, štát zregul…
@toky1 nezastropoval iba povedal ze viac za EC nepreplati. A to je rozdiel je to v podstate prispevok na EC a stala sa presne rovnaka situacia ako pri TČ.
Odpovedať

@toky1 nezastropoval iba povedal ze viac za EC ne…
@sousedekovci89 "nezastropoval iba povedal ze viac za EC nepreplati" Tak priznám sa, že ak by som bol certifikátor a štát mi nariadil nepýtať za EC viac ako napríklad 350eur a aj za tú cenu by som mal nezvládateľné množstvo zakáziek, tak isto by som nezapýtal 200eur. Vlastne aj bez ohľadu na to koľko by určil ako limit na preplatenie štát v dotácii OD. A môžme sa baviť o slovíčkarení donekonečna že ako doslova to štát myslel.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?