@technik007 ja viem, ze programator zapina to spravne vinutie aby sa bubon kruťaťal tym spravnym smerom a tou spravnou rychlostou. Inac komutatorovy motor, synchronny, asynchronny, kondenzator... To su terminy z elektriky, ktore som uz pocula, dokonca som sa o nich aj ucila (nastastie ma z nich neskusali), ale su pre mna zahalene ruskom tajomstva, rovnako ako kabelka Michael Kors :-D Take cykloidne ozubenie a lavotocivy trapezovy zavit mi hovoria celkom dost :-N
@zita19 ..programátor neurčuje ako rýchlosťou sa točí motor, to prebieha vo FM-regulácia motora.Programátor určuje smer točenia a zapínanie ďaľších spotrebičov v istom okamihu.. ;-)
@technik007 zachadzame do detailov. Odkedy prestal byt programator zubate koliesko a par relatiek je to pre mna mozgovna, ktorej vnutorne procesy ani matne netusim. Dolezite je, ze vie kedy ma co pracka robit. Elektrika pre mna zacina a konci vymenou ziarovky :-D Vyssie verzie vyuzitia elektriny zacinaju SELECT from... Koncia casto ROLLBACK :-p
@technik007 Tak detailne to naozaj neviem, len som sa dočítal, že práčky LG používajú motor s permanentným magnetom. Preto som si myslel, že by stačilo aj jedno vinutie a frekvenčná regulácia. :-)
@igigi k čomu je dobré oddeľovacie trafo kde je na sek menej ako na prim? vždy tam bude nižie napätie na výstupe ako na vstupe,to by si musel mať na sieti stabilne zvýšené napätie, len to kolíše v priebehu dňa podľa aktuálneho odberu,najviac vo vzdialenejších miestach od trafa na NN, časť napätia je na odpore vodiča, a to je rôzne podľa okamžitého prúdu, oddeľovacie je dobré na oddelenie siete , používa sa napr. pri opravách , môže sa merať oproti zemi, v spotrebičoch bez trafa to nie je možné, tam je vždy na kostre napätie a obvody sa nedajú merať jednoducho oproti kostre, nie je uzemnená
dobre je to na znizenie napatia....cize an to, co potrebuje kolega co zalozil temu.
A ak to potrebuje len na jeden pristroj tak staci adekvaty oddelovak.
@igigi ako vieš že má stále zvýšené napätie? a ak je zvýšené stále, ktorému spotrebiču to vyslovene nevyhovuje na prevádzku?, takmer každý môže mať napájanie +-10% výstupné napätie v NN sietije je teraz stanovené na 230/400 V ,no pri trafe má bežne i 240V, nepoznám žiaden spotrebič ktorý je vtedy nefunkčný, možno tak čínske žiarovky, dnes sa už nepredávajú obyčajné max 40W dopredaj.
ja neviem, on píše že má nejaké - asi citlivé - zariadenie ktorému to vadí.
Tak som mu napísal riešenie. 230 +/-23V, čo môže byť aj 252V a je stále v norme. To môže niektorým už vadiť.
My sme mali zvýšené napätie, reklamovali sme, prišiel technik, dal merať - ono sa to nejako ráno, doobedu a večer, potom to spriemerujú a ak je vyššie tak uznajú reklamáciu. Tak znížili napätie a všetko je OK. Odchádzali na chodbách v bytovke častejšie žiarovky atď.
@viktor811 ano aj su. Dooinca su to presne tie iste motorceky, ktore tu sudruhovia namontovali v 69tych rokoch minuleho storocia, s lakou a nehou este stale opatrovane. Len regulacia aj na jednom aj na druhom je uz podla najnovsich vydobytkov vedy a techniky, takze ektronicka mozgovna.
Mám vianočné led osvetlenie ktoré svieti hrozne jasno, sused má luster aj z diaľkovým osvetlením cez ktorý sa uberá napätie na to sme to napojili a pri 190v svietili krásne primerane tak preto.
@twisted keby ste napísali že chcete regulovať jas žiaroviek na vianočný stromček, asi by ste dostal odpoveď okamžite. Tyristorový regulátor za pár korún by mal vyhovovať, na tejto srande si nastavíte čo potrebujete http://ema-elektro.sk/stmievace-a-sum...
Len sa môže stať, že Vám to pri nízkom jase začne pri LED "Blikať, kmitať"... neviem ako to správne opísať.
@twisted ja by som si nebol taky isty ze je to presne to co potrebujes... ten stmievac musi mat nejaku zataz a led osvetlenie moze byt nato slabe... skor ako kupis, tak by som to vyskusal...
kolko W ma to led osvetlenie???
@twisted Ja som kúpil cez eBay na led pásik svetlá takýto stmievač s diaľkovým ovládaním:
http://www.ebay.at/itm/12V-Mini-LED-R...
Inštaluje sa to medzi trafo a led pásik (resp. led svietidlá).
@antonmesaros uf ty sa vráť na základnú školu a objasni si od čoho je závislý príkon a výkon spotrebiča
@viktor811 ty sa tiež pridaj k nemu , také perličky som už dávno nečítal
príkon spotrebiča je priamoúmerný veľkosti napätia i prúdu P=UxI
príklad pre ohrev vody v bojleri ak tam bude napätie 240V cez odpor špirály pretečie väčší prúd ako ked tam bude len 200V , na zohriatie vody o 1st budem vždy potrebovať rovnaké množstvo energie, len ak tam bude vyššie napätie zohreje sa to skôr ako pri nižšom no spotreba energie je vždy rovnaká, teda veľkosť napätia nemá žiaden vplyv na spotrebu
@rkorba elektromer má napäťovú i prúdovú cievku , odber vždy záleží od veľkosti napätia a prúdu za jednotku času
@viktor811 len to že nereagujem na to čo bezpečne neviem,s technikou to nie je ako s básňou, každý si totiž vysvetľuje niečo iné čo tým básnik myslel, pre elektrinu platia stále základné zákony, nie čo si kto myslí